Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mariann
|
Wys³any: 2011-04-27, 21:27 odpryski na lakierze potrzebna pomoc
|
0
|
|
|
|
witam fachowców. Mam taki problem mianowicie, lakierujê ju¿ od jakiego¶ czasu autka i wydawa³o mi siê ¿e robiê to dobrze, ale okaza³o sie ¿e nie bardzo. Problem jest widoczny po oko³o roku od malowania, objawia siê tym ¿e odchodzi clar ale nie sam tylko razem z baz± do podk³adu albo do starego koloru jak zmienia³em barwê elementu. S± to opryski wielko¶ci ³ebka od szpilki. Na pocz±tku my¶la³em ¿e to po prostu odpryski od kamieni ale wydawa³o mi sie ich podejrzanie du¿o. Ruszy³em troszkê paznokciem i odprysk mog³em dalej bez problemu skubaæ. Wygl±da na to jak by powierzchnia pod bazê by³a ¿le przygotowana i siê odkleja.
Np. jak zmieniam kolor b³otnika w stanie idealnym to robiê tak, matujê b³otnik papierem 800 i ca³o¶æ poprawiam w³óknin± szar±, potem odt³uszczam benzyn± estrakcyjn± i malujê. Zachowujê przy tym odpowiednie czasy odparowania pomiêdzy warstwami i k³adê zgodnie z instrukj± na puszkach . Wychodzi mi bardzo ³adnie tylko co z tego jak po roku mogê mieæ reklamacjê.
Moje pytanie jak prawid³owo przygotowaæ element pod malowanie ¿eby nie mieæ takich niespodzianek co robiê ¿le, ch³opaki z góry dziêkujê za wszelkie porady |
|
|
|
|
b-rad
|
Wys³any: 2011-04-27, 22:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 226
|
Napiszê Ci szczerze ¿e kiedy¶ mia³em podobny problem i objawia³ siê przez to, ¿e lakierowa³em mokro na mokro. Teraz gdy matujê podklad jest lala pupa i nie ma takich cudactw. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=raUxREWnP7Q |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-04-28, 06:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
mariann napisa³/a: | odt³uszczam benzyn± estrakcyjn± |
Jeden z podstawowych bledow..
Jezeli czytasz na biezaco forum, powinienes wiedziec, ze do tego celu sa inne srodki ...a mianowicie - zmywacze antisiliconowe.
Poza tym, sprawdzilbym jakiej jakosci masz powietrze do lakierowania. |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2011-04-28, 13:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
obcy_69 napisa³/a: | mariann napisa³/a: | odt³uszczam benzyn± estrakcyjn± |
Jeden z podstawowych bledow..
Jezeli czytasz na biezaco forum, powinienes wiedziec, ze do tego celu sa inne srodki ...a mianowicie - zmywacze antisiliconowe.
Poza tym, sprawdzilbym jakiej jakosci masz powietrze do lakierowania. |
Jestem ciekaw ile kosztuje benzyna ekstrakcyjna bo litr zmywacza z Bola 12z³ czy to a¿ tak du¿a ró¿nica ¿eby ryzykowaæ ponowne lakierowanie ca³ego samochodu |
|
|
b-rad
|
Wys³any: 2011-04-28, 16:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 226
|
|
|
|
|
mariann
|
Wys³any: 2011-04-28, 19:14
|
0
|
|
|
|
wiêc dobrze zakupi³em dzisiaj zmywacz novola 780 Plus zobaczêbo jutro lakierujê czy bêdzie lepiej
Mam jeszcze jedno pytanie jakich szmatek u¿ywacie do odt³uszczania elementu czy musz± byæ bawe³niane i czy mo¿na odt³u¶ciæ rêcznikiem papierowym |
|
|
|