Autor |
Wiadomo¶æ |
|
semmac
|
Wys³any: 2011-05-01, 08:31 Malowanie samej sprê¿arki
|
0
|
|
|
|
Witam, jaki¶ czas temu zbudowa³em sobie w miarê porz±dny kompresor, na bazie sprê¿arki trójt³okowej, dwustopniowej z odzysku. S³u¿y mi ca³kiem dobrze. Sama sprê¿arka jest jednak brudna i nie³adnie siê prezentuje. Chcia³bym ja pomalowaæ. Mam podk³ad do aluminium, a kolor dobiorê pó¼niej. Przysz³o mi do g³owy jedno pytanie: czy je¶li pomalujê sprê¿arkê, to farba mo¿e zadzia³aæ jako izolator i ciep³o nie bêdzie tak sprawnie oddawane. Z drugiej strony, jako ch³odzenie mam dwa elektryczne wentylatory dzia³aj±ce bez przerwy i nie zdarzy³o siê jeszcze jakie¶ tragiczne przegrzanie.
Jakie¶ porady? |
|
|
|
|
zolwik
|
Wys³any: 2011-05-02, 16:52
|
0
|
|
|
|
Nie lepiej spolerowaæ , je¶li alu to nie bêdzie rdzewieæ . Do alu jest drogi podk³ad . |
|
|
|
|
semmac
|
Wys³any: 2011-05-02, 19:59
|
0
|
|
|
|
zolwik napisa³/a: | Nie lepiej spolerowaæ , je¶li alu to nie bêdzie rdzewieæ . Do alu jest drogi podk³ad . |
Podk³ad ju¿ mam i akurat trafi³ mi siê za darmo. A polerowanie nie wchodzi w grê (za du¿o roboty przy radiatorze szczególnie) |
|
|
|
|
maciejowski
|
Wys³any: 2011-05-03, 00:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 68
|
to mo¿e oddaj do szkie³kowania? |
|
|
|
|
semmac
|
Wys³any: 2011-05-03, 07:45
|
0
|
|
|
|
maciejowski napisa³/a: | to mo¿e oddaj do szkie³kowania? |
Prawdê mówi±c, nie chce mi siê tego rozkrêcaæ. Sama sprê¿arka wa¿y ponad 30kg. Czy mam rozumieæ, ¿e skoro proponujesz szkie³kowanie to malowanie znacz±co wp³ynie na oddawanie ciep³a? |
|
|
|
|
maciejowski
|
Wys³any: 2011-05-05, 03:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 68
|
zaproponowa³em szkie³kowanie, bo sprê¿arka bêdzie wygl±daæ jak nowa, ma³ym nak³adem ¶rodków, a do tego nie pogorszy siê ch³odzenie.
na ile lakier utrudni oddawanie ciep³a, nie mam pojêcia. |
|
|
|
|
foni-r
|
Wys³any: 2011-06-08, 22:04
|
0
|
|
|
|
Mo¿esz polakierowaæ spokojnie.
Zw³aszcza,¿e jak pisa³e¶ masz dodatkowo wiatraki.
Tylko k³ad¼ bardzo ma³± warstwê lakieru.
Ale jak kolega wcze¶niej wspomina³ szkie³kowanie by³o by najlepszym rozwi±zaniem.
Szkie³kuje czê¶ci motocyklowe z aluminium [u kolegi].
Efekt jest naprawdê fajny.
Przy piaskowaniu aluminium ju¿ to nie to. |
|
|
|