Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Przeciu
|
Wys³any: 2011-07-18, 13:37 Podk³ad reaktywny, pytanie.
|
0
|
|
|
|
Witam kolegów. Robiê swojego golfa i na nim siê dopiero uczê no i mam takie pytanie. Wstawiane by³y reperaturki, progi itd. Wszystko oszlifowa³em, pó¼niej przelecia³em szczotk± drucian± i da³em podk³ad reaktywny, po wyschniêciu da³em podk³ad akrylowy, przeszlifowa³em akrylowy i da³em szpachlê z w³óknem, nastêpnie przeszlifowa³em 150 i 240. Teraz przyszed³ czas na szpachlê wykoñczeniowa ale gdy obrabia³em tê z w³óknem poprzebija³em siê do reaktywnego i wygl±da to tak:
Uploaded with ImageShack.us
No i teraz moje pytanie: czy muszê na to wszystko prysn±æ akrylowym, je¿eli chcê na³o¿yæ szpachlê wykoñczeniow± czy mogê j± ¶mia³o na³o¿yæ teraz tak jak jest. Wiem, ¿e nie k³adzie siê na reaktywny szpachli bezpo¶rednio. Ale w takim wypadku jak tutaj te¿ nie? Z góry dziêki za odpowied¼ i pozdrawiam. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-18, 15:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
chociaz by dlatego nie uzywam reaktywnego...jesli byla reperaturka wystarczyl by epoxydowy na to szpachla z wluknem,normalna,przetarcia epoxyd i na to akrylowy...no i nie bylo by problemow.... |
|
|
|
|
Przeciu
|
Wys³any: 2011-07-18, 20:40
|
0
|
|
|
|
to moja 1 robota tego typu, i w³a¶nie zdecydowa³em, ¿e ju¿ nie bêdê korzysta³ z us³ug Pana reaktywnego |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-19, 09:13
|
0
|
|
|
|
uslugi pana reaktywnego to tylko wtedy jak masz jakis wrzerek wypiaskowany na to podklad i ladnie dotrzec bez szpachli bo na akrylowy szpachli tez nie powinno sie dawac,wiec malo uzyteczny wg mnie mimo ze byc moze ma dobre dzialanie antykorozyjne.wole epoxyd z ktorym mozna robic wszystko...no a jesli juz tak masz to masz..jak leci ksztalt jak powinno to nie rozciagaj zbyt bardzo tej wykonczeniowki bo do reaktywnego ma dosc slaba przyczepnosc i na to akrylowy |
|
|
|
|
petit
|
Wys³any: 2011-07-20, 11:12
|
0
|
|
|
|
A jest jaka¶ ró¿nica, je¶li podk³ady (akryl,epoksyd, reaktywny) s± nanoszone pêdzlem a nie pistoletem? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-20, 11:17
|
0
|
|
|
|
taka ze sa nanoszone pedzlem a nie pistoletem.reaktywny i epoxydowy sa podkladami ktorymi nie maluje sie zbyt grubo wiec moga odpasc po jakims czasie...ale co z tego poprawisz i znowu pol roku bedzie ok.......................... |
|
|
|
|
petit
|
Wys³any: 2011-07-20, 22:26
|
0
|
|
|
|
A w/w podk³ady poza allegro to gdzie mo¿na dostaæ?
A co je¶li na przygotowan± pow³okê (po rudym) nie na³o¿ê bazy od razu tylko powiedzmy po kilku dniach normalnej eksploatacji auta? |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-07-20, 22:31
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
w mieszalni kazdej masz podklady i wszytko co zwiazane z lakiernictwem. hccesz sie brac do takiej roboty a nie wiesz gdzie to kupic. ale powodzenia zycze . nic sie nie stanie. gorzej jakbys nalozyl baze a klaru nie to wtedy sie stanie al jak zostanie w podkladzie to mozesz robic kiedy ci sie podoba |
|
|
|
|
petit
|
Wys³any: 2011-07-21, 11:13
|
0
|
|
|
|
A przed po³o¿eniem bazy nale¿a³oby to tylko odt³u¶ciæ, czy mo¿e jeszcze jaki¶ lekki szlif drobnym papierkiem? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-07-21, 13:05
|
0
|
|
|
|
petit napisa³/a: | czy mo¿e jeszcze jaki¶ lekki szlif drobnym papierkiem? | no moze... |
|
|
|