Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
zwibel
Wysłany: 2011-08-23, 21:54   DR.AUTO lub inna franczyza??
0
UP DOWN

Koledzy dzisiaj jad¹c przez miasto zauwa¿y³em doœÌ ciekawe miejsce pod ma³y warsztacik (fajnie ulokowane).
Niestety moja dotychczasowa praca niezbyt mnie zadowala, zastanawiam siê czy nie wejœÌ w jakiœ w³asny interes. W moim miejscu zamieszkania nie ma zak³adu zajmuj¹cego siê szeroko pojêt¹ kosmetyk¹ aut. Trochê przy autach grzebie, mam zaciêcie od dziecka do d³ubania, chyba nie najgorzej mi to wychodzi.
Moje pytanie
Czy ktoœ zastanawia³ siê nad Dr.Auto?? Jakieœ opinie-wk³ad w³asny jest niedu¿y (kusz¹ca propozycja) ewentualnie co mo¿ecie poleciÌ. Zastanawia³em siê nad ma³¹ stacj¹ obs³ugi, klocki, olej, ko³a-ale tego jest doœÌ du¿o.
ZresztÂą majÂąc autokosmetyke nie wyklucza to prostych robĂłt mechanicznych-chyba nawet lepiej mieĂŚ coÂś wiĂŞcej do zaproponowania klientowi.
Jest jeszcze S PLUS ale oni wymagajÂą juÂż duÂżych nakÂładĂłw:/
Na jakie korzyÂści moÂżna liczyĂŚ przy takim interesie??

Siekiera
Wysłany: 2011-08-24, 12:06   
0
UP DOWN

A co dajÂą w ramach takiej franczyzy?
DuÂże miasto?

juÂż wygooglaÂłem to dr.auto:)
Jak masz spore miasto albo duÂżo handlarzy to moÂżna siĂŞ zastanowiĂŚ chociaÂż to samo moÂżna pewnie we wÂłasnym zakresie zrealizowaĂŚ bez licencji tylko trochĂŞ dÂłuÂżej zajmie czasu.
Przy jednej osobie to bym wiĂŞcej jak na jakieÂś 200 zÂł dziennie przychodu nie liczyÂł bo nawet jak bĂŞdziesz miaÂł juÂż sporÂą grupĂŞ klientĂłw to takie zaprawki, poprawki i picowanie sporo czasu zajmujÂą

zwibel
Wysłany: 2011-08-24, 20:52   
0
UP DOWN

Dziêki za jak¹œ odpowiedŸ. Miasto Jelenia Góra. Detalingu zupe³nie brak jest kilku gara¿owców do lakierowania. Komór doœÌ ma³o. Kilka komisów trochê ludzi auta œci¹ga(blisko granicy). Myœlê nad tym tylko ze wzglêdu na to i¿ nie ma konkurencji. Plastików nikt nie spawa, o pdr nikt nawet nie s³ysza³. W sumie faktycznie mo¿na by siê pokusiÌ o wejœcie na rynek bez franczyzy, lub innego paso¿yta tylko czy podo³am bez szkolenia. Znalaz³em z firm tylko APP która ma œrodki i sprzedaje je bez uprzedniego szkolenia do napraw SMART. Ktoœ jeszcze ma namiar na inn¹ firmê??

Miki
Wysłany: 2011-08-24, 21:28   
0
UP DOWN

Siekiera, DniĂłwka w takiej firmie(swojej jednoosobowej) to min 5xxzÂł. A franczyza w jednÂą osobĂŞ to zÂło :D

zwibel
Wysłany: 2011-08-24, 22:33   
0
UP DOWN

:rotfl: Pewnie Âże zÂło, tylko w jakiÂś sposĂłb trzeba zaÂłapaĂŚ wszystkie techniki, uruchomiĂŚ i uczyĂŚ siĂŞ na autach klientĂłw teÂż bez sensu-nawet gorzej ...samobĂłjstwo :/

Miki
Wysłany: 2011-08-24, 22:49   
0
UP DOWN

zwibel, firmĂŞ siĂŞ otwiera jak siĂŞ juÂż coÂś umie, a nie dopiero chce siĂŞ uczyĂŚ. Zatrudnij siĂŞ gdzieÂś jako pomoc lakiernika czy w firmie typu S i tam siĂŞ coÂś nauczysz. Najlepiej jechaĂŚ do wroga tam dobrze uczÂą czÂłowieka, moÂże nie tak fachu(bo to zaleÂży od predyspozycji delikwenta) ale tego jak siĂŞ zarabia pieniÂądze.

Siekiera
Wysłany: 2011-08-25, 11:58   
0
UP DOWN

Miki napisał/a:
Siekiera, DniĂłwka w takiej firmie(swojej jednoosobowej) to min 5xxzÂł

Te 500 to twierdzisz Âże siĂŞ spokojnie wyciÂągnie czy chodzi ci o to Âże tyle potrzebne Âżeby przeÂżyĂŚ? Moim zdaniem to zaleÂży od miasta, czy bogate czy nie, bo np. taki Lubin to nie PoznaĂą a podejrzewam Âże "miedziakĂłw" majÂą sporo :D
Nie znam JG ale jeÂżeli nikt nie spawa plastikĂłw to juÂż jest punkt zaczepienia. NiektĂłrzy ÂżyjÂą tylko z tego a jeÂśli konsekwentnie bĂŞdziesz szedÂł w stronĂŞ detalingu to moÂże siĂŞ udaĂŚ bez franczyzy.
Czy ta franczyza to wydatek tylko na poczÂątku, czy biorÂą kasĂŞ co miesiÂąc?

A pomysÂł Âżeby siĂŞ zaterminowaĂŚ u konkurencji jest dobry :spoko: MoÂżna poznaĂŚ sÂłabe punkty

Miki
Wysłany: 2011-08-26, 00:29   
0
UP DOWN

Siekiera, wystarczy Ci 2 handlarzy z lepszymi furkami i z roboty nie wychodzisz. A ceny masz o wiele wiĂŞksze jak np. lakiernicy. Ale jest to ze dziÂś auto wjeÂżdÂża i dziÂś wyjeÂżdÂża. W pyÂłek siĂŞ robi 4-5 dziennie, jak nie to to wgnioty, polerka, spawanie plastikĂłw, naprawa tapicerek, skĂłry, szyb i czego tylko sobie klient zaÂżyczy. Unika siĂŞ lakierowania caÂłych elementĂłw bo to strata czasu i materiaÂłu. Po prostu odsyÂła siĂŞ ludzi do zakÂładĂłw lakierniczych.

Jak ktoœ chce to mogê na rozruch opchn¹Ì zestaw do naprawy szyb, normalna cena to 2200 ja opylê za 1500. Tylko dlatego ¿e nie chce mi siê tego robiÌ i le¿y bezczynnie.

Miki
Wysłany: 2011-08-26, 00:29   
0
UP DOWN

Siekiera, wystarczy Ci 2 handlarzy z lepszymi furkami i z roboty nie wychodzisz. A ceny masz o wiele wiĂŞksze jak np. lakiernicy. Ale jest to ze dziÂś auto wjeÂżdÂża i dziÂś wyjeÂżdÂża. W pyÂłek siĂŞ robi 4-5 dziennie, jak nie to to wgnioty, polerka, spawanie plastikĂłw, naprawa tapicerek, skĂłry, szyb i czego tylko sobie klient zaÂżyczy. Unika siĂŞ lakierowania caÂłych elementĂłw bo to strata czasu i materiaÂłu. Po prostu odsyÂła siĂŞ ludzi do zakÂładĂłw lakierniczych.

Jak ktoœ chce to mogê na rozruch opchn¹Ì zestaw do naprawy szyb, normalna cena to 2200 ja opylê za 1500. Tylko dlatego ¿e nie chce mi siê tego robiÌ i le¿y bezczynnie.

Siekiera
Wysłany: 2011-08-26, 13:39   
0
UP DOWN

Ile mieszkaĂącĂłw jest w twoim mieÂście i ile potrzebowaÂłeÂś czasu na rozreklamowanie siĂŞ? Czy zaczynaÂłeÂś od zera czy wczeÂśniej miaÂłeÂś lakiernictwo?

Miki
Wysłany: 2011-08-26, 15:49   
0
UP DOWN

LudnoœÌ 240k. Po powrocie z zagranicy zaczyna³em od zera, robi³em tylko wgnioty i zbiera³em na sprzêt. PóŸniej jeŸdzi³em po ludziach i robi³em ma³e zaprawki. Dopiero od jakiœ 2lat mam dziuple wynajêt¹. Nie reklamowa³em siê w ogóle, wszystko sz³o poczt¹ pantoflow¹. Zobaczy³ raz jakiœ goœÌ jak usuwa³em wgniota kuzynowi na parkingu i od jednego do drugiego sz³o.

zwibel
Wysłany: 2011-08-26, 21:07   
0
UP DOWN

I to s¹ super informacje!! DziêkiMiki, narazie w³aœnie chce siê tego nauczyÌ, je¿eli zacznie mi wychodziÌ spróbuje wejœÌ na rynek, narazie siedzê w gara¿u i wypycham stare drzwi. Jest jeden problem -chyba s¹ za stare bo strasznie grube blachy i prawie nic nie chc¹ siê odkszta³caÌ na jutro umówi³em siê na kilka blach od Japoùczyków.

Nie chcĂŞ otwieraĂŚ warsztatu bez nauki dlatego wÂłaÂśnie myÂślaÂłem o franczyzie-daÂło by mi to kilka kursĂłw i duÂżo wiadomoÂści na temat autodetailingu. Nie mam moÂżliwoÂści siĂŞ nigdzie zahaczyĂŚ (fakt byÂło by to najlepsze) gdyÂż w JG i okolicach po prostu nie ma takiej firmy. Samo lakiernictwo to coÂś zupeÂłnie innego, a tu nie chodzi o to aby nauczyĂŚ siĂŞ malowaĂŚ caÂłe elementy.

Miki
Wysłany: 2011-08-27, 00:41   
0
UP DOWN

zwibel napisał/a:
a tu nie chodzi o to aby nauczyĂŚ siĂŞ malowaĂŚ caÂłe elementy.

Ale najpierw musisz siĂŞ nauczyĂŚ lakierowaĂŚ caÂłe elementy i wiedzieĂŚ co jest po co i dlaczego tak a nie inaczej. Wtedy wpyÂłka bĂŞdzie duÂżo Âłatwiejsza do zrobienia(piszĂŞ o nie widocznej wpyÂłce)

Co do blach i pdr to czym twardsza np. stare mercedesy tym lepiej siĂŞ robi. Najgorsza jest wÂłaÂśnie cienka i miĂŞkka

gugun 
Wysłany: 2011-08-27, 11:32   
0
UP DOWN

Miki napisał/a:
Najgorsza jest wÂłaÂśnie cienka i miĂŞkka
no z tym sie zgodze...wypchniesz to wpadnie,dasz spawa zeby sciaglo to sie przepali.... :D :D :D a tak jak dasz skopa to odskoczy i jest malina :spoko: kolego malowanie zaprawkowe jest o wiele trudniejsze niz malowanie calych elementow...malo ktory "lakiernik"potrafi zrobic to tak zeby nie bylo sladu...

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Odpowiedz do tematu