Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
michal85
Wys³any: 2011-06-20, 21:07   Jaki wybraæ pistolet Sate 3000rp czy 4000rp
0
UP DOWN

Jak w temacie?

PROJEKTER
Wys³any: 2011-06-20, 22:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
4000 RP

gugun 
Wys³any: 2011-06-21, 09:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
j/w technika idzie do przodu po co sie cofac??

michal85
Wys³any: 2011-06-21, 19:34   
0
UP DOWN

Tak ale s³ysza³em ¿e Sata 3000RP jest bardziej uniwersalna. Natomiast Sata 4000RP wiêcej pyli a ja nie posiadam komory.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-06-21, 20:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego ,za cene nowej Saty 4000 RP mo¿esz mieæ 2 Saty 3000 RP (z drugiej rêki) :tak:
Nie mia³em jeszcze Saty 4000 RP w swoich rêkach tak¿e nie wiem czy jest znaczna ró¿nica
(oprócz wizualnej) pomiedzy tymi dwoma modelami. Sata 3000 pokaza³a siê w 2006r. tak¿e nie jest to stary model :nie: Dla mnie jest to bardzo porz±dne ,trwa³e i najbardziej niezawodne "narzêdzie pracy" :tak: jakie mo¿na kupiæ do lakierowania samochodów ;)
W³a¶nie teraz mo¿na bardzo tanio nabyæ z drugiej rêki ten model (Sata 3000) poniewa¿ co poniektórzy ulegaj±c "modzie na nowsze" wymieniaj± swoje "nowe" pistolety na Sata 4000 ;) Znam wielu lakierników którzy po godzinach pracy w ASO chodz± i lakieruj± jeszcze na takich modelach Saty jak np. Jet 90 czy Jet RP :tak: I zapewniam ciê ¿e jako¶æ poow³oki nanoszona tymi modelami nie odbiega jako¶ciowo od tej na³o¿onej przez np. Sata 3000 RP :tak: "Tempo pracy" jest równie¿ podobne ;) Pozdrawiam! :spoko:

ps. Na forum Lakiernik by³ przeprowadzony "test" porównawczy tych dwóch modeli pistoletów :tak:
Proponuje siê z nim zapoznaæ :tak:

lukasz509
Wys³any: 2011-06-21, 20:56   
0
UP DOWN

Robertlodz09, a nie wiesz sie o jakiej¶ sacie taniej ????2000lub 3000 jak co¶ to daj znaæ

Miki
Wys³any: 2011-06-21, 22:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Kup iwate :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PROJEKTER
Wys³any: 2011-06-22, 07:57   
0
UP DOWN

michal85 napisa³/a:
Tak ale s³ysza³em ¿e Sata 3000RP jest bardziej uniwersalna. Natomiast Sata 4000RP wiêcej pyli a ja nie posiadam komory.

S³ysza³e¶ czy czyta³e¶ na forum opinie dyletanta @³ysy73 ... bo to jedyny u¿ytkownik SATA 4000 RP który napisa³ tak± g³upotê.

Co do propozycji zakupu starszego modelu 3000 to tylko zauwa¿ê ¿e zadaniem specjalistów udzielaj±cych m±drych rad nie jest analiza ekonomiczna sytuacji finansowej osoby pytaj±cej o fachow± radê. Sprawa ceny to aspekt nie maj±cy tu ¿adnego znaczenia. Jak kto¶ wtr±ci tu taki element to odsy³am od razu do tematu SICO za 50 z³.

Model 4000 SATA to faktycznie poprawiony model 3000. Nie jest to jednak tak ¿e to tylko zmiany wizualne, a ¿e oba pistolety pochodz± od renomowanego producenta i jest miêdzy nimi niedu¿a rozbie¿no¶æ technologiczna to zarówno 3000 jaki i 4000 uznaæ mo¿na za pistolety na bardzo wysokim poziomie.

We¼cie jednak pod uwagê kilka prostych faktów. Np takich ¿e dysponuj±c modelem 4000 mo¿na przez zastosowanie odpowiednich zestawów dyszy i g³owicy zmieniaæ specyfikê jego pracy zbli¿aj±c siê do efektu RP lub HVLP niezale¿nie od tego jaki to korpus ( HVLP czy RP ).W 3000 to nie mo¿liwe. Do tego model 3000 to zamkniêty rozdzia³ w SATA i nikt nie bêdzie bo rozwija³ i modyfikowa³. Nie bêdzie ju¿ do niego nowych g³owic i dysz materia³owych, ani ¿adnych innych dodatków. Model 4000 jest l¿ejszy, lepiej wywa¿ony, oszczêdniejszy od 3000 i pracuje ciszej co nie którym bardzo wymagaj±cym u¿ytkownikom te¿ przeszkadza³o w poprzednich modelach SATA.

Chcesz kupiæ SATA i u¿ywaæ jej latami ... kup model 4000. :spoko:

Co do rady - Kup IWATA - to zupe³nie powa¿nie zastanów siê nad tym bo w warunkach gara¿owych te pistolety maj± kilka zalet których nie ma ¿adna SATA.

SATA to sprzêt dla profesjonalistów. IWATA to ju¿ sprzêt bardziej kompromisowy ... pozwalaj±cy na niwelowanie braków w profesjonalnym wyposa¿eniu lakierni ( sprê¿arka, wentylacja czy komora ). Ja wolê SATA ... ale Ja wiêkszo¶æ ¿ycia pracujê z profesjonalnymi lakierniami.

gugun 
Wys³any: 2011-06-22, 08:33   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
dysponuj±c modelem 4000 mo¿na przez zastosowanie odpowiednich zestawów dyszy i g³owicy zmieniaæ specyfikê jego pracy zbli¿aj±c siê do efektu RP lub HVLP niezale¿nie od tego jaki to korpus ( HVLP czy RP )
moglbys to rozwinac tak na chlopski rozum??rozumiem ze maluje baza,zmieniam dysze i maluje lakierem???jesli dobrze zrozumialem to chyba tez zaczne sie zastanawiac nad wymiana mojej "nowej"saty na lepszy model,tymbardziej ze moj hvlp sie pomalu konczy..

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-06-22, 13:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
moglbys to rozwinac tak na chlopski rozum??

Stosuj±c odpowiednie dysze C lub W w zale¿no¶ci od systemu w którym pracuje pistolet.
PROJEKTER napisa³/a:
i jest miêdzy nimi niedu¿a rozbie¿no¶æ technologiczna

Po pierwszym lakierowaniu sat± 4000 rp ( otrzyman± do testów porównawczych od kolegi @£ysego) sta³a sie straszna rzecz.
Obydwa moje pistolety serii 3000 rp i hvlp, :shock: zepsu³y siê :x:
Model 4000 bije na g³owê poprzedni model i te zmiany to nie jest tylko lifting.
Dodam ¿e sata 4000 nie wróci³a do @£ysego. :spoko:

michal85
Wys³any: 2011-06-23, 11:42   
0
UP DOWN

Przekonali¶cie mnie do Sata 4000RP. By³o by jeszcze fajnie gdyby¶cie doradzili jak± dysze powinnem mieæ. Ja my¶lê nad 1.3 i czy zwyk³± wersje czy Digital?

kropen16 
Wys³any: 2011-06-23, 19:11   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
wez sobie 1.3 i digital bo u³atwia prace

PROJEKTER
Wys³any: 2011-06-24, 05:51   
0
UP DOWN

Przy modelu 4000 w wersji RP by³bym ostro¿ny z tym 1,3 .... raczej 1,2.

1,3 jest lepsza w wersji HVLP.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-06-24, 07:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Mo¿e kolega Kropen16 napisze nam dlaczego zaproponowa³ Sate 4000 RP z dysz± 1.3 ? ;)

A teraz wracaj±c do tematu ,to mo¿e kolega Lackdoktorek napisze nam jakie ma "wra¿enia z pracy" z tym pistoletem :tak: Czy jest tak znaczna ró¿nica ¿e sprzeda³ swoje "popsute" Saty 3000 ;)
Teraz ju¿ wiem tak¿e dlaczego pisa³ wcze¶niej (w innym temacie) ¿e sprzedana Sata 3000 nie dzia³a³a u "nowego" nabywcy ;) -(¿artuje :rotfl: )
Mimo wszystko bedê siê upiera³ ¿e (tak jak napisa³ kolega Projekter w innym temacie) Sata 3000 to jednak nadal doskona³y pistolet :tak: Co do propozycji kupna Iwaty to jednak Saty maj± jednak jedn± i to znaczn± przewagê nad nimi :tak: tj. serwis i ogólna dostêpno¶æ wszystkich czê¶ci zamiennych oraz tak¿e ich ceny :tak: Praktycznie mo¿na "odtworzyæ" ka¿dy model Saty niezale¿nie czy ma 5 ,15 czy 25 lat. Czasami nawet i starsze modele trafiaj± do serwisu Saty (w Niemczech) :tak: Tak¿e jestem spokojny o dostêpno¶æ czê¶ci i zestawów naprawczych do pistoletów Sata 3000 i innych. Pozdrawiam! :spoko:

kropen16 
Wys³any: 2011-06-24, 08:18   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
Robertlodz09, i PROJEKTER, macie wieksze doswiadczenie i robicie na tych gunach. wydaje mi sie ze dysza 1.3 to uniwersalka jak w przypadku gunow. tylko slyszalem ze sata ma jakos inaczej ale sie nie wypowiadam :D

PROJEKTER
Wys³any: 2011-08-08, 09:10   
0
UP DOWN

Trochê ma inaczej.

W systemie RP dysze i g³owice s± sporo wiêksze i jak to ju¿ ustalili¶my kiedy¶ w burzliwej konstruktywnej dyskusji :D ... na pewno nie ma maj± rozmiaru 1,3 mm tylko s± du¿o wiêksze i absolutnie nie trzymaj± siê rozmiarów metrycznych. Dla technologi redukcji ¶ci¶nienia - RP w modelu 4000 raczej powinna byæ dysza 1,2 ale .... o dziwo na stronach SATA - 1,3 wystêpuje powszechnie jako oficjalne zalecenie dla wielu produktów.

Kiedy¶ napisa³em, ¿e obecnie dobór dyszy i g³owicy do pistoletu to sopory problem. Tak to jest, bo rozmiar to jedno, a konstrukcja samej g³owicy to ju¿ zupe³nie co innego. W modelu 4000 SATA s± ju¿ powszechniejsze - literowe oznaczenia przy typoszeregu rozmiarów ( dot±d by³o tylko WSB i SR )... to w SATA. U innych producentów jest jeszcze bardziej skomplikowanie, a prym w tych "komplikacjach" wiedzie teraz IWATA.

Jak zaczniemy dyskutowaæ o dyszach i g³owicach to parametr rozmiaru stanie siê tylko jednym z elementów porz±dkuj±cych ... jeszcze oznaczenie przeznaczenia, oraz jak ju¿ sami widzicie systemu redukcji ci¶nienia. Ci co wnikliwie ¶ledz± forum, publikacje prasowe, lub maj± dostêp do prezentacji i szkoleñ jako¶ to ogarniaj± ... niestety wielu lakierników samochodowych ... nawet dobrych specjalistów - absolutnie siê w tym nie orientuje. Jeszcze jeszcze w pistoletach których u¿ywaj± jak opiek techniczna jest OK ... ale ju¿ w innych produktach ... czarna magia. Przy tym wszystkim jeszcze dochodz± indywidualne preferencje. Jeden woli lakierowaæ szybko i szerokim strumieniem inny powoli i dok³adnie wê¿szym strumieniem. Dalatego nie trudno o spór i dyskusjê, czy SATA 4000 RP jest bardziej uniwersalna z dysz± 1,2 czy 13 ?

Ja polecam 1,2 przy RP ... ale siê przy tym nie upieram.

gugun 
Wys³any: 2011-08-08, 10:30   
0
UP DOWN

ja moge dodac ze mam sate 3000 rp z dysza 1.4 :D :D i na poczatku mialem problem z pelnym wykorzystaniem pistoletu...zbyt wielka....coprawda sie przyzwyczailem no ale jak bym mogl to bym zmienil na 1.2-13.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-08-08, 13:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
PROJEKTER napisa³/a:
polecam 1,2 przy RP

Ale w modelu 4000, bo w modelu 3000 to juz 1.3

PROJEKTER
Wys³any: 2011-08-08, 19:52   
0
UP DOWN

3000 to model w odwrocie ... Jak ju¿ co¶ odpowiedzialnie polecaæ w obecnej chwili to tylko SATA 4000.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: