Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
never
Wys³any: 2011-08-03, 12:13   zaprawki lakiernicze
0
UP DOWN

Witam serdecznie

Od niedawna jestem posiadaczem Corsy C. Chcia³bym zrobiæ niewielkie zaprawki lakiernicze na drzwiach kierowcy. Miejsce to rant drzwi (sam rant-taki kropki na kilka mm), gdzie pojawiaj± siê niewielkie ogniska rdzy, powsta³e najprawdopodobniej od zbyt "energicznego" otwierania ich. Samodzielnie bêdê wykonywa³ tak± pracê po raz pierwszy tak¿e nie mam ¿adnego do¶wiadczenia. Jak to najlepiej zrobiæ?
Drugie miejsce to próg-tam jest taki bubel na jakie¶ parê cm.

Mój jedyny pomys³ to: odt³u¶ciæ powierzchnie (benzyna bêdzie okej?), nastêpnie delikatnie papierem ¶ciernym oczy¶ciæ rdze, odt³u¶ciæ, i na³o¿yæ lakier (w nor auto widzia³em takie tubeczki z pêdzelkiem-co¶ jak lakier do paznokci) czy taki sposób bêdzie okej?

Zastanawiam siê te¿ nad konserwacj± podwozia przed zim±, macie jakie¶ sprawdzone sposoby?

Pozdrawiam

Za³±czniki-fotki:
http://imageshack.us/phot.../imgp4477l.jpg/
http://imageshack.us/phot.../imgp4478o.jpg/
http://imageshack.us/phot...8/imgp4479.jpg/
http://imageshack.us/phot.../imgp4480y.jpg/

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-08-03, 12:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Rdzê na drzwiach odrdzew Fosolem, je¿eli zostanie trochê czarnej rdzy to mo¿esz j± usun±æ np. mini szlifierk±. Odt³u¶æ, zabezpiecz podk³adem antykorozyjnym a na to lakier - kolor + bezbarwny.

jacenty 741
Wys³any: 2011-08-03, 20:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
No,¦wiêty,nie jeste¶ Ty taki ¶wiêty,chyba nie¼le pochla³e¶. :devil:
FOSOLEM????????
A mo¿e od razu d¿emem owocowym z odpowiednich owoców,¿eby by³ pod kolor samochodu?
Jak na forum lakierniczym masz udzielaæ takich odpowiedzi,to mo¿e po³am sobie palce.
¯enada.

gugun 
Wys³any: 2011-08-04, 08:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
kolego zrob sztuczke poprostu.pedzelek farba i zakrop te odpryski i sie nie baw bo za chwile bedziesz mial cale drzwi do malowania...a prog jak nie potrafisz to oddaj do lakiernika,duzo nie weznie napewno...pzdr. no chyba ze chcesz drzwi na to malowac,to juz twoja wtedy sprawa bo tak tez mozna...ciekawe dlaczego az tak wyszla ruda....czyzby lakiernik rantow nie domalowal,bo na odpryski raczej to nie wyglada...a ty piotrus faktycznie :sciana: :sciana: sie w lep:)

never
Wys³any: 2011-08-04, 22:27   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
kolego zrob sztuczke poprostu.pedzelek farba i zakrop te odpryski i sie nie baw bo za chwile bedziesz mial cale drzwi do malowania...a prog jak nie potrafisz to oddaj do lakiernika,duzo nie weznie napewno...pzdr. no chyba ze chcesz drzwi na to malowac,to juz twoja wtedy sprawa bo tak tez mozna...ciekawe dlaczego az tak wyszla ruda....czyzby lakiernik rantow nie domalowal,bo na odpryski raczej to nie wyglada...a ty piotrus faktycznie :sciana: :sciana: sie w lep:)

no teraz to mnie przerazi³e¶. my¶lisz, ¿e szybko ruda z drzwi pójdzie dalej i faktycznie bêdzie tak przewalone?

jakie mog± byæ koszty zrobienia tego progu? albo drzwi?

nie bêdê ukrywa³, ¿e nie znam siê na tym za bardzo, ale my¶la³em, ¿e to drobnostki i akurat to bêdê móg³ zrobiæ we w³asnym zakresie

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-05, 07:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego ¦w.Piotrze jaki proponujesz podk³ad antykorozyjny do tej naprawy? ;) Widze ¿e jeszcze nic nie polakierowa³e¶ (pomalowa³e¶) a juz udzielasz sie jako tzw. "profi" doradca :rotfl:

Do autora tematu: Kolego je¶li jeste¶ "zielony" i nie wiesz co kupic ,jak to zrobiæ ,gdzie itd. to proponuje poszukaæ jakiego¶ znajomego który sie takimi rzeczami zajmuje i mu zleciæ t± naprawe :tak: Zaoszczêdzisz swój czas i pieniadze (robocizna i zakup materia³ów) oraz oraz w³asne nerwy i zdrowie ;)
Pozdrawiam! :spoko:

gugun 
Wys³any: 2011-08-05, 07:39   
0
UP DOWN

never napisa³/a:
no teraz to mnie przerazi³e¶. my¶lisz, ¿e szybko ruda z drzwi pójdzie dalej i faktycznie bêdzie tak przewalone?

jakie mog± byæ koszty zrobienia tego progu? albo drzwi?

nie bêdê ukrywa³, ¿e nie znam siê na tym za bardzo, ale my¶la³em, ¿e to drobnostki i akurat to bêdê móg³ zrobiæ we w³asnym zakresie
odrazu moze nie...poki co masz nalocik.ja bym to zakropil lub tak zostawil poki co,a jesli chodzi o robocizne to inwidualnie.u mnie 500zl by starczylo zakladajac ze reszta drzwi jest w dobrym stanie.we wlasnym zakresie zaprawkowo,inaczej lakiernik

never
Wys³any: 2011-08-05, 11:45   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
odrazu moze nie...poki co masz nalocik.ja bym to zakropil lub tak zostawil poki co,a jesli chodzi o robocizne to inwidualnie.u mnie 500zl by starczylo zakladajac ze reszta drzwi jest w dobrym stanie.we wlasnym zakresie zaprawkowo,inaczej lakiernik

Robertlodz09 napisa³/a:
Do autora tematu: Kolego je¶li jeste¶ "zielony" i nie wiesz co kupic ,jak to zrobiæ ,gdzie itd. to proponuje poszukaæ jakiego¶ znajomego który sie takimi rzeczami zajmuje i mu zleciæ t± naprawe :tak: Zaoszczêdzisz swój czas i pieniadze (robocizna i zakup materia³ów) oraz oraz w³asne nerwy i zdrowie ;)
Pozdrawiam! :spoko:

dziêki wszystkim za odpowiedzi. wiecie, chcia³bym zapobiegaæ ni¿ leczyæ i na d³u¿szy czas "zakonserwowaæ" i pozbyæ siê problemu. Wiem, ¿e najlepiej by³oby oddaæ do specjalisty, ale w¶ród znajomych takiego nie posiadam, a w warsztacie ³adnie mnie skasuj±. Zreszt± z tego co piszecie to w warsztacie te¿ ca³e drzwi odrazu do malowania?! Dobrze zrozumia³em. Nigdzie indziej nie ma problemu-tylko ta krawêd¼.

Pomy¶la³em sobie jeszcze nad takim sposobem-¿eby lekko usun±æ t± rdze-mo¿e jaki¶ papier wodny? odt³u¶ciæ plus w³a¶nie zrobienie takich zaprawek. Dobrze kombinuje? Czy to mo¿e rozwi±zaæ problem? Czy czasem wiêcej nie zepsuje tym papierem i lepiej tylko odt³u¶ciæ plus zaprawki?

Co do progu... to czy wyczyszczenie papierem plus pomalowanie barankiem nie za³atwi sprawy?

Czy mo¿na u¿yæ ¶rodek np. Cortanin przed zrobieniem zaprawek? czy na³o¿eniem baranka?

gugun 
Wys³any: 2011-08-05, 13:29   
0
UP DOWN

prog to najlepiej dac jakis podklad epoxydowy+baranek.nigdy na gola blache... mozesz jesli sam rant zakleic tasma na rancie zeby zbyt daleko nie wejsc.jak do golej zrobisz to cienko epoxydem i zaprawic kolorem,odkleic tasme i nie bedzie zle,,,zreszta nie jeden papudrak by tak ci zrobil.prawidlowo to podklad,baza,bezbarwny na calosc.ja bym tak zrobil,na koniec demontarz boczkow i konserwacja zeby za rok nie sluchac::D

never
Wys³any: 2011-08-05, 13:58   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
prawidlowo to podklad,baza,bezbarwny na calosc.ja bym tak zrobil,na koniec demontarz boczkow i konserwacja zeby za rok nie sluchac::D

ale to ca³e drzwi rozumiem musia³bym robiæ? i potem konserwacja ca³ych drzwi?

podsumowuj±c czy wszystko dobrze zrozumia³em:

krawêd¼ drzwi:

1 opcja: naklejam ta¶mê zaraz przy rancie ustalaj±c "granice", ¿eby nie popsuæ zew czê¶ci drzwi, u¿ywam papieru na mokro 400(?), nastêpnie delikatnie smaruje podk³adem epoksydowym i maluje lakierem,

2. opcja: naklejam ta¶mê, czyszczê papierem, nak³adam podk³ad, bazê, klar?

do opcji 1 i 2 mogê tak¿e: zdj±æ boczki i zakonserwowaæ czym¶ do profili zamkniêtych lub barankiem? ca³e drzwi?

3. oddajê do warsztatu na malowanie ca³ych drzwi / zaprawki? (o tym ni¿ej)

próg

czyszczê, podk³ad epoksydowy, baranek-miejsce ma³o widoczne, ¿adnej filozofii je¶li dobrze wszystko zrozumia³em, wiêc my¶lê, ¿e z tym sobie poradzê i powinno wystarczyæ, tak?

narazie staram siê oceniæ swoje mo¿liwo¶ci i koszty jakie muszê ponie¶æ, zobaczê w przysz³ym tygodniu ile krzykn± dok³adnie w warsztacie, ale by³em w jednym przejazdem i drogo krzyknêli za wyczyszczenie rantu i progu i zrobienie zaprawek.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-08-05, 16:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
U¿ywam Fosola od paru lat. Jestem z niego bardzo zadowolony.

jacenty 741
Wys³any: 2011-08-05, 21:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Sw.Piotrek napisa³/a:
U¿ywam Fosola od paru lat. Jestem z niego bardzo zadowolony.
Ja te¿.Do odt³uszczenia przewodów przed lutowaniem.I nic wiêcej,a ju¿ na pewno nie jako element pow³oki renowacyjnej.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: