Wysłany: 2011-07-10, 18:37 Malowanie bez komory - co zrobic zeby nie wpadaly syfy ?
0
Witajcie
Chce sobie pomalowac maske w dostawczaku (biala).
Mam air gunse az3 hte2 i filtr+odwadniacz+reduktor CKD. Maluje na 2.0-3.0bara. Maluje oczywiscie w pomieszeniu a nie na dworzu .
Malowalem juz kiedys akrylem bialym blotnik do peugeota boxera i wyszlo dobrze poza syfami - powtapialo sie ich nieco w lakier, widac ich raczej nie bylo ale bylo czuc pod reka.
Jak zapobiec wpadaniu syfow ?
Ktos mi mowil zeby przed malowaniem nawilzyc powietrze mgla wodna z myjki cisnieniowej - ale nie mam pewnosc ze wiedzial on o czy mowi .
Jest na to jaka metoda ?
Wiem ze mozna wypolerowac lakier po malowaniu - papier 2500 i potem np. 3M fast cut+ oraz np. ultrafina, ale chce zeby juz przy malowaniu syfow bylo jak najmniej.
pewnie i bedzie mnustwo karterkow i ''powazen'' rozumiem zmoczy podloge i sciany z 2 godziny rpzed malowaniem ze by nie bylo kurzu i bylo dosyc sucho podczas lakierowania. sam tak robie i nie mam problemow
posprzatac garaz(pozamiatac,obdmuchac sciany lampy i inne)ubrac kombinezon co bardzo wazne bo duzo syfu bierze sie z ubrania..ewentualnie mozesz umyc sciany i podloge z kurzu no ale jak wyzej kolega napisal,nie 5min przed malowaniem bo bedziesz mial wilgotne powietrze
Nawilzenie powietrza mgla przyspiesza osiadanie syfkow ktore juz w powietrzu lataja i jest dobra metoda ale jak wyzej napisali koledzy trzeba wtedy odczekac swoje zeby pozbyc sie drobinek wody z powietrza. Lekko wilgotny garaz (w przypadku konwencji ) powinien mniej zaszkodzic niz suchy z syfami latajacymi Jezeli masz dobra maske z filtrami to radze sie szczelnie zamknac w garazu co zapobiegnie wdmuchiwaniu smieci z zewnatrz przy wietrze.
Warto element do malowania odkrecic i ustawic w pionie - znacznie zmniejsza ilosc smieci przyklejajacych sie .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum