Autor |
Wiadomo¶æ |
|
shel82
|
Wys³any: 2011-05-03, 21:50 Jak i czym najlepiej myæ pistolet po lakierowaniu?
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 32 Sk±d: P³ock
|
Witam, mo¿e g³upie pytanie, ale jednak - czym i jak najlepiej czy¶ciæ pistolet z podk³adu, bazy i lakieru po zakoñczeniu malowania jak i po poszczególnych etapach. |
|
|
|
|
marcin0045
|
Wys³any: 2011-05-04, 07:49
|
0
|
|
|
Marcin0045
|
|
|
|
|
shel82
|
Wys³any: 2011-05-04, 08:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 32 Sk±d: P³ock
|
Zapomnia³em dopisaæ, ¿e chodzi mi o malowanie akrylem.
Co do nitro, to s³ysza³em, ¿e rozpuszcza gumowe uszczeliki w pistolecie co mo¿e prowadziæ do uszkodzenia pistoletu.... |
|
|
|
|
Mattie
|
Wys³any: 2011-05-04, 08:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 26
|
To rozbierz swój pistolet i sam oceñ |
|
|
|
|
dejmon
|
Wys³any: 2011-05-04, 19:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 96
|
Ja myjê nitrem i jest ok . Nic siê nie rozpuszcza |
|
|
|
|
slawciu
|
Wys³any: 2011-05-04, 20:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 259 Sk±d: Kielce
|
mycie pistoletu nie polega na jego kompieli wiec uszczelek ci nie rozpusci |
|
|
|
|
mirusiek
|
Wys³any: 2011-05-07, 06:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 119
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-07, 10:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
... tylko sk±d wzi±æ taki .... stó³ |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-05-07, 21:20
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
hlecter napisa³/a:
pytanie pewnie ¶mieszne....wykopie stary temat , chodzi o samo czyszczenie czy to ¿e iglice wyci±gam przed odkreceniem dyszy moze miec z³y skutek'?
PROJEKTER...pamietasz jak mi pojechales jakis czas temu, gdy pisalem , ze wystarczy wcisnac spust by odkrecic dysze..?
Oto Twoj cytat -
"Absolutnie zawsze i w ka¿dym pistolecie najpierw trzeba wyj±æ iglicê potem odkrêca siê dysze materia³ow±. Zdarzaj± siê lakiernicy którzy w po¶piechu nie wyjmuj± iglicy przy myciu i odkrecaj± dysze materialow± na wci¶niêtym spu¶cie . Có¿ ka¿dy z regu³y sam zap³aci³ za swój pistolet i niech sobie robi jak chce nawet wbrew instrukcji i zdrowemu rozs±dkowi ... ale jak pytasz co na to producenci pistoletów w swoich instrukcjach serwisowych i zaleceniach obs³ugi .... to zasada jest taka .... zawsze najpierw wyjmujemy iglicê potem odkrêcamy dyszê materia³ow± .... i zaznaczê, ¿e nie podejmuje dyskusji w tym temacie z nikim kto ma inne zdanie ... "
Obejrzales filmik..??
Nakrecil go zapewne jakis amator - niczym nie rozniacy sie ode mnie.
Zreszta tak jak i technicy DuPonat czy SIKKENSA oplakatowani przez Ciebie mianem "durnia" na innym forum - cytatu juz nie przytocze, bo jak sam wspomniales ..regulamin zabrania przenoszenia z forum na forum..
PROJEKTER...nie pozostaje Ci nic innego, jak swoim zwyczajem nazwac technikow SATA "durniami" - do dziela.. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-01-02, 16:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
obcy_69 napisa³/a: | PROJEKTER...nie pozostaje Ci nic innego, jak swoim zwyczajem nazwac technikow SATA "durniami" - do dziela.. |
Nawet technicy ( niestety, niestety ) pope³niaj± b³êdy ... Proszê bardzo oficjalny folder SATA i kolejno¶æ demonta¿u, oraz monta¿u elementów, przy czyszczeniu pistoletu :
http://www.sata.com/uploa...oster_A2_07.pdf
http://www.sata.com/uploa..._Wartung_10.pdf
Skoro to nie by³o jasno napisane to powtórzê ... Nigdy nie wykreca siê dyszy materialowej z pistoletu w którym tkwi iglica .... TYLE ... Kto tak robi jest Dureñ ... ale to jego pistolet i jego iglica
Sto razy rutynowy numer z wyci¶nietym spustem zadzia³a, a raz nie i do kupienia zestaw naprawczy Dlatego zamiast siê spieraæ co kto co uwa¿a za s³uszne lepiej pomy¶leæ jak siê udziela rad nieznanym sobie osob± z niewiadoma jakim poziomem do¶wiadczenia zawodowego i kultur± techniczn± oraz poszanowaniem dla tak precyzyjnych urz±dzeñ jak pistolet lakierniczych SATA ... Moje rady nigdy nie szkodz± i chroni± przed problemami ... a technicy SATA czy inni mog± robiæ co chc± .... bo to teraz oni nie Ja musz± siê t³umaczyæ z tego rutynowego i niezgodnego z instrukcj± obs³ugi pistoletu SATA ... filmiku W samej instrukcji obs³ugi i na szkoleniach procedura SATA przy myciu jest jasna ... najpierw iglica ... potem dysza
Wystarczy zawsze najpierw pomy¶leæ ... potem polemizowaæ |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-01-02, 17:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
PROJEKTER napisa³/a: | Kto tak robi jest Dureñ |
Szczerze???
Czy dalej skrêcaj±c i krêc±c ostro kierownic± motasz siê jak m³ody z trzymaniem siê kierownicy , dok³adnie tak jak wymagane jest na egzaminie na prawo jazdy?
Bo ja jestem widocznie dureñ i to wyluzowany dureñ i niestety nie zachowujê tych standardów.
Tak samo jak z wykrêcaniem dyszy i iglicy... takie ksi±¿kowe podej¶cie jest durne, idiotyczne i ¶miesznie przykre.
Pomijam ju¿ fakt ¿e potencjalnie bardziej szkodliwe dla uszczelnieñ jest wyci±ganie brudnej iglicy i niepotrzebne ich demolowanie.
Dlatego ja dbaj±c o swoje saciny ZAWSZE, ale to ZAWSZE najpierw odkrêcam dyszê materia³ow± , czyszczê i wymywam korpus i iglicê i wtedy je¶li jest taka potrzeba wyci±gam iglicê.
Ale czyniê to na koniec dnia roboczego kiedy myjê sprzêt ostatni raz.
Je¶li mia³bym za kazdym razem demontowaæ iglicê to dziennie bym to robi³ nascie razy.
I tyle razy potencjalnie bym uszkadza³ uszczelnienie na iglicy.
Ale przeciez jestem durniem, ale na szczê¶cie nie ksi±¿kowym durniem.
Takim durniem który bez instrukcji obs³ugi podetrzeæ sie nie potrafi - takim niesety nie jestem.
A dla takich durniów co nie znaj±c tech nicznych aspektów budowy i zasad u¿ytkowania sprzêtu - takie instrukcje zosta³y stworzone.
Biedni durnie, No Robert,, Ty chyba sie do nich nie zaliczasz????
Co innego piszesz a zdanie masz inne???
Z tak± nadziej± rozstajê siê z Twoimi polemikami ... a szkoda. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-01-24, 15:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 905
|
Tak jak przedmówcy stwierdzaj± pistolet po materia³ach na bazie rozpuszczalników (konwencjonalnych) myj NITRO nie W¡CHAJ !!!
A po materia³ach wodnych myj wod± !!! |
|
|
|
|
sawmaster
|
Wys³any: 2012-10-10, 17:33
|
0
|
|
|
|
odkopiê temat i zapytam czy warto za ka¿dym razem rozkrêcaæ pistolet ? mo¿e wystarczy raz na piêæ razy to zrobiæ, a normalnie to tylko przep³ukaæ nitrem? |
|
|
|