Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
qba505 
Wys³any: 2011-08-22, 20:35   Kompletuje zestaw do nauki malowania proszê o oceny
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: okolice Lublina
Witam kompletuje wlasnie sobie graty do stawiania pocz±tków malowania, w gara¿u mam 230v i nie za du¿o miejsca wiêc wybór pad³ na kompresor ma³ych gabarytów (wyczyta³em ¿e pojedyncze niewielkie elementy mo¿na tym pomalowaæ).

No i to by wygl±da³o tak:
1. Kompresor Falon 40l dwut³okowy - http://www.falontech.pl/s...?id_product=114 (zastanawiam siê czy to w rzeczywisto¶ci bêdzie mog³o mieæ ok tych 180-200l/min)
2. Pistolet do podk³adu speedway hp z dysz± 1.8 (czy mo¿e lepsza bêdzie 2.0?)
3. Pistol do lakieru Jaki¶ chiñczyk na spróbowanie HP dysza 1.3 lub 1.4mm
4. W±¿ 10mm, jakie¶ 5m mi potrzebne do tego szybkoz³±czka do podpiêcia np. pistoletu oraz z³±czka do kompresora (czy do niego te¿ kupiæ szybkoz³±czke?)

5. I tutaj mam zagadkê, redkutor odwadniacz odolejacz... co tutaj kupiæ
http://allegro.pl/redukto...1782119025.html czy takie co¶ zdaje egzamin przy tak amatorskim sprzêcie ?
Ten zestaw podpinam na wê¿u przed pistoletem ? Obojêtnie gdzie ? Bo widzia³em np. zestawy CKD montowane np na sciane, czy je¶li montuje taki blok na ¶ciane to pod pistolem muszê kupiæ jeszcze jeden reduktor ?

Jak siê oka¿e, ¿e ten chinczyk nie daje rady wylaæ bazy to co my¶licie o Star Evo-T v2 ?

Tym sprzêtem mam zamiar robiæ ma³e zaprawki a nauke zaczne od malowania lotki na tylna klape do mojego seata ibizy :)

pawelc 
Wys³any: 2011-08-23, 12:57   
0
UP DOWN

jest wszystko na forum ....
chcesz siê nauczyæ lakierowaæ czy tylko poeksperymentowaæ ? ,jak to drugie to mo¿esz kupiæ to co pokaza³e¶ a jak ma byæ nauka lakiernictwa to szykuj siê na sporo wiêkszy wydatek ,czyli pistolet chocia¿by ten evo-t,odwadniacz-reduktor mo¿e byæ CKD ,jaki¶ normalny reduktor-manometr pod pistolet nie ten co pokaza³e¶ bo to totalny szajs i najwa¿niejsze odpowiednia ilo¶æ wiatru ,no i mo¿e w kwocie 1500z³ siê zamkniesz... za pomalowanie lotki to chyba sporo ;)

qba505 
Wys³any: 2011-08-23, 13:07   
0
UP DOWN

lotka to bêdzie jeden z pierwszych elementów na czym moge sie zaczac uczyc bo nie jest na aucie :)
z czasem sprzêt siê wymieni na lepszy jak bêde widzia³ jaki¶ progres swoich umiejêtno¶ci. narazie wiem co nie co tylko teoretycznie. widzia³em ju¿ kilka osob na tym forum które niewielkie elementy z powodzeniem pomalowa³y niewielkimi kompresorami.
szuka³em szuka³em i co do sprzêtu to troche ju¿ wiem ale co do przygotowania powietrza nie znalaz³em za wiele konkretów

http://allegro.pl/zestaw-...1773764526.html blok odolejacz i odwadniacz - ten mogê umie¶ciæ na sta³e na ¶cianie ? przy tym musi byc reduktor czy nie

bo docelowo chcia³bym reduktor pod pistolet, nigdzie nie moge znale¼æ czy potrzebny mi 1 czy 2 reduktory (1 przy bloku 2gi przy pistolecie)

gugun 
Wys³any: 2011-08-23, 13:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
1 reduktor na scianie na poczatek ci wystarczy z tym ze zawsze podkrec z 0,5bara niz chcesz miec przy pistolecie

qba505 
Wys³any: 2011-08-23, 16:16   
0
UP DOWN

ok to ju¿ mniej wiêcej wiem co i jak a teraz powiedzcie co lepiej kupiæ na start
tani zestaw filtrowania powietrza i zaoszczedzona kase przeznaczyc na lepszy pistol do lakieru docelowo ma to byc evo-t
czy sprobowac zaczac z tanim chinczykiem i kupic blok do filtrowania ckd. czytalem ze jak lipne powietrze np. olejem bêdzie ¿ygaæ to sie robi± rybie oczka :/ a przegl±daj±c galerie na forum kilka osob z powodzeniem co¶ jednak umalowa³o tym chiñcem za 100zl

gall
Wys³any: 2011-08-23, 17:59   
0
UP DOWN

qba505 napisa³/a:
... kilka osob z powodzeniem co¶ jednak umalowa³o tym chiñcem za 100zl

Kompresorem czy pistoletem za 100PLN :?:

W sumie umalowa³em co nieco chinolami, ale zachwycony nie jestem. Malowa³em akrylem, wiêc na temat bazy i klaru wypowiadaæ siê nie bêdê. Jednot³okowy chinol z wydajno¶ci± ok. 100l/min nie nadaje siê na start dla lakiernika - taki posiadam i jestem oczywi¶cie amatorem. Co do dwut³okowych chinoli to opinii jak na razie nie znalaz³em, ale ich wydajno¶æ te¿ nie jest powalaj±ca - zaczyna siê od ok. 170l/min w zale¿no¶ci od modelu i szczê¶cia, bo chinole podaj± tylko wydajno¶æ na ssaniu, a efektywn± najczê¶ciej trzeba sprawdziæ po zakupie. :/

gugun 
Wys³any: 2011-08-24, 05:55   
0
UP DOWN

qba505 napisa³/a:
ok to ju¿ mniej wiêcej wiem co i jak a teraz powiedzcie co lepiej kupiæ na start
tani zestaw filtrowania powietrza i zaoszczedzona kase przeznaczyc na lepszy pistol do lakieru docelowo ma to byc evo-t
czy sprobowac zaczac z tanim chinczykiem i kupic blok do filtrowania ckd. czytalem ze jak lipne powietrze np. olejem bêdzie ¿ygaæ to sie robi± rybie oczka a przegl±daj±c galerie na forum kilka osob z powodzeniem co¶ jednak umalowa³o tym chiñcem za 100zl
ja bym postawil na czyste powietrze...co si po sacie jak bedziesz mial olej w obiegu i maly przeplyw powietrza??itak nia nie obmalujesz za wiele...a chinolem tez idzie,moze szalu nie ma ale na poczatek nauczysz sie na nim regulacji i innych a jak cie wciagnie to sobie kupisz cos lepszego...

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-25, 14:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kup kolego dobry kompresor :tak: na pocz±tek pistolet za 100z³ (Srico Bronz) w zupe³no¶ci ci wystarczy ;) Je¶li zabawa w malarza siê nie spodoba to kompresor zawsze mo¿esz sprzedaæ :tak: Pozdrawiam! :spoko:

qba505 
Wys³any: 2011-08-25, 17:07   
0
UP DOWN

spodoba³a siê ju¿ dawno, z tym ze nie mialem do tego mozliwosci a ze coraz czesciej musze cos podmalowac/pomalowac przydaloby sie cos swojego na start. poczekam do wyplaty i zaczynam kompletowac sprzet :)

co do kompresora to jestem niestety zmuszony do 230v

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-25, 18:12   
0
UP DOWN

Jak dobrze poszukasz to taki na 230V na pocz±tek te¿ bedzie dobry :tak:
Pozdrawiam i powodzenia! :spoko:

qba505 
Wys³any: 2011-08-29, 16:20   
0
UP DOWN

a wiêc mam ju¿ prawie komplet do zamówienia, zakup kompresora przek³adam bo mam mo¿liwo¶æ korzystania w "robocie mojego ojca" z kompresora fini (ile litrów ma baniak nie wiem) kompresor na si³e, na tabliczce znamionowej pisze ze wydajno¶æ jest 695l/min wiêc dam rade. problem jest taki ¿e muszê sobie przygotowaæ wszystko wcze¶niej ¿eby tam tylko wpa¶æ i psikn±æ bo mam jakie¶ 3-4 godz czasu

pistol do podk³adu: speedway hp dysza 2.0
pistol do lakieru: air gunsa az3 hte2 dysza 1.3
blok ckd taki -> http://www.elakiery.pl/pr...ia-powietrza-14

w±¿ ma byæ 10mm czy lepiej wiêkszy ? muszê jeszcze raz pojechaæ zobaczyæ t± sprê¿arkê (porobiê foty) i mi powiecie jakie przy³±cza/króæce mi potrzebne ¿eby sobie wszystko elegancko pod³±czyæ. tam obecnie jest jaki¶ w±¿ w oplocie który s³u¿y do pompowania kó³ w widlaku. i nic pozatym bo sprê¿arka jest nowa i nikt jej nie u¿ywa.

swojej narazie nie bêdê kupywa³, jak mi wyjd± te elementy co mam do pomalowania to sobie kupie jakiego¶ taniego dwut³okowca i w domu bêdê sobie przygotowywa³ podk³ad itd a tam je¼dzi³ i k³ad³ bazê i klar.

jeszcze jedno pytanie, da rade w 4 godz po³o¿yæ na zmatowion± ju¿ powierzchnie podk³ad baze i klar tak ¿eby do przesch³o bym móg³ wracaæ do domu. bo bêdê malowa³ tak¿e reperaturki w swoim aucie z ty³u :)

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-31, 11:27   
0
UP DOWN

Na wszystko to "troche ma³o czasu" ;) Proponuje podzieliæ prace na 2 czê¶ci tj. w jeden dzieñ jedna a na nastêpny druga praca :tak: Pozdrawiam! :spoko:

qba505 
Wys³any: 2011-08-31, 13:04   
0
UP DOWN

a ¿e tak zapytam czy mo¿na malowaæ jednego dnia np. maske drugiego zderzak (zak³adaj±c te same ci¶nienia te same proporcje mieszania farb) tak ¿eby odcienie by³y identyczne ? gdzies wyczyta³em, ze kto¶ tak ca³o¶ciówkê robi³ na raty i po z³o¿eniu auta okaza³o siê "³aciate"

narazie jednego dnia postaram sobie to zapodk³adowaæ tak ¿ebym jak najwiêcej elementów tam zawióz³ i ju¿ tylko baz± pokry³ i klarem :)

gugun 
Wys³any: 2011-08-31, 14:36   
0
UP DOWN

mozna,jakies tam kameleony flip plopy i inne to nie ale zwykle kolorki tak

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów