|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
SONCU
|
Wys³any: 2011-06-08, 17:01 Malowanie ca³ego samochodu - ilo¶æ podk³adu, bazy i klaru
|
0
|
|
|
|
Witam, jestem tu nowy i chcia³bym pomalowaæ ca³y samochód Seat Ibiza, lakier metalik ma wygl±daæ tak: http://upload.wikimedia.o...nt_20071002.jpg
Pomalowany ma byæ jak na zdjêciu z zewn±trz wraz z zderzakami, listwami i lusterka.
Mam takie pytania:
1. Ile potrzebuje podk³adu na karoserie a ile na plastiki
2. Ile Pójdzie bazy na to i ile rozpuszczalnika bo w mieszalni mi powiedzieli ze 1,5l + 0,5l rozpuszczalnika a na Allegro pyta³em go¶cia to pisa³ mi 2,5L + 2,5L rozpuszczalnika wiêc zg³upia³em.
3. Ile lakieru bezbarwnego wraz z utwardzaczem
4. Ile wystarczy warstw podk³adu, bazy i bezbarwnego? Po jednej wystarczy?
Dziêki za wszelk± pomoc |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-06-08, 17:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Wiêc wypo¶rodkój te opinie i we¼ 2 litry mieszanej w stosunku 1:1,i ze 2 litry bezbarwnego.Chocia¿ z bezbarwnym wiêksze znaczenie odgrywa Twoje do¶wiadczenie i sprzêt,jakim bêdziesz lakierowa³,dobry pistolet (HVLP lub LVLP) pozwoli znacz±co oszczêdziæ i bazê,i bezbarwny.Co do podk³adu:to zale¿y,jaki jest planowany zakres naprawy,czy zmiana kloru,podk³ad na ca³o¶æ,czy tylko na naprawiane czê¶ci.Proponujê chocia¿ 1 litr podk³adu epoksydowego,i nawet ma³± ,,porcjê" reaktywnego,a akrylowy-tak jak napisa³em:przy calaku nawet 3 litry. |
|
|
|
|
SONCU
|
Wys³any: 2011-06-09, 12:42
|
0
|
|
|
|
Auto ma byæ pomalowane ca³e na taki sam kolor jak orygina³, czy wystarczy jak zmatuje ca³± powierzchnie papierem 800 i na to podk³ad, baza, klar? Kupie 2l podk³adu reaktywnego, 1l podk³adu na plastiki i 2l bazy metalic + 1l rozcienczalnika, na koniec klar 2l + 1l utwardzacza i bêdzie OK? Pistolet mam hvlp dysza 1.4mm |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-06-10, 04:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Podk³ad reaktywny-wystarczy litr,to i tak za du¿o,podk³ad do plastików-litr starczy³ mi na rok roboty (a mo¿e i wiêcej),jak lakier w dobrym stanie to 800-1000 i baza ,a nie podk³ad i baza. |
|
|
|
|
SONCU
|
Wys³any: 2011-06-10, 13:28
|
0
|
|
|
|
No to dziêki za rady, zmatuje tylko papierem 1000 bo lakier jest dobry, po³o¿e baze i klar, a mam jeszcze pytanie po jakim czasie nak³adaæ klar? Malowanie bêdzie w temp 18-20C |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-06-10, 13:29
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
dla pewnosci poczekaj 30 min. az zmatowieje calkiem baza i wtedy lej bezbarwnym |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|