Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
shel82 
Wys³any: 2011-07-23, 15:35   Maszynowe polerowanie zestawem 3M?
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: P³ock
Witam, wiem, ¿e temat by³ ju¿ wa³kowany kilkadziesi±t razy, ale ja po przeczytaniu kilkudziesiêciu postów nadal siê gubiê i proszê o radê jak poprawnie zabraæ siê za polerowanie auta?
Chcê u¿yæ nastêpuj±cego zestawu:
1 - Pasta polerska 3M 50417 (zielony korek) z zielon± g±bk± 50487 (1500-2500 obr./min),
2 - Mleczko polerskie 3M 80349 (¿ó³ty korek) z ¿ó³t± g±bk± 50488,
3 - ¦rodek do zabezpieczania lakieru 3M 09377 (czerwony) z czarn± g±bk± 09378.

Pytanie czy taki zestaw da radê i jakie prêdko¶ci obrotowe stosowaæ dla 2 i 3 punktu?

Pytanie poboczne ile zu¿ywa siê ¶rednio poszczególnych ¶rodków na wypolerowanie jednego auta (w moim przypadku bêdzie to VW Passat B5 kombi), pytam bo zastanawiam siê czy po 0,1l ka¿dego z preparatów wystarczy?

shel82 
Wys³any: 2011-07-31, 13:20   
0
UP DOWN

Nikt nie skomentuje?

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-07-31, 14:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Piszê poniewa¿ nikt inny nic nie napisa³.
Nie wiem jak siê poleruje ¶rodkami które wymieni³e¶. Ja rêcznie wypolerowa³em Golfa III past± Auto max. Na ca³ego 3 drzwiowego posz³a ca³a tubka 50 gram. Teraz lakier wygl±da o niebo lepiej, choæ da³o by siê go jeszcze trochê poprawiæ. O pastach 3M s³ysza³em pochlebne opinie, tak samo jak o pa¶cie "Farecla".

jacenty 741
Wys³any: 2011-07-31, 16:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
No,to nasz ¦wiêty odpowiedzia³,post nastukany.
Tak,mo¿esz u¿yæ takiego zestawu,o jaki pytasz,ale to do¶æ drogi gips:zielony korek-min 90 pln,¿ó³ty-120,czerwony to 80.Nie wiem,¿eby mo¿na by³o kupiæ opakowania mniejsze,chocia¿ widywa³em w mieszalniach pude³ka opisane jako pasta polerska 3M,rozlewana w 250-gramowe kubki.Có¿ z tego skoro sprzedawca nie by³ w stanie odpowiedzieæ na pytanie,co to za pasta (w domy¶le-jaki kolor korka).Wiêc kupujesz ...co¶ z nie wiadomo czego,za 20% warto¶ci ca³ego opakowania oryginalnej pasty.
Prêdko¶ci obrotowe s± jednakowe dla ka¿dej pasty:zaczynasz na mniejszych obrotach,rozprowadzasz pastê i rozbijasz j± na mniejsze frakcje,a pó¼niej zmniejszasz nacisk i zwiêkszasz prêdko¶æ i polerujesz do uzyskania po¿±danego efektu.Nie przekraczaj 2000 obrotów,a je¶li,to o niewiele.

shel82 
Wys³any: 2011-07-31, 17:30   
0
UP DOWN

S± tzw. opakowania testowe (chyba faktycznie odelwane do buteli) oto przyk³adowy link:
http://www.klakiernik.pl/...417_3M-706.html

Faktycznie ca³y zestaw wychodzi drogo i dlatego jeszcze zastanawiam siê nad jakim¶ innym, ale brak przyk³adów mo¿e co¶ poradzicie?

Zastanawiam siê czy poprostu nie u¿yæ Farecla G3 z jan± g±bk±, a potem G10 z czarn± g±bk±....

Szeryf
Wys³any: 2011-08-03, 16:29   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
Ja rêcznie wypolerowa³em Golfa III past± Auto max. Na ca³ego 3 drzwiowego posz³a ca³a tubka 50 gram.

No no polerowaæ past± auto max to naprawdê efekt musia³ byæ super. Dobrze ze nie robi³e¶ tego maszynowo bo nie wiem czy co¶ by zosta³o z lakieru :D

shel82 
Wys³any: 2011-08-18, 07:25   
0
UP DOWN

U¿ywa kto¶ zestawu Farecla G3 z jasn± g±bk±, a potem G10 z czarn± g±bk± do polerowania?
Mo¿e podzieli siê opiniami i spostrze¿eniami?

Adam Rentel
Wys³any: 2011-08-18, 08:50   
0
UP DOWN

shel82 napisa³/a:
U¿ywa kto¶ zestawu Farecla G3 z jasn± g±bk±, a potem G10 z czarn± g±bk± do polerowania?
Mo¿e podzieli siê opiniami i spostrze¿eniami?

Ja u¿ywam ten system i nie narzekam,poza tym,¿e G3 strasznie syfi przy pracy.

bindon
Wys³any: 2011-11-02, 23:03   
0
UP DOWN

witam
zajmuje sie polerowaniem aut i vanow, osobiscie uzywam 3M fast cut plus (zielony korek) a ewentualnie powstale "swirle"(kregi po polerowaniu) usuwam po dokoladnym umyciu, srodkiem 3M ultra fine (zó³ty korek). tak jak radza ci inni nie przekraczaj 2000 ja osobiscie pracuje na 1500 z lekkim dociskiem, troszke podkrecam obroty kiedy z pasty robi sie tylko "mgielka" i wtedy tylko muskam lekko powierzchnie aby ja zebrac i zobaczyc jak wyszedl element i czy nie ma na nim gdzies utlenionego lakieru, wazne jest aby brzegi i ranty robic na niskich obrotach bo tam lakier jest najcienszy i latwo "przypalic" jak chcesz oszczedzic na srodkach zrosz spryskiwaczem polerowany element i nanies paste za pomoca szmatki ( ³atwiej sie rozporowadza i nie wysycha tak szybko).

a co do g3 uzywalem go na samym poczatku, jest ok ale no nowsze auta za agresywny
mam nadzieje ze pomoglem :)

elwisss 
Wys³any: 2012-02-13, 14:04   
0
UP DOWN

Sk±d: ¦l±sk
Witam.
Podepnê siê pod temat, chcia³bym siê zapytaæ jak wygl±da sprawa z okresem wa¿no¶ci ¶rodków 3M.
1. jaki maja okres wa¿no¶ci ?
2. czy po przekroczeniu tego okresu mo¿na te produkty wyrzuciæ albo mo¿na je dalej stosowaæ przez kilka lat i efekt dalej bêdzie taki sam ?

Nokia 
Wys³any: 2012-02-13, 16:30   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
Byle bys jej na mrozie nie zabi³ to bedzie d³uuuugo dobra.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: