Autor |
Wiadomo¶æ |
|
damian
|
Wys³any: 2011-08-13, 14:43 Du¿e pylenie podczas podk³adowania
|
0
|
|
|
|
Witam, podczas nak³adania podk³adu nagle zaczê³o mi dziwnie pyliæ, wygl±da to tak jakby kto¶ mi sypn±³ grubym piaskiem. Czego to mo¿e byæ wina? Pistolet mam z dysz± 1.8. Gdy na pistolecie zwiêkszy³em ilo¶æ farby to przez chwilê nie pyli³o, po chwili znów zaczê³o. no i teraz na samochodzie miejscami podk³ad jest g³adziutki, a miejscami chropowaty. Na zdjêciu widaæ to co siê porobi³o
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-13, 16:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
za wolno malujesz,za gesty podklad.podkl;ad schnie w powietrzu i osiada na sasiednie elementy lub tez kawalek nizej...przyszlifuj to czyms grubszym i daj na to jeszcze raz zadszym podkladem,nie maluj na sloncu i rozkrec troche ilosc materialu,ewentuanie zmniejsz cisnienie i po problemie |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2011-08-13, 21:57
|
0
|
|
|
|
dziêkujê za odp, te¿ mi siê wydaje, ¿e to przez za ma³± ilo¶æ materia³u, ustawi³em na mniej, ¿eby nie pociek³o, jak ustawi³em na wiêcej i szybko malowa³em to by³o lepiej, choæ pod koniec znów zaczê³o pyliæ. co do gêsto¶ci to wydawa³o mi siê, ¿e jak na podk³ad to jest ju¿ rzadki, czy mo¿liwe, ¿e trzeba go zmieszaæ 1:1 z rozpuszczalnikiem? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-08-13, 22:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
damian napisa³/a: | choæ pod koniec znów zaczê³o pyliæ. |
Zaczynasz na mokro, po chwili Ci pyli - zatkany odpowietrznik w zakrêtce kubka.
Pozdrawiam, mi³ego wylewania ¿yczê. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2011-09-06, 20:47
|
0
|
|
|
|
po wielu próbach , po 3 podk³adowaniach ca³ego samochodu i pó¼niejszych ¶cieraniach paskudnego zapylenia doszed³em do tego dlaczego tak siê dzieje. otó¿ podk³ad akrylowy rozcieñcza siê rozcieñczalnikiem akrylowym, a nie nitrem kurde, tyle roboty przez taki g³upi b³±d, a¿ sam siê z tego ¶miejê. teraz zrobi³em tak jak nale¿y i podk³ad rozla³ siê idealnie, tak jak baza |
|
|
|
|
atal
|
Wys³any: 2014-01-11, 21:14
|
0
|
|
|
|
Witam
Mam taki sam problem jak autor pierwszego postu.. Za mocno nagrza³em pomieszczenie i do tego podk³ad rozcieñczy³em nitrem, i maluj±c dach podk³adem posz³a masa tego py³u tak na 2-3mm. Zanim siê zorientowa³em, ¿e tak zapyli³o i zanim to star³em to ju¿ mia³em 3/4 dachu pomalowane.
I teraz pytanie- mo¿e tak zostac i po zmatowaniu mo¿na spokojnie lakierowac? Czy trzeba zdzierac t± ostatni± powierzchniê pomalowana na tym kurzu? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-01-11, 22:42
|
0
|
|
|
|
atal napisa³/a: | mo¿e tak zostac |
Nie.
Si±dzie po czasie, lub jak pumeks wci±gnie klar i pow³oka do powtórnego lakierowania. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
jedi9
|
Wys³any: 2014-01-11, 23:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 167 Sk±d: ¯yglin
|
ach te nitro , a to tylko pare z³ ró¿nicy miêdzy dedykowanym rozpuchem. nie rozumiê takich ludzi. nitro to przecie¿ zlewka ró¿nych rozpuchów i destylatów starych lakierów. to jak ma to zadzia³aæ z twoim podk³adem który ma dedykowany rozpuch do ¿ywicy ?? zaoszczêdzi³es 2 PLN / 1l rozpucha , a teraz stracisz czas w którym zd±¿y³ by¶ co¶ innego zrobiæ i kase na papier, i kolejny materia³ ¿eby to zrobiæ jak technoogia nakazuje. |
|
|
|
|
atal
|
Wys³any: 2014-01-14, 22:42
|
0
|
|
|
|
Wiem ¿e to du¿y b³±d, ale nie to, ¿e oszczêdzam ale malowanie na szybko wieczorem a rozcieñczalnika zabrak³o dach narazie sobie schnie bo robiê inne elementy, czyli muszê zedrzec ca³± t± ostatni± warstwê? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2014-01-14, 22:59
|
0
|
|
|
|
jedi9 napisa³/a: | ach te nitro |
Wiadomo , nie polecane jest.
Ale du¿e pylenie to za du¿e cisnienie, za gêsty materia³, za ma³o rozkrêcona iglica od ilo¶ci materia³u. |
|
|
|