Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ShAMAN 
Wysłany: 2011-05-24, 23:53   KOLORY NA MOTORY
0
UP DOWN
ZbierajÂący wiedzĂŞ

Witam.

Chcia³bym spytaÌ który z obecnych na Polski rynku systemów lakierniczych najlepiej radzi sobie z kolorami motocyklowymi? Mam tutaj na myœli odnalezienie odcienia po kodzie lakieru i znalezieniu ew. fiszki. I od razu czy wi¹¿e siê to z jakimœ "powiêkszeniem" mieszalnika, oraz palety fiszek?

Wiem, ¿e w Heliosie praktycznie zawsze jest problem nawet z doborem czegoœ podobnego na ca³oœÌ SKUTERA a co dopiero przy naprawie przytartej os³ony jakiegoœ konkretnego motoru. Czy mo¿e ca³a zabawa polega na lakierowaniu kilkoma kolorami? Jeœli tak, to czy jest system, który pozwala skutecznie dobraÌ?

raf379 
Wysłany: 2011-05-25, 07:49   
0
UP DOWN

W zimĂŞ malowaÂłem owiewki w suzuki 2004. DobieraÂłem kolor srebrny po kodzie i to w dodatku przez neta zamĂłwiÂłem. Mieszalnik STANDOX, kolor w 100% trafiony. Jak takiemu amatorowi wyszÂło ok to muszÂą kolorki pasowaĂŚ. :D

ShAMAN 
Wysłany: 2011-05-25, 08:17   
0
UP DOWN
ZbierajÂący wiedzĂŞ

dobrze wiedzieĂŚ, Âże Standox sobie radzi, ale jest jeszcze pytanie czy pigmenty motocyklowe majÂą w mieszalniku "standard" czy jest on w jakiÂś sposĂłb poszerzony?

lorakkr21 
Wysłany: 2011-05-25, 09:50   
0
UP DOWN
lorakkr21

Glasurit albo Max Meyer ma w swojej ofercie w mieszalniku standard " kolorki na motorki " ktĂłryÂś z tych dwĂłch ma nie pamiĂŞtam z ktĂłrego mi lali pzdr

samurajek
Wysłany: 2011-05-25, 21:03   
0
UP DOWN

Witam
Ja korzystam z lesonala i debbera, zawsze ktĂłryÂś podpasuje.
Musisz pytaĂŚ czy maja w ofercie mieszalni lakierki motocyklowe
Helios na pewno nie ma takich pigmentĂłw wiec z trĂłjwarstwÂą bedzie bardzo ciĂŞÂżko
Lesonal taĂąszy ale nie ma wszystkich kolorĂłw na fiszkach.
Debbeer wiecej fiszek ale droÂżej wychodzi.
pozdro :cool:

mario375 
Wysłany: 2011-07-05, 09:43   
0
UP DOWN

Ogólnie mówi¹c motocykle powinno malowaÌ siê ca³e ze wzgledu na kolory trzy lub nawet czterowarstwowe i na dodatek z pog³êbiaczami koloru. Niektórzy maj¹ problem z pomalowaniem ca³ego motoru, a co dopiero elementy.

gugun 
Wysłany: 2011-07-05, 10:56   
0
UP DOWN

mario375 napisał/a:
Ogólnie mówi¹c motocykle powinno malowaÌ siê ca³e ze wzgledu na kolory trzy lub nawet czterowarstwowe i na dodatek z pog³êbiaczami koloru. Niektórzy maj¹ problem z pomalowaniem ca³ego motoru, a co dopiero elementy.
zgadzam sie z przedmowca oni na motor przwaznie podpasowywuja cos podobnego ale fabrycznie jest to malowane inaczej..jak tez kolega napisal..stad mamy te piekne zywe kolory ktore tak ciezko w jakikolwiek sposob dorobic...

samurajek
Wysłany: 2011-07-05, 23:13   
0
UP DOWN

Co wy chÂłopaki
Tak byÂło parĂŞ latek temu teraz prawie kaÂżdy da siĂŞ dorobiĂŚ jak jest numerek albo tabliczka.
Pisze prawie bo czasami receptury nie podajÂą.
ÂŻeby na 100 graÂło to trzeba czasami element obok pryskaĂŚ albo caÂły bok
pozdro :cool:

popx
Wysłany: 2011-10-07, 13:54   
0
UP DOWN

RM

bachus 
Wysłany: 2011-11-01, 12:21   
0
UP DOWN

kaÂżdy da siĂŞ dorobiĂŚ owszem, ale nie kazda mieszalnia uzupeÂłnia oferte o palete motocyklowÂą, nawet jezeli ich dostawca oferuje takowÂą. pigmenty majÂą ciekawsze efekty wiec sÂą droÂższe.
MotocyklĂłwke polecam z RM

kamilk 
Wysłany: 2013-05-21, 13:31   
0
UP DOWN
kamilk

Witam. Pozwolê sobie dodaÌ swoje trzy grosze,otó¿ jeœli idzie o jednoœlady typu skuter,to w wiêkszoœci przypadków jest nie do zdobycia receptura koloru owiewek,sam siê z tym borykam, bo mam niby niebieski,ale od innego niebieskiego siê ró¿ni ,wiec mo¿na albo prysn¹Ì ca³oœÌ albo kombinowaÌ.Natomiast nie wiem jak jest z markowymi pojazdami, ale w przypadku tzw chiùczyków to nie ma mo¿liwoœci pozyskania informacji o kolorze. M moim przypadku jest to "niebieski" ale porównuj¹c do innego niebieskiego to mój jest jak by ¿ywszym kolorem,cieplejszym dla oka,a inny po prostu zimny, jak i ciemniejszy.

936
Wysłany: 2013-05-22, 23:03   
0
UP DOWN

Na motory to ciĂŞÂżko bĂŞdzie ^^
Na motocykle ? zgodze siĂŞ z opiniÂą, iÂż lepiej i pewniej jest przemalowac caÂły kolor (np. 2 barwny wzĂłr) na danym pojeÂździe.
PoniewaÂż kolory w duzym stopniu oparte sÂą o receptury candy...
3 warsty lub 4 warstwy.
SÂą nieliczni koloryÂści, ktĂłrym siĂŞ chce bawic z przerobieniem 3 lub 4 warstwy na 2 warstowy lakier - baza, bezbarwny.
Ale takich to ze ÂświecÂą szukac.
PoniewaÂż nikomu nie chce siĂŞ bawic ze 100 ml. bazy 2 dni :)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu