Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ShAMAN 
Wysłany: 2011-05-18, 01:45   NOWA MIESZALNIA-SKLEP ZE SPRZETEM/AKCESORIAMI LAKIERNICZYMI
0
UP DOWN
ZbierajÂący wiedzĂŞ

Witam.

Od stycznia tego roku pracujê w sklepie motoryzacyjnym w niewielkiej miejscowoœci przy którym jest "mieszalnia" :sciana: - otó¿ mieszalnia ta nie ma najlepszej renomy. Wstawione s¹ dwa mieszalniki Profix i Helios. Do profixa wiecznie brakuje pigmentów, a Helios jakoœ s³abo trafia w kolory. Mam kilka pytaù dotycz¹cych za³o¿enia firmy zajmuj¹cej siê doborem koloru oraz mieszaniem farb. W ofercie chcia³bym mieÌ równie¿ wszystko inne co potrzebne lakiernikowi (wiem, ¿e kompresory, pistolety i pozosta³e elektronarzêdzia to konkretny wydatek, ale to mo¿e z czasem)

Otó¿ - wiêkszoœÌ lakierników jakich zd¹¿y³em poznaÌ twierdzi, ¿e dla nich nie jest wa¿ne czym maluj¹ - liczy siê g³ównie pasowalnoœÌ koloru. (z tego co rozumiem, s¹ w stanie zap³aciÌ wiêcej za lepiej dobranego profixa, ni¿ za s³abiej pasuj¹cego Standoxa)

Pytanie brzmi jakie mieszalniki wstawiĂŚ na poczÂątek? Czy wÂłaÂśnie wspomniane Profixa i Standoxa? ZaprzyjaÂźniony lakiernik uwaÂża, Âże Standox pasuje w 90% przypadkĂłw, a Profixa bierze jako "podkÂład" lub na "caÂłoÂściĂłwki". Wg. niego to pozwoliÂłoby nauczyĂŚ siĂŞ lepszego pasowania taĂąszych systemĂłw a co za tym idzie z biegiem czasu podniesienia ceny i lepszego zarobku.

WiêkszoœÌ okolicznych lakierników to tzw. "gara¿owcy" maluj¹cy raczej starsze samochody, ale znam te¿ kilku takich, którzy maluj¹ du¿o nowsze roczniki (od 2008 w górê) Ci to jak stwierdzi³ kolega z pracy "nie ta liga" (Standox chyba nie jest najdro¿szym lakierem?) a w promieniu powiedzmy 50km nie zauwa¿y³em nic, poza Heliosem, Standoxem, Profixem i Novolem.

RozwaÂżam wstawienie 2 mieszalnikĂłw i zastanawiam siĂŞ nad markami wymienionymi powyÂżej. KtoÂś ma doÂświadczenia? ZauwaÂżyÂłem, Âże Novol mocno wychodzi "do klienta" i daje spore wsparcie - to waÂżne szczegĂłlnie na poczÂątku. Nie wiem jak jest w przypadku pozostaÂłych, bo przedstawiciela z Heliosa widziaÂłem ze 2 razy od poczÂątku roku i jakoÂś nikt nie miaÂł ochoty z nim gadaĂŚ...

KtoÂś udzieli jakiejÂś rady? Szukam informacji w Internecie, bo nie sposĂłb wybadaĂŚ teren znajÂąc kilku lakiernikĂłw z okolicy. Wiem, Âże wszystko zaleÂży od specyfiki danego rynku lokalnego, ale moÂże chociaÂż jakieÂś podstawowe wskazĂłwki?

JeÂśli ktoÂś odpowie, to bardzo chĂŞtnie rozwinĂŞ temat i zadam kilka kolejnych pytaĂą.

z gĂłry dziĂŞkuje za zainteresowanie tematem :help:

p.s. przeczyta³em te¿ w którymœ z w¹tków, ¿e niektóre systemy lepiej wchodz¹ w grupê "Niemców" czego w mojej okolicy jest najwiêcej a pewne np. w Japoùczyki - mo¿ê pójœÌ w tê stronê? i pomyœleÌ nad dwoma systemami które bêd¹ siê uzupe³nia³y eliminuj¹c swoje s³abe strony?

lakierok 
Wysłany: 2011-05-18, 13:29   
0
UP DOWN

Temat przerabiam a wiĂŞc nie ma idealnego systemu jak chcesz bardzo dobry system to weÂź Duponta Centari C 6000 lub troszkĂŞ taĂąszy C600 a drugiego to mieszalnik NOVOL

sÂą jeszcze dobre ,RM, PPG, SIKKENS, STANDOX, SPIES HECKER, I INNE .

Poczytaj Forum jest tego sporo.

Frostt.pl

ShAMAN 
Wysłany: 2011-05-18, 20:32   
0
UP DOWN
ZbierajÂący wiedzĂŞ

DziĂŞki za zainteresowanie tematem.

Co do forum, to czyta³em i ci¹gle czytam. Ale wielu odpowiedzi nie mogê znaleŸÌ.

Czyli Twoim zdaniem najlepszym / najprostszym systemem dla osoby z maÂłym doÂświadczeniem bĂŞdzie Dupont?

Teraz rodzi siĂŞ pytanie jak to zostanie przyjĂŞte na lokalnym rynku, gdzie krĂłlujÂą Standox (jako najlepszy) i Profix (jako taĂąsza alternatywa) pytanie czy lakiernicy przyzwyczajeni do tych systemĂłw bĂŞdÂą chcieli sprĂłbowaĂŚ czegoÂś nowego? :sciana:

I jeszcze pytanie jak to wychodzi cenowo? Nie pytam o koszty mieszalnika tylko o cenĂŞ np. 100g bazy. U nas w tej chwili setka Heliosa wychodzi w granicach 18zÂł w detalu.

Jeœli chodzi o Novola, to s³ysza³em o jednej mieszalni (w tym samym mieœcie) i opiniê ma nie za ciekaw¹ - ponoÌ jak to uj¹³ znajomy lakiernik "Wasz Helios czasem pasuje, a ich Novol kompletnie NIGDY" pytanie, czy to kwestia nieudolnoœci kolorysty, czy systemu :?:

:help:

lakierok 
Wysłany: 2011-05-19, 16:16   
0
UP DOWN

co do cen to zaleÂży jakie sobie zaÂłatwisz rabaty

a Standox i Spies Hecker nale¿¹ do Duponta wiêc bier¹c któregoœ z tych trzech bêdziesz mia³ podobn¹ jakoœÌ o ile nie tek¹ sam¹ ?

zadzwoĂą do przedstawiciela Duponta i Spies Heckera i niech Ci dadzÂą ofertĂŞ na mieszalnik porĂłwnaj ceny i bĂŞdziesz porĂłwnywaÂł .

odpisz jak siĂŞ coÂś dowiesz na forum lub PW :spoko:

Frostt.pl

Abbyxie
Wysłany: 2011-05-20, 04:45   
0
UP DOWN

good news,thanks for sharing.....

akzo
Wysłany: 2011-06-05, 10:56   
0
UP DOWN

W lubuskim przedstawicielem Spies Heckera jest Tomek Solarski tel 606 472 699