Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mariann
|
Wys³any: 2011-07-09, 08:31 kolory podk³adów pod bazê problem z kryciem
|
0
|
|
|
|
Witam ponownie kolegów na forum. Mam takie pytanie, jak mo¿na sobie zakolorowaæ podk³ad pod dany kolor bazy. W sklepach najbardziej popularny jest podk³ad szary i takiego u¿ywam.
Na ten podk³ad dobrze mi siê kladzie srebro, rudy nawet nie ¿le wyszed³ ale jak dwa fordy mondeo malowa³em na kolor taki wi¶niowy to za cholerê nie mog³em pokryæ szarego podk³adu t± baz±. Malowa³em chyba z 5 razy i i tak to bia³e jakby przebija³o. W koñcu siê uda³o ale bazy posz³o od groma, ledwo mi starczy³o.
S± jakie¶ sposoby na zabarwienie podk³adu, mo¿e jakby zmieszaæ podk³ad z lakierem akrylowym pod kolor bazy. Nie wiem pomó¿cie bo mam teraz fjacika prysn±æ na zielony metalik i chcia³ bym sobie trochê u³atwiæ. Pozdrowionka. |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2011-07-09, 09:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 213
|
Dro¿sze podk³ady wystêpuj± w kilku kolorach i spokojnie do "rudego" dostaniesz czerwony. Np u novola z tanich linii wystêpuj± w szarym ( economy i ultra ) a zwyk³e novolowskie w ró¿nych kolorach ( bia³y ,szary czarny czwerwony i jeszcze jaki¶ chyba ) |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-09, 09:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
kup sobie puszke bialej i puszke czarnej bazy puszka-40zl i mieszaj odpowiednie tlo pod sreberko jasno siwy pod ciemne szary...przesikasz sobie tlo baza z 2 warstwy i na to dobiero odpowiednia baza... a jesli chodzi o podklad to czarny i siwy/szary ci wystarczy pod jasne siwy pod ciemne typu granatowy bordowy itp czarny podklad. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-07-09, 12:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
@mariann ..do kazdego kolory masz przyporzadkowana odpowiednia szarosc podkladu..t/z VS . Uzyskujesz ja poprzez mieszanie w odpowiedniej proporcji podkladow (czarny - bialy). O numer VS dedykowanego do danego koloru , mozesz zapytac w mieszalniku, podczas zakupu bazy...lub sprawdzic w necie np, na stronce DuPonta. Mozesz tez zauwazyc podczas obrobki uszkodzonego elementu, jakie masz tlo pod baza.
gugun napisa³/a: | kup sobie puszke bialej i puszke czarnej bazy puszka-40zl i mieszaj odpowiednie tlo |
Ja bylbym ostrozny przy tego rodzaju kombinacji. Wiele razy na forach poruszany byl temat, dotyczacy mieszania komponentow roznych producentow. Poza tym, sama cena wskazuje..jakiej jakosci jest ta baza. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-09, 15:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
obcy_69 napisa³/a: | Ja bylbym ostrozny przy tego rodzaju kombinacji. Wiele razy na forach poruszany byl temat, dotyczacy mieszania komponentow roznych producentow. Poza tym, sama cena wskazuje..jakiej jakosci jest ta baza. | mam na mysli ta tania zwykla w tych metalowych litrowych opakowaniach...no i nie ma z nia problemow...no a vs jak piszesz wyrzej najlepsze rozwiazanie,no ale pod kazdy kolor dorabiac odpowiedni to tez sie mija z celem,lepiej miec na miejscu biala i czarna i zawsze sobie cos przypasowac odpowiedniego...mam na mysli tohttp://www.klakiernik.p...=3&sort=default z tym 40 mi sie strzelilo troche.. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-07-09, 16:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
gugun napisa³/a: | no ale pod kazdy kolor dorabiac odpowiedni to tez sie mija z celem, |
Nie rozumiem..co sie mija z celem...??
gugun napisa³/a: | mam na mysli ta tania zwykla w tych metalowych litrowych opakowaniach...no i nie ma z nia problemow... |
I ja mam na mysli ta sama baze o ktorej pisales..
A konkretnie to fakt ..ze nie powinno sie laczyc w jednej warstwie dwoch roznych producentow.
Jezeli juz chcesz tak zrobic ..to poloz podwarstwe tego samego producenta.
Dlatego , ze w tym przypadku nastepuje polaczenie chemiczne obu produktow i roznie moze byc..
Klar rowniez, powinien byc tego samego producenta..
Ja wiem, ze malo kto sie trzyma tych zasad..ale jakies podstawy musza obowiazywac. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-07-09, 21:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
gugun, Pomijaj±c juz to wszystko o czym obcy_69, w ostatnim po¶cie napisa³, powiem tylko jedno.
Podk³ad o odpowiednim VS jest przecie¿ najtañszym i technologicznie prawid³owym sposobem na budowanie pow³oki.
No i tyle... |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|