Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
huligans12 
Wys³any: 2011-07-29, 00:19   Pistolet "smarka"
0
UP DOWN

Witam

Mam taki problem, ¿e tak jak na zdjêciach pistolet pomalowa³ mi b³otniki. W tym miejscu na zdjêciu pojawi³y siê "smarki". Na drugim b³otniku tego problemu nie mam. Dodam, ¿e te elementy by³y piaskowane. U¿ywam taniego podk³adu akrylowego. Mam te¿ drugi problem w ¶rodku b³otnika podk³ad siê ³uszczy. Zrobi³a siê taka powierzchnia jak "rdza" z farby tj. ¿e jak przetrê palcem to zostaje trochê na palcach. Co to mo¿e byæ? Malowa³em wcze¶niej inne czê¶ci motoru i nie mia³em tego problemu :(

http://imageshack.us/g/189/dsc01508pq.jpg/

gugun 
Wys³any: 2011-07-29, 09:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
moze sie przeziebil :rotfl: :rotfl: :rotfl: ....wywal ten podklad,kup sobie epoxydowy bo akrylowy na gola blache itak nic nie da....nie nadaje sie i tyle...pomaluj epoxydowym i bedzie ok..dopiero na niego akrylowy bo zanim zalozysz to itak ci zgnije.

huligans12 
Wys³any: 2011-07-29, 11:36   
0
UP DOWN

Jak bym wiedzia³ wcze¶niej... na razie nie mam funduszy i musia³bym jeszcze raz piaskowaæ no chyba, ¿e mogê na ten podk³ad co da³em zastosowaæ ten epoxydowy? Czy muszê piaskowaæ?

gugun 
Wys³any: 2011-07-29, 12:33   
0
UP DOWN

wez szlifierke na to szczotke,lub tez jakis papier czy cos i szlifuj az dojedziesz do golego,mozesz tez zastosowac zmywacz do farb akrylowych...piaskowac to ty bedziesz dopiero musial jak pomalujesz na ten akrylowy i ci rdza wyjdzie jak postoi na deszczu...taka moja propozycja bo inaczej itak ci wyjdzie i znowu cie cala robota od nowa czeka

leviatanm
Wys³any: 2011-07-29, 13:50   
0
UP DOWN

dok³adnie
by³em dzis w mieszalni NOVOLa i podpyta³em troszke znajomego
tylko i wy³±cznie epoksydowy albo reaktywny na go³± blachê...
Jest z Novola fajny epoxyd SPECTRAL, bez akrylowego i szlifowania mozesz nakladac baze
60z³ i wychodzi 2 litry gotowego....

huligans12 
Wys³any: 2011-07-29, 14:29   
0
UP DOWN

Ile taki zmywacz? kupie go w lakierni? leviatanm a s± jakie¶ mniejsze? bo mi trzeba nie wiêcej jak pó³ litra i rzeczywi¶cie nie trzeba szlifowaæ? jaki efekt bêdzie?

EDIT: Panowie, czy naprawdê muszê zmieniæ ten podk³ad? Motor bêdê trzyma³ w suchym gara¿u po skoñczonej je¼dzie. Czy rdza wyskoczy jak np po ka³u¿ach bêdê je¼dzi³?

leviatanm
Wys³any: 2011-07-29, 16:03   
0
UP DOWN

taki podklad akrylowy nie ma najmniejszych wlasciwosci antykorozyjnych.
S³u¿y on tylko jako idealny ³±cznik z baz±.
Podk³ad epoksydowy z mieszalnika mog± Ci daæ tyle ile potrzebujesz.
Czy trzeba go szlifowaæ? Hmmm te¿ go o to pyta³em, powiedzia³ ze to juz zale¿y od lakiernika, ka¿dy robi wg swojej techniki. Jedni szlifuj± inni nie i jad± kolorem. Moszna szlifowaæ a mo¿na mokro mokro. Podobno jest idealnie "p³ynny" i ³adnie siê rozlewa nie tworz±c baranka. Jak odczekasz az wyschnie to musisz zmatowiæ. Ale to ju¿ sprzedawca Ci wyt³umaczy.
Szkoda ze po piaskowaniu nie pomalowa³es epoksydem albo nawet reaktywnym, by³by spokój na lata i profi robota. Teraz to Ty zamkn±³e¶ wilgoæ pod tym podk³adem i z czasem to zauwa¿ysz....
A tak z ciekawo¶ci co to za motocykl?

gugun 
Wys³any: 2011-07-29, 18:36   
0
UP DOWN

leviatanm napisa³/a:
Ty zamkn±³e¶ wilgoæ pod tym podk³adem i z czasem to zauwa¿ysz....
potwierdzam...zrywaj i kup epoxyd w litrowych opakowaniach masz normalnie jak akrylowy,cena podobna,potem go przymatuj i daj na niego akrylowy ten co ci zostal i dalej juz normalnie. metody jak wyzej kolega napisal mokro na mokro odradzam...czy to epoxyd czy akrylowy zawsze lekko przysiadzie i ci zrobi mat na nawierzchniowym...maluj jak masz napisane w tej kolejnosci i daj wszystkiemu dobrze odparowac a bedziesz sie motorkiem cieszyl wiele lat:)

huligans12 
Wys³any: 2011-07-29, 21:12   
0
UP DOWN

Dziêki za rady. Podk³ad ju¿ czê¶ciowo zdar³em, jutro dokoñczê. Mój motocykl to WSK 125. gugun Czyli mam pomalowaæ tym epoxydowym i potem ten normalny podk³ad? A muszê go zastosowaæ bo mi ju¿ nie wiele zosta³o?

leviatanm
Wys³any: 2011-07-29, 21:35   
0
UP DOWN

epoksydowy jest typowo do zastosowania antykorozyjnego i koniecznie sie go nak³ada na go³y metal.
akrylowy nak³ada sie na zabezpieczony metal czyli np na epoksydowy. Akryl pe³ni funkcje idealnego ³±cznika z baz±. Po wyschniêciu matowisz i nakladasz bazê i klar i masz spokój na lata....

gugun 
Wys³any: 2011-07-30, 09:24   
0
UP DOWN

lepiej by bylo nalozyc no ale jesli nie masz to trudno,itak bedzie o wiele lepiej niz bylo

heeler11
Wys³any: 2011-07-30, 09:27   
0
UP DOWN

a tak sie podepne mam go³± blache chce psiknac szpachla natryskow± i na to podk³±d aklrylowy a potem lakier
moze tak byc blacha nie bedzie na wilgoci ani na deszczu..

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-07-30, 11:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
A co to za "go³a blacha" ? Jak nic "specjalnego" tylko np. pokrywa od ci±gnika itp. to mozesz tak zrobiæ ale je¶li maska od samochodu to lepiej po³ó¿ podk³ad epoksydowy i na to t± szpachle :tak: Pozdrawiam! :spoko:

leviatanm
Wys³any: 2011-07-30, 11:15   
0
UP DOWN

To jest tak jak z piciem alkoholu.... ;P
Jak nic nie zjesz (nie zrobisz podk³adu) przed piciem wódki to kiepsko sie to mo¿e skoñczyæ ....
Tak samo jak nie zabezpieczysz metalu antykorozj±. Jak juz zabezpieczysz to mo¿esz na to k³a¶æ co tylko dusza zapragnie.

gugun 
Wys³any: 2011-07-30, 16:17   
0
UP DOWN

leviatanm napisa³/a:
Jak nic nie zjesz (nie zrobisz podk³adu) przed piciem wódki to kiepsko sie to mo¿e skoñczyæ ....
a jak zjesz to chociaz masz czym chaftowac:)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: