Autor |
Wiadomo¶æ |
|
grzeeggorz
|
Wys³any: 2011-05-29, 11:25 Problem z kompresorem
|
0
|
|
|
|
Witam.
Posiadam kompresor kompresor Schneider Profimaster Plus Typ 400-50
http://cgi.ebay.de/Kompre...=item27bb1859b8
mój jest taki sam, silnik równie¿ 2,2kW z tym,¿e na 220V.
Problem polega na tym,¿e kompresorek nie chce startowaæ jak jest zimny, obchodzê ten problem "otwieraj±c" rurkê od cylindrów do zbiornika i jak ju¿ chwilê pochodzi to skrêcam i dzia³a albo podgrzewam cylindry opalark± i to te¿ pomaga bo przy ciep³ych cylindrach rusza bez wiêkszego problemu. No ale takie co¶ jest do¶æ uci±¿liwe i denerwuj±ce tym bardziej,¿e zawsze trzeba opró¿niaæ zbiornik powietrza do zera. Ma mo¿e kto¶ jaki¶ pomys³ jaka mo¿e byæ tego przyczyna? Dodam,¿e dobra³em siê do t³oków i mo¿na je swobodnie ruszaæ rêk± wiêc chyba siê nie zaciera, olej tak¿e zawsze jest - sprawdzam stan co pewien czas. I jeszcze jedno co do silnika, kilka miesiêcy temu mój g³upi szwagier spali³ silnik ale zosta³ on przewiniêty u specjalisty w zak³adzie który siê tym zajmuje wiêc zak³adam,¿e by³o to zrobione dobrze i silnik powinien dzia³aæ poprawnie. Zreszt± problem z wystartowaniem kompresora by³y ju¿ wcze¶niej na oryginalnym uzwojeniu silnika. Oczywi¶cie jak naby³em kompresor klika lat temu to dzia³a³ bez problemów, wprawdzie przez ten czas by³ do¶æ mocno eksploatowany a czy to mo¿e byæ przyczyna problemów a je¶li tak to czy mo¿na jako¶ to naprawiæ? |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-05-29, 11:29
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
sprawdz elektryke i zaworek zwrotny ewentualnie i to powinno pomoc. |
|
|
|
|
grzeeggorz
|
Wys³any: 2011-05-29, 11:44
|
0
|
|
|
|
Z elektryk± wydaje siê byæ wszystko ok, za³o¿y³em nawet dla pewno¶ci nowy kondensator [oczywi¶cie z warto¶ciami takimi jak w specyfikacji]. Co do zaworu zwrotnego to nie jestem pewien czy to to co my¶lê ale przy wej¶ciu do zbiornika jest co¶ co móg³bym tak nazwaæ ale rozebra³em to i tam jest najpro¶ciej mówi±c kawa³ek gumki i sprê¿ynka i to te¿ wydaje siê dzia³aæ poprawnie tak,¿e brak mi ju¿ pomys³ów a najbardziej zastanawia mnie to,¿e wystarczy cylindry pogrzaæ [bez rozkrêcania przewodów powietrza] i startuje. A mo¿e byæ to wina rodzaju oleju? Stosujê olej przeznaczony do sprê¿arek ale mo¿e trzeba dobraæ jaki¶ dedykowany dla tego typu sprê¿arki bo pewnie rodzaje olejów do sprê¿arek s± ró¿ne? |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-05-29, 14:57
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
gdyby olej byl nie taki to nawet niepodlaczony do zbiornika by nia zastartowal.zawor zwrotny tez ok nie wiem jak ci pomoc |
|
|
|
|
broniszow
|
Wys³any: 2011-05-30, 21:28
|
0
|
|
|
|
Kolego sprawd¼ dok³adnie instalacje elektryczn±, sprawd¼ jakie masz napiêcie i przekrój kabli. Kolega ma podobny kompresor i on mieszka na koñcu linii elektrycznej. Ma tam duze spadki napiêcia i zawsze ma problemy z tym kompresorem ¿eby go odpaliæ. Kiedy¶ mia³em go u siebie (mam now± instalacje min 2,5mm przewody) dzia³a od razu, lecz na instalacji 1,5mm nie chce siê za³±czyæ. Nie polecam do niego stosowaæ przed³u¿aczy. Sprawd¼ wszystko. Pozdrawiam |
|
|
|
|
grzeeggorz
|
Wys³any: 2011-06-01, 19:49
|
0
|
|
|
|
Dziêki za podpowied¼ Broniszow.. Posprawdzam jakie napiêcia s± teraz u mnie bo kilka lat temu jak go kupi³em dzia³a³ bez problemu a instalacji i samego okablowania kompresora nie zmienia³em i w przeciwieñstwie do Twojego znajomego mieszkam jako pierwszy pod³±czony do linii, mam transformator w ogródku ale jak tylko wygospodarujê trochê wolnego czasu to posprawdzam instalacjê u siebie bo do najnowszych nie nale¿y. |
|
|
|