Autor |
Wiadomo¶æ |
|
krzysiek8406
|
Wys³any: 2011-06-17, 13:26 Prawid³owe po³o¿enie bazy
|
0
|
|
|
|
Witam, mam pytanie, które pada³o ju¿ na tym forum, tylko nie zosta³a udzielona na nie odpowied¼ jakaby mnie usatysfakcjonowa³a . Chcia³bym wiedzieæ jak dobrze po³o¿yæ bazê. Z tego co czyta³em na innym po¶cie to s± jakie¶ 3 wartswy: pierwsza jakiego¶ fillera, druga dok³adna, no i trzecia (pewnie wykañczaj±ca). Wiem, ¿e to mo¿e g³upio zabrzmieæ, ale jaki jest czas pomiêdzy nak³adaniem wszystkich warstw, i czy trzeba jakie¶ dodatkowe zabiegi stosowaæ miêdzy poszczególnymi warstwami. Mi³oby by³o jakby kto¶ opisa³ jakie¶ praktyczne wskazówki, chodzi mi o prêdko¶æ nak³adania poszczególnych warstw, np. pierwsz± warstwe szybkim machniêciem przejechaæ, drug± wolniej, a na trzeciej to ju¿ w ogóle galon bazy zostawiæ . Z góry dziêkujê za odpowied¼. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-06-17, 14:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
z tymi 3 warstwami to tez nie do konca,to zalezy od krycia,ale mozna by pow. ze to takie minimum...1 zapylasz a reszte lekko rozlewasz...czas pomiedzy zalezny od temp ok 15-30min,(robi sie matowa i jest sucha jak pieprz)pomiedzy warstwami uzywasz tylko i wylacznie sciereczki antystatycznej,a co do nakladania to lepiej wolniej a dokladnie,ale bez przesady...wg uznania....nakladasz rownolegle czy tez prostopadle do elementu (nigdy nie bylem dobry z matematyki:))ale wiadomo o co chodzi,poprostu nie jakos z ukosa i t p |
|
|
|
|
wsmpw
|
Wys³any: 2011-06-17, 19:00
|
0
|
|
|
Pawe³ WSM
Pomóg³: 1 raz Posty: 85 Sk±d: Pabianice
|
gugun, Prostopadle nie wyobra¿am sobie równolegle trzymaæ pistolet do malowanego elementu i go malowaæ.. |
|
|
|
|
krzysiek8406
|
Wys³any: 2011-06-17, 23:35
|
0
|
|
|
|
Jeszcze jedno pytanko, czy te same czynno¶ci obowi±zuj± podczas nak³adania podk³adu i klaru? |
|
|
|
|
marchew6260
|
Wys³any: 2011-06-18, 01:15
|
0
|
|
|
|
Przy malowaniu podk³adem i bezbarwnym prawie wszystko robi siê podobnie oprócz u¿ywania szmatki antystatycznej. Przy podk³adowaniu odstêpy pomiêdzy warstwami s± na ogó³ krótsze ( chodzi o podk³ady akrylowe) ¶rednio 5-15 minut. Odno¶nie bezbarwnego - pierwsza warstwa kontaktowa ( lecimy ranty elementu i ca³y element - szybsze ruchy ) i pó¼niej to ju¿ zale¿y jaki masz bezbarwny, jedne k³adzie siê na 3 warstwy inne na 1,5 warstwy. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-06-18, 09:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
marchew6260 napisa³/a: | inne na 1,5 warstwy. | ja polecam te..przypylasz dobrze i po chwili jedziesz na lustro i gotowe...nie czekasz,nie malujesz woda...3razy mniej syfu... |
|
|
|