Autor |
Wiadomość |
 |
Tucznik
|
Wysłany: 2011-06-24, 00:57 Civic 93r. i wszechobecna rdza
|
0
|
|
|
|
Witam kolegĂłw!
Konto zaÂłoÂżone niedawno, ale od jakiegoÂś czasu uwaÂżnie czytam i edukujĂŞ siĂŞ na tym forum.
Od ponad roku posiadam Civica 93r. Hatchback.
Jak go kupiÂłem - byÂło tylko maÂłe ognisko rdzy w tylnym lewym bÂłotniku.
Od tamtego czasu rdza nieubÂłaganie roÂśnie z kaÂżdej strony samochodu.
Jak to w starym samochodzie - historiĂŞ ma bogatÂą i duÂżo elementĂłw tego samochodu juÂż byÂło malowanych.
Jestem kompletnym laikiem w sprawach blacharstwa i lakierowania jednak mam zapaÂł do pracy. Jako student - kasy mam niewiele, dlatego przymierzam siĂŞ, Âżeby samemu (albo z kimÂś) rudÂą pokonaĂŚ.
Teraz pytania:
1.Czy waszym zdaniem wszystkie elementy da siĂŞ naprawiĂŚ bez wycinania blach i wstawiania reperaturek? Czy da sie to oceniĂŚ po tych zdjĂŞciach? Czy okaÂże siĂŞ to tylko po zdarciu rdzy?
2.Nie mam pieniĂŞdzy na malowanie caÂłego samochodu. Czy jak uporam siĂŞ z rdzÂą, byÂłaby opcja pomalowania tylko tych robionych miejsc, Âżeby to wyglÂądaÂło w miarĂŞ ludzko a nie jak Âłaciaty samochĂłd?
3. Czy taki sprzĂŞt (http://allegro.pl/elektryczny-pistolet-natryskowy-wysylka-gratis-i1679569445.html) nadaje siĂŞ do malowania czegokolwiek, czy jest to zwykÂła zabawka i wyjdzie to tak jakbym malowaÂł sprayem?
4.Je¿eli mia³bym siê za to zabieraÌ, jakich materia³ów mia³bym u¿yÌ, w jaki sposób, jakie s¹ koszty tych materia³ów i czy jest w stanie to zrobiÌ ktoœ bez doœwiadczenia w bran¿y blacharskiej/lakierniczej?
5.Czy jest moÂże jakaÂś dobra dusza z BiaÂłegostoku (bÂądÂź okolic), ktĂłra nie ma co robic w wakacje i zlitowaÂłaby siĂŞ nad biednÂą HankÂą i pomogÂła uporaĂŚ siĂŞ z rudzielcem?
PoniÂżej zdjĂŞcia mojego problemu:
Widok na okolice lewych drzwi:
Okolice lewego tylnego bÂłotnika:
Okolice lewego tylnego koÂła:
Rant bÂłotnika przy progu:
Prawy tylny bÂłotnik:
Okolice prawego tylnego koÂła:
Dó³ prawych drzwi:
Prawy przedni bÂłotnik:
Szczelina w szpachlĂłwce na prawym tylnym bÂłotniku:
 |
|
|
|
 |
maciejowski
|
Wysłany: 2011-06-24, 01:58
|
0
|
|
|
|
przespaÂłeÂś czas na remont, teraz jest jedno sensowne rozwiÂązanie:
 |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-06-24, 10:13
|
0
|
|
|
|
Dowcipnie,ale prawdziwie.
Niestety,masz auto,które wybiera siê ju¿ na drug¹ stronê.To legendarny model Hondy,w tym...z³ym znaczeniu,jeœli chodzi o podatnoœÌ na rdzê.Niestety,nie da siê tego uratowaÌ,nawet przy du¿ej dawce chêci,i posiadaniu migomatu.Bo podejœcie mata i ¿ywica-to ju¿ bez komentarza.A skoro ,jak sam piszesz,nie masz za du¿o kasy,to nie ³aduj jej w trupa. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-06-24, 10:13
|
0
|
|
|
|
Dowcipnie,ale prawdziwie.
Niestety,masz auto,które wybiera siê ju¿ na drug¹ stronê.To legendarny model Hondy,w tym...z³ym znaczeniu,jeœli chodzi o podatnoœÌ na rdzê.Niestety,nie da siê tego uratowaÌ,nawet przy du¿ej dawce chêci,i posiadaniu migomatu.Bo podejœcie mata i ¿ywica-to ju¿ bez komentarza.A skoro ,jak sam piszesz,nie masz za du¿o kasy,to nie ³aduj jej w trupa.
Przepraszam za podwĂłjne posty,ale mĂłj komputer...teÂż siĂŞ chyba tam wybiera. |
|
|
|
 |
Tucznik
|
Wysłany: 2011-06-24, 20:18
|
0
|
|
|
|
Zbyt duÂżo pieniĂŞdzy wywaliÂłem przez te 1,5 roku na czĂŞÂści mechaniczne do tego samochodu, Âżeby go sprzedaĂŚ prawie za darmo. Mechanicznie jest sprawny.
Na pewno nie jest tak Âźle, Âże siĂŞ nie da nic zrobiĂŚ i samochĂłd zostaÂło juÂż przerobiĂŚ na Âżyletki
Czy jest jakaÂś opcja zabezpieczenia antykorozyjnego tych miejsc aby nie rozrastaÂły siĂŞ w tak zatrwaÂżajÂącym tempie? |
|
|
|
 |
MaciekRK
|
Wysłany: 2011-06-25, 08:24
|
0
|
|
|
|
Wszystkiego sie dowiesz jak zedrzesz tÂą rudÂą do zera. Wtedy zobaczysz ile Ci zostanie blachy a ile trzeba wspawac |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-06-25, 19:44
|
0
|
|
|

|
Opcja "zabezpieczenia antykorozyjnego" takiej "rdzy" to wyciĂŞcie zgnitych fragmentĂłw nadwozia i wspawanie nowych elementĂłw Innej dla takiego auta nie znam
Pozdrawiam!
ps. Jedz kolego z nim do blacharza ,jak najszybciej !!! |
|
|
|
 |
Tucznik
|
Wysłany: 2011-06-25, 19:59
|
0
|
|
|
|
Blacharz juÂż 6 miesiĂŞcy temu powiedziaÂł, Âżeby go sprzedaĂŚ
Na tamten stan samochodu chcia³ 800z³ za zrobienie go w ca³oœci, teraz jest trochê gorzej, wiêc myœlê, ¿e teraz bêdzie chcia³ wiêcej. (za³ó¿my, ¿e 1000z³)
Nie mam tyle pieniĂŞdzy, dlatego rozwaÂżam wykonanie tego wÂłasnorĂŞcznie.
I tu mam pytanie, jaki mniej wiêcej by³by koszt kupna wszystkich materia³ów (w du¿ym przybli¿eniu bo wiem, ¿e wszystko oka¿e siê po wyciêciu rdzy), czyli ile zaoszczêdzê robi¹c to sam.
Czy po wyciĂŞciu blach wstawia siĂŞ reperaturki? |
|
|
|
 |
pawelc
|
Wysłany: 2011-06-26, 09:33
|
0
|
|
|
|
CiuÂłaj ten tysiÂąc i nie brudÂź sobie rÂąk o ile kto ktokolwiek Ci siĂŞ tego podejmie w tej kwocie ... 1000zÂł to na materiaÂły ,moÂże starczy |
_________________ Forum miÂłoÂśnikĂłw mazdy mx-6
www.mx-6.pl |
|
|
|
 |
Tucznik
|
Wysłany: 2011-06-26, 10:38
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
slawciu
|
Wysłany: 2011-06-26, 21:25
|
0
|
|
|
|
2 poszycia blotnikow tyl
2 blotniki przod
prog wewnetrzny zewnetrzny X2
klapa bagaznika laminat lub na gladko
nadkola wewnĂŞtrzne
+ latki w podlodze
2kpl. epoksyd nowol
3-4kg szpachli
2litry podkladu
1.5litra bazy
2litry klaru
+czas i koszty robocizny a material podlicz sobie sam
lub
5-6kg szpachli
lakier i klar jw.
i moze z pó³ roku bedzie ok |
|
|
|
 |
marcpol
|
Wysłany: 2011-06-28, 00:18
|
0
|
|
|
|
Facet - jeŸdzij, a¿ siê rozpadnie, walka z rdz¹ to walka z wiatrakami. Koszt porz¹dnej naprawy przekroczy kilku krotnoœÌ wartoœci auta. |
|
|
|
 |
resko
|
Wysłany: 2011-06-28, 18:45
|
0
|
|
|
|
Nie no tucznik zadajesz pytanie-"po wyciĂŞciu blach wstawia siĂŞ reperaturki",kurcze chÂłopie ty pojĂŞcia nie masz co i jak a chcesz naprawiĂŚ sam auto przestaĂą ÂświrowaĂŚ i zejdÂź na ziemiĂŞ.Jasne,Âże moÂżna naprawiĂŚ takie auto bez problemu ale dla kogoÂś kto ma pojĂŞcie,pieniÂądze,narzĂŞdzia i miejsce do naprawy a ty pewnie jeszcze pod blokiem byÂś chciaÂł go naprawiaĂŚ Albo ktoÂś co go zrobi albo niedÂługo wypadniesz z fotelem przez dziurĂŞ w podÂłodze |
|
|
|
 |
Tucznik
|
Wysłany: 2011-06-29, 22:50
|
0
|
|
|
|
@resko - nie napinaj siĂŞ za bardzo. Po to jest forum, Âżeby laik mĂłgÂł zadaĂŚ pytania.
Bylem u blacharza - zaÂśpiewaÂł mi 2000zÂł
PowiedziaÂł mi Âżeby zrobiĂŚ to ÂżywicÂą epoksydowÂą i szpachlÂą samemu, popsikaĂŚ sprayem i bĂŞdzie trzymaĂŚ minimum rok.
Czy takie rozwiÂązanie zatrzyma rozwĂłj rdzy przez ten czas czy tylko zatuszuje to z zewnÂątrz? JeÂżeli przedrĂŞ siĂŞ przez rdzĂŞ, zastosujĂŞ na to jakiÂś odrdzewiacz i poszpachlujĂŞ to wszystko to moÂże rdza nie bĂŞdzie siĂŞ tak szybko rozprzestrzeniaĂŚ? I jeÂżeli postanowie sprzedaĂŚ auto to na pewno bĂŞdzie Âłatwiej. |
|
|
|
 |
resko
|
Wysłany: 2011-07-02, 19:45
|
0
|
|
|
|
Sprayem to sobie bÂłotnik od roweru pomaziaj a nie auto.CzÂłowieku znajdÂź jakieÂś forum dla przedziaÂłu wiekowego max do 6 lat i tam zapytaj dzieciaki ci podpowiedzÂą co i jak.Tutaj chÂłopaki juÂż ci powiedzieli co moÂżesz zrobiĂŚ a ty nadal zadajesz takie gÂłupie pytania |
|
|
|
 |
Tucznik
|
Wysłany: 2011-07-02, 23:42
|
0
|
|
|
|
@resko - Jak cie moja niewiedza tak razi w oczy to nie wchodz do tego tematu bo jeszcze padaczki dostaniesz.
Po prostu chodzi o to, Âże nie mam kasy na robienie tego na tip top wiĂŞc pytam czy lepiej to zostawiĂŚ i niech samochod sie za rok rozpadnie czy lepiej zrobiĂŚ to sposobem - mata szklana i Âżywica? |
|
|
|
 |
resko
|
Wysłany: 2011-07-03, 10:21
|
0
|
|
|
|
Szkoda mi ciebie |
|
|
|
 |
Falconx
|
Wysłany: 2011-07-03, 12:39
|
0
|
|
|
|
Tucznik napisał/a: | Po prostu chodzi o to, Âże nie mam kasy na robienie tego na tip top wiĂŞc pytam czy lepiej to zostawiĂŚ i niech samochod sie za rok rozpadnie czy lepiej zrobiĂŚ to sposobem - mata szklana i Âżywica? |
Zostaw - niech siĂŞ sam rozpadnie . Szkoda twojej pracy i pieniĂŞdzy. Jak zaczniesz to rozkÂładaĂŚ to na pewno juÂż nie bĂŞdzie zÂłoÂżona do kupy ze wzglĂŞdu na wszech ogarniajÂące ja dziury . |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2011-07-05, 13:32
|
0
|
|
|
|
Tucznik- teraz coÂś ode mnie ( tak na spokojnie).
PrzemyÂśl raz a konkretnie czy opÂłaca ci siĂŞ ÂładowaĂŚ w to kase ( w blachy). JeÂśli wydaÂłeÂś na mechanike to jeÂździj i nie przejmuj siĂŞ jak to wyglÂąda, bo jak siĂŞ za to TY zabierzesz to lepiej na pewno nie bedzie. ( nie Âżebym miaÂł wÂątpliwoÂści do twoich zdolnoÂści, ale na pewno nie bĂŞdzie lepiej jak pĂłjdziesz drogÂą ktĂłrÂą chcesz).
Blacharz mĂłwi ci konkretnÂą kwotĂŞ... poniÂżej tego nie da siĂŞ zrobiĂŚ tak Âładnie jak ty byÂś chciaÂł.
A jak zdecydujesz siĂŞ na wÂłasnorĂŞczne robĂłtki to przebieg wydarzeĂą bĂŞdzie taki...
Zaczynasz likwidowaĂŚ rdzĂŞ... z tych wielkich plam rdzy robi ci siĂŞ 2x taka dziura- i czym to teraz zaÂłataĂŚ...hmm?
Czego byÂś teraz sam nie zrobiÂł... inaczej niÂż blacharz -dobrze nie bĂŞdzie. BĂŞdzie tylko gorzej, a ty wtopisz kase...
Za³atasz to ¿ywic¹ i w³óknem i szpachla, szpachla... mówi³eœ ¿e nie chcesz go sprzedawaÌ i chcesz nim dalej jeŸdziÌ wiêc w³adujesz tylko pieni¹dze, a za rok wyjdzie ci taka sama ruda tylko z karoserii ci nic ci ju¿ nie zostanie.
inna opcja:
Sama - szpachla, szpachla, szpachla... Spuchnie po 2 miesiÂącach i to samo. Dziur siĂŞ nie szpachluje!
Szoda kasy. Albo dasz to komuÂś zrobiĂŚ konkretnie i bĂŞdzie to jakoÂś wyglÂądaÂło przez pare lat, albo zostaw i jeÂździj z tÂą rdzÂą.
Pomijam kwestiĂŞ lakierowania, bo to po sprejach bĂŞdzie Âśmiech na sali...
Dobrze ci radzÂą.
CZYM SIE |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-07-05, 16:29
|
0
|
|
|

|
http://moto.allegro.pl/ho...1681790837.html ja polecam cos takiego na dawce czesci...http://otomoto.pl/honda-civic-civic-na-czesci-rozbiorka-C17880713.html i pare innych do tysiaka,poprzekladac co idzie i dalej jezdzic...i to tyle jesli chodzi o "najtanszy koszt" |
|
|
|
 |
pixelix
|
Wysłany: 2011-12-02, 16:35
|
0
|
|
|
|
hmm:( Jakbym swojÂą widziaÂł.
MiaÂłem w swoim zyciu 3 takie hondki, kaÂżdÂą niestety trzeba byÂło remontowaĂŚ, gdyÂż wiadomo jak podatna jest Hania na rdzĂŞ, zwÂłaszcza 5gen.
Sprawa u mnie wyglÂądaÂła o tyle dobrze iÂż jestem zawodowym blacharzem, pracujĂŞ w Toyocie, miaÂłem mozliwosc wjechania do pracy i po godzinach rzeÂźbiĂŚ.
UwaÂżam ze jak robiĂŚ to solidnie, nie ma co siĂŞ bawiĂŚ w jakieÂś szpachlĂłwki itp... Trzeba wstawiĂŚ nowe elementy.
Co do twojego samochodu to uwa¿am i¿ trochê za póŸno, jedynie mozna go na biez¹co ratowaÌ poprzez kupowania elementow z rozbitków, tak jak kolega wyzej napisa³.
ÂŚP :((( |
|
|
|
 |
KraWik
|
Wysłany: 2011-12-03, 13:51
|
0
|
|
|
|
kupuj go³¹ bude i przek³adaj. naprawde za nie duze pieni¹dze mozna juz cos znaleœÌ. szukaj po forach internetowych hond. przynajmniej bedziesz mia³ wszystko na wierzchu i moze cos jeszcze poprawisz jak bedzie ogo³ocona. To chyba najrozsadniejsze wyjœcie. |
|
|
|
 |
ksenonn
|
Wysłany: 2011-12-03, 14:44
|
0
|
|
|

|
masz tu linka z przebiegu remontu http://www.civic-eg.com/viewtopic.php?t=24
jak masz gdzie przeprowadziĂŚ ten remont i masz odpowiedni sprzĂŞt, (nie masz 2-ch lewych rÂąk) to dziaÂłaj
ale nie bĂŞdzie Âłatwo
znajomy w³aœnie lepi tak¹ hondzine, bierze prawie 2 tysie, ma³o co spawa wszystko lepi ¿ywic¹, lakier renolak za 45z³ puszka - jakoœÌ roboty zar¹bista niewyszlifowana szpachla, baran, wnêki i progi w innym kolorze, ale siê ludziska ciesz¹, ¿e dziur nie ma |
_________________ Blacharstwo/Lakiernictwo
 |
|
|
|
 |
thomas2603
|
Wysłany: 2012-03-22, 21:02
|
0
|
|
|
thomas2603
|
Szkoda pieniĂŞdzy na ten samochĂłd, zrobisz w jednym miejscu blachĂŞ to w innym wyjdzie rdza.Walka z rdzÂą jest trudna, jak sie nie dba o samochĂłd wczeÂśniej to potem sÂą efekty a najlepsze to po zimie . |
|
|
|
 |
Chino
|
Wysłany: 2012-03-23, 08:32
|
0
|
|
|
LPLCC

|
ÂŁoo Panie. To Pan rdzy nie widziaÂł
Ja takie coÂś reanimuje:
A blachy zostaÂło tu malutko
I teraz moja opinia:
1. Ja bym takiego Civica nie ruszaÂł, pozbyÂł bym sie za kilka zÂł i mial z gÂłowy ale...
2. JeÂśli naprawdĂŞ lubisz ten samochĂłd, jest odpicowany technicznie i uwaÂżasz, ze warto to walcz! 1000zÂł to nie duÂżo a furmanka bĂŞdzie odratowana.
3. ... nie mam wiêcej pomys³ów |
_________________ CHROME N PAINT CUSTOM SHOP
LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDĂW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, SzkieÂłkowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl |
|
|
|