Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Speed024
Wys³any: 2011-06-22, 16:25   Malowanie zderzaków
0
UP DOWN

Witam, postanowi³em za³o¿yæ nowy temat. Zabra³em siê do malowania zderzaków i dodatków (wszystko plastik) zdar³em star± farbê, na³o¿y³em Promotor przyczepno¶ci na 1 element (go³y plastik) na pozosta³e elementy nie dawa³em bo stwierdzi³em ¿e powinno siê trzymaæ na starej bazie która zmatowi³em.
Ostatnio równie¿ na³o¿y³em szpachlówkê natryskow± Novol na wszystkie elementy, wyszlifowa³em na lustro, gdzie trzeba by³o na³o¿y³em rêcznie szpachlówkê uniwersaln± firmy Novol i pod szlifowa³em i teraz nie wiem co robiæ mam lakier akrylowy kupiony jakie¶ firmy HS Fuller, jak mieszaæ, ile warstw nak³adaæ, w jakiej kolejno¶ci itd.
I te¿ czy dobrze robiê jak do tej pory?
Chcê uzyskaæ efekt metaliczny, wiêc nie tylko o sam± technikê mi chodzi ale równie¿ oto jak i gdzie suszyæ.

Malujê pistoletem z tego zestawu:
http://allegro.pl/zestaw-...1631193269.html
Kompresor mam (wypo¿yczony) nabije 10 bar (sta³e).
I wszystko odbywa siê w gara¿u (spryskana pod³oga) , wokó³ miejsca malowania wszystko owiniête foli±.

P.S. I jestem amatorem, to moje 1 malowanie pistoletem.

P.S.2 Wiem ¿e trochê tematów na ten temat ju¿by³o poruszanych, ale w ¿adnym z nich nie znalaz³em odpowiedzi której poszukujê. I jest to mój 1 post wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

gugun 
Wys³any: 2011-06-22, 17:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Speed024 napisa³/a:
mam lakier akrylowy
Speed024 napisa³/a:
Chcê uzyskaæ efekt metaliczny
w takim wypadku to raczej nie realne:)jesli akryl to ok 3 warstw 2:1 z utwardzaczem w odstepie ok 30min...jesli metaliczny to baza i na to bezbarwny a co do przygotowania to ja bym to zrobil inaczej wluknina pzp podklad i na to nawierzchniowy no ale jak juz tak masz to masz....rozrabiaj farbe i maluj

Speed024
Wys³any: 2011-06-22, 17:44   
0
UP DOWN

Mówiono mi ¿eby tak robiæ:
1. Promotor przyczepno¶ci
2. Szpachlówka natryskowa
3. Podk³ad akrylowy
4. Baza
5. Farba.
6. Lakier

A z tym podk³adem akrylowym to zawsze mogê oddaæ i wzi±æ ten co trzeba. Bo pytali siê oto jaki ma byæ czy Matowy czy Metalic to powiedzia³em Metalic i ten dali, by³ jeszcze Novol do wyboru ale za 60 z³.
I na puszcze HS pisze 5:1
Taki dok³adnie mam:
http://www.budujesz.pl/po...moto-gama-1033/

A zale¿y mi by to zrobiæ w miarê porz±dnie

chudson
Wys³any: 2011-06-22, 18:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
w twoim wypadku baza = farba ( baza = kolor na który k³adziemy lakier bezbarwny )
Lakier bezbarwny moze byæ matowy ( z dodatkiem matujacym ) albo b³yszcz±cy ale nie mo¿e byæ metalik- metalik mo¿esz miec bazê (kolor ) k³adzony pod lakier bezbarwny

Skoro malujesz plastiki to wypada³o by dodaæ uelastyczniacza do lakieru bezbarwnego i podk³adu, oraz u¿yæ elastycznej szpachli specjalnej do plastiku .....

Speed024
Wys³any: 2011-06-22, 20:15   
0
UP DOWN

Czyli zwali³em robotê ¿e nie malowa³em elastyczna szpachl± tylko zwyk³± natryskow±?
To malowaæ tym podk³adem akrylowym co poda³em HS czy wymieniaæ na inny?

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-06-22, 20:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Speed024,
Wyluzuj. :cool:
Mo¿na ale nie trzeba.
Wa¿niejszy jest promotor przyczepno¶ci je¶li go³y plastyk masz.

kalbi 
Wys³any: 2011-06-22, 20:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
musisz daæ na szpachlówkê podk³ad akrylowy, mo¿e byæ HS, na drugi dzieñ wymatuj podk³ad na mokro p 600/ p1000 osusz, przemyj zmywaczem antysilikonowym i mo¿esz po³o¿yæ bazê (kolor) po ostatniej warstwie bazy, czekasz na uzyskanie matu i po oko³o 10-15 min k³adziesz lakier bezbarwny MS lub HS lub VHS

Speed024
Wys³any: 2011-06-22, 21:45   
0
UP DOWN

1. A ile warstw nak³adaæ i w jakich odstêpach?
2. I czy ten podk³ad pozwoli na uzyskanie metalicznego po³ysku po na³o¿eniu bazy i lakieru?
3. Jaki najlepiej k³a¶æ bezbarwny, który lepszy i pozwoli na uzyskanie fajnego po³ysku?
4. Jakim ci¶nieniem malowaæ bezbarwny i bazê przy dyszy 1.5 mm ?
5. Malowaæ na le¿±co tak jak dotychczas ?
6. Jak z schniêciem bazy lub bezbarwnego? Jakie warunki mu zapewniaæ by to jak najlepiej wysz³o?

Trochê zdjêæ:

klimeq 
Wys³any: 2011-06-22, 22:38   
0
UP DOWN

Sk±d: Stryków
1. Dwie warstwy
2. Pozwoli, tylko dok³adnie wyszlifuj ;) jak Ci wyschnie ten podk³ad to mo¿esz rzuciæ delikatny kontrast z jakiej¶ starej bazy czy cu¶ to bêdziesz lepiej widzia³ gdzie jest wyszlifowane a gdzie nie :)
3. 1.5 warstwy tylko nie zapomnij o uelastyczniaczu
4. baza 3- 4 bar, klar mo¿esz nawet ko³o 5 ;]
5. Maluj tak jak Ci wygodnie. Tylko te elementy to musisz rzadziej u³o¿yæ ¿eby¶ nie zakurzy³ s±siedniego elementu .
6.Baz± to najpierw przykurz i pó¼niej jedziesz ju¿ dok³adnie do pe³nego pokrycia, a klarem to samo tylko drug± warstwe wylewasz na lustro ale te¿ nie przesad¼, zw³aszcza jak bêdziesz malowa³ na le¿±cych elementach ;) a tak w ogóle to co to za lakier bêdzie ? jasny metalik, ciemny ?

Jak co¶ ¼le napisa³em to nie bijcie tylko poprawcie :spoko:

Speed024
Wys³any: 2011-06-23, 00:15   
0
UP DOWN

Jasny srebrny metalik.
Ad.1. Co ile nak³adaæ?
Ad.2. Nie rozumiem za bardzo oco chodzi ,,jak Ci wyschnie ten podk³ad to mo¿esz rzuciæ delikatny kontrast z jakiej¶ starej bazy czy cu¶ to bêdziesz lepiej widzia³ gdzie jest wyszlifowane a gdzie nie''
Ad.3. W jakich proporcjach uelastyczniacz mieszaæ? I jakiego u¿yæ MS, HS czy VHS i tylko do bezbarwnego idzie uelastyczniacz ?
Ad.6. To bezbarwny to ja w³a¶ciwie mam zlaæ? jak na lustro

jacenty 741
Wys³any: 2011-06-23, 08:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Czasy nak³adania kolejnych warstw masz opisane na opakowaniu,lub w karcie technicznej,szukaj w necie (je¶li masz co¶ markowego,to ona tam jest),zazwyczaj jest to 5-10 min.Co do kontrastu:je¶li masz jak±¶ ciemn± bazê,która jest ju¿ niepotrzebna (pewnie nie masz...),lub je¶li kupisz np. kontrast w sprayu (a nawet czarny podk³ad w sprayu),natryskujesz cieniutk± warstwê na nieszlifowany jeszcze podk³ad tak,aby tylko go lekko zapyliæ.A podczas szlifowania zobaczysz,o co chodzi.Uelasztyczniacz dajesz nie wiêcej ni¿ 5% na gotow± mieszankê bezbarwnego z utwardzaczem.

Speed024
Wys³any: 2011-06-23, 16:45   
0
UP DOWN

Czyli teraz wyszlifowaæ szpachlówkê natryskow± która na³o¿y³em na lustro, pó¼niej po³o¿yæ 2 warstwy akrylowego, gdy wyschnie to wyszlifowaæ równie¿ na lustro pomalowaæ lekko jasno srebrnym sprayem (baza) i zobaczyæ gdzie s± jeszcze nierówno¶ci to wyszlifowaæ i na to nak³adaæ ju¿ bazê (metaliczn±) 2 warstwy (w jakich proporcjach to mieszaæ?) i po 20 minutach nak³adaæ 1 warstwê bezbarwnego zmieszanego z uelastyczniaczem i z utwardzaczem, a uelastyczniacza 5% obejêto¶ci , po 20 minutach na³o¿yæ ostatni± warstwê bezbarwnego i zostawiæ na noc w gara¿u tak?

jacenty 741
Wys³any: 2011-06-23, 21:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Z t± ró¿nic±,¿e kontrast ma byæ kontrastowy w stosunku do koloru podk³adu,wiêc skoro pod srebro dajesz jasny podk³ad,to kontrast ma byæ ciemny.I nak³adasz go na nieszlifowany jeszcze podk³ad tak,aby podczas szlifowania wy³apywaæ owe nierówno¶ci.
Poza tym-ok.

Speed024
Wys³any: 2011-06-24, 09:27   
0
UP DOWN

Ale nak³adam ten kontrast na ost. warstwê podk³adu akrylowego czy ju¿ na 1?

klimeq 
Wys³any: 2011-06-24, 11:03   
0
UP DOWN

Kontrast nak³adasz po ca³kowitym wyschniêciu podk³adu. Ja na ca³e auto wzi±³em 50ml starej czarnej bazy i dola³em do tego 200ml rozpucha :spoko:

Speed024
Wys³any: 2011-06-25, 13:41   
0
UP DOWN

Czy pistolet mozna myc acetonem? I podklad akrylowy po pomalowaniu ma byc szorstki?

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-06-25, 18:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Pistolety myje siê rozcieñczalnikami np. nitro ,akrylowy czy "od biedy" uniwersalnym :tak:
Podk³ad akrylowy po wyschnieciu jest "g³adki i matowy" ;) Pozdrawiam! :spoko:

Speed024
Wys³any: 2011-06-28, 00:09   
0
UP DOWN

W jakich proporcjach mieszaæ bazê z utwardzaczem i z rozpuszczalnikiem? I ile odczekaæ by na³o¿yæ 2 warstwê bazy (bo 2 warstwy id± tak?) I czy uelastyczniacza dodawaæ równie¿ do bazy? Jak tak to jak to razem mieszaæ?
W jakich proporcjach mieszaæ bezbarwny z utwardzaczem i z rozpuszczalnikiem ?
1 warstwê bezbarwnego k³adê tak o , a 2 warstwê dok³adniej na lustro (ale jak odró¿niæ efekt lustra od zlania siê ? )
I gdy ju¿ wszystko wymalujê do dawaæ to np. do s³oñca? Bo chcia³bym uzyskaæ jak najlepszy efekt i równie¿ po ca³kowitym malowaniu polerka na mokro papierem P1000?

I wybaczcie ¿e tyle pytañ, ale bardzo mi zale¿y by to ³adnie wymalowaæ i wolê mieæ pewno¶æ.

klimeq 
Wys³any: 2011-06-28, 18:25   
0
UP DOWN

Bazy nie mieszasz z utwardzaczem tylko zrozpuchem, w jakich proporcjach to ju¿ zale¿y w jakim systemie robisz, w sklepie powiedz± Ci jak to mieszaæ :spoko: . Wed³ug mnie to jak przykurzysz ostatni element to pierwszy bêdzie ju¿ gotowy ¿eby na³o¿yæ bazê na gotowo ;) Bezbarwny z utwardzaczem to te¿ zale¿y od lakieru, na puszce masz napisane, a rozpuszczalnik to nie wiêcej jak 10% objêto¶ci lakieru (klar+utw.). Jak zobaczysz ¿e gdzie¶ "leci" to w³a¶nie bêdzie efekt zlania ;P a z tym s³oñcem to nie wyobra¿am sobie jak chcesz to zrobiæ, wynosiæ pojedynczo mokre elementy, czy jak :?: jak dobrze po³o¿ysz klar to wyjdzie bardzo ³adnie, bez cudowania :spoko: takie jest moje zdanie ;)

Speed024
Wys³any: 2011-06-28, 19:51   
0
UP DOWN

Aha, dzisiaj szlifowa³em tamte elementy które otrzyma³y 2x lakier akrylowy na mokro P500 i P1000 , i przed szlifowaniem po³o¿y³em kontrast firmy Novol (czarny) i szlifowa³em tak aby kontrast wszêdzie znikna³, ale w pewnych miesjach przebi³em siê do matowego starego koloru (czerwony) i czy jeszcze 1 warstwê dawaæ akrylowego czy nie trzeba, chodzi mi oto czy nie bêdzie przebijaæ.

chudson
Wys³any: 2011-06-28, 20:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
jacenty 741 - piszesz ,¿e uelastyczniacza nie wiêcej ni¿ 5% .. czy to twoje spostrze¿enie wywodz±ce siê z do¶wiadczenia ? Bo np w karcie technicznej novola pisze 10-30%

Je¿eli przetar³e¶ do poprzedniej warstwy na ma³ym kawa³ku i tylko lekko ( ¿e prze¶wituje a nie ca³kiem ) to mo¿na siê pokusiæ o zostawienie tego albo pry¶niêcie miejscowe podk³adem 1k w sprayu.

Speed024
Wys³any: 2011-06-28, 21:48   
0
UP DOWN

Równe jest, i najwieksze na 3 cm szerokie i d³ugie. Ale widaæ warstwy jakie by³y nad tym czerwonym czyli szpachlówka natryskowa. Wiêc pryskaæ czy zostawiaæ? I co to jest ten 1k w sprayu?

Na ten plastiik jest tak na³o¿one:

1. Promotor przyczepno¶ci
2. Szpachlówka natryskowa
3. Podk³ad akrylowy (cos w stylu czerwonego)
4. Baza (zmatowione)
5. Szpachlówka natryskowa
6. Podk³ad akrylowy (srebrny)

Punkt od 1-4 to by³o za czasów 1-szego w³a¶ciciela.

klimeq 
Wys³any: 2011-06-28, 22:48   
0
UP DOWN

Poodklejaj to miejsce ta¶m± tak po 10 cm dalej, pry¶nij to podk³adem tak na odkurz i zmatuj jeszcze raz. Wtedy bêdziesz pewny ¿e nie przebije :spoko: Chocia¿ ja przetar³em tak jedno miejsce 1x3cm do ciemnego niebieskiego i na jasnym b³êkicie nie widaæ, ale lepiej tak zrób :)

Speed024
Wys³any: 2011-07-02, 14:33   
0
UP DOWN

Po pomalowaniu elementów szpachlówka natryskow± lub podk³adem akrylowym zawsze wchodzi³a mi szorstka powierzchnia po wyschniêciu i musia³em szlifowaæ, tak ma byæ? Czy mo¿e ja co¶ robiê nie tak?
Ci¶nienie malowania to 2.5 bara przy dyszy 1.5 mm , rozpuszczalnika dajê wed³ug instrukcji .

klimeq 
Wys³any: 2011-07-02, 17:00   
0
UP DOWN

Ma wyj¶æ matowa ale bardzo chropowata to nie. Jaki podk³ad stosujesz ?

Speed024
Wys³any: 2011-07-02, 17:20   
0
UP DOWN

Akrylowy, firmy HS w proporcji 5:1 i jest tam napisane 10-20 % rozpuszczalnik, zawsze dawa³em 10% ostatnio da³em 20% i wysz³o podobnie.

klimeq 
Wys³any: 2011-07-02, 17:48   
0
UP DOWN

Taki w ¿ó³tej puszce tak? ja do niego leje 25-30% i wtedy jest git :spoko: bo te¿ kiedy¶ doda³êm 10% i na dachu zrobi³ mi siê papier ¶cierny P80. Szlifowania 2 dni :/

Speed024
Wys³any: 2011-07-02, 17:51   
0
UP DOWN

Tak z ¿ó³tej puszce i w³a¶nie nie wiedzia³em czy to nazwaæ skórka pomarañczy.
Ostatnio malowa³em ci¶nieniem 3,5 nie wiem co jeszcze z tego wysz³o, ale ¼le zrobi³em?

klimeq 
Wys³any: 2011-07-02, 22:08   
0
UP DOWN

Ci¶nienie w porz±dku, 3-4 atm. Podk³ad nie wyjdzie Ci idealnie g³adziutki. Zawsze bêdzie lekko szorstki i matowy ;) Problem pojawia siê jak jest bardzo chropowaty wtedy jest szlifowania du¿o :/ Nastêpnym razem daj wiêcej rozpucha to siê nie narobissz. Albo kup podk³ad DuPont'a on ju¿ w puszce jest du¿o rzadszy od tego co masz :spoko:

Speed024
Wys³any: 2011-07-04, 21:06   
0
UP DOWN

A z jakiej odleg³o¶ci malowaæ, bo zazwyczaj malowa³em 15 cm a maluje tym:
http://allegro.pl/zestaw-...1631193269.html (ten 1 na zdjêciu)

klimeq 
Wys³any: 2011-07-05, 20:17   
0
UP DOWN

No tak 15-30 cm ale tym sprzêtem to nie wiem czy dobrze po³o¿ysz jasny metalik. No ale próbuj ;) powodzenia :spoko:

Speed024
Wys³any: 2011-07-05, 21:10   
0
UP DOWN

A dlaczego?
Chcia³em spróbowaæ na 1 element na³o¿yæ na próbê, po czym rozpoznam ¿e pistolet nie nadaje siê do tego?

klimeq 
Wys³any: 2011-07-06, 08:18   
0
UP DOWN

Po tym ¿e bêdzie robi³ chmury, cienie. No ale spróbuj :)

Speed024
Wys³any: 2011-07-06, 09:41   
0
UP DOWN

Mo¿na prosiæ o jakie¶ zdjêcia pogl±dowe , bym wiedzia³ jak to mniej wiêcej bêdzie wygl±daæ?

klimeq 
Wys³any: 2011-07-06, 10:52   
0
UP DOWN

Mniej wiêcej :D na srebrnym bêdzie bardziej widaæ

chmury.JPG
Plik ¶ci±gniêto 153 raz(y) 504.84 KB

Speed024
Wys³any: 2011-07-09, 02:00   
0
UP DOWN

Dzi¶ pomalowa³em 80% elementów, sami oceñcie:

P.S. Da radê jako¶ je ¶ciemniæ np. o 20%? Czy one same wyblakn±/sciemni± siê bo trochê od lakieru na samochdzoe siê ró¿nia o jakeis 30% za jasne.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-07-09, 21:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Speed024 napisa³/a:
P.S. Da radê jako¶ je ¶ciemniæ np. o 20%?

Oczywi¶cie ¿e idzie.
Nastepnym razem zrób natrysk próbny i w razie niezgodno¶ci wal do mieszalni, niech poprawia.
A tym razem te¿ prosto.
Niech Ci umieszaj± bazê o odpowiednim odcieniu i lakieruj jeszcze raz.

No, lekko mo¿na ci¶nieniem siê pobawiæ, ale nie na ka¿dym kolorze taka regulacja koloru dzia³a.

Speed024
Wys³any: 2011-07-09, 23:03   
0
UP DOWN

W³asnie kompresor musia³em ju¿ oddaæ i by³em w mieszalni i powiedzieli gdybym malowa³ dysz± 1.4 to by by³o ok.
A jak zrobiê polerkê staremu lakierowi na samochodzie, du¿o go rozja¶ni (samochód ma 16 lat).

I jak mi posz³o jak na 1x?

lordik 
Wys³any: 2011-07-12, 19:19   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Zahajki Lubelskie
jak na pierwszy raz ca?kiem ?adnie na zdj?ciach
a na rzywo to nie wiem ale na zdj?ciu sie wszystkiego nie zobaczy

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu