Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
never
Wysłany: 2011-08-03, 13:13   zaprawki lakiernicze
0
UP DOWN

Witam serdecznie

Od niedawna jestem posiadaczem Corsy C. ChciaÂłbym zrobiĂŚ niewielkie zaprawki lakiernicze na drzwiach kierowcy. Miejsce to rant drzwi (sam rant-taki kropki na kilka mm), gdzie pojawiajÂą siĂŞ niewielkie ogniska rdzy, powstaÂłe najprawdopodobniej od zbyt "energicznego" otwierania ich. Samodzielnie bĂŞdĂŞ wykonywaÂł takÂą pracĂŞ po raz pierwszy takÂże nie mam Âżadnego doÂświadczenia. Jak to najlepiej zrobiĂŚ?
Drugie miejsce to prĂłg-tam jest taki bubel na jakieÂś parĂŞ cm.

MĂłj jedyny pomysÂł to: odtÂłuÂściĂŚ powierzchnie (benzyna bĂŞdzie okej?), nastĂŞpnie delikatnie papierem Âściernym oczyÂściĂŚ rdze, odtÂłuÂściĂŚ, i naÂłoÂżyĂŚ lakier (w nor auto widziaÂłem takie tubeczki z pĂŞdzelkiem-coÂś jak lakier do paznokci) czy taki sposĂłb bĂŞdzie okej?

Zastanawiam siĂŞ teÂż nad konserwacjÂą podwozia przed zimÂą, macie jakieÂś sprawdzone sposoby?

Pozdrawiam

Za³¹czniki-fotki:
http://imageshack.us/phot.../imgp4477l.jpg/
http://imageshack.us/phot.../imgp4478o.jpg/
http://imageshack.us/phot...8/imgp4479.jpg/
http://imageshack.us/phot.../imgp4480y.jpg/

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-08-03, 13:39   
0
UP DOWN

Rdzê na drzwiach odrdzew Fosolem, je¿eli zostanie trochê czarnej rdzy to mo¿esz j¹ usun¹Ì np. mini szlifierk¹. Odt³uœÌ, zabezpiecz podk³adem antykorozyjnym a na to lakier - kolor + bezbarwny.

jacenty 741
Wysłany: 2011-08-03, 21:59   
0
UP DOWN

No,ÂŚwiĂŞty,nie jesteÂś Ty taki ÂświĂŞty,chyba nieÂźle pochlaÂłeÂś. :devil:
FOSOLEM????????
A moÂże od razu dÂżemem owocowym z odpowiednich owocĂłw,Âżeby byÂł pod kolor samochodu?
Jak na forum lakierniczym masz udzielaĂŚ takich odpowiedzi,to moÂże poÂłam sobie palce.
ÂŻenada.

gugun 
Wysłany: 2011-08-04, 09:05   
0
UP DOWN

kolego zrob sztuczke poprostu.pedzelek farba i zakrop te odpryski i sie nie baw bo za chwile bedziesz mial cale drzwi do malowania...a prog jak nie potrafisz to oddaj do lakiernika,duzo nie weznie napewno...pzdr. no chyba ze chcesz drzwi na to malowac,to juz twoja wtedy sprawa bo tak tez mozna...ciekawe dlaczego az tak wyszla ruda....czyzby lakiernik rantow nie domalowal,bo na odpryski raczej to nie wyglada...a ty piotrus faktycznie :sciana: :sciana: sie w lep:)

never
Wysłany: 2011-08-04, 23:27   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
kolego zrob sztuczke poprostu.pedzelek farba i zakrop te odpryski i sie nie baw bo za chwile bedziesz mial cale drzwi do malowania...a prog jak nie potrafisz to oddaj do lakiernika,duzo nie weznie napewno...pzdr. no chyba ze chcesz drzwi na to malowac,to juz twoja wtedy sprawa bo tak tez mozna...ciekawe dlaczego az tak wyszla ruda....czyzby lakiernik rantow nie domalowal,bo na odpryski raczej to nie wyglada...a ty piotrus faktycznie :sciana: :sciana: sie w lep:)

no teraz to mnie przeraziÂłeÂś. myÂślisz, Âże szybko ruda z drzwi pĂłjdzie dalej i faktycznie bĂŞdzie tak przewalone?

jakie mogÂą byĂŚ koszty zrobienia tego progu? albo drzwi?

nie bĂŞdĂŞ ukrywaÂł, Âże nie znam siĂŞ na tym za bardzo, ale myÂślaÂłem, Âże to drobnostki i akurat to bĂŞdĂŞ mĂłgÂł zrobiĂŚ we wÂłasnym zakresie

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-08-05, 08:01   
0
UP DOWN

Kolego ÂŚw.Piotrze jaki proponujesz podkÂład antykorozyjny do tej naprawy? ;) Widze Âże jeszcze nic nie polakierowaÂłeÂś (pomalowaÂłeÂś) a juz udzielasz sie jako tzw. "profi" doradca :rotfl:

Do autora tematu: Kolego jeœli jesteœ "zielony" i nie wiesz co kupic ,jak to zrobiÌ ,gdzie itd. to proponuje poszukaÌ jakiegoœ znajomego który sie takimi rzeczami zajmuje i mu zleciÌ t¹ naprawe :tak: Zaoszczêdzisz swój czas i pieniadze (robocizna i zakup materia³ów) oraz oraz w³asne nerwy i zdrowie ;)
Pozdrawiam! :spoko:

gugun 
Wysłany: 2011-08-05, 08:39   
0
UP DOWN

never napisał/a:
no teraz to mnie przeraziÂłeÂś. myÂślisz, Âże szybko ruda z drzwi pĂłjdzie dalej i faktycznie bĂŞdzie tak przewalone?

jakie mogÂą byĂŚ koszty zrobienia tego progu? albo drzwi?

nie bĂŞdĂŞ ukrywaÂł, Âże nie znam siĂŞ na tym za bardzo, ale myÂślaÂłem, Âże to drobnostki i akurat to bĂŞdĂŞ mĂłgÂł zrobiĂŚ we wÂłasnym zakresie
odrazu moze nie...poki co masz nalocik.ja bym to zakropil lub tak zostawil poki co,a jesli chodzi o robocizne to inwidualnie.u mnie 500zl by starczylo zakladajac ze reszta drzwi jest w dobrym stanie.we wlasnym zakresie zaprawkowo,inaczej lakiernik

never
Wysłany: 2011-08-05, 12:45   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
odrazu moze nie...poki co masz nalocik.ja bym to zakropil lub tak zostawil poki co,a jesli chodzi o robocizne to inwidualnie.u mnie 500zl by starczylo zakladajac ze reszta drzwi jest w dobrym stanie.we wlasnym zakresie zaprawkowo,inaczej lakiernik

Robertlodz09 napisał/a:
Do autora tematu: Kolego jeœli jesteœ "zielony" i nie wiesz co kupic ,jak to zrobiÌ ,gdzie itd. to proponuje poszukaÌ jakiegoœ znajomego który sie takimi rzeczami zajmuje i mu zleciÌ t¹ naprawe :tak: Zaoszczêdzisz swój czas i pieniadze (robocizna i zakup materia³ów) oraz oraz w³asne nerwy i zdrowie ;)
Pozdrawiam! :spoko:

dziĂŞki wszystkim za odpowiedzi. wiecie, chciaÂłbym zapobiegaĂŚ niÂż leczyĂŚ i na dÂłuÂższy czas "zakonserwowaĂŚ" i pozbyĂŚ siĂŞ problemu. Wiem, Âże najlepiej byÂłoby oddaĂŚ do specjalisty, ale wÂśrĂłd znajomych takiego nie posiadam, a w warsztacie Âładnie mnie skasujÂą. ZresztÂą z tego co piszecie to w warsztacie teÂż caÂłe drzwi odrazu do malowania?! Dobrze zrozumiaÂłem. Nigdzie indziej nie ma problemu-tylko ta krawĂŞdÂź.

Pomyœla³em sobie jeszcze nad takim sposobem-¿eby lekko usun¹Ì t¹ rdze-mo¿e jakiœ papier wodny? odt³uœciÌ plus w³aœnie zrobienie takich zaprawek. Dobrze kombinuje? Czy to mo¿e rozwi¹zaÌ problem? Czy czasem wiêcej nie zepsuje tym papierem i lepiej tylko odt³uœciÌ plus zaprawki?

Co do progu... to czy wyczyszczenie papierem plus pomalowanie barankiem nie zaÂłatwi sprawy?

Czy moÂżna uÂżyĂŚ Âśrodek np. Cortanin przed zrobieniem zaprawek? czy naÂłoÂżeniem baranka?

gugun 
Wysłany: 2011-08-05, 14:29   
0
UP DOWN

prog to najlepiej dac jakis podklad epoxydowy+baranek.nigdy na gola blache... mozesz jesli sam rant zakleic tasma na rancie zeby zbyt daleko nie wejsc.jak do golej zrobisz to cienko epoxydem i zaprawic kolorem,odkleic tasme i nie bedzie zle,,,zreszta nie jeden papudrak by tak ci zrobil.prawidlowo to podklad,baza,bezbarwny na calosc.ja bym tak zrobil,na koniec demontarz boczkow i konserwacja zeby za rok nie sluchac::D

never
Wysłany: 2011-08-05, 14:58   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
prawidlowo to podklad,baza,bezbarwny na calosc.ja bym tak zrobil,na koniec demontarz boczkow i konserwacja zeby za rok nie sluchac::D

ale to caÂłe drzwi rozumiem musiaÂłbym robiĂŚ? i potem konserwacja caÂłych drzwi?

podsumowujÂąc czy wszystko dobrze zrozumiaÂłem:

krawĂŞdÂź drzwi:

1 opcja: naklejam taÂśmĂŞ zaraz przy rancie ustalajÂąc "granice", Âżeby nie popsuĂŚ zew czĂŞÂści drzwi, uÂżywam papieru na mokro 400(?), nastĂŞpnie delikatnie smaruje podkÂładem epoksydowym i maluje lakierem,

2. opcja: naklejam taÂśmĂŞ, czyszczĂŞ papierem, nakÂładam podkÂład, bazĂŞ, klar?

do opcji 1 i 2 mogê tak¿e: zdj¹Ì boczki i zakonserwowaÌ czymœ do profili zamkniêtych lub barankiem? ca³e drzwi?

3. oddajĂŞ do warsztatu na malowanie caÂłych drzwi / zaprawki? (o tym niÂżej)

prĂłg

czyszczĂŞ, podkÂład epoksydowy, baranek-miejsce maÂło widoczne, Âżadnej filozofii jeÂśli dobrze wszystko zrozumiaÂłem, wiĂŞc myÂślĂŞ, Âże z tym sobie poradzĂŞ i powinno wystarczyĂŚ, tak?

narazie staram siê oceniÌ swoje mo¿liwoœci i koszty jakie muszê ponieœÌ, zobaczê w przysz³ym tygodniu ile krzykn¹ dok³adnie w warsztacie, ale by³em w jednym przejazdem i drogo krzyknêli za wyczyszczenie rantu i progu i zrobienie zaprawek.

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-08-05, 17:33   
0
UP DOWN

UÂżywam Fosola od paru lat. Jestem z niego bardzo zadowolony.

jacenty 741
Wysłany: 2011-08-05, 22:08   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisał/a:
UÂżywam Fosola od paru lat. Jestem z niego bardzo zadowolony.
Ja teÂż.Do odtÂłuszczenia przewodĂłw przed lutowaniem.I nic wiĂŞcej,a juÂż na pewno nie jako element powÂłoki renowacyjnej.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu