Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
John Doe
Wys³any: 2011-07-29, 10:49   Wyposa¿enie warsztatu-podstawowy sprzêt.
0
UP DOWN

Witam wszystkich na forum. To mój pierwszy wpis. Wcze¶niej tylko czyta³em, bo te¿ jako nieobeznany w temacie, bardziej potrzebujê rad ni¿ mogê ich udzielaæ.
Sprawa wygl±da nastêpuj±co: Od kilkunastu lat hobbystycznie remontujê i naprawiam stare "graty", g³ównie zabytkowe motocykle. Posiadam narzêdzia w wiêkszo¶ci pamiêtaj±ce jeszcze zimn± wojnê, wiêc teraz, korzystaj±c z mo¿liwo¶ci otrzymania dotacji z UP, postanowi³em doposa¿yæ trochê warsztat oraz zmieniæ niektóre urz±dzenia i narzêdzia na nieco bardziej PRO. Trochê poczyta³em i wybra³em kilka egzemplarzy, ale teraz prosi³bym o pomoc w ostatecznym wyborze. Chodzi o to, ¿eby to by³o trwa³e i ¿eby parametry by³y wystarczaj±ce do pracy przy pojazdach przez nastêpne kilkana¶cie lat.

1. Sprê¿arka ma s³u¿yæ do lakierowania, obs³u¿yæ ma³± kabinê do szkie³kowania i trochê wiêksz± do okazjonalnego piaskowania. Któr± wybraæ:
Metabo Profi 665-11/200 (du¿o ludzi poleca Metabo, 200l zbiornik, 418l/min, 2 stopnie sprê¿ania, ale pompa abaca z aluminiow± g³owic±, czy to trwa³e?)
http://megastore.pl/13992...-312-39-39.html
Czy mo¿e lepiej Walter Gk 530-3.0/200 (te¿ 200l zbiornik, 440l/min, 3 cylindry, ¿eliwna pompa-to chyba lepiej?, ale 1 stopieñ sprê¿ania i ma³o ludzi poleca ten sprzêt, za to jak ju¿ kto¶ poleca to mówi, ¿e nie do zajechania).
http://tanie-lakierowanie...50-100-200.html
Obie mniej wiêcej w podobnej cenie i mieszcz±ce siê w maksymalnym moim bud¿ecie.

2. Spawarka. Ma s³u¿yæ g³ównie do blacharki, ale czêsto zdarza siê, ¿e trzeba pospawaæ jakie¶ elementy typu rama itp. które wymagaj± nieco wiêkszego przetopu, chocia¿ my¶lê, ¿e spawanie blach grubszych ni¿ 4-5mm zdarzaæ siê bêdzie rzadko, wiêc zawsze, w takich przypadkach mo¿na skorzystaæ z us³ug "zawodowego" spawacza. My¶lê, ¿e MIG bêdzie odpowiedni, ale mo¿e s± inne, nowoczesne, lepsze opcje? Mam dylemat czy:
Esab OrigoMig c170 3ph
http://tanie-lakierowanie...g-c170-3ph.html
czy Telwin TELMIG 203/2
http://maszynowy.eu/polau...3-2-telwin.html
czy Telwin TELMIG 250/2
http://www.profimarket.pl...ct&prod_id=1735
Wszystkie w podobnych cenach i chyba dobrej jako¶ci. Esab, podobno dobry, ale Telwin te¿ niczego sobie, a parametry tego 250/2 wydaj± siê lepsze. Mo¿e warto dop³aciæ te 200z³? Ale czy ten Esab jako¶ciowo nie lepszy? A mo¿e s± inne lepsze w podobnej cenie?

3. Szlifierka mimo¶rodowa. Tu nie mam typów. Mam natomiast bud¿et ograniczony do ok. 600z³, chyba ¿e bêdzie trzeba to do³o¿ê co¶ od siebie. Bardziej zale¿a³oby mi na elektrycznej, bo w±tpiê czy warto jechaæ na sprê¿arce 3-4 kW, gdy robi siê samemu, powoli, dok³adnie i ma³e powierzchnie (g³ównie motocykle). Druga sprawa, ¿e wszyscy zawsze polecaj± z tarcz± 150mm, a ja siê zastanawiam czy w przypadku, motocykli, gdzie szlifuje siê g³ównie zbiorniki, b³otniki, a najwiêksz± powierzchni± jest gondola kosza, nie lepiej by³oby zakupiæ jaki±¶ zupe³nie ma³±, mo¿e z trójk±tn± tarcz±? Mam szlifierkê 125mm i u¿ywam tylko z grubsza, bo niewygodnie robi siê ca³o¶æ i pozostaje rêczne szlifowanie. Mo¿e kto¶ kto robi³ motocykle mia³by jak±¶ radê dla mnie?

4. Narzêdzia. Chyba pytanie bardziej na inne forum, ale mo¿e kto¶ ma jakie¶ do¶wiadczenia. W koñcu kluczy u¿ywa siê wszêdzie. Chcê kupiæ zestaw narzêdzi z wózkiem narzêdziowym, jaki¶ zestaw blacharski(m³otki, babki) i klucz dynamometryczny. Je¶li chodzi o stosunek wyposa¿enie/ jako¶æ/cena my¶lê o takich firmach jak SATA, JONNESWAY, ewentualnie BETA, ale z bet± podobno w ostatnich latach gorzej. Zale¿y mi g³ównie na dok³adnym wykonaniu, ¿eby klucze nie niszczy³y mi starych, oryginalnych ¶rub, no i trwa³o¶ci oczywi¶cie, chocia¿ raczej delikatnie pos³ugujê siê narzêdziami. Która z tych firm polecacie? A mo¿e inne w tej cenie (3500z³)??

Proszê o porady dla "¶wie¿aka", co wybraæ, abym dobrze wyda³ te pieni±dze, nie by³ rozczarowany i nie musia³ za parê lat znowu szukaæ kolejnych kosztownych narzêdzi. Z góry dziêkujê i pozdrawiam.

gugun 
Wys³any: 2011-07-29, 12:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
narzedzia pistolet klucze i inne SATY z dozywotnia gwarancja,szlifierka rupes z tym ze koszt ok 1000zl ale ja mam juz 5 lat i smiga, kompresor bardziej mi sie widzi metabo a co do migomatow to sie nie znam,ja mam jakis przedwojenny i daje rade:)

John Doe
Wys³any: 2011-07-29, 13:37   
0
UP DOWN

Dziêki za szybk± reakcjê. Te¿ my¶la³em o narzêdziach Saty, kusi do¿ywotnia gwarancja (chocia¿ z tym to podobno ró¿nie bywa) i sam wygl±d. Je¿eli dok³adno¶æ wykonania ( spasowanie do ³bów ¶rub) idzie z wygl±dem w parze to chyba wezmê Satê. Chocia¿ wózek Jonnesway wydaje siê byæ lepiej wyposa¿ony w podobnej cenie.
Szlifierka Rupes? Hm, musia³bym do³o¿yæ 400z³, ale mo¿e faktycznie warto? Wszyscy chwal±.
Je¿eli o kompresor chodzi to sk³ania³em siê bardziej do Waltera (¿eliwny, mniejszy silnik, wiêksza wydajno¶æ i dobr± cenê ustalili¶my ze sprzedawc±), ale jak kolega radzi Metabo to jeszcze muszê to przeanalizowaæ. Jak Metabo dobre i trwa³e to mo¿e Abac z t± sam± pomp±? Pewnie by³by tañszy. Do tej pory my¶la³em, ¿e ten Walter to taka bardziej na poziomie marka ni¿ Meatbo. Bra³em jeszcze pod uwagê FINI z 270l bañk± i prawie 500l/min, ale s³ysza³em, ¿e to strasznie s³aba jako¶æ w porównaniu np. z Walterem. Poczekam, mo¿e jeszcze kto¶ siê wypowie i zobaczê. Mo¿e jednak Metabo/Abac?
Pozdrawiam.

gugun 
Wys³any: 2011-07-29, 16:18   
0
UP DOWN

ja kupil bym metabo bo mi sie bardziej podoba:) a co do rupesa to warto,ja mam i chwale...pistolecik saty mam i tez chwale...a o reszte musisz pytac innych

John Doe
Wys³any: 2011-07-30, 08:52   
0
UP DOWN

Wiêc pytam: Mia³ kto¶ do czynienia z tym sprzêtem? Najwa¿niejsze to sprê¿arka i mig. Co lepsze?

gugun 
Wys³any: 2011-07-30, 16:57   
0
UP DOWN

z telwinem mialem,ale dla mnie migomat to migomat,,ale na 230v to chyba malo profesjonalny bedzie-ten 1szy .... a kompresor zagadaj ze sprzedawca co by polecil dla twoich potrzeb,niekoniecznie musi byc to ktorys z tych...

John Doe
Wys³any: 2011-07-31, 10:06   
0
UP DOWN

No nie do koñca, s± ró¿ne ró¿nej jako¶ci, jak z reszt± ze wszystkim. Ten Esab jest 3x400v. Ten opis to chyba taki ogólny i nie bardzo siê tyczy tego modelu. W specyfikacji i w samej nazwie jest 3ph.
O sprzêt sprzedawcy nie warto pytaæ, bo zazwyczaj s± to wyspecjalizowani naci±gacze i na tym siê bardziej znaj± ni¿ na sprzêcie. Najchêtniej polecaj± zazwyczaj to co maj± w ofercie i nie zawsze jest to mo¿liwie tanie. Te sprê¿arki wybra³em wedle swoich potrzeb i obydwie spe³niaj± minimalne wymagania je¶li chodzi o wydajno¶æ. Walter chodzi mi bardzo po g³owie, bo po pierwsze jest ¿eliwny, a to wed³ug u¿ytkowników jest zalet±, a po drugie mocno poleca³ t± firmê znajomy, który mia³ w firmie Waltera i FIni i twierdzi³, ¿e Walter od kilku lat katowany przez pracowników nie by³ naprawiany ani razu, a w tym czasie fini przeciêtnie raz w miesi±cu. Z tym, ¿e jest to dosyæ du¿y zak³ad i przypuszczam, ¿e maj± tam Waltera z serii HD. Na to mnie nie staæ i ciekawi mnie czy kto¶ ma co¶ do powiedzenia na GK. Metabo polecaj± wszyscy, ale w³oskie pompy to ju¿ nie wszyscy. Mo¿e nie wiedz±, ¿e w Metabo s± pompy Abaca ( z reszt± te¿ dobra marka, ale tak pó³ka bardzo ¶rednia chyba). I teraz czy Metabo faktycznie tak bije Waltera (chyba tylko podwójnym stopniem sprê¿ania, ale jak wydajno¶æ podobna, nawet wiêksz to czy ma to znaczenie?) czy ludzie polecaj± to na podobnej zasadzie jak w sprzêcie RTV poleca siê gówniane Sony. Je¿eli Metabo lepsze to chcia³bym przeczytaæ jakie¶ rzeczowe argumenty z ¿ycia wziête, co¶ wiêcej ni¿ wygl±d. Wybór z tych dwóch, bo to ju¿ chyba max parametrów co mo¿na kupiæ do 4000z³. Z reszt± o Waltera trzeba siê trochê potargowaæ, ¿eby w tej cenie kupiæ. Je¶li chodzi o markê, te¿ wy¿ej to ju¿ chyba tylko Atlas albo Schneider.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-07-31, 22:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
John Doe,
Tylko walter, nie s³uchaj cenzuraó³ o ³adniejszym wygladzie.
Zreszt± walter to marka, jak juz sam pisa³es, wiêc niema o czym dywagowaæ.

lesnik 
Wys³any: 2011-08-01, 07:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Rypin
http://www.cnc.info.pl/to...1,10.htm#213065
¦wie¿o rozpoczêty temat na innym forum. Dylemat miêdzy tymi migami. Ja poleca³bym esaba. Z tym pr±dem pospawasz ju¿ i 10mm tylko krawêdzie zfazowaæ szlifierk± i pospawa wszystko. Esab to dobry i niezawodny sprzêt i polecam go absolutnie na 100 % do tych celów. Do tego polecam dokupiæ maskê automatyczn±. Ja mam esab origotech i jest rewelacyjna, a spawam tigiem na najni¿zych pr±dach, z tym ¿e nie samochody. A do takich celów akt ¿e mig najlepszy bo ma najmniejsz± strefe wp³ywu ciep³a. I najlepiej spawaj na mieszance, chyba ¿e wolisz co2. Mieszanka trochê dro¿sza, ale spawanie bez odprysków i g³êbszy wtop. Pozdrawiam.
PS telwin to tesz dobry sprzêt, ale esaba serwisy masz w polsce kilka a telwina jest mniej. Poza tym po co Ci a¿ 250 amperów jak blachê 5mm bêdziesz spawa³ na 110-125. Poddsumowuj±c:
Esab
Maska automatyczna
Butla z mieszank±
Reduktor
Z takim zestawem bêdziesz bardzo zadowolony :D

[ Dodano: 2011-08-01, 08:29 ]
Jeszcze jedno, dlaczego warto braæ esaba. Telwiny maj± regulacjê skokow±, czyli prze³±czasz poziomy od 1 do ilu¶ tam, a esab ma potencjometr i wy¶wiwetlacz, tak¿e ustaawiasz sobie taki pr±d jaki chcesz co do ampera. Ten telwin 200 amperów ma zabezpieczenie 6 amper a nie 16.

gugun 
Wys³any: 2011-08-01, 09:44   
0
UP DOWN

nie mowie tu o pytaniu sprzedawcy ktory ma w ofercie 1 kompresor tylko wiele modelow,mysle ze chetnie pomoze ci dopasowac cos dla ciebie ze swojej oferty....wie co jak chodzi itp...ja tez kupilem na zapas tani chinski agregat,sprzedawca mial w ofercie poczawszy od pojedynczych malych tloczkow do 3 ogromnych co pompuja po 1000l/min polecil mi 2 tlokowy o wydajnosci ok 500l...mowil ze sprzedal akurat tego z 200sztuk i nie ma z tym zadnych problemow,mial racje....rownie dobrze moglby mi wcisnac cos duzo drozszego a tego nie zrobil...

John Doe
Wys³any: 2011-09-12, 10:17   
+1
UP DOWN

Witam. Zakupy zakoñczone. Wybór pad³ na:

1. Kompresor: Walter GK-530-3.0/200 (cichy, wydajny, sama butla jest produkowana na bia³orusi- to tak dla informacji)
2. MIG: Esab OrigoMig c 170 3ph (niema ani wy¶wietlacza (tylko atrapa), ani p³ynnej regulacji pr±du)
3. Szlifierka: elektryczna RUPES ER 03TE
4. Klucze, m³otki, klucz dynamometryczy, zestaw blacharski itd.: FACOM.

Wszystko uda³o siê kupiæ po ni¿szych cenach wiêc jestem ogólnie zadowolony. Dziêki analizie informacji z internetu (czêsto wyssanym z palca, dlatego dobrze jest braæ poprawkê) uda³o siê kupiæ dobry jako¶ciowo sprzêt, a na ca³o¶ci zakupów zaoszczêdzi³em oko³o 20-25% wydatków w porównaniu z cenami sklepowymi. Dziêkujê wszystkim i pozdrawiam.

PROJEKTER
Wys³any: 2011-09-13, 11:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Dlaczego inni tak nie robi± ? P³acenie mniej za firmy sprzêt to przedsiêbiorczo¶æ, roztropno¶æ i wreszcie radocha z takich zakupów ... a kupowanie taniego wyposa¿enia to ³atwizna, ¶lepota zawodowa i wreszcie nerwy po takich zakupach.

To co dobre kontra to co z³e ;) ... a mimo to ... pewnie zaraz bêdzie kolejny temat ... TANI PISTOLET DO 50 z³ - Pomocy ! .... albo Mig za 100 ! :sciana:

jacenty 741
Wys³any: 2011-09-13, 14:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Cytat:
. pewnie zaraz bêdzie kolejny temat ... TANI PISTOLET DO 50 z³ - Pomocy ! .... albo Mig za 100 !

gugun 
Wys³any: 2011-09-13, 14:46   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisa³/a:
czym posypaæ papier toaletowy,¿eby mia³a gradacjê 1000?
1000 kamykow na rolke :D :D :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-13, 15:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
jacenty 741 napisa³/a:
¿eby mia³a gradacjê 1000?

Wysuszyæ to co na papierze. :fiu:

gugun 
Wys³any: 2011-09-13, 16:59   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Wysuszyæ to co na papierze.
wtedy trzeba by okreslic jaka diete stosowac pod dana gradacje:)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: