Autor |
Wiadomość |
 |
foobar
|
Wysłany: 2011-08-08, 13:35 Lakierowania od zera po klar - jak?
|
0
|
|
|
|
Trafi³em na forum niedawno i iloœÌ informacji pora¿a i przyt³acza Niby znalaz³em wszystko co potrzebowa³em ale prosi³bym kogoœ doœwiadczonego o weryfikacjê.
LakierujĂŞ motocykl z czarnego na srebrny metalik.
Ca³oœÌ dok³adnie zmatowi³em papierem 180, poszpachlowa³em, zmatowi³em 600.
No i teraz zaczyna siĂŞ zabawa - planujĂŞ tak:
- go³y plastik psikn¹Ì PZP (ile odczekaÌ przed po³o¿eniem podk³adu?)
- ca³oœÌ malujê APP 2K HS Acrylfiller (jaki czas po podk³adzie mo¿na szlifowaÌ/malowaÌ?)
- przecieram 800
- kÂładĂŞ bazĂŞ 2/3 warstwy
- kÂładĂŞ 2K HS Acryl Klarlack Spezial S 1/2 warstwy
Czy wszystko co wy¿ej w porz¹dku? Ile utwardza siê klar i maksymalnie do jakiego czasu trzeba go przetrzeÌ i spolerowaÌ? S³ysza³em ró¿ne opinie, ¿e do 24h albo po 2 tygodniach.
DziĂŞkujĂŞ za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-08, 13:43
|
0
|
|
|

|
pod podklad max 400 ten p 600 niepotrzebnie...ogolnie reszta ok a co do pzp masz napewno info na opakowaniu,ale praktycznie chwila ok 10min..lakier dzis malujesz jutro polerujesz,2 tygodnie to pelne utwardzenie,ale nie ma zadnej potrzeby tyle czekac...po podkladzie tak samo 8-12h |
|
|
|
 |
foobar
|
Wysłany: 2011-08-08, 13:49
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | pod podklad max 400 ten p 600 niepotrzebnie...ogolnie reszta ok a co do pzp masz napewno info na opakowaniu,ale praktycznie chwila ok 10min..lakier dzis malujesz jutro polerujesz,2 tygodnie to pelne utwardzenie,ale nie ma zadnej potrzeby tyle czekac...po podkladzie tak samo 8-12h |
Jak pod podk³ad mam ju¿ 600 to bêdzie ok czy przelecieÌ 400 jednak? No w³aœnie PZP mam przelany bo wzi¹³em tylko 200 ml, dowiem siê najwy¿ej w sklepie. |
|
|
|
 |
foobar
|
Wysłany: 2011-08-08, 13:50
|
0
|
|
|
|
Jeszcze jedno pytanie - jak k³aœÌ metalik ¿eby by³o ³adnie? Jakieœ praktycznie porady i wskazówki je¿eli mo¿e ktoœ podaÌ. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-08, 13:55
|
0
|
|
|

|
siwe tlo,warstwa kontaktowa-przypylka+ 2 lekko rozlane.pomiedzy czas na odparowanie ok 10-15min i przecierac szmatka antystatyczna i to tyle... przelec 400 dla pewnosci bo moze podklad nie zlapac odpowiedniej przyczepnosci...a pzp juz pisalem wyzej,zreszta sam bedziesz widzial...psikniesz to praktycznie od reki wchlania i jest suchy.. |
|
|
|
 |
foobar
|
Wysłany: 2011-08-08, 14:01
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | siwe tlo,warstwa kontaktowa-przypylka+ 2 lekko rozlane.pomiedzy czas na odparowanie ok 10-15min i przecierac szmatka antystatyczna i to tyle... przelec 400 dla pewnosci bo moze podklad nie zlapac odpowiedniej przyczepnosci...a pzp juz pisalem wyzej,zreszta sam bedziesz widzial...psikniesz to praktycznie od reki wchlania i jest suchy.. |
A je¿eli chodzi o pistolet? To bêdzie pierwsze malowanie Wpad³em na pomys³, ¿eby owiewki u³o¿yÌ mniej wiêcej tak jak s¹ na motocyklu ¿eby nie by³o ró¿niÌ je¿eli bêdê osobno lakierowa³? Dobrze myœlê? Malowanie pod k¹tem prostym? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-09, 10:34
|
0
|
|
|

|
foobar napisał/a: | A jeÂżeli chodzi o pistolet? To bĂŞdzie pierwsze malowanie WpadÂłem na pomysÂł, Âżeby owiewki uÂłoÂżyĂŚ mniej wiĂŞcej tak jak sÂą na motocyklu Âżeby nie byÂło ró¿niĂŚ jeÂżeli bĂŞdĂŞ osobno lakierowaÂł? Dobrze myÂślĂŞ? Malowanie pod kÂątem prostym? |
jak najbardziej dobrze myslisz...a pistolet ustaw tak jak ci wygodnie...cisnienie tak jak zaleca producent,a ilosc materialu wg uznania jak na 1szy raz |
|
|
|
 |
leviatanm
|
Wysłany: 2011-08-09, 12:34
|
0
|
|
|
|
ÂŻyczĂŞ Ci powodzenia
Ja 3 dni temu pierwszy raz trzymaÂłem pistolet w rĂŞku i lakierowaÂłem Opla Vectre B
Hmmmm wyszÂł jak wyszlo,
od przygotowania powierzchni do naÂłoÂżenia bazy (metalic) wszystko Âładnie piĂŞknie, ale wylaĂŚ bezbarwny to juÂż nie takie hap siup za szybko pociÂągniesz to zrobisz pomaraĂączke, za wolno spÂłynie , musisz mieĂŚ idealnie oÂświetlony element i patrzeĂŚ jak rozlewa sie klar aby nie nalaĂŚ duÂżo i za maÂło. Ja to spapraÂłem ale mam teraz "baze" do "nauki", bede tyle razy poprawiaÂł aÂż wyleje lakier tak jak ma byĂŚ |
|
|
|
 |
foobar
|
Wysłany: 2011-08-09, 14:44
|
0
|
|
|
|
DuÂżo mi pomogliÂście, dziĂŞki! Mam jeszcze ostatnie pytanie - czy przy lakierowaniu owiewek trzeba dodawaĂŚ uelastyczniacza? |
|
|
|
 |
chudson
|
Wysłany: 2011-08-09, 15:08
|
0
|
|
|
|
wypadaÂło by wszystkie plastiki ale obowiÂązkowo na elementy ,ktĂłre sÂą z miĂŞkkiego tworzywa i bĂŞdÂą siĂŞ wygnaĂŚ |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-09, 16:13
|
0
|
|
|

|
foobar napisał/a: | DuÂżo mi pomogliÂście, dziĂŞki! Mam jeszcze ostatnie pytanie - czy przy lakierowaniu owiewek trzeba dodawaĂŚ uelastyczniacza? | nie zaszkodzi dodac lecz jakos tam bardzo konieczne to nie jest... |
|
|
|