Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kuru¶
Wys³any: 2011-08-22, 23:59   Zrobienie zaprawek przez amatora, co i jak? fotki.
0
UP DOWN

Witam!

Chcia³em zrobiæ zaprawki na mojej bemce.. mam dwa miejsca korozji.. ma masce pomiêdzy nerkami i na tylnym b³otniku na rancie..
Foto:

Zakupi³em podk³ad, beze i klar w spreju z allegro do tego brunox epoxy i jakas tam szpachla..
Miejsce korozji szlifuje papierkiem 150, 180 na sucho tak?
Je¶li bêdzie konieczno¶æ psikam brunoxem na to podk³ad i szpachla, chyba ¿e nie bedzie trzeba szpachlowac :)

Podk³ad szlifuje na mokro 800 i nastêpnie 1000 razem ze starym lakierem przylegaj±cym do niego tak?
I to co zmatowie maluje now± baz± tak?
Czy dok³±d mam malowac baza? i na baze klar i do krórego miejsca mam malowac klarem? psikn±æ troche na stary lakier?

Jak to zrobiæ aby nie by³o widaæ ³±czeñ nowego lakieru ze starym??

Miki
Wys³any: 2011-08-23, 00:18   Re: Zrobienie zaprawek przez amatora, co i jak? fotki.
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
kuru¶ napisa³/a:

Oddaæ lakiernikowi.

Sorki ¿e Ci tak piszê, ale uwierz mi ¿e zjebiesz to i to do¶æ mocno. Oczywi¶cie efekt finalny pewnie bêdzie Ci siê podoba³ ale tylko przez pierwsze 2 minuty.

1. nie masz o tym pojêcia
2. pytasz o banalne rzeczy
3. zakupi³e¶ materia³y nie nadaj±ce siê do tej naprawy
4. chcesz zrobiæ naprawê zaprawkow± której tylko 50% lakierników zrobi to tak ¿eby nie by³o tego widaæ.

gall
Wys³any: 2011-08-23, 05:47   Re: Zrobienie zaprawek przez amatora, co i jak? fotki.
0
UP DOWN

Miki napisa³/a:
kuru¶ napisa³/a:

Oddaæ lakiernikowi.

Sorki ¿e Ci tak piszê, ale uwierz mi ¿e zjebiesz to i to do¶æ mocno. Oczywi¶cie efekt finalny pewnie bêdzie Ci siê podoba³ ale tylko przez pierwsze 2 minuty.

1. nie masz o tym pojêcia
2. pytasz o banalne rzeczy
3. zakupi³e¶ materia³y nie nadaj±ce siê do tej naprawy
4. chcesz zrobiæ naprawê zaprawkow± której tylko 50% lakierników zrobi to tak ¿eby nie by³o tego widaæ.

Popieram,

kuru¶, zrobi³em dok³adnie jak Ty ale na szczê¶cie to nie by³a BMka. Jak siê uczyæ to najlepiej na jakim¶ starym grzmocie...

PS. Niestety nauka kosztuje du¿o wiêcej ni¿ zrobienie zaprawek - mam na my¶li poprawki zaprawek i kolejne poprawki... :tak

PS2.
Mo¿esz zrobiæ to jeszcze inaczej - przygotowaæ te miejsca pod podk³ad i lakier - oddaæ lakiernikowi.

gugun 
Wys³any: 2011-08-23, 10:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Miki napisa³/a:
20%
gall napisa³/a:
Mo¿esz zrobiæ to jeszcze inaczej - przygotowaæ te miejsca pod podk³ad i lakier - oddaæ lakiernikowi.
to tez nie najlepszy pomysl bo podczas przygotowywania trzeba miec wizje i wiedziec jak daleko mozna przyszpachlowac itp zeby potem wyjsc z cieniowaniem bez koniecznosci malowania bezbarwnym calej maski czy tez blotnika

kuru¶
Wys³any: 2011-08-23, 11:15   
0
UP DOWN

Czyli mowicie ze samemu raczej nic z tym nie robic?
Napali³em siê ¿e sam sobie to zrobie, a tutaj widzê ¿e nic z tego...

To jeszcze odwiedzê paru lakierników i sie popytem ile by za to chcieli...

gugun 
Wys³any: 2011-08-23, 13:15   
0
UP DOWN

mysle ze niewiele...ja bym takie zapraweczki po 100zl policzyl czyli tyle ile ciebie wyniosl by material bo nikt ci setki podkladu czy lakieru nie sprzeda a te spreje to sobie mozna wsadzic... ^^

Miki
Wys³any: 2011-08-23, 14:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
250z³ od wpy³ki. Nie ma lekko :D

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-25, 14:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Nie ,Panowie tak nie mozna ;) cz³owiek ju¿ kupi³ materia³y tak¿e trzeba mu napisaæ jak sam dobrowolnie ma "spieprzyæ" lakier na swojej BMW :tak: E46 to ju¿ jest model auta które trafia w rêce ludzi którzy nie maj± pieniedzy na naprawy ;) uzbieraj± pieni±dze na kupno tylko gorzej juz z "jego utrzymaniem" :tak: Tak¿e ¶mia³o kolego rób te zaprawki (je¶li mo¿na je bedzie tak nazwaæ) we w³asnym zakresie :tak: masz racje nie "daj zarobiæ" - wstrêtnemu i chytremu lakiernikowi ;) który tylko "popsika troche pistoletem" i wo³a takie "du¿e sumy pieniêdzy" ;)
Co mozesz zrobiæ:
oczy¶æ i zamaluj Brunoxem :tak: na to mo¿esz (podobno) szpachlowaæ ,po tym nak³adasz podk³ad (spray) a nastêpnie (po zmatowieniu) k³adziesz baze (spray) w taki sposób aby wygubiæ ró¿nice pomiêdzy now± a star± :tak: Po³o¿enie lakieru bezbarwnego (spray) to ju¿ jest "zabawa" i sama "przyjemno¶æ" ;) Pozdrawiam i du¿o powodzenia! :spoko:

leviatanm
Wys³any: 2011-08-25, 18:46   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
bo nikt ci setki podkladu czy lakieru nie sprzeda ^^

Nie wiem gdzie sie zaopatrujesz w materia³
Ja w mieszalni NOVOL w Rzeszowie bez problemu mogê kupiæ nawet i setkê bazy umieszanej nie z katalogu tylko idealnie pod kolor auta, gdzie pracownik poswiêca na to sporo czasu aby jak najlepiej dobrac kolor....

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-08-25, 23:15   Re: Zrobienie zaprawek przez amatora, co i jak? fotki.
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
kuru¶ napisa³/a:

W miejscu ³±czenia starego lakieru z nowym pry¶nij rozcieñczalnikiem do cieniowania. Mo¿na go kupiæ w spreju w Castoramie.

CopyManpl
Wys³any: 2011-08-25, 23:24   
0
UP DOWN

Sk±d: £ód¼ - okolice
leviatanm napisa³/a:
gugun napisa³/a:
bo nikt ci setki podkladu czy lakieru nie sprzeda ^^

Nie wiem gdzie sie zaopatrujesz w materia³
Ja w mieszalni NOVOL w Rzeszowie bez problemu mogê kupiæ nawet i setkê bazy umieszanej nie z katalogu tylko idealnie pod kolor auta, gdzie pracownik poswiêca na to sporo czasu aby jak najlepiej dobrac kolor....

Tu przyznam racjê, ¿e ja tak¿e nie mam problemu z zakupem setki lakieru dobranego pod kolor auta. Jednak mo¿e gugun napisa³ tak z rozpêdu :)

gugun 
Wys³any: 2011-08-26, 09:38   
0
UP DOWN

nie mialem na mysli setki bazy czy akrylu bo po to jest mieszalnia zeby mi ta setke dorobic a nie litr na 1 blotnik...chodzi mi o podklad,bezbarwny i inne... nikt nie otwozy ci podkladu zeby odlac 100g czy tez lakieru,musisz kupic litr....

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: