Autor |
Wiadomo¶æ |
|
masamyra
|
Wys³any: 2011-07-05, 20:11 Malowanie zbiornika plastików b³otnika w motocyklu pomoc
|
0
|
|
|
|
witam o malowniu/lakierowaniu wiem ma³o chcem odmalowaæ swój motocykl.
mam pistolet kompresor i kumpla który potrafi go ustawiæ i malowaæ9 malowa³ jakie¶ czê¶ci do podwozia w pracy) jego do¶wiadczenie z malowaniem profesjonalnym jest nik³e. Nie zna sie zbytnio na k³adzeniu lakierów bezbarwnych jakich papierów u¿ywaæ do matowienia slzifowania itp. Szuka³em na forum i znalaz³em ró¿ne odpowiedzi wiêc teraz sam ju¿ nie wiem. Bardzo by³ bym wdziêczny jak kto¶ by mi to opisa³. Nie chcê spapraæ roboty poniewa¿ moto to oczko w g³owie a wole sam co¶ zrobiæ. Jutro pojade wybraæ farby tam pewnie te¿ mi doradz±. Ale wola³ bym us³yszeæ wasze rady co jak i z czym zje¶æ! |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2011-07-06, 01:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 213
|
Hej ostatnio malowa³em dwa motorki ( brata i kolegi ) i teraz w skrócie :
Tu masz jakie gradacje zaleca nowol do odpowiednich prac
gradacje papierów do w³a¶ciwych prac
Tutaj masz kolejno¶æ nak³adania ró¿nych warstw zale¿nie na co i wiele innych porad
akademia novol
Novol czasem bzdury pisze ale ogólnie to te dwa pliki dosyæ przydatne dla amatorów s±
A od siebie dodam ¿e najlepiej matuje siê zakamarki w³ókninami (je¿eli dobrze pamietam to bordow± ) je¶li moto by³ ju¿ kiedy¶ malowany to zdzieraj conajmniej do orginalnego lakieru . Dobrze pszeszlifuj ranty i zakamarki bo tam pierwsza bêdzie odpadaæ pow³oka nowa
nie zapomnij dodaæ uelastyczniacza ( 10-30 % objêto¶ci do bezbarwnego i podk³adu - do bazy nie )
podk³az zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ PZP , u¿yj je¿eli hdzies do plastiku sie przetrzesz lub klei³e¶ owiewki.
I podrzuæ koledze jaki¶ kawa³ blachy czy czego¶ zeby poæwiczy³ lakierowanie bo malowanie elementów stalowych a lakierowanie to dwie ró¿ne rzeczy.
Jak farba bêdzie za gêsta to bêdziesz szlifowa³ skórkê pomarañcy, jak za rzadka to bêdziesz ¶cina³ i wyrównywa³ zacieki, dobre o¶wietlenie zeby nie przegapiæ domalowaæ niektórych zakamarków , i dobrze odt³u¶ciæ .
Nie oszczêdzaj na tanim rozcieñczalniku i dobrze dawkuj wszystko przy mieszaniu farb, staraj sie malowaæ w pionie wieszaj±c elementy ( mniej ¶mieci siê przykleja )
No i nie wiem jeszcze jak± farbê wybra³e¶ , akryl czy baza + klar ..... ta druga ma du¿o ³adniejszy efekt koñcowy ale wiêcej malowania. Jaki to motor jeszcze napisz >???
I to chyba na pocz±tek wystarczy |
|
|
|
|
masamyra
|
Wys³any: 2011-07-06, 14:18
|
0
|
|
|
|
suzuki gs 500 rama pomalowana na czarno ogólnie ca³y czarny ma byæ z detalami czerwonymi. pyta³em dzi¶ o lakier to mi zaspiewali 50z³ za 100ml bazy koloru czarnego z bmw palety dzi¶ jade do kuzyna on moze mi za³atwi bo lakieruje samochody dostawcze dzieki za troche wyja¶nieñ |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-06, 14:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
no to ci faktycznie zaspiewali... |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-07-06, 19:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Moze to Placido Domingo spiewal - stad cena.. |
|
|
|
|
samurajek
|
Wys³any: 2011-07-06, 21:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 68 Sk±d: Wroc³aw
|
Witam
cena za 100 operowo zaporowa
Podjed¼ do innej mieszalni 100 powinna kosztowaæ oko³o 20z³.
Je¶li to Twoje oczko w g³owie to kupcie 100 i zróbcie próbê na jakim¶ starym b³otniku itp najpierw bo mo¿e siê okazaæ ¿e lepiej tego jednak nie robiæ samemu.
Oczywi¶cie nie w±tpiê w czyje¶ umiejêtno¶ci.
W razie pytañ s³u¿ê pomoc±.
pozdro |
|
|
|