Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
piotres
Wysłany: 2011-07-10, 18:37   Malowanie bez komory - co zrobic zeby nie wpadaly syfy ?
0
UP DOWN

Witajcie

Chce sobie pomalowac maske w dostawczaku (biala).

Mam air gunse az3 hte2 i filtr+odwadniacz+reduktor CKD. Maluje na 2.0-3.0bara. Maluje oczywiscie w pomieszeniu a nie na dworzu ;) .

Malowalem juz kiedys akrylem bialym blotnik do peugeota boxera i wyszlo dobrze poza syfami - powtapialo sie ich nieco w lakier, widac ich raczej nie bylo ale bylo czuc pod reka.

Jak zapobiec wpadaniu syfow ?
Ktos mi mowil zeby przed malowaniem nawilzyc powietrze mgla wodna z myjki cisnieniowej - ale nie mam pewnosc ze wiedzial on o czy mowi ^^ .

Jest na to jaka metoda ?

Wiem ze mozna wypolerowac lakier po malowaniu - papier 2500 i potem np. 3M fast cut+ oraz np. ultrafina, ale chce zeby juz przy malowaniu syfow bylo jak najmniej.

pozdr.
Piotrek

kropen16 
Wysłany: 2011-07-10, 20:03   
0
UP DOWN
Przemo

piotres napisał/a:
nawilzyc powietrze mgla wodna z myjki cisnieniowe

pewnie i bedzie mnustwo karterkow i ''powazen'' rozumiem zmoczy podloge i sciany z 2 godziny rpzed malowaniem ze by nie bylo kurzu i bylo dosyc sucho podczas lakierowania. sam tak robie i nie mam problemow

gugun 
Wysłany: 2011-07-11, 09:25   
0
UP DOWN

posprzatac garaz(pozamiatac,obdmuchac sciany lampy i inne)ubrac kombinezon co bardzo wazne bo duzo syfu bierze sie z ubrania..ewentualnie mozesz umyc sciany i podloge z kurzu no ale jak wyzej kolega napisal,nie 5min przed malowaniem bo bedziesz mial wilgotne powietrze

chudson
Wysłany: 2011-07-12, 21:56   
0
UP DOWN

Nawilzenie powietrza mgla przyspiesza osiadanie syfkow ktore juz w powietrzu lataja i jest dobra metoda ale jak wyzej napisali koledzy trzeba wtedy odczekac swoje zeby pozbyc sie drobinek wody z powietrza. Lekko wilgotny garaz (w przypadku konwencji ) powinien mniej zaszkodzic niz suchy z syfami latajacymi :) Jezeli masz dobra maske z filtrami to radze sie szczelnie zamknac w garazu co zapobiegnie wdmuchiwaniu smieci z zewnatrz przy wietrze.

Warto element do malowania odkrecic i ustawic w pionie - znacznie zmniejsza ilosc smieci przyklejajacych sie .

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu