Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
jakub298 
Wys³any: 2011-06-16, 20:53   Pierwsze malowanie
0
UP DOWN

Sk±d: Wysokie Mazowieckie
Witam jestem nowy i mam pytanie.
Jutro chce pomalowaæ tylny b³otnik w Fiacie Cinquecento. Kupi³em go po st³uczce. DO tej pory na³o¿y³em szpachle(dotar³em), na³o¿y³em 4 warstwy podk³adu w aerozolu firmy NOVOL (dotar³em na mokro). A wiêc jutro chce pomalowaæ ju¿ lakierem, mam go 200ml i podobno muszê go rozcieñczyæ z tak± sam± ilo¶ci± rozcieñczalnika. Jakiego u¿yæ? Ile warstw nak³adaæ bazy? A ile bezbarwnego? Pozdrawiam

Zbych
Wys³any: 2011-06-16, 22:14   
0
UP DOWN

Lakierujesz pistoletem czy sprayem?
Jak pistoletem to za duzo rozcienczalnika jak na nowicjusza-poplyna Ci zacieki na bazie.Baze nakladasz plynnie w 3 warstwach-pierwsza krycie filera...druga krycie dokladne...trzecia ulozenie plytki z cieniem...Klaru polecam 3 wartswy w odstepach 20 min...Bedziesz mial z czego sciac syfki i spolerowac bez ryzyka przetarcia sie do bazy...Ale mowie o lakierowaniu pistoletem...a nie malowaniu sprayem.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-06-16, 22:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Zbysiu!!! Jeste¶ dla mnie nowym "idolem" :rotfl: Z tymi "zaciekami na bazie" ;) to "zajeb...e¶ jak kogut w p³ot" :rotfl: :rotfl: :rotfl: Reszta tzw. "porady" (je¶li mo¿na to tak nazwaæ) jest te¿ "the best" :rotfl: Jeste¶ "wielki" :spoko: i "tak trzymaj" :tak:
Pozdrowienia dla "nowego mistrza" :spoko:
ps. Jeste¶ w tym tygodniu tutaj na forum "najlepszy" ;)

jakub298 
Wys³any: 2011-06-16, 22:40   
0
UP DOWN

Sk±d: Wysokie Mazowieckie
Dziêki za odpowied¼. Oczywi¶cie bêdê malowa³ pistoletem. Wiêc jakie proporcje rozrobienia bazy proponujecie dla mnie amatora?:P

gugun 
Wys³any: 2011-06-17, 08:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
jakub298 napisa³/a:
Dziêki za odpowied¼. Oczywi¶cie bêdê malowa³ pistoletem. Wiêc jakie proporcje rozrobienia bazy proponujecie dla mnie amatora?:P
normalnie 1:1 lub 2:1 w zaleznosci od bazy...i nie masz o co sie martwic...ja raz w zyciu widzialem zaciek na bazie a kilka ladnych lat juz lakieruje...moze akurat auto malowal kolega wyzej :rotfl: z bezbarwnym to juz troche gorsza sprawa,ale mysle ze 1,5-2 warstwy nie rozcieczonym lakierem w odstepie zaleznym od lakieru...podeschnie to jedziesz 2 i tyle ok 20-30min i nie szalej z pistoletem i maluj pomalu a dokladnie skoro nie masz wprawy a napewno sie uda...

krzysiek8406
Wys³any: 2011-06-24, 07:30   
0
UP DOWN

Gugun, je¿eli nie rozcieñczysz bezbarwnego to nie pojawi siê czasem pomarañcza? Bo bêdzie za gêsta dawka?

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-06-24, 08:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Podstawa kolego to trzymaæ siê zaleceñ z Kart technicznych :tak: czyli odpowiednia lepko¶æ lakieru (przed natryskiem) zalecana przez jego producenta :tak: Pozdrawiam! :spoko:

gugun 
Wys³any: 2011-06-24, 10:44   
0
UP DOWN

krzysiek8406 napisa³/a:
Gugun, je¿eli nie rozcieñczysz bezbarwnego to nie pojawi siê czasem pomarañcza? Bo bêdzie za gêsta dawka?
ja lakieruje mipa hs-em i rozpylam sata 3000 przy cisnieniu ok 2,5 robie od baardzo dawna tak i nigdy mi sie nic nie zrobilo...wrecz przeciwnie...idealnie sie rozplywa,piekna struktura,az zal ruszac papierem...

kasat1
Wys³any: 2011-07-08, 19:14   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
krzysiek8406 napisa³/a:
ja lakieruje mipa hs-em i rozpylam sata 3000 przy cisnieniu ok 2,5 robie od baardzo dawna tak i nigdy mi sie nic nie zrobilo...wrecz przeciwnie...idealnie sie rozplywa,piekna struktura,az zal ruszac papierem...

Witam.
Ciekawi mnie jedna sprawa , ju¿ jest to który¶ post z kolei w którym pada porada aby nie rozcieñczaæ klaru a przecie¿ bezbarwne s± ró¿ne z drugiej strony w karcie technicznej jest podana lepko¶æ i jej nale¿y siê trzymaæ. Osobi¶cie jeszcze nie trafi³ mi siê bezbarwny abym nie musia³ kapn±æ rozcieñczalnika , fakt ¿e mam s³aby pistolet i o gêstym lakierze to nawet nie mogê mysleæ :nie: Ale np. DIN4 16-18 sek 20° co¶ znaczy.
Bardzo proszê o wyt³umaczenie mi tego jak to jest z t± gêsto¶ci±.
Przepraszam za post nie na temat.
Pozdrawiam gara¿owiec :D

gugun 
Wys³any: 2011-07-09, 09:41   
0
UP DOWN

to juz chyba inwidualna sprawa kazdego lakiernika...kiedys tez dodawalem bo inaczej bym nie obmalowal..teraz wole podejsc raz do auta pomalowac gestym na 1.5 i odejsc...i mam 3 razy mniej syfu,ladna struktre lakieru,jak cos wpadnie to lakier sie pod tym nie rozlewa az tak i nie zostawia takiego brzydkiego krateru pod syfem no i czas...lakierowanie zajmuje 10min calego auta lakierem a nie 2-3h

kasat1
Wys³any: 2011-07-09, 20:30   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
to juz chyba inwidualna sprawa kazdego lakiernika...kiedys tez dodawalem bo inaczej bym nie obmalowal..teraz wole podejsc raz do auta pomalowac gestym na 1.5 i odejsc...i mam 3 razy mniej syfu,ladna struktre lakieru,jak cos wpadnie to lakier sie pod tym nie rozlewa az tak i nie zostawia takiego brzydkiego krateru pod syfem no i czas...lakierowanie zajmuje 10min calego auta lakierem a nie 2-3h

Dziêki gugun za odpowied¼. To fakt z tymi warstwami ¿e czym wiêcej tym wiecej syfków no i kraterkami tez wiêksze prawdopodobieñstwo , tylko jak to dobrze rozlaæ jak sie nie ma dorej "pistoli" , wiem kupiæ sobie ^^ , jeszcze raz dziêki.
Pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: