Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mariann
Wys³any: 2011-06-21, 22:43   dodatek antysilikonowy
0
UP DOWN

Witam kolegów lakierników. Mam takie pytanie czy jako doswiadczeni lakiernicy u¿ywacie takiego ¶irodka jak dodatek antysilikonowy. Mam problemy z rybimi oczkami i poradzi³ mi pewien lakiernik ¿ebym wypróbowa³ taki srodek. On twierdzi ¿e bardzo mu to pomaga i ¿e po tym nie ma prawa byæ rybiego oczka. Chcia³ bym siê co¶ wiêcej o tym odczyniku dowiedzieæ, mianowicie czy naprawdê to tak zajebi¶cie dzia³a, kiedy go nale¿y u¿ywaæ ,ile dolewaæ do lakieru w pistolecie, i czy s± jakie¶ skutki uboczne podczas lakierowania albo po.
Pyta³em w mieszalni lakierów tam gdzie biorê lakiery kilka lat i powiedzieli ¿e owszem bior± lakiernicy ten dodatek , tak 100 ml. co jaki¶ czas. Mi proponowali ten sirodek z firmy PPG ale wiem ¿e novola te¿ s±. Napiszcie co o tym s±dzicie , pozdrawiam mariann.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-06-21, 23:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
mariann napisa³/a:
Napiszcie co o tym s±dzicie

Wyeliminuj przyczynê rybich oczek a nie próbuj leczyæ j± tym dodatkiem.
Ja mam na pó³ce taki dodatek i jest tak czêsto u¿ywany, ¿e juz jest przeterminowany mimo ¿e nie otwar³em go nawet.
Ten dodatek to sylikon w czystej postaci.
Nie pomaga na olej w instalacji, na wodê lej±ca siê z pistoletu te¿ nie.

Miki
Wys³any: 2011-06-22, 00:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Ja u¿ywam zawszê 3% do klaru. Choæ nawet jak go nie u¿ywa³em nie mia³em problemy z oczkami, ale ¿e w dziupli zacz±³em mieæ za du¿o badziewia zawieraj±cego silikon, to tak co by sobie roboty nie na robiæ u¿ywam tego i nie mam zamiaru przestaæ :D

gugun 
Wys³any: 2011-06-22, 08:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
kiedys uzywalem tez do kazdego lakierowania przez jakis czas i nie moge sie zgodzic ze nie pomaga na wode czy olej w instalacji,bo tylko dlatego to kupilem bo robilem u kogos na 1 ostojniku ktory co chwile byl pelen i za kazdym razem oczka..po dolaniu kilku kropelek brak...jednak to juz dawno i nie prawda....polecam jak kolega napisal wyeliminowac przyczyne bo te wszystkie dodatki typu antysilikon,przyspieszac itp to o kant d*** rozbic...nie ma to jak lakier 2:1 bez zadnych dodatkow rozpuszczalnikow i innego badziewia wtedy wyglada najlepiej zaraz po malowaniu i po roku rownie ladnie...a wracajac do tematu antysilikonu to w mieszalni mi powiedzieli(tez maja lakiernie)zeby nie dolewac tego za kazdym razem tylko ew. do ostaniej warstwy jesli cos sie dzieje bo to zle na lakier ogolnie dziala ale czy jesli juz wyjda to wystarczy do ostatniej warstwy to nie wiem...

mariann
Wys³any: 2011-06-22, 09:16   
0
UP DOWN

U mnie ch³opaki jest prawdopodobnie problem z prawid³owym odt³uszczeniem pod³o¿a bo powietrze i sprzêt jest w porz±dku. Mam na sprê¿arce 3 odstojniki, w pierwszym sie zbiera trochê wody w drugim kilka czarnych paproszków a w trzecim czy¶ciutko, wiêc powietrze na wylocie ok. O pistolety te¿ dbam. Kolega z forum poleci³ mi ¿ebym u¿y³ do matowania lakieru wodê z dodatkiem p³ynu do zmywania Ludwik i wtedy papierkiem na mokro, potem odt³u¶ciæ wszystko zmywaczem i heja. Jak bêdê robi³ nastêpne autko to spróbujê tego sposobu mo¿e rzeczywi¶cie ludwik pomo¿e w pierwszej fazie zmyæ te woski i pasty co ludzie k³ad± na te swoje auta ¿eby siê ¶wieci³y.
Tak poza tym to za³wa¿y³em ¿e dla wielu klientów auto ma sie b³yszczeæ i to jest sprawa najwa¿niejsza. Nie patrz± na jakie¶ drobne wady lakiernicze typu wytr±cenia albo ma³y zaciek, a jak sie po malowaniu zrobi polerkê ca³ego auta to s± pod takim wra¿eniem ¿e czêsto zapominaj± który element by³ w³a¶ciwie malowany.
Ale nie ma siê co tym sugerowaæ, trzeba robiæ dobrze bo jak sie cz³owiek nauczy dziechciæ to to sie kiedy¶ zem¶ci. Dlatego jak najwiêcej korzystam z forum bo po to jest. Pozdro.

gugun 
Wys³any: 2011-06-22, 10:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
podstawa to ladne czyste auto przy odbiorze,chociaz bys zrobil najlepiej to jak zostawisz paste wszystko bedzie brudne to itak bedzie problem...

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-06-22, 10:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
w mieszalni mi powiedzieli(tez maja lakiernie)zeby nie dolewac tego za kazdym razem tylko ew.

Dolewa siê wtedy gdy co¶ zaczyna siê dziaæ.
Przerywasz lakierowanie i dolewasz dodatek i wtedy oby pomóg³.
Zale¿y od tego co powoduje oczkowanie, nie zawsze pomaga.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: