Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
tomybb
Wys³any: 2011-06-05, 11:05   Jaki podk³ad epoksydowy bez pistoletów - domowe warunki
0
UP DOWN

Witam,
potrzebujê zabezpieczyæ nadkola podk³adem epoksydowym, na to daæ baranka - problem taki ¿e dobre podk³ady np. NOVOLLa trzeba mieszaæ z utwardzaczem, podgrzewaæ, nanosiæ pistoletem itd. W domowych warunkach nie jestem w stanie spe³niæ tego wszystkiego, no i nie mam pistoletu - jest jaki¶ sprawdzony dobry podk³ad epoksydowy z którym nie trzeba siê tak "bawiæ" i od razu nak³adaæ. Znalaz³em co¶ takiego - http://www.pielegnowacaut...otip-400ml.html
- jest to co¶ warte?

kropen16 
Wys³any: 2011-06-05, 11:10   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
sa w sprejach jednak to mniej trwalsze. co ci rpzeszkadza utwardzacz? kazda normalna rzecz w lakiernictwie sie miesza z utwardzaczem. dobra wiekszosc . kup normalny podklad nauz nawet walkiem potem podklad akrylowy i baranek.

tomybb
Wys³any: 2011-06-05, 11:22   
0
UP DOWN

Czyli co, jakbym kupi³ taki epoksydowy z NOVOLLa z utwardzaczem to jestem w stanie przygotowaæ to w domowych warunkach i malowaæ pêdzlem?

jacenty 741
Wys³any: 2011-06-05, 13:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
A jaki problem z przygotowaniem?I jakie podgrzewanie??????Mieszasz (w przypadku Novola Professional) 1 czê¶æ podk³adu z 1 czê¶ci± utwardzacza,mieszasz,i masz gotowe.No jak to Ciê przerasta...

tomybb
Wys³any: 2011-06-05, 15:53   
0
UP DOWN

To mnie trochê przera¿a:

podkadepoksydowy.jpg
Plik ¶ci±gniêto 1135 raz(y) 33.78 KB

kropen16 
Wys³any: 2011-06-05, 15:59   
0
UP DOWN
Przemo

tomybb, to zostan na etapie farb olejnych. chociaz tam tez jest moze jakas filozofia? mieszasz poprostu tak jak nalezy a jak nei czujesz sie na silach to sie za to nie bierz

kropen16 
Wys³any: 2011-06-05, 16:03   
0
UP DOWN
Przemo

pierwszy obrazek to proporcje drugi to sprawdzanei lepkosci co mozesz pominac. 3 czas przydatnosci mieszanki rozrobionej z utwardzaczem czwarte to dysze i cisnienie jakim najlepiej jest lakierowac. piaty obrazek to czas miedzy odparowywaniem warstw.czas napewno wydluzy sie gdy bedziesz nakladal pedzlem lub walkiem bo bedzie grubie.szuste jak sie domyslasz to czas schniecia. ostatnie 2 obrazki to szlifowanie wstepne papierem 360 pozniej 500 a potem 600-1000. nic strasznego nie ma przy tym

tomybb
Wys³any: 2011-06-05, 16:09   
0
UP DOWN

No dobra, chyba rzeczywi¶cie nie jest to filozofia :)
W takim razie jaki epoksyd polecacie? Chcia³em zrobiæ tak, ¿e pierwsze oczy¶ciæ ile siê da z rdzy, potem miejsca gdzie jest jeszcze rdza jakim¶ ¶rodkiem (brunox, r-stop, nie wiem jeszcze), na to i na blachê gdzie nie da³em odrdzewiacza jaki¶ epoksyd, no i na to baranek? Dobrze my¶lê?

petit 
Wys³any: 2011-06-07, 09:48   
0
UP DOWN

Witam,
A co je¶li chodzi o progi od spodu? My¶la³em, ¿eby pêcherze rdzy i inne wykwity wyjechaæ do blachy szczotk± na wiertarce i ca³o¶æ progu wraz ze starym barankiem przynajmniej papierkiem ¶ciernym.
Do dyspozycji mam Cortanin F w celu zwi±zania rudego. Producent na opakowaniu zaleca, ¿eby zostawiæ go na ok 1 dobê, natomiast co dalej? Spotka³em siê z opini±, ¿e nale¿y t± "pow³okê" lekko zeszlifowaæ co niekoniecznie mi siê wydaje logiczne? Nastêpnie nie wiem czy owe miejsca po pêcherzach zamalowaæ podk³adem i dopiero nanie¶æ baranka czy od razu samego baranka? Na razie nie zak³adam konieczno¶ci u¿ycia szpachli, choæ nie wiem co mnie zaskoczy.
Co s±dzicie o nak³adaniu baranka (BOLLA) pêdzlem w kilku warstwach?

camel
Wys³any: 2011-06-07, 10:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Kraków
jak ci siê nie wydaje logiczne to pomaluj na cortanin, i jak ci wszystko odpadnie to logika powróci. Po za tym nie wiem po co siê bawiæ w cortanin, jak mozna zrobiæ zgodnie z technologia - reaktywny, akrylowy, przecie¿ przy takich temperaturach jak teraz, nawet jak po³ozysz ten reaktywny pêdzlem to po godzinie bedzie suchy jak pieprz.

petit 
Wys³any: 2011-06-07, 14:58   
0
UP DOWN

Mowa tu o konserwacji spodu progu, wiêc my¶la³em ¿eby go zakonserwowaæ "mechanicznie" barankiem i nie my¶la³em ¿eby zabezpieczaæ go pow³ok±.
Czyli zostaj±c przy tym Cortaninie. Przeszlifowaæ go? Czy zostawiæ go tak jak zwi±¿e siê z rdz± i wtedy machn±æ akrylowym i na to finalnie baranek?

petit 
Wys³any: 2011-06-10, 10:57   
0
UP DOWN

Jest kto¶ na tym forum kto jest w stanie odpowiedzieæ na zadane pytanie? Nie chcia³bym zak³adaæ nowego tematu, ani te¿ czekaæ nie wiadomo do kiedy.

jacenty 741
Wys³any: 2011-06-10, 15:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
S³uchaj,nikt nie mo¿e Ci pomóc,bo pytasz o zastosowanie preparatu,który nie ma miejsca w systemie napraw blacharsko-lakierniczych.Mo¿e dzwoñ lub pisz do producenta Cortaninu,jak on to widzi.Bo gdyby¶ zapyta³ o podk³ad reaktywny,epoksydowy czy akrylowy,to otrzyma³by¶ je¶li nie konkretn± odpowied¼,to chocia¿ link do tematu,w którym jest odpowied¼ na Twoje pytanie.A tak...Strzelasz sobie w stopê,wiêc rób to na w³asny sposób i w³asn± odpowiedzialno¶æ.

petit 
Wys³any: 2011-06-10, 17:03   
0
UP DOWN

Nie chce mi siê wierzyæ ¿eby nikt na tym forum nie mia³ do czynienia z Cortaninem.
Spróbuje go zastosowaæ na miejsca dzia³ania dora¼nego, a je¶li chodzi o progi przejdê na jaki¶ reaktywny.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: