Autor |
Wiadomość |
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-07-10, 21:24 KtĂłry kompresor wybraĂŚ...
|
0
|
|
|
|
Witam, stojĂŞ przed dylematem wyboru kompresora do garaÂżowego dÂłubania i sporadycznego malowania. Sporo o tym czytaÂłem i wybĂłr padÂł na olejowy kompresor dwutÂłokowy. problem pojawiÂł siĂŞ z wyborem - gdyÂż mam dwĂłch faworytĂłw, zbliÂżonych cenowo i wydajnoÂściowo.
KtĂłry Waszym zdaniem jest lepszy i bardziej opÂłacalny?
kompresor Powermat:
zasilanie: 230V/50Hz
moc: 2500W
pojemnoœÌ zbiornika: 60l
obroty: 1030rpm
ciÂśnienie wyjÂścia: 8bar
wydajnoœÌ: 225l/min
http://www.powermat.com.p...-2-5kw-2tl.html
czy
Wspominany na forum EXPO 50l
Zbiornik - 50 litry (dwa tÂłoki chÂłodzÂące)
NapiĂŞcie zasilania 230V - 50HZ
Maksymalne ciÂśnienie - 8 BAR
Moc silnika - 4 KM
WydajnoœÌ - 430 l/min
Przy okazji zapytam, czy pistolet MP-500 LVLP bĂŞdzie dobry do tych kompresorĂłw do bazy i klaru? Do podkÂładĂłw bĂŞdĂŞ uÂżywaÂł ten tani z zestawu lakierniczego...
Z gĂłry dziĂŞkuje za odpowiedzi |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-07-11, 21:55
|
0
|
|
|
|
Nikt nie ma rozeznania w tym sprz?cie? |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-07-11, 22:07
|
0
|
|
|
Przemo
|
Lepsze bedzie expo. byklo na forum poszukaj. <dlatego nikt nie odpisuje> |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-07-12, 17:36
|
0
|
|
|
|
No o EXPO jest sporo - to fakt, ale o Powermacie nic nie znalaz?em. No chyba, ?e u mnie funkcja "szukaj" nie dzia?a jak nale?y... |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-07, 15:33
|
0
|
|
|
|
A jeszcze mam takie pytanie co do kompresorów. Otó¿ zauwa¿y³em, ¿e wydajnoœÌ podaje siê przy nadciœnieniu 7bar. Za³ó¿my, ze bede uzywal pistoletu niskocisnieniowego potrzebuj¹ce max 3 bar - to czywtedy wydajnoœÌ bêdzie wiêksza? Bo nie bardzi rozumiem to przeliczanie wydajnoœci. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-07, 15:42
|
0
|
|
|
|
Z tego co mi wiadomo kompresorki s¹ zazwyczaj fabrycznie ustawione na za³¹czanie siê przy 6 barach i wy³¹czenie siê przy 8 barach. Z tego co mi wiadomo, je¿eli przestawi siê presostat na np. w³¹czenie 4.5-5 barów a wy³¹czenie 6.5-7 barów to kompresor bêdzie mia³ nieco lepsz¹ wydajnoœÌ rzeczywist¹.
Ciœnienie jakie potrzebuje pistolet to co innego ni¿ wydajnoœÌ kompresora mierzona przy jakimœ tam ciœnieniu.
JeÂżeli coÂś pomyliÂłem to mnie poprawcie |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-07, 16:04
|
0
|
|
|
|
Bo przymierzam siĂŞ kupiĂŚ pistol STAR S4000 EVO-T v2 o parametrach:
DostĂŞpne dysze: 1.4mm; 1.2
Zbiornik: 0,6l grawitacyjny
PobĂłr powietrza 150 l/min
CiÂśnienie robocze (na wejÂściu): 1,1 - 1,3 bar
CiÂśnienie w dyszy: 0.7 Bar
PrzepÂływ farby(ml/min):1.4mm-190
SzerokoœÌ strumienia:1.4-235mm
PrzewĂłd zasilajÂący zalecany: 10mm
Przy³¹cze powietrza/zbiornika: ¼” / M16 1,5
Max dopuszczalne ciÂśnienie: 6,8 BAR
HaÂłas: 75,3 dB (A)
Zakres temperatury pracy:5-40 stopni C
I do tego jakiÂś tani kompresorek - ale taki aby dobrze dziaÂłaÂł z pistoletem. Najlepiej za 500-600 zÂł. Czy bĂŞdzie to miaÂło prawo dziaÂłaĂŚ? Czy pistolet jest wart swojej ceny?
ChcĂŞ pomalowaĂŚ felgi, jedne drzwi i maskĂŞ. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-07, 16:16
|
0
|
|
|
|
Za jakieÂś 580zÂł jest na allegro.pl nowy kompresor dwu tÂłokowy, taki starczy bez problemĂłw. Gorzej byÂło by z kompresorem jedno tÂłokowym. Co do pistoletu, lepiej doÂłoÂżyĂŚ ok 50zÂł i kupiĂŚ Air GunzĂŞ AZ3 HTE2. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-08-07, 17:04
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisał/a: | Co do pistoletu, lepiej doÂłoÂżyĂŚ ok 50zÂł i kupiĂŚ Air GunzĂŞ AZ3 HTE2. |
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
W czym evo jest gorszy od gunsy?
Ale to tak poza tematem.
Najbardziej rozwala mnie Âże producenci pistoletĂłw zaniÂżajÂą wartoÂści zapotrzebowania na powietrze
mihuu napisał/a: | PobĂłr powietrza 150 l/min
CiÂśnienie robocze (na wejÂściu): 1,1 - 1,3 bar |
Haha, ciœnienie i wydajnoœÌ, juz bardziej nak³amaÌ nie idzie.
Zapomnieli dodaĂŚ Âże skutecznoÂśc nanoszenia materiaÂłu na element to 99.9%
A producenci sprĂŞÂżarek znĂłw zawyÂżajÂą wydajnoÂści i jak kupisz taki zestaw gdzie jeden i drugi nakÂłamaÂł, to bĂŞdziesz siĂŞ cieszyÂł z lakierowania tych, no,, jak tam... brewek na reflektory |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-07, 17:08
|
0
|
|
|
|
A czy np taka sprĂŞÂżarka do tej Air Gunsy by nie wystarczyÂła?
SprĂŞÂżarka Kupczyk SK 250/24
- pojemnoœÌ zbiornika 24 litr
- liczba cylindrĂłw 1
- wydajnoœÌ efektywna 125 l/min
- ciÂśnienie 8 bar
- IloœÌ obrotów na minutê 2850
- silnik 1.5 kW
- napiĂŞcie 230 V
Pistolet ma zapotrzebowanie 120-200 l/min., a dwutÂłokowe, to niestety trzeba liczyĂŚ okoÂło 800-900 zÂł. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-07, 17:25
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor Air Gunza ma maÂłe zuÂżycie farby (bardzo dobrze kryje) i jest trwaÂła. Z tego co mi wiadomo Evo-T jeszcze nikt na dÂłuÂższÂą metĂŞ nie przetestowaÂł.
mihuu ta sprĂŞÂżarka Kupczyka jest "za sÂłaba".
Tu masz link do taniej sprĂŞÂżarki dwu tÂłokowej - http://www.allegromat.pl/aukcja83202 |
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-08-07, 17:38
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisał/a: | Air Gunza ma maÂłe zuÂżycie farby (bardzo dobrze kryje) |
SiĂŞ nie spodziewaÂłem takiej odpowiedzi.
Brak pytaĂą, niewiem kiedy siĂŞ otrzÂąsnĂŞ. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-07, 17:57
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-07, 17:58
|
0
|
|
|
|
Wiem, ¿e macie ju¿ na pewno doœÌ pytaù takich pocz¹tkuj¹cych jak ja - ale czy ró¿nice w jakoœci (wykonanego natrysku - nie pistoletu) maluj¹Ì powiedzmy wspomnian¹ Air Gunsa za prawie 500 z³, a pistoletem za jakieœ 200 z³ s¹ widoczne? Wiadomo, dro¿szy pistolet starczy na d³u¿ej - ale ja w zasadzie lakierni nie otwieram. Chcia³bym tylko ³adnie psikn¹Ì co jakiœ czas jakieœ drzwi, maskê albo zderzak. Mo¿e raz w ¿yciu ca³e auto ale w czêœciach. i tak sie zastanawiam, czy jest mi potrzebny a¿ tak profesjonalny pistolet? No chyba ¿e jakoœÌ po³o¿onego lakieru jest du¿o lepsza to ju¿ wszystko bêdzie jasne |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-08-07, 18:18
|
0
|
|
|
|
mihuu napisał/a: | maluj¹Ì powiedzmy wspomnianÂą Air Gunsa za prawie 500 zÂł, a pistoletem za jakieÂś 200 zÂł sÂą widoczne? |
Nie.
Dlatego ja gunse omin¹³em dalekim ³ukiem i mimo ¿e mog³em sico zamieniÌ na gunse, to taki skok technologiczny by by³ bardziej pche³ki.
Gdybym zaczynaÂł raz jeszcze, a nie jestem lakiernikiem, to nigdy bym nie kupiÂł sobie pistoletu za 500 czy wiĂŞcej.
Takie minimum bez ryzyka finansowego to pistolet 70-150 i sprĂŞzarka 24 litry, ale z mocniejszym silnikiem 2.4 kW.
Pistolet koniecznie hp, lub coÂś takiego co sprzedaja jako rp.
Bez ryzyka finansowego rozumiem takÂą sytuacje kiedy z lakierowania wiele nie wyjdzie i kompresoerk przyda sie do podrecznych prac w garazu a pistolet do malowania pÂłotu czy stolika drewnianego ogrodowego.
Wiem Âże wtedy nikt nie poÂżaÂłuje tych pieniedzy i sprĂłbuje sie w lakiernictwie.
Jak prĂłba nie wypali, to nie zostanie z rĂŞkÂą w nocniku za 2000 zl minimum.
Bo wtedy i tak nie odzyska poÂłowy pieniĂŞdzy odsprzedajÂąc sprzet.
A tak sprĂŞÂżarka i pistol zostanie i przyda sie do innych prac. |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-07, 18:46
|
0
|
|
|
|
Takiej odpowiedzi oczekiwa³em. A czy móg³bym kolegê prosiÌ o podanie konkretnego modelu pistoletu i kompresora + przewód ciœnieniowy i ewentualnie filtry jakie nale¿a³oby zakupiÌ? Jak ju¿ wspomnia³em na obecn¹ chwilê chcê psikn¹Ì felgi i maskê. Ma to wyjœÌ ³adnie - bez efektów skórek pomaraùczy, itp - choÌ jest to ju¿ pewnie raczej nie wina sprzêtu a doboru konsystencji farby no i umiejêtnoœci. By³bym bardzo wdziêczny. |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-07, 19:22 Re: KtĂłry kompresor wybraĂŚ...
|
0
|
|
|
|
mihuu napisał/a: |
(...)
kompresor Powermat:
zasilanie: 230V/50Hz
moc: 2500W
pojemnoœÌ zbiornika: 60l
obroty: 1030rpm
ciÂśnienie wyjÂścia: 8bar
wydajnoœÌ: 225l/min
http://www.powermat.com.p...-2-5kw-2tl.html
(...)
|
Hmm... Tam jest na zdjĂŞciu 206l/min.
... a w opisie juÂż 225l/min
MaÂło przejrzysta oferta. |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-07, 19:38
|
0
|
|
|
|
A teraz tak: gdybyÂście mieli do wyboru:
Stanley KOMPRESOR OLEJOWY 50L / 2.5KM / 10 bar
http://allegro.pl/stanley...1740046240.html
a
KOMPRESOR DWU-TÂŁOKOWY OLEJOWY FALON TECH 40L
http://allegro.pl/kompres...1747807021.html
?
Za Stanleyem przemawia:
- 10 bar
- 2 lata gwarancji
- w moim przekonaniu jednak jest to jakaÂś marka
- wiĂŞksza butla - niewiele ale zawsze
Za Falon Tech:
- dwa t³oki = wiêksza wydajnoœÌ
I teraz jak bêdzie w praktyce? Miêdzy kompresorami jest 50 z³ ró¿nicy na + dla Falon Techa. Ale jak z jakoœci¹ i faktycznymi osi¹gami? W Stanleyu nadrabia wy¿sze ciœnienie w butli - w Falon Techu dwa t³oki. Czy aby nie bêd¹ wydajnoœciowo zbli¿one? Chodzi o malowanie pistoletem niskocisnieniowym (a nie np o piaskowanie ). Który z nich d³u¿ej pos³u¿y? |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-07, 19:55
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-07, 20:29
|
0
|
|
|
|
mihuu nie zastanawiaÂł bym siĂŞ tylko braÂł Falon Tech'a, z jego wydajnoÂściÂą bĂŞdziesz mĂłgÂł malowaĂŚ bez problemĂłw. Stanley teÂż jest produkowany w chinach. Tyle Âże ma fajniejszÂą nalepkĂŞ. Przy malowaniu Falon Tech bĂŞdzie miaÂł znacznie mniej roboty, bo jest duÂżo wydajniejszy.
Kompresory Stanley'a sÂą robione przez koncern Nu Air - http://www.nuair.pl/index...logid=1116#prod Przez co sÂą konstrukcyjnie takie same jak np. Mecafer'y. Z Metabo nie majÂą nic wspĂłlnego.
Najlepiej przed zakupem napisz do oby dwóch sprzedawców jak szybko te kompresory nabijaj¹ butlê od 0 do 8 barów. Wtedy bêdzie mo¿na ³atwo policzyÌ ró¿nicê w ich wydajnoœci. |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-07, 20:36
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisał/a: |
(...)
Najlepiej przed zakupem napisz do oby dwóch sprzedawców jak szybko te kompresory nabijaj¹ butlê od 0 do 8 barów. Wtedy bêdzie mo¿na ³atwo policzyÌ ró¿nicê w ich wydajnoœci.
|
NapisaÂłem do ponad 10 sprzedawcĂłw i dostaÂłem odpowiedÂź tylko od jednego. |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-07, 21:58
|
0
|
|
|
|
To chyba siê jednak na tego Falon Techa skuszê. Zawsze to dwa t³oki i na przysz³oœÌ jakiœ zapas mocy bêdzie. Mam nadziejê, ¿e pos³u¿y mi trochê, przy jakimœ normalnym u¿ytkowaniu. Czasami coœ pomalowaÌ, przedmuchaÌ, napompowaÌ, itp... W dodatku cena jak na dwa t³oki i b¹dŸ co b¹dŸ spor¹ wydajnoœÌ - bardzo okazyjna. Firma niemiecka chyba, wiêc mo¿e i z jakoœci¹ te¿ nie bêdzie tragedii OK, a co myœlicie o takim pistolecie?
http://moto.allegro.pl/pi...1749365616.html
ewentualnie o takim:
http://moto.allegro.pl/pi...1752109429.html |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-08, 06:35
|
0
|
|
|
|
mihuu napisał/a: | To chyba siĂŞ jednak na tego Falon Techa skuszĂŞ. Zawsze to dwa tÂłoki i na przyszÂłoœÌ jakiÂś zapas mocy bĂŞdzie. (...) |
Zapas Pierwszy pistolet na max bierze 250l/min drugi ponoĂŚ 170l/min
Z jednotÂłokowÂą sprĂŞÂżarkÂą nie dasz rady malowaĂŚ przy ok. 100l/min
Z dwutÂłokowÂą przy ok. 180l/min to tylko drugi pistolet da radĂŞ.
Ani jedna ani druga nie ma zapasu, a wrĂŞcz odwrotnie bo ta dwutÂłokowa bĂŞdzie chodziÂła non stop przy 180l/min aÂż siĂŞ zagotuje i padnie. |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-08, 08:14
|
0
|
|
|
|
A przez ile czasu bêdê móg³ malowaÌ tym dwut³okowym i tym drugim pistoletem zanim kompresor siê w³¹czy ¿eby dobiÌ powietrza? Minutê, dwie...? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-08-08, 09:36
|
0
|
|
|
|
mihuu napisał/a: | ile czasu bĂŞdĂŞ mĂłgÂł malowaĂŚ tym dwutÂłokowym |
Nie sÂłuchaj niepotwierdzonych informacji nieznanych ludzi pod nickami z netu.
Twoja propozycja pistoletu tiger to bardzo dobra propozycja, bo to bardzo przyzwoita podrĂłbka saty rp.
I wyniki testĂłw i pracy na nim ma bardzo dobre, zero negatywĂłw.
Do tego dwutÂłokowa sprĂŞÂżarka i chciaÂłbym widzieĂŚ jak kolega gall, wykaĂącza taki zestaw na elementach pojedyĂączych , ale w iloÂści mnogiej
Bo dobre chĂŞci kolegi rozumiem. Ale wÂątpiĂŞ aby byÂły one poparte doÂświadczeniem w tej materii, mowa o takim podstawowym sprzĂŞcie do startu w lakiernictwo.
JeÂśli chodzi o anonimowe nicki ktĂłrych sÂłuchaĂŚ nie musisz, to mnie tez przecieÂż nie musisz sÂłuchaĂŚ.
Ale co wtedy kupisz??? Skoro kaÂżdy zrobiÂł sie profi i ma w szopie 200-500 litrowy baniak na wydajnoÂści co najmniej 800 l/min.
I wmĂłwiÂł sobie Âże tak zaczynaÂł i inaczej nie idzie.
Dodaj do tego wsparcie amatora przez niewiele wiĂŞcej doswiadczonego amatora i co bĂŞdziesz miaÂł za efekt? |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-08, 21:09
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: |
Twoja propozycja pistoletu tiger to bardzo dobra propozycja, bo to bardzo przyzwoita podrĂłbka saty rp.
I wyniki testĂłw i pracy na nim ma bardzo dobre, zero negatywĂłw.
Do tego dwutÂłokowa sprĂŞÂżarka i chciaÂłbym widzieĂŚ jak kolega gall, wykaĂącza taki zestaw na elementach pojedyĂączych , ale w iloÂści mnogiej |
Opieram siĂŞ tylko na liczbach i jak sprzedawca podaje dla pistoletu dane techniczne:
1.TYP - XRP
2.ZBIORNIK LAKIERU - Plastikowy 600 ml
3. DYSZA - 1,4 mm
4. CIÂŚNIENIE NA DYSZY - 0,69 bar
5. MAKSYMALNE CIÂŚNIENIE PRACY- 0,7-2 bar
6. POBĂR POWIETRZA - 150-270 l/min
... a kompresor da radê max tylko na ok. 180l/min - no to dla mnie to jest za s³aby kompresor, bo moim bolidem formu³¹ F1 (pistoletem) bêdê jeŸdzi³ max na drugim biegu , a o czwartym biegu i 350km/h bêdê tylko marzy³...
Lackdoctor napisał/a: |
Ale wÂątpiĂŞ aby byÂły one poparte doÂświadczeniem w tej materii, mowa o takim podstawowym sprzĂŞcie do startu w lakiernictwo.
|
Hmm... pistoletu to nawet jeszcze w rĂŞku nie trzymaÂłem.
PS.
WÂłaÂśnie zamĂłwiÂłem kompresor 24l, ok. 100l/min, bo na lepszy mnie nie staĂŚ.
... a pistolet dobraÂłem wÂłaÂśnie do tych 100l/min z dyszÂą 0,5mm, bo taki powinien byĂŚ obsÂłuÂżony w peÂłnym zakresie jego moÂżliwoÂści, a nie Sata Jet 3000 lub jego "dobrÂą" podrĂłbĂŞ na jakieÂś 300l/min.
Jestem amatorem, ktĂłry chce zrobiĂŚ poprawki lakiernicze we wÂłasnym zakresie na starym gracie i ewentualnie siĂŞ trochĂŞ nauczyĂŚ. |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-08, 23:07
|
0
|
|
|
|
OK kompresor i pistolet kupione. Powiedzcie jeszcze czy przewĂłd 8mm wystarczy czy lepiej 10mm i jaki odwadniacz i reduktor pod pistolet?
Kompresor kupiÂłem tego 2-tÂłokowego Falon Techa, a pistolet Leadera 1.4 lvlp... |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-09, 13:53
|
0
|
|
|
|
mihuu dobry wybór. W¹¿ 10mm, po za tym nie mo¿e byÌ w formie "sprê¿ynki". |
 |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-10, 20:51
|
0
|
|
|
|
Witajcie - otrzyma³em dziœ zakupiony kompresorek. Zacznê mo¿e od jakoœci wykonania. Otó¿ myœlê, ¿e nie jest najgorzej Nigdzie nie widaÌ ¿adnej rdzy, wgnieceù, itd. Jedyne, co mnie na pocz¹tku zaniepokoi³o, to to, ¿e jak siê przechyla sprê¿arkê, to s³ychaÌ ¿e coœ tak siê turla w œrodku. Nie wiem czy jest to normalne i nie warto siê tym przejmowaÌ - czy mo¿e œwiadczy to o czymœ z³ym? Bêdê stara³ siê to wysypaÌ przez zaworek spustowy
A teraz kilka pytaù technicznych, bo nie bardzo rozumiem do³¹czon¹ instrukcjê...
- szybkoz³¹czki kiedy nie ma "wsadzonego" wê¿a s¹ zamkniête? Jak je ewentualnie otworzyÌ? Pytam, gdy¿ jeden punkt przygotowania do uruchomienia mówi, aby otworzyÌ zawór wylotowy i sprê¿arka ma pochodziÌ tak z 10 minut bez obci¹¿enia celem przesmarowania siê...
- sprawa druga, lewy zawĂłr wylotowy jest nieregulowany, a ten z prawej jest regulowany tak? Czy odwrotnie? Przy prawym jest zaworek bezpieczeĂąstwa.
- i ostatnia rzecz. Jedno ze zdaù dotycz¹ce u¿ytkowania: "Jak tylko silnik zostanie wy³¹czony, skompresowane powietrze w rurze odp³ywowej powinno byÌ uwolnione przez zawór zwalniaj¹cy pod wy³¹cznikiem. Jest to konieczne do wznowienia pracy kompresora, albo silnik zostanie uszkodzony". Jak mam to rozumieÌ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-12, 19:35
|
0
|
|
|
|
- szybkoz³¹czki kiedy nie ma "wsadzonego" wê¿a s¹ zamkniête?
|
Tak
Jak je ewentualnie otworzyĂŚ?
|
Pod³¹czyÌ siê... |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-12, 19:56
|
0
|
|
|
|
Czyli musia³bym wtedy odkrêciÌ zaworek spustowy aby pochodzi³a bez obci¹¿enia - i czy jest to wymagane? TrzeŸwo myœl¹c to mo¿e i tak ale chcia³bym aby siê fachowcy wypowiedzieli
PS: Czy mogĂŞ zamiast oleju SAE30 wlaĂŚ peÂłen syntetyk CASTROL EDGE Turbo Diesel 5W-40? ZostaÂło mi sporo po wymianie. Nada siĂŞ? |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-12, 20:06
|
0
|
|
|
|
mihuu napisał/a: | TrzeÂźwo myÂślÂąc to moÂże i tak ale chciaÂłbym aby siĂŞ fachowcy wypowiedzieli
|
To na mnie nie licz... |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-16, 15:28
|
0
|
|
|
|
No to przed chwilkÂą uruchomiÂłem kompresorek. Moje uwagi:
- kompresor naleÂżaÂło posprawdzaĂŚ i podokrĂŞcaĂŚ niektĂłre Âśrubki
- olej byÂł juÂż zalany wiĂŞc mam nadzieje, Âże jest wÂłaÂściwy
- kompresorek chodzi cicho - spodziewaÂłem siĂŞ, Âże bĂŞdzie duÂżo gÂłoÂśniej
- nie mierzyÂłem czasu nabijania, ale wskazĂłweczka szybko podnosiÂła siĂŞ do 8 barĂłw
- podpi¹³em pistolet do przedmuchiwania i wyjœcie ustawi³em na 2 bary.
BiorÂąc pod uwagĂŞ, Âże taki pistolet do przedmuchiwania ma raczej wiĂŞksze zapotrzebowanie na powietrze niÂż zakupiony przeze mnie pistolet do malowania, Âśmiem twierdziĂŚ, Âże na jednym nabiciu butli spokojnie bĂŞdĂŞ w stanie poÂłoÂżyĂŚ dwie warstwy lakieru np na drzwi. Powietrze schodzi bardzo wolno z baniaka - takÂże aby nie zapeszyĂŚ ale jak na razie jestem z kompresorka zadowolony. MyÂślĂŞ ze jak siĂŞ bĂŞdzie o niego dbaÂło, to dÂługo pochodzi.
Jak tylko juÂż coÂś "psikne", to na pewno zaprezentuje efekty :P |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-16, 15:38
|
0
|
|
|
|
Jak spuœcisz z niego powietrze to sprawdŸ ile czasu zajmuje mu nabicie butli od zera do np. 8 barów. Policzymy jego wydajnoœÌ rzeczywist¹ |
 |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-16, 16:00
|
0
|
|
|
|
mihuu napisał/a: | No to przed chwilkÂą uruchomiÂłem kompresorek... |
Jaki to kompresor
Pochwalisz siĂŞ... |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-16, 16:13
|
0
|
|
|
|
KOMPRESOR OLEJOWY DWUTÂŁOKOWY NIEMIECKIEJ FIRMY FALON TECH 40 LITRĂW
DANE TECHNICZNE:
NapiĂŞcie znamionowe: 230 V ~ 50 Hz
Moc: 3.1 kW
wydajnoœÌ powietrza: 450 l/ min
CiÂśnienie max: 8 bar
Bieg jaÂłowy: 2880 obr./min.
PojemnoœÌ kot³a: 40 l
CiÂągÂłe ciÂśnienie akustyczne: 75 dB (A)
Maksymalny poziom dÂźwiĂŞku: 98 dB (A)
Dzis juÂż moÂże mi siĂŞ nie uda ale jutro postaram siĂŞ policzyĂŚ ile mu zajmuje nabicie do peÂłna butli |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-16, 16:17
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-16, 18:08
|
0
|
|
|
|
DokÂładnie ten |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-16, 19:10
|
0
|
|
|
|
mihuu napisał/a: | DokÂładnie ten |
Ile sekund zajmuje nabicie od zera do 8barĂłw ? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-08-16, 21:23
|
0
|
|
|
|
mihuu napisał/a: | PojemnoœÌ kotÂła: 40 l | No,to bigosu moÂżna nagotowaĂŚ!Supersprzedawcaspecjalista. mihuu napisał/a: | wydajnoœÌ powietrza: 450 l/ min | Ja nie mogĂŞ,to po co ja wydaÂłem 3k na swĂłj o wydajnoÂści 410 ??????? Ale najlepszy jest ten tekst: Kompresory te mogÂą byĂŚ zastosowane wszĂŞdzie: od maÂłych zakÂładĂłw rzemieÂślniczych i stacji serwisowych po duÂże zakÂłady przemysÂłowe oraz wszĂŞdzie tam gdzie spotykamy skomplikowane procesy przemysÂłowe. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-08-16, 21:43
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisał/a: | 3k na swĂłj o wydajnoÂści 410 |
Co masz za komprsor?
Tanio jak na t¹ wydajnoœÌ. |
|
|
|
 |
mihuu
|
Wysłany: 2011-08-16, 21:56
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisał/a: | Ja nie mogĂŞ,to po co ja wydaÂłem 3k na swĂłj o wydajnoÂści 410 ??????? |
450 l/min na "wdechu"... Jak na wydmuchu bĂŞdzie z 200 to bĂŞdzie super Jutro zmierzĂŞ czas nabijania do 8 bar, to siĂŞ mniej wiĂŞcej wyliczy. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-08-16, 22:13
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-16, 22:41
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-17, 07:41
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisał/a: | Airpress HK 600/200. |
http://www.elektronarzedz...de_proddet.html
Dane techniczne:
pojemnoœÌ zbiornika 200l
moc silnika 4,0HP/3,0kW
wydajnoœÌ 400l/min
iloœÌ cylindrów 2
max. ciÂśnienie 10bar
napiĂŞcie zasilania 400V
|
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-08-17, 17:24
|
0
|
|
|
|
mihuu napisał/a: | Jutro zmierzĂŞ czas nabijania do 8 bar, to siĂŞ mniej wiĂŞcej wyliczy. |
ZmierzyÂłeÂś |
|
|
|
 |
norbi
|
Wysłany: 2011-08-18, 22:59
|
0
|
|
|
|
Hehe ja swojego mierzy³em, od 0 do 8 z haczykiem ci¹gn¹³ 5min 50sek... baniak 150L |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-08-18, 23:42
|
0
|
|
|
|
norbi napisał/a: | od 0 do 8 z haczykiem ciÂągn¹³ 5min 50sek... |
210 l/min w zaokrÂągleniu na haczyk |
|
|
|
 |
qba505
|
Wysłany: 2011-08-19, 00:08
|
0
|
|
|
|
@mihuu proszĂŞ zmierz i napisz w jakim czasie nabija butle, interesuje mnie rĂłwnieÂż ten falon a ciekawi mnie rzeczywista wydajnosc na wyjsciu |
|
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-19, 00:11
|
0
|
|
|
|
Norbi jaki dok³adnie masz ten kompresor i jak¹ ma on wydajnoœÌ w/g instrukcji obs³ugi |
 |
|
|
|