Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mariann
Wys³any: 2011-07-09, 08:31   kolory podk³adów pod bazê problem z kryciem
0
UP DOWN

Witam ponownie kolegów na forum. Mam takie pytanie, jak mo¿na sobie zakolorowaæ podk³ad pod dany kolor bazy. W sklepach najbardziej popularny jest podk³ad szary i takiego u¿ywam.
Na ten podk³ad dobrze mi siê kladzie srebro, rudy nawet nie ¿le wyszed³ ale jak dwa fordy mondeo malowa³em na kolor taki wi¶niowy to za cholerê nie mog³em pokryæ szarego podk³adu t± baz±. Malowa³em chyba z 5 razy i i tak to bia³e jakby przebija³o. W koñcu siê uda³o ale bazy posz³o od groma, ledwo mi starczy³o.
S± jakie¶ sposoby na zabarwienie podk³adu, mo¿e jakby zmieszaæ podk³ad z lakierem akrylowym pod kolor bazy. Nie wiem pomó¿cie bo mam teraz fjacika prysn±æ na zielony metalik i chcia³ bym sobie trochê u³atwiæ. Pozdrowionka.

chudson
Wys³any: 2011-07-09, 09:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Dro¿sze podk³ady wystêpuj± w kilku kolorach i spokojnie do "rudego" dostaniesz czerwony. Np u novola z tanich linii wystêpuj± w szarym ( economy i ultra ) a zwyk³e novolowskie w ró¿nych kolorach ( bia³y ,szary czarny czwerwony i jeszcze jaki¶ chyba )

gugun 
Wys³any: 2011-07-09, 09:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
kup sobie puszke bialej i puszke czarnej bazy puszka-40zl i mieszaj odpowiednie tlo pod sreberko jasno siwy pod ciemne szary...przesikasz sobie tlo baza z 2 warstwy i na to dobiero odpowiednia baza... a jesli chodzi o podklad to czarny i siwy/szary ci wystarczy pod jasne siwy pod ciemne typu granatowy bordowy itp czarny podklad.

obcy_69
Wys³any: 2011-07-09, 12:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
@mariann ..do kazdego kolory masz przyporzadkowana odpowiednia szarosc podkladu..t/z VS . Uzyskujesz ja poprzez mieszanie w odpowiedniej proporcji podkladow (czarny - bialy). O numer VS dedykowanego do danego koloru , mozesz zapytac w mieszalniku, podczas zakupu bazy...lub sprawdzic w necie np, na stronce DuPonta. Mozesz tez zauwazyc podczas obrobki uszkodzonego elementu, jakie masz tlo pod baza.

gugun napisa³/a:
kup sobie puszke bialej i puszke czarnej bazy puszka-40zl i mieszaj odpowiednie tlo

Ja bylbym ostrozny przy tego rodzaju kombinacji. Wiele razy na forach poruszany byl temat, dotyczacy mieszania komponentow roznych producentow. Poza tym, sama cena wskazuje..jakiej jakosci jest ta baza. :) :)

gugun 
Wys³any: 2011-07-09, 15:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
obcy_69 napisa³/a:
Ja bylbym ostrozny przy tego rodzaju kombinacji. Wiele razy na forach poruszany byl temat, dotyczacy mieszania komponentow roznych producentow. Poza tym, sama cena wskazuje..jakiej jakosci jest ta baza.
mam na mysli ta tania zwykla w tych metalowych litrowych opakowaniach...no i nie ma z nia problemow...no a vs jak piszesz wyrzej najlepsze rozwiazanie,no ale pod kazdy kolor dorabiac odpowiedni to tez sie mija z celem,lepiej miec na miejscu biala i czarna i zawsze sobie cos przypasowac odpowiedniego...mam na mysli tohttp://www.klakiernik.p...=3&sort=default z tym 40 mi sie strzelilo troche..

obcy_69
Wys³any: 2011-07-09, 16:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
gugun napisa³/a:
no ale pod kazdy kolor dorabiac odpowiedni to tez sie mija z celem,

Nie rozumiem..co sie mija z celem...??

gugun napisa³/a:
mam na mysli ta tania zwykla w tych metalowych litrowych opakowaniach...no i nie ma z nia problemow...

I ja mam na mysli ta sama baze o ktorej pisales..
A konkretnie to fakt ..ze nie powinno sie laczyc w jednej warstwie dwoch roznych producentow. :idea: :idea: :idea:
Jezeli juz chcesz tak zrobic ..to poloz podwarstwe tego samego producenta.
Dlatego , ze w tym przypadku nastepuje polaczenie chemiczne obu produktow i roznie moze byc..
Klar rowniez, powinien byc tego samego producenta.. :)
Ja wiem, ze malo kto sie trzyma tych zasad..ale jakies podstawy musza obowiazywac. :spoko: :spoko: :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-07-09, 21:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun, Pomijaj±c juz to wszystko o czym obcy_69, w ostatnim po¶cie napisa³, powiem tylko jedno.
Podk³ad o odpowiednim VS jest przecie¿ najtañszym i technologicznie prawid³owym sposobem na budowanie pow³oki.
No i tyle...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: