Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kgorka
Wys³any: 2011-06-12, 19:06   Odpadaj±cy podk³ad akrylowy
0
UP DOWN

Witam wszystkich, mam do was pytanie bo sporo juz sie naczytalem i dalej nie wiem co jest grane. A wiec lakieruje plastikowe progi, plastiki zmatowilem P 120 potem odt³u¶ci³em po³o¿y³em podk³ad pod plastiki, odczeka³em 10-15 minut az wyschnie i po³o¿ylem podk³ad akrylowy z uelastyczniaczem i problerm polega na tym ze akryl nie trzyma sie tego plastiku w niektorych miejscach np zagieciach zrobily sie duze puste pecherze i akryl odchodzil p³atami. nie wiem co jest grane, co sie dalo oderwalem i przeszlifowalem P 500 na mokro i sie zastanawiam czy dawac wogole ten PZP bo jak woda na nim byla to robila sie w krople tak choæby na t³uszczu wiec nie wiem co jest grane???

jacenty 741
Wys³any: 2011-06-12, 19:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
A ta woda,co by³a na pzp...To sk±d ona siê tam wziê³a?I co siê z ni± sta³o przed podk³adowaniem?

kgorka
Wys³any: 2011-06-19, 15:27   
0
UP DOWN

Ta woda to to by³a jak juz szlifowalem kolejny raz na mokro miejsca gdzie byly pêkniecia i jak oderwalem wiekszy kawalem polalem woda to wlasnie takie krople sie tworzyly. probowalem tez daæ sam podk³ad akrylowy bez pzp i te¿ pêka, co jest grane bo juz sil nie mam.

obcy_69
Wys³any: 2011-06-20, 06:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
W ogole , co to jest za plastik..??
Niektore trzeba wygrzac w 60 stopnich przed lakierowaniem.
Piszesz , ze odtlusciles ..ale czym, czy aby odpowiednim srodkiem..??
Nastepnie..skad pomysl matowania plastiku papierem i to o gradacji 120..??
Do tego celu sluza odpowiednie wlokniny.

kgorka
Wys³any: 2011-06-20, 16:37   
0
UP DOWN

odt³uszczone benzyn± ekstrakcyjn± a jaki to plastik zobacze czy cos nie pisze ale watpie. Czytalem ze lepiej w³óknin± ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi dlaczego.

gugun 
Wys³any: 2011-06-21, 09:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Cytat:
odpowiedzi dlaczego.
chociaz by dlatego ze progi sa zapewne chropowate i papierem pojezdzisz tylko po wierzchu i wszedzie nie domatujesz a wluknina tak w kazdej szparce:):):):):)jesli bys objechal wluknina na to pzp,podklad,przytarl na gladko 800 nie mial bys zapewne tego problemu... a po 2 to ten p120 na goly plastik to nie mala przesada....

kgorka
Wys³any: 2011-06-23, 11:30   
0
UP DOWN

Plastik typu PP/EPDM bo sprawdzalem, tak sa chropowate dlatego przejechalem 120 na g³adko,ale sprobuje teraz wszystko zedrzeæ no w³óknin± przejechaæ ca³o¶æ nas±czon± zmywaczem silikonu, tylko mam pytanie czy wygrzac ten plastik np opalarka??

jacenty 741
Wys³any: 2011-06-23, 11:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Mo¿e byæ,tylko nie przesad¼.

kgorka
Wys³any: 2011-06-23, 15:36   
0
UP DOWN

A d³ugo to wygrzewaæ bo czytalem ze 60minut czy starczy opalark± krócej?

gugun 
Wys³any: 2011-06-24, 09:53   
0
UP DOWN

no teraz to zdzieranie tego tez p 120 i poprawka wluknina malo da...nie musiales zdzierac na gladko bo wluknina przytarla by te pory "od srodka"a potem bys je wygladzil na podkladzie...ale skoro juz starles na gladko to wystarczy papierek 240-400 na maszynke a wluknina tylko w trudno dostepnych miejscach pzp akrylowy 800-1000 na mokro...zastanawia mnie ile musiales tej szpachli nalac na te sterczace "wlosy"po p120:) i kolega wyrzej pisal o wygrzaniu w 60 stopniach a nie minutach...czyli warunki kabinowe...ty mozesz troche z opalarka polatac...tylko bez przesady...

kgorka
Wys³any: 2011-06-24, 16:04   
0
UP DOWN

hmmm no fakt pory przejechalem na g³adko 120 a potem 240 ale tego nie napisalem nie wiem czemu, a podk³adu jakos nie bylo duzo potem przejechalem go na mokro i wychodzilo cacy jakby nie te pêkniecia nie wiem skad. no ale teraz zrobie tak jak piszecie czyli P240 do plastiku odt³uszcze zmywaczem silikonu , wygrzeje , jeszcze raz odt³uszcze porzadnie no i pzp a potem podk³ad akrylowy itd

kgorka
Wys³any: 2011-07-06, 18:39   
0
UP DOWN

A wiec plastiki przygotowane do lakierowania. Resztki starego podk³adu podgrzalem opalarka i zdarlem co sie tylko dalo nastepnie przejechalem papierem sciernym 240 nastepnie odt³uscilem zmywaczem silikonu potem opalarka w d³oñ i grzalem i grzalem ile sie dalo nastepnie znow odt³uscilem szmatka potem wzialem w³óknine czerwon± i na mokro zmywaczem silikonowym szlifowalem i na koniec znow odtlu¶cilem szmatka. Moje pytanie brzmi co zrobilem zle. hehe Jutro chce podk³adowac tzn pierw pzp novol 700 2 warstwy a potem podk³ad akrylowy mam nadzieje ze nie bedzie sie dzialo co ostatnio, juz mam normalnie stracha haha

gugun 
Wys³any: 2011-07-06, 18:53   
0
UP DOWN

mysle ze tym razem bedzie ok skoro dobrze przytarles drobnym dasz pzp i po chwili podklad...tylko nie rozumiem po co grzejesz dzisiaj jak jutro malunek??koledze wyzej chodzilo o wygrzanie przed malowaniem w celu zlapania wiekszej przyczepnosci"mysle" a nie dzien przed...przeciez rok temu jak bylo slonce tez sie wygrzal:D:D:Djutro przed malowaniem go dobrze odtlusc ew przed lekko podgrzej i bedzie ok..nastepnie szlif...jak masz maszynke to p 400 i popraw 800-1000 jak nie to odrazu na mokro ,lakier i ok..czekam na foto :spoko:

kgorka
Wys³any: 2011-07-07, 11:17   
0
UP DOWN

No i mistrzu jak narazie wyglada ok , roznice jakie zauwazylem to podk³ad jest nie tak rozlany a bardziej matowy czy tez szorstki, teraz poczekam az podeschnie papierek 600 potem 800 i tu pytanie po jakim czasie musze k³asc baze moge czekac pare dni np czy od razu,???

B³edy jakie pope³ni³em hmm rozpuszczalnik standardowy do wyrobów akrylowych( zre sie z pzp) dwa to nie przejechalem w³óknina tylko papierem trzy to to benzyna ekstrakcyjna zamiast zmywacza silikonu hmmm to tak dla innych na przyszlosc, zobaczymy co bedzie dalej zosta³y mi jeszcze progi do zrobienia.
Aha proporcje jakie dawalem 150ml podk³adu, 30ml utwardzacza, 5ml plastyfikatora i oko³o 40ml rozpuszczalnika.
to na tyle.

gugun 
Wys³any: 2011-07-07, 11:35   
0
UP DOWN

to po jakim czasie mozesz klasc baze zalezy od grubosci,ilosci warst oraz temperatury- patrz etykieta z tylu puszki...mysle ze wieczorem mozesz to szlifowac i malowac a juz napewno jutro rano...jesli postoi kilka dni to tez nic sie nie stanie.tylko nie zapomnij odtluscic przed polozeniem bazy...najlepiej czystym reczniczkiem papierowym
kgorka napisa³/a:
B³edy jakie pope³ni³em
jak widac czlowiek uczy sie na bledach.

kgorka
Wys³any: 2011-07-07, 17:55   
0
UP DOWN

no i jak narazie wyszlo cacy, nic nie peka podk³ad sie trzyma ale szlifowania bylo dosc troche nastepnym razem bym przelecial troche na sucho a potem na mokro. zobaczymy jak z baza i bezbarwnym bedzie hehe
gungun i punkt dla ciebie:)

gugun 
Wys³any: 2011-07-08, 09:24   
0
UP DOWN

nastepnym razem postaraj sie rozlac lepiej podklad a jesli juz na sucho to najlepiej 400 na szlifierce a jesli recznie to kontrast przed szlifem na mokro zeby ci rys nie pozostawalo

kgorka
Wys³any: 2011-07-08, 09:28   
0
UP DOWN

dok³adnie tak zrobilem kontrast czarny no i na mokro

kgorka
Wys³any: 2011-07-26, 22:08   
0
UP DOWN

no i jestem po lakierowaniu, wina byla rozcieñczalnika nie wiadomo co to za dziadostwo bylo.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: