Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Ponte
Wysłany: 2011-05-03, 00:27   Ustawienie pistoletu
0
UP DOWN

Witam. PrzeczytaÂłem duÂżo tematĂłw na temat kÂładzenia akrylu.
PodkÂład nie stanowi dla mnie Âżadnego problemu, jedna mam teraz przed sobÂą po raz pierwszy do poÂłoÂżenia akryl.. trochĂŞ siĂŞ boje..
GdyÂż do tej pory lakier nakÂładaÂłem tylko sprayem.. i zawsze wychodziÂł matowy.. wiem lakier nie byÂł rozlany tylko rozpryskany.
Akryl bĂŞdĂŞ nakÂładaÂł pistoletem sico tols 1,4 hvlp, bez reduktora, wiem Âże CiĂŞÂżej ale nic nie jest nie moÂżliwe.
Moje pytanie jest nastêpuj¹ce jak lepiej ustawiÌ pistolet do tego typu pracy ¿eby ³adnie rozlaÌ akryl, i unikn¹Ì zacieków..
PrecyzujÂąc.. duÂży strumieĂą(wiĂŞcej materiaÂłu i powietrza i z dalsza rozlewaĂŚ operujÂąc szybciej pistoletem?) czy teÂż pomaÂłu mniejszym strumieniem ? Z gĂłry dziĂŞkuje za jakÂąkolwiek rade. pozdrawiam !

antekpirat
Wysłany: 2011-05-03, 01:03   
0
UP DOWN

Ten filmik moze ci pomoze :tak:
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Ponte
Wysłany: 2011-05-03, 15:38   
0
UP DOWN

DziĂŞki, z ustawieniem co i jak to nie mam problemu, chodzi bardziej o to jak polecacie ustawiĂŚ.
I takie pytanie.. maluje ktoÂś tez bez samego reduktora ? OczywiÂście z odwadniaczem itp.

shel82 
Wysłany: 2011-05-04, 09:47   
0
UP DOWN

Np weŸ po prostu kawa³ek kartki, tektury i próbuj ustawiaÌ, tak jak na za³¹czonym filmie: http://www.youtube.com/wa...feature=related

Ponte
Wysłany: 2011-05-04, 16:47   
0
UP DOWN

DziĂŞki. No dobrze by byÂło tak ustawic jak na poczatku, tyle ze ma uÂłatwione zadanie reduktor w pistolecie z cyfrowym wyÂświetlaczem.. ;p a co sÂądzicie o malowaniu bez reduktora pod pistoletem? Kompresor nabija do 10, i uruchamia siĂŞ jak spadnie do 6 bar.

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-05-06, 08:18   
0
UP DOWN

JeÂśli nie masz prawdziwego pistoletu HVLP (firmowego) np. Sata a masz HP (wysokociÂśnieniowy) to proponuje zamontowaĂŚ reduktor tylko przy kompresorze :tak: Ustawisz sobie na 4-5 atm tak aby na wejÂściu do pistoletu byÂło 3-3,5 atm. :tak: Pozdrawiam! :spoko:

mirusiek 
Wysłany: 2011-05-07, 06:52   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
JeÂśli nie masz prawdziwego pistoletu HVLP (firmowego) np. Sata a masz HP (wysokociÂśnieniowy) to proponuje zamontowaĂŚ reduktor tylko przy kompresorze :tak: Ustawisz sobie na 4-5 atm tak aby na wejÂściu do pistoletu byÂło 3-3,5 atm. :tak: Pozdrawiam! :spoko:

Totalnie siĂŞ z tym nie zgadzam.
Co to za znaczenie czy maluje SatÂą cz nie? Reduktor przy pistolecie i ustawienie wyÂższego ciÂśnienia na np odwadniaczu, zmniejszenie go przy pistolecie pododuje stabilne ciÂśnienie na wylocie z pistoletu, bez skokĂłw przy wÂłaczaniu siĂŞ kompresora. Ja mam ustawione 10 na kompresorze, 7 na odwadniaczu i 2,5 do 2,9 na pistolecie w zaleznoÂści co mi potrzeba ( jak wypylam baza podwyÂższam trochĂŞ jak akryl to obniÂżam). Pomijam fakt wygody regulacji i wglÂądu w ustawienia podczas pracy.

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-05-07, 07:59   
0
UP DOWN

Misrusek czytaj kolego ze zrozumieniem :tak: Do pistoletĂłw wysokociÂśnieniowych nie widzĂŞ potrzeby stosowania reduktora ciÂśnienia pod pistolet. Co innego HVLP o czym zapewne wiesz jako "doÂświadczony" lakiernik :tak: Pozdrawiam! :spoko:
A jeœli nie widzisz ró¿nicy miêdzy Sat¹ HVLP a chiùskim pseudo-HVLP to zostawiam bez komentarza :rotfl:

obcy_69
Wysłany: 2011-05-07, 09:20   
0
UP DOWN

mirusiek napisał/a:
Reduktor przy pistolecie i ustawienie wyÂższego ciÂśnienia na np odwadniaczu, zmniejszenie go przy pistolecie pododuje stabilne ciÂśnienie na wylocie z pistoletu, bez skokĂłw przy wÂłaczaniu siĂŞ kompresora.

A nie jest tak, ze to reduktor na odwadniaczu daje Ci juz stabilne cisnienie na przewodzie do pistoletu..??
mirusiek napisał/a:
2,5 do 2,9 na pistolecie w zaleznoÂści co mi potrzeba

Jakim pistoletem lakierujesz, skoro potrzebne Ci jest tak duze cienienie na wejsciu..??
Bo te czolowych producentow, potrzebuja w granicach 2 ..a nawet ponizej.
mirusiek napisał/a:
( jak wypylam baza podwyÂższam trochĂŞ jak akryl to obniÂżam).

A nie na odwrotnie..??

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-05-07, 09:47   
0
UP DOWN

Kolego obcy_69 ,pozwoliÂłem sobie na przeczytanie wszystkich postĂłw "speca" Miraska ;) TakÂże wiem z jakim "asem lakierniczym" mam do czynienia w tym temacie :rotfl: Pozdrawiam! :spoko:
ps. A maluje zapewne jakimÂś "renomowanym" taywaĂąsko-chiĂąskim "cudem" + "manometr" ala-china produkt :rotfl:

mirusiek 
Wysłany: 2011-05-07, 12:21   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Kolego obcy_69 ,pozwoliÂłem sobie na przeczytanie wszystkich postĂłw "speca" Miraska ;) TakÂże wiem z jakim "asem lakierniczym" mam do czynienia w tym temacie :rotfl: Pozdrawiam! :spoko:
ps. A maluje zapewne jakimÂś "renomowanym" taywaĂąsko-chiĂąskim "cudem" + "manometr" ala-china produkt :rotfl:

Maluje Graco-Sharpe HVLP FX3000, i cisnienie roocze w tym pistolecie jest pomiedzy 2,5 a 2,9 psi wg. instrukcji, na moje potrzeby jest wystarczajacy.
Co do uwag typu as lakierniczy itp. nie chce mi sie znizac do Twojego poziomu bys zrozumial moja odpowiedz wiec pomine je milczeniem. pozdrawiam

mirusiek 
Wysłany: 2011-05-07, 12:23   
0
UP DOWN

obcy_69 napisał/a:
mirusiek napisał/a:
Reduktor przy pistolecie i ustawienie wyÂższego ciÂśnienia na np odwadniaczu, zmniejszenie go przy pistolecie pododuje stabilne ciÂśnienie na wylocie z pistoletu, bez skokĂłw przy wÂłaczaniu siĂŞ kompresora.

A nie jest tak, ze to reduktor na odwadniaczu daje Ci juz stabilne cisnienie na przewodzie do pistoletu..??
mirusiek napisał/a:
2,5 do 2,9 na pistolecie w zaleznoÂści co mi potrzeba

Jakim pistoletem lakierujesz, skoro potrzebne Ci jest tak duze cienienie na wejsciu..??
Bo te czolowych producentow, potrzebuja w granicach 2 ..a nawet ponizej.
mirusiek napisał/a:
( jak wypylam baza podwyÂższam trochĂŞ jak akryl to obniÂżam).

A nie na odwrotnie..??

Ad.1 pewnie masz racje
ad.2 nie odwrotnie, pistolet Graco-Sharpe HVLP FX3000

obcy_69
Wysłany: 2011-05-07, 20:12   
0
UP DOWN

To jeszcze mam pytanie..
- w jakim celu zwiekszasz cisnienie, podczas tego jak to piszesz ..wypylania bazy.??
- i z kolei, dlaczego obnizasz przy akrylach.??

mirusiek 
Wysłany: 2011-05-08, 19:49   
0
UP DOWN

obcy_69 napisał/a:
To jeszcze mam pytanie..
- w jakim celu zwiekszasz cisnienie, podczas tego jak to piszesz ..wypylania bazy.??
- i z kolei, dlaczego obnizasz przy akrylach.??

Po prostu tak lepiej mi siĂŞ maluje. Bazy nie chcĂŞ wylaĂŚ tylko napyliĂŚ cienkimi warstwami. Nie stawia mi siĂŞ wtedy ziarno metaliku, nie mam problemu z chmurkami itp. Maluje wiĂŞc na troszeczkĂŞ wiĂŞkszym ciÂśnieniu, ale z dalsza prowadzĂŞ pistolet, przykrĂŞcam teÂż materiaÂł na 2,5 obrotu

Na bezbarwnym znowu, chcĂŞ go wylaĂŚ na lustro (nie chce mie siĂŞ polerowaĂŚ caÂłoÂści nigdy), wiĂŞc zmniejszam trochĂŞ ciÂśnienie, odkrĂŞcam podawanie materiaÂłu na 3,5 i prowadzĂŞ pistolet troszkĂŞ niÂżej.
Mówiê tu o wartoœciach pomiêdzy 2,5 do 2,9 psi, ró¿nica w wysokoœci prowadzenia pistoletu to ok 5 cm tak myœlê, nie mierzy³em nigdy.

Nie twierdzĂŞ Âże jest to poprawna metoda, zgodna z jakimikolwiek standardami itp. po prostu tak malujĂŞ i wychodzi dobrze. Jako Âże czÂłowiek uczy siĂŞ caÂłe Âżycie, jestem otwarty na wszelkie uwagi nie uwaÂżam siĂŞ za super fachowca, ale staram siĂŞ by moja praca byÂła wykonywana coraz lepiej i lepiej, wiĂŞc.... :)

obcy_69
Wysłany: 2011-05-08, 21:46   
0
UP DOWN

Cytat:
Po prostu tak lepiej mi siĂŞ maluje. Bazy nie chcĂŞ wylaĂŚ tylko napyliĂŚ cienkimi warstwami. Nie stawia mi siĂŞ wtedy ziarno metaliku, nie mam problemu z chmurkami itp. Maluje wiĂŞc na troszeczkĂŞ wiĂŞkszym ciÂśnieniu, ale z dalsza prowadzĂŞ pistolet, przykrĂŞcam teÂż materiaÂł na 2,5 obrotu

Hmm..brzmi to troche asekuracyjnie. Moze troche wiecej odwagi..
Bo widzisz...zwiekszenie cisnienia, odstawienie pistoletu od elementu i do tego skrecenie materialu daje sucha powloke - chropowata. Chmurzenie moze nie wystepuje, ale to tylko dlatego , ze powloka jest za sucha. A co do sterczenia ziarna ..to mialbym watpliwosci.

A mozesz jeszcze napisac ..na ile tych warstw bazy rozkladasz lakierowanie.?

mirusiek 
Wysłany: 2011-05-08, 22:50   
0
UP DOWN

3 warstwy. Zgodnie z karta tech. lakieru powinno byÌ 2 i pó³. Pow³oka wydaje sie równa i idealna, przynajmniej jak przecieram œciereczk¹ przed bezbarwnym nic nie czuÌ. Bezbarwny te¿ siê dobrze rozlewa. Czyli co ogólnie nie zmieniaÌ ustawieù pomiêdzy klarem i baz¹? Wydaje mi siê ¿e jednak dobrze jest zmniejszyÌ materia³.

obcy_69
Wysłany: 2011-05-08, 23:46   
0
UP DOWN

Widzisz...sa tacy co lakieruja na materiale otwartym do konca, dawke regulujac poprzez mniej, lub wiecej wcisniety spust. Ogolnie przyjmuje sie, ze pierwsza warstwa jest t/z. klejaca, czyli tak jak okresliles przypylona. Zbyt gruba, moze doprowadzic do oczkowania.
Druga natomiast, wylewasz na mokro..oczywiscie bez przesady. I jezeli masz pelne pokrycie .. trzecia, polwylana - tonujaca. Ukladajaca odpowiednio ziarno.

Lakierujac IWATA w400 LV2..baze klade na cisnieniu w granicach 1.8-2.0 atm..bezbarwny zwiekszam do 2.2-2.5 atm.

mirusiek 
Wysłany: 2011-05-09, 09:20   
0
UP DOWN

Do dozowania materiaÂłu poprzez wciskanie spustu - jescze dÂługa droga przede mnÂą :D SprĂłbujĂŞ jutro w ten sposĂłb, opiszĂŞ wraÂżenia :)

mirusiek 
Wysłany: 2011-05-16, 10:02   
0
UP DOWN

No i poprobowaÂłem :D
OgĂłlnie jak malowaÂłem:
materia³ na 2 i pó³
nie zwiĂŞkszaÂłem ciÂśnienia do bazy,
pierwsza warstwa z troszeczkĂŞ wiĂŞkszej odlegÂłoÂści
druga warstwa peÂłna, tak jak malujĂŞ bezbarwnym, z bliÂższa i wolniej
ostatnia jak druga ale szybciej jadĂŞ pistoletem

WraÂżenia to:

szybciej kryje
duuuÂżo mniejszy odpyÂł, parktycznie mi nie pyli
ziarno super ale to byÂł grnat wiĂŞc zobaczymy jak mi wyjdzie srebro :devil:

Kolego Obcy - DziĂŞki za nauki, czÂłowiek uczy siĂŞ caÂłe Âżycie, czasem warto jest posÂłuchaĂŚ bardziej doÂświadczonych :spoko:

grzesu3
Wysłany: 2011-05-16, 18:01   
0
UP DOWN

mirusiek napisał/a:
No i poprobowaÂłem :D
OgĂłlnie jak malowaÂłem:
materia³ na 2 i pó³
nie zwiĂŞkszaÂłem ciÂśnienia do bazy,
pierwsza warstwa z troszeczkĂŞ wiĂŞkszej odlegÂłoÂści
druga warstwa peÂłna, tak jak malujĂŞ bezbarwnym, z bliÂższa i wolniej
ostatnia jak druga ale szybciej jadĂŞ pistoletem

WraÂżenia to:

szybciej kryje
duuuÂżo mniejszy odpyÂł, parktycznie mi nie pyli
ziarno super ale to byÂł grnat wiĂŞc zobaczymy jak mi wyjdzie srebro :devil:

Kolego Obcy - DziĂŞki za nauki, czÂłowiek uczy siĂŞ caÂłe Âżycie, czasem warto jest posÂłuchaĂŚ bardziej doÂświadczonych :spoko:

A cieÂśninie na wyjÂściu jakie miaÂłeÂś ??

mirusiek 
Wysłany: 2011-05-16, 21:37   
0
UP DOWN

grzesu3 napisał/a:

A cieÂśninie na wyjÂściu jakie miaÂłeÂś ??

1.8 atm

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu