Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
damian 
Wysłany: 2011-08-17, 12:29   Opinie nt LAKIER BEZBARWNY NOVOL 570
0
UP DOWN

Witam, czy taki lakier http://allegro.pl/lakier-...1738406362.html bĂŞdzie dobry do polakierowania caÂłego samochodu? W mieszalny mi mĂłwiÂł, Âże do tego koloru ktĂłry bĂŞdzie najlepszy byÂł by z filtrem uv, ale miaÂł za ok 130zÂł. Czy lakier ten jest wymagajÂący, czy da radĂŞ naÂłoÂżyĂŚ go "garaÂżowy pseudolakiernik" ?

Adam Rentel
Wysłany: 2011-08-17, 12:58   
0
UP DOWN

OdpuœÌ sobie lakiery Novola,ja mam przykre doœwiadczenia z bezbarwnym od nich :nie:

damian 
Wysłany: 2011-08-17, 13:19   
0
UP DOWN

a takie coÂś http://allegro.pl/lakier-....html?source=oo ? bojĂŞ siĂŞ, Âże za tÂą cenĂŞ bĂŞdzie jakieÂś g*wno, ale przyznam, Âże 120zÂł za litr to trochĂŞ drogo, ale jeÂśli to jedyna opcja to wolĂŞ dopÂłaciĂŚ, niÂż za jakiÂś czas lakierowaĂŚ od poczÂątku gdy coÂś siĂŞ stanie z lakierem.

gugun 
Wysłany: 2011-08-18, 10:41   
0
UP DOWN

ten z red cara nie jest najgorszy...jest bardzo latwy w malowaniu,jak pomalujesz tak praktycznie zostaje..kiedys malowalem tanie auta new chemem i blu carem,ale to jedno i to samo...

damian 
Wysłany: 2011-08-18, 10:59   
0
UP DOWN

nie zacznie siĂŞ np ÂłuszczyĂŚ po jakimÂś czasie, lub bĂŞdzie siĂŞ Âłatwo rysowaÂł, albo coÂś innego siĂŞ z nim dziaÂło? robiĂŞ samochĂłd dla siebie i zaleÂży mi na jakoÂści, Âżeby to wytrzymaÂło kilka lat

gugun 
Wysłany: 2011-08-18, 13:36   
0
UP DOWN

damian napisał/a:
nie zacznie siĂŞ np ÂłuszczyĂŚ po jakimÂś czasie, lub bĂŞdzie siĂŞ Âłatwo rysowaÂł, albo coÂś innego siĂŞ z nim dziaÂło? robiĂŞ samochĂłd dla siebie i zaleÂży mi na jakoÂści, Âżeby to wytrzymaÂło kilka lat
to kup duponta za 90zl to nic sie nie bedzie napewno dzialo...z tych tanich jesli chodzi o malowanie i polerke to red car obleci,ale czy on za pol roku nie zblednie to nie mam pojecia...

damian 
Wysłany: 2011-08-18, 14:03   
0
UP DOWN

nie jest on wymagajÂący przy nakÂładaniu, dam sobie z nim radĂŞ?
ktĂłry lepszy, ten http://allegro.pl/duxone-...1753891321.html czy ten http://allegro.pl/lakier-...1766840710.html ?

lakierok 
Wysłany: 2011-08-18, 18:11   
0
UP DOWN

3750 S jest lepszy niÂż duxon 1044

Frostt.pl

gugun 
Wysłany: 2011-08-18, 19:22   
0
UP DOWN

duxon ogolnie zly nie jest,ale to taka lekka podrobka,jesli porownywac to 2gi lepszy lecz duxon itak jest jak najbardziej ok :spoko: co do nakladanie to musisz troche uwazac bo dosc mocno sie rozplywa po naniesieniu na element...w tej cenie ja moge ci polecic "mipa c50 ms"jak polakierujesz tak zostaje,glebia,wydajnosc i inne jak najbardziej w normie..cena ponizej 70zl na allegro ktos sprzedaje od jakiegos czasu.

damian 
Wysłany: 2011-08-18, 20:43   
0
UP DOWN

jest, ale tylko w baniaczki 5l

gugun 
Wysłany: 2011-08-19, 09:55   
0
UP DOWN

http://www.prowest.pl/lak...pa-jako-ms.html utw. osobno dokupujesz,cena ponizej 70

damian 
Wysłany: 2011-08-19, 17:30   
0
UP DOWN

który utwardzacz wzi¹Ì, MS10, czy MS25?

gugun juÂż tyle razy mi pomogÂłeÂś na tym forum, dziĂŞkujĂŞ Ci za to, mam nadziejĂŞ, Âże bĂŞdzie kiedyÂś okazja Âżeby Ci siĂŞ odwdziĂŞczyĂŚ

gugun 
Wysłany: 2011-08-19, 20:28   
0
UP DOWN

jesli lakierujesz w temp normalnej do boku to szybki bo wcale nie jest az taki szybki:) jesli calaka to raczej normalny zeby zapyla tak nie siadala....ja wlasnie polakierowalem bok auta lakierem za 100zl,wzielem na probe i przyznam ze do mipy sie chowa...jesli ci pistolet na to pozwoli to nie dodawaj rozpucha...

damian 
Wysłany: 2011-08-19, 20:53   
0
UP DOWN

dach bêdê malowa³ oddzielnie (auto rozebrane, stoi sama buda, przewrócê na bok i bêdê mia³ dobry dostêp do dachu, nie bêdê musia³ malowaÌ na 2 razy i py³ tak nie osi¹dzie :D ) a póŸniej resztê na raz, pistolet to air gunsa az3 hte2, dysza standart chyba 1.3. Rozumiem, ¿e mam braÌ ten wolniejszy, tzn ten ms10, tak?

gugun 
Wysłany: 2011-08-20, 12:16   
0
UP DOWN

ms 10 to ten szybszy...a samochodu na dach nie musisz przewracac....wystarczy ze z jednej strony zaczniesz malowac od siebie do srodka,nastepnie przechodzisz na druga strone i jedziesz juz normalnie reszte do siebie i nic sie nie kurzy"tak sie maluje dachy"a pomysl zeby jechac na 2 razy dobry..dodatkowo proponuje oprocz dachu zostawic jeszcze maske na nastepny dzien bo jak zaczniesz malowac od jednego blotnika to na 2 stronie skonczysz i nie bedzie zadnej zapylki...wez ten szybki zanim objedziesz go dookola to juz bedziesz mogl jechac 2gi raz od nowa..1sza warstwa lekko wylana tylko zebys mogl stwierdzic na ile sie rozlewa i jak mozna wylac zeby nie pocieklo 2ga wg uznania...mysle ze air gunsa da rade bez rozcienczania jak ciut podkrecisz cisnienie

damian 
Wysłany: 2011-08-26, 09:46   
0
UP DOWN

gugun dziêkujê :D bardzo fajny lakier, wyla³ siê tak, ¿e nie trzeba polerowaÌ i nie wyszed³ ani jeden zaciek :D ¿eby zrobiÌ zaciek trzeba chyba naprawdê siê postaraÌ. na razie polakierowa³em tylko wnêki, teraz robota stoi w miejscu, bo nie mogê siê napatrzeÌ na efekt ;P co do lakierowania maski oddzielnie to nie wiem czy to dobry pomys³ bo lakier to ten czerwony brylant, wystarczy, bojê siê, ¿e na³o¿ê trochê wiêcej lub mniej barwnika i wyjdzie inny kolor. polakierujê chyba tylko oddzielnie dach, bo i tak nie bêdzie siê rzuca³o w oczy nawet jak wyjdzie inny odcieù, dodatkowo znaj¹c moje szczêœcie to pewnie bym siê zapomnia³ i dotkn¹³ drzwi przewodem od powietrza robi¹c dach

taki kolorek udaÂło siĂŞ uzyskaĂŚ :D

gugun 
Wysłany: 2011-08-26, 10:25   
0
UP DOWN

ja wiem ze fajny bo nim maluje juz od roku i mimo wielu prob nie znalazlem niczego lepszego..wg mnie lepiej sie nim maluje jak dupontem,jakosc tez powloki podobna bardzo...w takim wypadku to faktycznie malowanie maski powinno sie odbyc razem z bokami...w takim razie jak zaczniesz od lewego blotnika i skonczysz na masce i ko zapylisz to siknij w to miejsce rozpuchem do cieniowania i zapylka zniknie...co do zacieku to idzie zrobic,bo juz bywalo :D :D :D ale to w temp 50st. bo sie ladnie rozlewa,a w normalnej zostaje raczej tak jak go polozysz...a kolor normalnie miodzio...

ignac2004 
Wysłany: 2011-08-26, 15:56   
0
UP DOWN

Szczerze, to ja narobiÂłem firanek ale tylko za pierwszym razem.
Za mocno go rozcienczy³em i pop³yn¹³.
Damian (p.s. teÂż mam tak na imiĂŞ), Âświetna ta czerwieĂą, wÂłaÂśnie takie coÂś chciaÂłem na koÂła :spoko:

pitervr6 
Wysłany: 2011-08-27, 10:37   
0
UP DOWN

witam lakier mipa c50 bĂŞdzie lepszy do malowania w domowych warunkach od duponta 3750c ?

gugun 
Wysłany: 2011-08-27, 10:48   
0
UP DOWN

obydwa sa bardzo dobre,gestosc podobna,dupont moze ciut lepszy,ale ja wole mipe,jest mniej wymagajaca,tansza a jakosciowo zbytnio nie odbiega od duponta,i przedewszystkim nie matowieje po czasie...zaraz dodam cos w galerie to sobie mozesz oblukac jak wychodzi

bandita7 
Wysłany: 2011-10-09, 21:43   
0
UP DOWN

damian moÂżesz podaĂŚ numer lub kod tego lakieru sorry ze odkopuje temat ale kolor super
masz moÂże foto na sÂłoĂącu ?

krystek 
Wysłany: 2011-10-12, 14:52   Lakiery NOVOLa
0
UP DOWN

Kolega Adam Rentel pisze ,Âże miaÂł zÂłe doÂświadczenia z Novolem....
Ale jakie...?
Bo ja od trzech lat , jak byÂłem u nich na szkoleniu przerzuciÂłem siĂŞ wÂłaÂśnie na ich lakiery HS 590, VHS 505 a ostatnio , jak zaczĂŞÂło byĂŚ chÂłodno , to biorĂŞ jeszcze lakier Ultra.
Jestem bardzo zadowolony .
Trzyma siĂŞ bazy, nie gaÂśnie tak(ale nie dolewam rozcieĂączalnikĂłw) Po roku lakierowaÂłem znowu jedno auto zrobione na Novolu i widziaÂłem ,Âże jest ok.
Do tego lakieru Ultra to dolewam tylko trochĂŞ rozpuszczalnika. Nie wiem jak bĂŞdzie wyglÂądaÂł za rok ale pĂłki co jestem zadowolony bo nie trzeba wygrzewaĂŚ, albo bardzo krĂłtko .

jacenty 741
Wysłany: 2011-10-12, 18:37   
0
UP DOWN

UwaÂżaj na Ultra,bo mi na dwu niebieskich autach zrobiÂł kupĂŞ,ÂściemniÂł kolor.Dwie perÂły,jedna z BMW,druga Opla.

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-10-12, 19:51   Re: Lakiery NOVOLa
0
UP DOWN

krystek napisał/a:
przerzuciÂłem siĂŞ wÂłaÂśnie na ich lakiery HS 590, VHS 505

Czy te lakiery nie ÂściemniajÂą tobie odcienia na gotowym elemencie :?:

krystek 
Wysłany: 2011-10-13, 08:52   Lakiery NOVOLa
0
UP DOWN

Wzi¹³em te lakiery , bo na szkoleniu Rafa³ technik z Novola pokaza³ wlaœnie ¿e s¹ bardzo czyste,nie zó³te i przy cieniowaniu nie zmieniaj¹ tak koloru.
Raz tylko wyszÂło mi za ciemne cieniowanie na bialym , ale wiecie jak to jest z biaÂłymi .
MoÂże daÂłeÂś za duÂżo rozpuszczalnika do Ultry jak ci ÂściemniÂł kolor bo ruszyÂło bazĂŞ?
No i staram siê na cieniowanie k³aœÌ jedn¹ warstwê.
Nie zawsze sie uda ale czĂŞsto daje tylko jedna warstwe jak maluje vhs-em albo hs-em

jacenty 741
Wysłany: 2011-10-13, 10:05   
0
UP DOWN

Ultra bez rozpuszczalnika.

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-10-13, 19:58   
0
UP DOWN

krystek napisał/a:
No i staram siê na cieniowanie k³aœÌ jedn¹ warstwê.

Zapytam na szkoleniu jak to jest z tym Âściemnianiem.
Bo nie krytykujê novola robi¹c od podstaw na ich materia³ach, ale takie zjawisko mi wystêpuje i nic nie potrafiê wym³odziÌ aby problem znikn¹³.
Rozpucha nie uÂżywam.
Nie Âściemnia economy, aby byÂło Âśmieszniej ^^

senior
Wysłany: 2011-10-14, 22:01   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Zapytam na szkoleniu jak to jest z tym Âściemnianiem.
Lakieru czy ........ :D
A tak na powaÂżnie to spory czas temu lakierowaÂłem MS-em 570 i dla mnie byÂł super ale wÂłaÂśnie do czasu gdy mocno przejechaÂłem siĂŞ na dwĂłch autach. TrafiÂły siĂŞ takie kolory Âże dopiero zobaczyÂłem jak zajebiÂście je ÂściemniÂł i wtedy sobie go odpuÂściÂłem. JakoÂś tak siĂŞ skÂładaÂło Âże kilka lat chyba setki litrĂłw go przerobiÂłem zanim trafiÂły siĂŞ te dwa kolory na ktĂłrych byÂło to od razu i ewidentnie widaĂŚ.
WiĂŞc nie wiem jak teraz ale 570 z ok. 4 lata temu ÂściemniaÂł jak cholera.

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-10-14, 23:21   
0
UP DOWN

senior napisał/a:
4 lata temu ÂściemniaÂł jak cholera.

4 tyg temu nadal ÂściemniÂł.

gugun 
Wysłany: 2011-10-15, 10:25   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
4 tyg temu nadal ÂściemniÂł.
i za 4 miesiace nadal sciemni:)

kubazjan
Wysłany: 2011-10-15, 17:59   
0
UP DOWN

a mi tam nic nie sciemnia... :D lakieruje na nim juz od dluzszego czasu i jest gitara.Nie mam dojscia do Profixa czy Mipy to musze brac co maja...Ewentualnie moge miec cos od Duponta ale to chyba ta sama pó³ka :fiu:

gugun 
Wysłany: 2011-10-17, 09:59   
0
UP DOWN

Cytat:
Ewentualnie moge miec cos od Duponta ale to chyba ta sama pó³ka
oj chyba nie...

Siekiera
Wysłany: 2011-10-17, 20:14   
0
UP DOWN

O co wam chodzi z tym Âściemnianiem? Gdzie Âściemnia? Na cieniowanym elemencie?

kalbi 
Wysłany: 2011-10-18, 17:58   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
O co wam chodzi z tym Âściemnianiem? Gdzie Âściemnia? Na cieniowanym elemencie?

lakierujesz przedni bÂłotnik w kolorze srebrnym, cieniujesz przednie drzwi, po aplikacji bezbarwnego i rozklejeniu auta, okazuje siĂŞ, Âże drzwi przednie nie pasujÂą do tylnych drzwi (lakier bezbarwny przyciemniÂł kolor)

Siekiera
Wysłany: 2011-10-18, 23:37   
0
UP DOWN

Nooo, to OK bo juÂż myÂślaÂłem Âże na naprawianym elemencie

To tak jak w oknach trĂłjszybowych :cool: - sÂą ciemniejsze od dwuszybowych i duÂżo ciemniejsze od jednoszybowych - podobna zasada, wiĂŞc nie ma siĂŞ co tak dziwiĂŚ, ja takich delikwentĂłw odsyÂłam na lekcje fizyki ;P (bez urazy)

jacenty 741
Wysłany: 2011-10-19, 04:42   
0
UP DOWN

Tak,bez urazy.
A teraz pos³uchaj:lakierujê dwa zderzaki i przedni¹ maskê,per³a niebieska z palety opla,symbolu nie pamiêtam.Maska lakierowana ze wzglêdu na du¿¹ iloœÌ odprysków,zderzak przedni przytarty+odpryski,ty³ po s³upku.Ca³oœÌ podk³ad Duxone 1062,dok³adnie ten sam,robione razem.Lakierowanie ju¿ oddzielnie,i maska pokryta na koùcu Sikkensem BT300,pasuje idealnie na ostro.
Zderzaki pokryta Novolem ultra,obydwa za ciemnie,i to mocno.
Podobna sytuacja po 2 tygodniach,bardzo podobna perÂła z BMW,na prĂłbkach i w mieszalni idealnie,zrobiona na czarnym podkÂładzie jak producent chciaÂł,na koĂącu Novol Ultra...I jak myÂślisz,jak wyszÂło?
Na Âżadnym innym kolorze tego nie miaÂłem,ale niebieski perÂły Âściemnia po caÂłoÂści.

Siekiera
Wysłany: 2011-10-19, 18:45   
0
UP DOWN

A próbowa³eœ porównaÌ zderzak z mask¹, no bo z tego co piszesz wnioskujê ¿e tam te¿ powinna byÌ ró¿nica.

malarz
Wysłany: 2011-10-19, 19:03   
0
UP DOWN

Dawno mnie na forum nie byÂło i nie ÂśledziÂłem co siĂŞ dzieje w branÂży ale powiem Âże ja nie zaobserwowaÂłem owego Âściemniania na novolu. RobiĂŞ tym od lat, 570, 590, 575 a od dwĂłch lat najwiĂŞcej 505. KiedyÂś jak jeszcze byÂł stary HS 4+1 to on faktycznie byÂł niebieski i trzeba byÂło uwaÂżaĂŚ na srebrach ale te obecne klary sÂą OK.

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-10-20, 01:08   
0
UP DOWN

malarz napisał/a:
ale te obecne klary sÂą OK.

Gdyby nie byÂło problemu to by tematu nie byÂło.
RobiĂŞ novolem, nic do niego niemam.
Ale kilka razy mnie zawiĂłdÂł ÂściemniajÂąc sreberka i jasne niebieskie metale.
Ostatnio miaÂłem 206 srebrnego, prosty kolor a komplikacji co nie miara.
Srebrne volvo z lat 97-99 miaÂły taki jakby wypalony klar i lakierujÂąc drzwi na przejscie,, po rozklejeniu porazka.

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-10-20, 01:37   
0
UP DOWN

Czy problem z lakierem bezbarwnym 570 wystĂŞpuje tylko gdy zaaplikuje siĂŞ go na inny "stary" lakier bezbarwny :?:
Czy takÂże 570 Âściemnia gdy polakierujemy nim "nowÂą" bazĂŞ :?:

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-10-20, 12:29   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek,
PozostawiĂŞ Twoje dywagacje bez odpowiedzi. :x:
Brak mi s³ów aby ogarn¹Ì Twój przekaz. :blee:

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-10-20, 13:01   
0
UP DOWN

Có¿ by³bym wdziêczny za odpowiedŸ jakiejœ innej kompetentnej osoby.

lukas
Wysłany: 2011-10-23, 18:37   
0
UP DOWN

Ciekawy problem z tym Âściemnianiem.

Sw.Piotrek napisał/a:
Czy problem z lakierem bezbarwnym 570 wystĂŞpuje tylko gdy zaaplikuje siĂŞ go na inny "stary" lakier bezbarwny :?:
Czy takÂże 570 Âściemnia gdy polakierujemy nim "nowÂą" bazĂŞ :?:

Ja rozumiem to tak, ¿e œciemnienie jednego elementu do drugiego mo¿na oceniÌ w sytuacji gdy malujemy t¹ sam¹ baz¹ dwa elementy tak samo zapodk³adowane i przykrywamy je ró¿nymi bezbarwnymi, przy za³o¿eniu ¿e bêdziemy nak³adali podobne iloœci tego lakieru z podobnym sposobem aplikacji. W takiej sytuacji mo¿na faktycznie stwierdziÌ ¿e jeden wyszed³ ciemniejszy od drugiego.

W sytuacji gdy lakierujemy jeden element (lub kilka) i porównujemy go do starej pow³oki to moim zdaniem nie mo¿na mówiÌ o œciemnieniu z winy lakieru bezbarwnego bo nie mamy pewnoœci ¿e baza zosta³a idealnie dobarwiona i po³o¿ona. Przecie¿ wiadomo jest, ¿e w zale¿noœci od u¿ytego sprzêtu, sposobu aplikacji, ciœnienia w instalacji (wahaù), temperatury w lakierni itp mo¿na uzyskaÌ ró¿ne pow³oki (kolor, struktura) a jak do tego do³o¿ymy tolerancjê przy dobarwianiu bazy to rozbie¿noœci mog¹ byÌ ogromne.

Inna sytuacja wystĂŞpuje przy cieniowaniu...

kalbi napisał/a:
lakierujesz przedni bÂłotnik w kolorze srebrnym, cieniujesz przednie drzwi, po aplikacji bezbarwnego i rozklejeniu auta, okazuje siĂŞ, Âże drzwi przednie nie pasujÂą do tylnych drzwi (lakier bezbarwny przyciemniÂł kolor)

czyli kalbiemu ÂściemniÂło tylko na elemencie cieniowanym bo nic nie pisze Âże nie pasuje do maski. W tej sytuacji powodem moÂże byĂŚ to o czym pisaÂł:

Siekiera napisał/a:
To tak jak w oknach trĂłjszybowych :cool: - sÂą ciemniejsze od dwuszybowych i duÂżo ciemniejsze od jednoszybowych - podobna zasada

jeszcze inna sytuacja moÂże byĂŚ w przypadku:

jacenty 741 napisał/a:
lakierujê dwa zderzaki i przedni¹ maskê,per³a niebieska z palety opla,symbolu nie pamiêtam.Maska lakierowana ze wzglêdu na du¿¹ iloœÌ odprysków,zderzak przedni przytarty+odpryski,ty³ po s³upku.Ca³oœÌ podk³ad Duxone 1062,dok³adnie ten sam,robione razem.Lakierowanie ju¿ oddzielnie,i maska pokryta na koùcu Sikkensem BT300,pasuje idealnie na ostro.
Zderzaki pokryta Novolem ultra,obydwa za ciemnie,i to mocno.

Œciemnienie zosta³o zauwa¿one na lakierowanych elementach z tworzywa. Myœlê ¿e powszechna jest œwiadomoœÌ o trudnoœciach z lakierowaniem tworzyw, wiêc w tym przypadku nie mo¿na wykluczyÌ ¿e to nie by³o w³aœnie powodem tego œciemnienia. Nie wiemy te¿, czy jacenty 741, porównywa³ tylny b³otnik do maski lakierowanej Sikkensem czy do ty³u auta po za³o¿eniu zderzaka. To ma znaczenie bo ty³ auta móg³ byÌ przecie¿ wczeœniej malowany i kolor nie musia³ siê zgadzaÌ z przodem auta. Za du¿o jest tu niewiadomych.
A o problemie z uzyskaniem odpowiedniego koloru na tworzywach, niektĂłrzy chcÂą pisaĂŚ prace dyplomowe, wiĂŞc... temat jest.

http://lakierowanko.info/...astik%F3w+praca

Ja bym tu nie wyrokowaÂł, Âże to jest wina tego czy tamtego lakieru bezbarwnego. Za duÂżo elementĂłw skÂłada siĂŞ na dokÂładne odwzorowanie koloru w refinishu samochodowym aby tak spÂłycaĂŚ temat.

senior
Wysłany: 2011-10-23, 19:32   
0
UP DOWN

ÂŚciemnia wszystko tylko nie na kaÂżdym kolorze widaĂŚ: duÂże Coupe: zmieniony caÂły przĂłd na nowy wiĂŞc lakierowany i kolory Âścieniowane na caÂłych drzwiach z kaÂżdej strony i po rozklejeniu na nastĂŞpny dzieĂą totalna poraÂżka wiĂŞc dwa dni odstĂŞpu lekki mat, ta sama baza tyle Âże caÂły przĂłd z drzwiami od kantu do kantu plus cieniowanie na tylnych bÂłotnikach, inny klar i igÂła...
WczeÂśniej test: element podzielony na 3 czĂŞÂści: Âśrodkowa zaklejona, dwie boczne zmatowane i pokryte tÂą sama bazÂą, baza schnie, zaklejam jednÂą z czĂŞÂści a drugÂą pokrywam 570, na drugi dzieĂą maskujĂŞ tÂą w klarze 570 i rozklejam tÂą w bazie i pokrywam innym bezbarwnym. Na nastĂŞpny dzieĂą rozklejam wszystko i nie lakierowany Âśrodek pasuje do tego co byÂło lakierowane innym klarem a to co 570 jest piĂŞĂŚ odcieni w bok.
WiĂŞc wiĂŞcej testĂłw juÂż nie potrzebowaÂłem.

Siekiera
Wysłany: 2011-10-23, 19:42   
0
UP DOWN

Dobry test. To moÂże jak bĂŞdzie jakaÂś kolejna ekipa w novolu na szkoleniu to niech go powtĂłrzÂą. senior, jaki to byÂł nr koloru i ten drugi bezbarwny? No i z jakiego mieszalnika baza? MyÂśle, Âże nie bedzie problemu aby to powtĂłrzyĂŚ.

senior
Wysłany: 2011-10-23, 19:56   
0
UP DOWN

Baza Deber, kolor platyna {symbolu nie pamiĂŞtam}, drugi klar Standox Easy

jacenty 741
Wysłany: 2011-10-23, 21:09   
0
UP DOWN

lukas napisał/a:
. Nie wiemy teÂż, czy jacenty 741, porĂłwnywaÂł tylny bÂłotnik do maski lakierowanej Sikkensem czy do tyÂłu auta po zaÂłoÂżeniu zderzaka. To ma znaczenie bo tyÂł auta mĂłgÂł byĂŚ przecieÂż wczeÂśniej malowany i kolor nie musiaÂł siĂŞ zgadzaĂŚ z przodem auta. Za duÂżo jest tu niewiadomych.
Nie wiecie:to odpowiadam.
Przed lakierowaniem ca³y samochód w idealnie tym samym odcieniu,iloœÌ warstw bazy taka sama,podk³ad czarny ten sam,maska po lakierowaniu do przedniego b³otnika na ostro na +- 95%,a przedni zderzak o dwa odcienie ciemniejszy,podobnie jak tylny zderzak do tylnego b³otnika.A co lepsze,tylny zderzak podk³adowany i lakierowany baz¹ tylko z jednej strony,uszkodzonej,a bezbarwny po ca³oœci.Po obydwu stronach jednakowo ciemny.
Bo niby czemu miaÂłbym porĂłwnywaĂŚ tylny bÂłotnik do przedniej maski :sciana:

novolek
Wysłany: 2011-10-23, 22:10   
0
UP DOWN

Witam, jestem pracownikiem Novola a to mĂłj pierwszy post na forum, choĂŚ przyznam, Âże czytelnikiem jestem od dawna. CeniĂŞ sobie szczere uwagi, ktĂłre siĂŞ tutaj pojawiajÂą, mimo Âże czasami sÂą gorzkie, czasami zÂłoÂśliwe, chciaÂłbym zapewniĂŚ Âże przyjmujemy je wszystkie z uwagÂą i szacunkiem i wcale nie obraÂżamy siĂŞ ;)

Jako ¿e rêkawice zosta³y rzucone, wypada je podnieœÌ ;)
Zatem aby wyjaÂśniĂŚ czy nasze lakiery ÂściemniajÂą czy nie ÂściemniajÂą bazy, podejmujĂŞ siĂŞ zorganizowania takiego testu z udziaÂłem chĂŞtnych w naszym laboratorium. Aby test byÂł rzetelny proponujĂŞ zakupiĂŚ na wolnym rynku nasze wybrane lakiery i lakiery konkurencji oraz kilka trudnych baz. MoÂżemy wspĂłlnie wytypowaĂŚ z jakimi klarami mamy siĂŞ porĂłwnaĂŚ. Pierwszych kandydatĂłw juÂż mamy.

Nie wiem jaki bêdzie fina³ tego testu ale wiem jedno, ¿e je¿eli faktycznie siê oka¿e, ¿e problem wystêpuje to bêdzie to sygna³ dla naszego labo aby szybko zdiagnozowaÌ to. Myœlê, ¿e to, ¿e jesteœmy firm¹ polsk¹, tu mamy laboratoria, pozwala nam szybko reagowaÌ na problemy i wyjaœniaÌ takie sprawy aby Wam nie utrudnia³y pracy a nam nie ci¹¿y³y na opinii.

Wiêc có¿, czekam na zg³oszenia materia³ów i uczestników do testu ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-10-23, 22:32   
0
UP DOWN

novolek napisał/a:
Wiêc có¿, czekam na zg³oszenia materia³ów i uczestników do testu

Ja bĂŞdĂŞ w listopadzie, wiĂŞcej na PW.
Postaram siĂŞ naÂświetliĂŚ sprawĂŞ, bo kolega
lukas napisał/a:
Ciekawy problem z tym Âściemnianiem.

w bardzo ciekawy sposĂłb sobie wszystko wytÂłumaczyÂł.
Koledzy odpowiedzieli, ale to byÂło niepotrzebne powtĂłrne opisywanie problemu.
Sciemnia novol 570, 580, 590.
Nie Âściemnia novol economy. A to juÂż naprawdĂŞ dziwne.
Kolega lukas, nie rozumie prostego faktu - cieniowanie elementu.
Na szybko to naprawiany bÂłotnik przedni przy lampie i lakierowany caÂły bÂłotnik lakierem bezbarwnym.
Po rozklejeniu maskowania drzwi widoczna ró¿nica - b³otnik ciemniejszy i bardziej taki per³owy.
Niema bazy - tylko klar.
Jesli chodzi o nastepne tÂłumaczenie
Siekiera napisał/a:
To tak jak w oknach trĂłjszybowych

Hehe.
Powiedz kolego Âże zgodnie z kartÂą techniczna nakÂładamy 2-3 warstwy novol 570 ms.
Proponujesz daÌ pó³??warstwy??

To jest problem znany i nielubiany.
Ze swojej strony postaram siĂŞ zrobiĂŚ takie natryski na elemencie w jasnym metaliku i wezmĂŞ je do novola.

Dalej robiĂŞ novola klarami ale ratujĂŞ siĂŞ w ten sposĂłb Âże w lakier idzie max 2/3 elementu a reszta jest koĂączona rozcieĂączalnikiem do cieniowania i wtedy jest oki.
Tak robiĂŞ bÂłotniki przednie - nigdy nie lakierujÂąc do koĂąca.
Ostatni problematyczny bÂłotnik to peugeot 206 w srebrnym typowym dla tej marki kolorze.
Uszk przy lampie, baza do poÂłowy elementu, bezbarwny na caÂły element - 2 peÂłne warstwy bez rozpucha.
Sprzêt sata 4000 1.3 rp digital z cisnieniem 2.2 atm, temperatura 20*C wilgotnoœÌ nieznana.
Powietrze w instalacji czyste jak Âłza - osuszacz ziĂŞbniczy plus kpl blok filtracyjny ckd 4000.
Proporcje wagowe nie na oko.
Po rozklejeniu nie pasuje z drzwiami i progiem ani maskÂą.

Przepraszam za d³ugi wywód, ale robiê na novolu od a-z tak jak ksi¹¿ka pisze i chcia³bym ten problem wyeliminowaÌ.

Na pytania chĂŞtnie odpowiem tu lub na PW.

lukas
Wysłany: 2011-10-23, 23:25   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisał/a:
Bo niby czemu miaÂłbym porĂłwnywaĂŚ tylny bÂłotnik do przedniej maski :sciana:

bo np. miaÂłeÂś zdjĂŞte zderzaki i maskĂŞ i malowaÂłeÂś na stojakach

Ja nie twierdzê ¿e ten lakier nie œciemnia tylko napisa³em, ¿e powody takiego œciemniania mog¹ byÌ ró¿ne a w przypadku zderzaków to ju¿ zupe³nie jest inny problem bo w fabrycznie nowych autach te¿ s¹ ciemniejsze. Dlaczego? U¿yli klar novola?

Lackdoctor napisał/a:
Kolega lukas, nie rozumie prostego faktu - cieniowanie elementu.
Na szybko to naprawiany bÂłotnik przedni przy lampie i lakierowany caÂły bÂłotnik lakierem bezbarwnym.
Po rozklejeniu maskowania drzwi widoczna ró¿nica - b³otnik ciemniejszy i bardziej taki per³owy.
Niema bazy - tylko klar.

Kolego, to moÂże bĂŞdzie trochĂŞ zÂłoÂśliwe ale ty nie rozumiesz Âże ja rozumiem Âże na koĂącu cieniowanego elementu nie ma bazy. Za to jest duÂżo grubiej bezbarwnego niÂż na obu sÂąsiednich elementach zwÂłaszcza jak go dasz tak jak jest w karcie napisane.

Lackdoctor napisał/a:
Hehe.
Powiedz kolego Âże zgodnie z kartÂą techniczna nakÂładamy 2-3 warstwy novol 570 ms.
Proponujesz daÌ pó³??warstwy??

Nie rozumiem dlaczego zak³adasz, ¿e nie mo¿na daÌ cieniej klaru ni¿ normalnie siê daje. Bo nie ma o tym napisane w karcie technicznej? To nie argument bo id¹c tym tokiem rozumowania to wszyscy co cieniuj¹ bazê robi¹ b³¹d bo nie nak³adaj¹ iloœci podawanych w kartach technicznych (w kartach nie ma s³owa o cieniowaniu) a przecie¿ nie o to chodzi ¿eby dok³adnie robiÌ to co jest napisane w karcie tylko ¿eby z g³ow¹ stosowaÌ technologiê dostosowuj¹c ja do szczególnych sytuacji.

PS. Gratulacje dla novola za odwagĂŞ

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu