|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
shel82
|
Wys³any: 2011-05-01, 13:31 Rozcieñczanie orginalnych baz lakierowych?
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 32 Sk±d: P³ock
|
Witam, na pocz±tek chcia³em siê przywitaæ poniewa¿ jestem nowy na tym forum, a ¿e dopiero hobbystycznie zaczynam zabawê z lakierowaniem przywiod³o mnie w to miejsce
Pytanie mam dok³adnie jak w temacie, poniewa¿ zamierzam polakierowaæ sobie spoiler do auta i chcia³bym zrobiæ to oryginaln± baz± (uda³o mi siê doszukaæ, ¿e jest to LA7W-srebrny reflex metallic). Podan± bazy mo¿na kupiæ np na Allegro, ale nie wiem, jakim rozcieñczalnikiem j± rozcieñczyæ i w jakiej proporcji? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-05-01, 13:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Nie ma pojêcia oryginalnej bazy,chyba ¿e ta,jak± polakierowano w fabryce.Masz auto polakierowane lakierem o symbolu LA7W (zgadujê,¿e to co¶ z VW ?),i taki lakier bazowy musisz dobraæ.Nie ma znaczenia,czy bêdzie to Dyna,Du Pont,Deeber,Profix,ani inna marka.W ka¿dym z tych systemów mo¿esz dorobiæ kolor o tym symbolu.A dopiero tutaj zaczynaj± siê dylematy.która b±dzie najlepsza i najlepiej odwzorowuj±ca istniej±cy kolor,czyli bêdzie mia³a najlepsz± pasowalno¶æ.I k±¿dy z producentów baz,w tym tej,jak± Ty zakupisz,poleca do swojej bazy konkretny rozcieñczalnik,a przy srebrze ma to szczególnie du¿e znaczenie.Z regó³y s± to rozciñczalniki bazowe,chocia¿ s± firmy polecaj±ce po prostu swoje rozcieñczalniki do wyrobów akrylowych. |
|
|
|
|
shel82
|
Wys³any: 2011-05-01, 14:32
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-05-01, 15:00
|
0
|
|
|
|
Mo¿e i nie sciema,tylko wprowadzanie w b³±d.Poza tym,w opisie nie ma ani s³owa o marce tego ponoæ oryginalnego produktu,a cena 58 z³ za litr pozwala s±dziæ,¿e to jaki¶ mocno rozcieñczony shit,który do pokrycia bêdzie wymaga³ 4-5 warstw,gdzie dobre markowe produkty kryj± ju¿ na 1,5-2 warstwy.O pasowalno¶ci nawet nie ¶miem siê wypowiadaæ...Dobrej jako¶ci lakiery bazowe z efektem kosztuj± ok 200z³ za litr,i nawet kupuj±c przez internet trzeba siê liczyæ z wydatkiem rzêdu 150 z³/l. |
|
|
|
|
shel82
|
Wys³any: 2011-05-01, 15:29
|
0
|
|
|
|
Dziêki jacenty 741 za zainteresowanie, w takim razie jakiej firmy bazê by¶ mi poleci³ i gdzie najlepiej j± kupiæ? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-05-01, 20:39
|
0
|
|
|
|
Jeste¶ z P³ocka,to do¶æ du¿e miasto,i z pewno¶ci± jest tam kilka mieszalni,oferuj±cych lakiery samochodowe.A co do marki,to napisa³em kilka ju¿ wcze¶niej,do tego mo¿na jeszcze dodaæ Autocolor,R-M,Spies hecker,PPG...Ale wiedz,co kupujesz,wtedy mo¿esz dopytaæ o zalecane proporcje rozcieñczania,ilo¶æ warstw,zalecany podk³ad,rozcieñczalnik...A poza nielicznymi i niechlubnymi wyj±tkami pracuj±cy w mieszalniach ludzie maj± ca³kiem niez³e pojêcie o ogólnie rozumianym lakiernictwie,wiêc te¿ poradz± to i owo. |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|