Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kazik2010
|
Wys³any: 2011-05-03, 19:53 Lakierowanie skutera
|
0
|
|
|
|
Witam,
chcia³bym od¶wie¿yæ swój skuterek poprzez jego ca³kowite lakierowanie.. i tu mam kika pytañ..
Czê¶æ plastików jest matowa a czê¶æ z po³yskiem..
Nie ma w nich ¿adnych ubytków, nic nie muszê szpachlowaæ, lakier jest w dobrym stanie, wiêc moje pytanie od czego mam zacz±æ?
Od zmatowienia lakieru elementów b³yszcz±cych?
Je¶li tak to jakiej grubo¶ci papierem i nastêpnie czy na t± ewentualnie zmatowion± powierzchniê nanie¶æ podk³ad zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ do plastików? Nastêpnie przemyæ zmywaczem do silikonu. Nanie¶æ podk³ad akrylowy taki jak stosowany do lakierowania samochódów?(jaka dysza i ci¶nienie) Przetrzeæ na sucho (jaki papier), pó¼niej na mokro (jaki papier), odt³u¶ciæ zmywaczem do silikonu, nanie¶æ bazê (ile warstew w jakim odstêpie czasu, jaka dysza i ci¶nienie pistoletu), odt³u¶ciæ zmywaczem i nanie¶æ lakier bezbarwny (po jakim czasie? ile warstew? jaki odstêp czasowy miêdzy warstwami?)
Je¿eli siê mylê to proszê mnie poprawiæ i odpowiedzieæ na te pytania
A i je¿eli chcia³bym dodaæ jak±¶ grafikê to czy robi sie to ju¿ na gotowym elemencie tzn ca³kowicie polakierowanym czy na bazie? |
|
|
|
|
samurajek
|
Wys³any: 2011-05-04, 20:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 68 Sk±d: Wroc³aw
|
Witam
1.matujesz ca³o¶æ na mokro papier 800 poprawiasz 1200 je¶li nowy kolor to jasny metalic
2.nie ma ubytków nie dajesz podk³adu
3.odt³uszczasz
4.szmatka antystatyczna
5.grafika
6.szmatka antystatyczna
5.3 warstwy bazy w odstêpach co ok 15 min
5.bezbarwny 2-3 warstwy w odstêpach 30min
Odstêpy czasowe teoretyczne po prostu czekasz a¿ kolejne warstwy bazy wyschn±
Pomiêdzy po³o¿eniem bazy grafiki itp a klaru masz max 12godz.
w razie pytañ s³u¿ê pomoc±.
pozdro |
|
|
|
|
kazik2010
|
Wys³any: 2011-05-07, 20:13
|
0
|
|
|
|
a je¿eli mam np malutkie pêkniêcie na lakierze to ¶cieram do go³ego plastiku, pryskam PZP, szpachla, (PZP ?) , podk³ad, docieram, odt³uszczam i baze ???
a i jak fachowo siê nazywa ¶rodek który dodajê do lakieru, ¿eby efektem by³a matowa powierzchnia? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-05-07, 20:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Pzp-podk³ad-szpachla-jak trzeba pzp-podk³ad-baza-bezbarwny.Pasta matuj±ca- nie myliæ z past± do matowania. |
|
|
|
|
kazik2010
|
Wys³any: 2011-05-08, 20:08
|
0
|
|
|
|
przed szpachl± dawaæ taki sam podk³ad jak przed baza? tzn podk³ad szpachla podk³ad ? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-05-11, 21:23
|
0
|
|
|