Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
lisek508 
Wys³any: 2011-09-02, 11:36   Malowanie motocykla
0
UP DOWN

Mam pytanko mianowicie chcê od¶wie¿yæ mój motocykl i mam kilka pytañ
malowa³em wcze¶niej etz i wsk ale nie by³o tam plastiku swoja fzr te¿ malowa³em ale na szybko teraz chce zrobiæ to lepiej wiêc pytam ;

1. Je¿eli tylko szlifujê plastiki ¿eby by³y g³adkie nie ¶cieram a¿ do go³ego plastiku czy wtedy muszê prysn±æ podk³adem do plastiku? wcze¶niej da³em od razu akrylowy podk³ad i trzyma³o

2. Czy mogê pomalowaæ czarnym akrylem i daæ na to lakier bezbarwny?

gugun 
Wys³any: 2011-09-02, 11:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
lisek508 napisa³/a:
nie :!:
lisek508 napisa³/a:
1. Je¿eli tylko szlifujê plastiki ¿eby by³y g³adkie nie ¶cieram a¿ do go³ego plastiku czy wtedy muszê prysn±æ podk³adem do plastiku?
nie musisz,tylko na przetarcia

lisek508 
Wys³any: 2011-09-02, 11:44   
0
UP DOWN

gugun, dlaczego nie mo¿na? wcze¶niej da³em i jest ok twarde i nic nie odchodzi sorry ¿e tak pytam ale dlaczego? ;P

gugun 
Wys³any: 2011-09-02, 13:07   
0
UP DOWN

mozna dac ale najpierw akryl musial by wyschnac,nastepnie powinien byc zmatowany i dopiero,jesli na nie odparowany akryl dasz bezbarwny to moze ci z czasem odlazic,a akryl pod spodem moze byc juz na zawsze niedoschniety,wiec jezeli nie odpadnie to przy nastepnej naprawie moze byc problem bo bedzieszs musial itak wszystko zdzierac...sam slyszalem o lakiernikach co akrylem cieniuja,wg mnie jest to chore bo w podobnych pieniadzach mozna kupic baze niemetaliczna i jest jak nalezy

senior
Wys³any: 2011-09-02, 20:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
gugun napisa³/a:

lisek508 napisa³/a:
nie
TAK !!!!!!!!!!!!!!
Po pierwsze daj normalnie czas na odparowanie dla akrylu a po drugie bezbarwny nie mo¿e schn±æ szybciej ni¿ ten akryl.
gugun napisa³/a:
mozna dac ale najpierw akryl musial by wyschnac,nastepnie powinien byc zmatowany i dopiero,jesli na nie odparowany akryl dasz bezbarwny to moze ci z czasem odlazic,a akryl pod spodem moze byc juz na zawsze niedoschniety,wiec jezeli nie odpadnie to przy nastepnej naprawie moze byc problem bo bedzieszs musial itak wszystko zdzierac.
Bzdura na resorach!!!
Nie ma wiêkszego-mocniejszego po³±czenia produktów ni¿ chemicznie !!! W dodatku mokro na mokro dwóch lakierów akrylowych !!!
Jak mog± siê ³uszczyæ JE¦LI S¡ JEDN¡ CA£O¦CI¡ ??? !!! :D :D Rozwarstwi³y Ci siê kiedykolwiek poszczególne warstwy lakieru bezbarwnego aplikowanego na 1,5 , 2 , czy 3 warstwy? ^^
gugun napisa³/a:
slyszalem o lakiernikach co akrylem cieniuja,wg mnie jest to chore bo w podobnych pieniadzach mozna kupic baze niemetaliczna i jest jak nalezy
Te¿ bzdet !!! Co znaczy jest jak nale¿y? Jaka jest ró¿nica w cieniowaniu akrylem w kolorze plus bezbarwnym a baz± plus bezbarwnym? Tym bardziej ¿e auto wtedy fabrycznie nie by³o w dwówarstwie - zreszt± nie ma to kompletnie ¿adnego znaczenia.

I ja i kupa znanych mi ludzi robili¶my to ka¿dy z osobna dziesi±tki razy i NIGDY NIC SIÊ NIE DZIA£O !!! Co wiêcej jest to prostsze ni¿ w wersji z baz± :)

samurajek
Wys³any: 2011-09-02, 21:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Wroc³aw
Witam
Mo¿esz po³o¿yæ tylko daj czas na odparowanie,
Najlepiej jak utwardzacze s± zbli¿one chemicznie
Je¶li chcesz robiæ w ten sposób to baza +klar nie wyjdzie taniej?
pozdro :cool:

gugun 
Wys³any: 2011-09-03, 09:02   
0
UP DOWN

senior napisa³/a:
Te¿ bzdet !!! Co znaczy jest jak nale¿y? Jaka jest ró¿nica w cieniowaniu akrylem w kolorze plus bezbarwnym a baz± plus bezbarwnym? Tym bardziej ¿e auto wtedy fabrycznie nie by³o w dwówarstwie - zreszt± nie ma to kompletnie ¿adnego znaczenia.
poprostu zgodnie z technologia.przyznam sie ze raz mnie pokorcilo tez tak zrobic i auta nigdy nie widzialem wiec nie wiem co sie z nim dzialo,moze i sie da,dlatego napisalem z jak sie myle to prosze o poprawke bo najwidoczniej mozna ale wg mnie to nazywajac to po imieniu jest to partactwem i oszczednoscia...po co dawac akryl ktorego nawet szmatka antystatyczna szybko ni przetrzesz,malowac pol dnia jak mozna dac baze niemetaliczna,pomiedzy warstwami przetrzec szmatka antystatyczna i jest jak nalezy....no i nie ma zadnych problemow...bo po 2-3 wartwach akrylu+ 2-3warstwach bezbarwnego moze wyjsc niezly pasztet :D :D :D ale wolnosc tomku w swoim "domku"

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-03, 09:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
bo po 2-3 wartwach akrylu+ 2-3warstwach bezbarwnego moze wyjsc niezly pasztet

Na elemencie cieniowanym dajesz ju¿ tylko jedna warstwê lakieru bezbarwnego aby ca³o¶æ elementu by³a wylana.
Mowa o przypadku gdy nie u¿ywasz rozcieñczalnika do cieniowania.
Kolega @Miki jest w tym bardzo dobry.
Ja dopiero jestem po paru dachach klapach i tylnych b³otnikach i tu mogê podziekowaæ za filmik na którym on sam cieniuje dach i tym mnie popchn±³ w naprawy typu smart.

senior
Wys³any: 2011-09-03, 11:26   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
po co dawac akryl ktorego nawet szmatka antystatyczna szybko ni przetrzesz
A w jakim celu chcesz go przecieraæ? ;)
Akryl to nie baza i nie robi takiego suchego zakurzu. Poza tym czy miêdzy warstwami bezbarwnego te¿ przecierasz? Przecie¿ nie
gugun napisa³/a:
malowac pol dnia jak mozna dac baze niemetaliczna,pomiedzy warstwami przetrzec szmatka antystatyczna i jest jak nalezy
Nie prawda bo przerwy miêdzy warstwami dajesz tylko na odparowanie a przy wersji z baz± do uzyskania matu plus co¶ od siebie, plus przecieranie i dopiero przeciêtnie 2 warstwy klaru. Tak¿e jak teraz sobie wyobrazisz to wersja kolor w akrylu i na to bezbarwny jest szybsza ni¿ kolor w bazie i na to bezbarwny.
gugun napisa³/a:
po 2-3 wartwach akrylu+ 2-3warstwach bezbarwnego moze wyjsc niezly pasztet
W takiej opcji masz racjê w 100% Ale poni¿ej odpowiedzia³ pó¼niej kolega Doctor. A poza tym przy takiej wersji warstwy koloru w akrylu s± mniej t³uste -cieñsze- ni¿ gdyby nie mia³y byæ pó¼niej przykrywane lakierem bezbarwnym.
Mo¿na tu przecie¿ jeszcze pisaæ o wielu detalach jak w³a¶nie zgodno¶æ, szybko¶æ obydwu lakierów, gazowanie przy zbyt grubych warstwach ale nie wa¿ne bo chodzi³o tylko o to czy siê da czy nie da - da siê.
I ¿eby nie by³o ¿e jestem tego wielkim zagorza³ym zwolennikiem, bo nie jestem chocia¿ widzê w tym i pewne plusy - lecz takie wersje s± w tych czasach przynajmniej u mnie ju¿ prawie nie spotykane - nie wykonywane.
Pozdrawiam

gugun 
Wys³any: 2011-09-03, 12:11   
0
UP DOWN

senior napisa³/a:
A w jakim celu chcesz go przecieraæ?
Akryl to nie baza i nie robi takiego suchego zakurzu. Poza tym czy miêdzy warstwami bezbarwnego te¿ przecierasz? Przecie¿ nie
nie bo lakieruje na 1,5 warstwy..procz zakurzu zawsze moze sie przylepic.
senior napisa³/a:
W takiej opcji masz racjê w 100% Ale poni¿ej odpowiedzia³ pó¼niej kolega Doctor. A poza tym przy takiej wersji warstwy koloru w akrylu s± mniej t³uste -cieñsze- ni¿ gdyby nie mia³y byæ pó¼niej przykrywane lakierem bezbarwnym.
Mo¿na tu przecie¿ jeszcze pisaæ o wielu detalach jak w³a¶nie zgodno¶æ, szybko¶æ obydwu lakierów, gazowanie przy zbyt grubych warstwach ale nie wa¿ne bo chodzi³o tylko o to czy siê da czy nie da - da siê.
I ¿eby nie by³o ¿e jestem tego wielkim zagorza³ym zwolennikiem, bo nie jestem chocia¿ widzê w tym i pewne plusy - lecz takie wersje s± w tych czasach przynajmniej u mnie ju¿ prawie nie spotykane - nie wykonywane.
Pozdrawiam
no dac sie da faktycznie...kazdy moze sie pomylic,jakbym stosowal tego typu techniki to bym wiedzial..no ale czasem bywa ze kolor slabo kryjacy wiec trzeba troche tego akrylu dac na to bezbarwny,przerwy krutkie wiec efekt gazowania gwarantowany..no ale kazdy robi jak mu sie podoba,i jest wygodniej i niech tak zostanie.ja w naprawy typu smart ogolnie staram sie nie bawic,licze jak za element cieniuje i calosc bezbarwnym,unikam takich sytuacji ze policze za 1/4 zderzaka cos nie wyjdzie i jestem w du** bo itak trzeba robic caly za darmo..moze nie zdarza sie to czesto ale zdarzyc sie moze...

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-03, 13:12   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
ja w naprawy typu smart ogolnie staram sie nie bawic,licze jak za element

Bo siê liczy jak za element.
Naprawiasz element a nie jego 1/4.
gugun napisa³/a:
nie bo lakieruje na 1,5 warstwy..

Czyli gdyby¶ lakierowa³ na wiêcej warstw to opcja szmatka antystatyczna wchodzi w grê?
Zastanawia mnie to
gugun napisa³/a:
bo
z którego wynika ¿e tylko dla 1.5 warstwy nie przecierasz szmatk± klaru miedzy warstwami. :fiu:

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-03, 13:13   
0
UP DOWN

senior, Czy my siê przypadkiem nie znamy????

gugun 
Wys³any: 2011-09-03, 16:37   
0
UP DOWN

nie no wiadomo ze itak bym nie przecieral...nie o to chodzi,tylko o to ze czym wiecej warstw tym wieksze prawdopodobienstwo syfu....lzej jest baza i za kazdym razem przetrzec szmatka i raz podejsc do lakieru i masz zakladajac 1syfek a przy 2-3 warstwach akrylu +warstwie bezbarwnego jest duze prawdopodobienstwo ze tych syfkow bedzie 3-4...
Lackdoctor napisa³/a:
Bo siê liczy jak za element.
Naprawiasz element a nie jego 1/4.
z tym ze zadko bywa ze np zderzak gdzie uszkodzenie jest takie na 1/4 jest na tyle ladny zeby skasowac za calosc i reszte zostawic mimo ze zaprawkowo zrobisz to idealnie to kasujac za caly element klient oglada caly a nie miejsce w ktorym byl uszkodzony.a co jesli w 2gim rogu bedzie odprysk?

senior
Wys³any: 2011-09-03, 23:28   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
kazdy robi jak mu sie podoba,i jest wygodniej i niech tak zostanie
I dlatego podkre¶li³em ¿e nie broniê tej metody. Stosowa³em je tylko i wy³±cznie na lakierach które by³y fabrycznie nie dwówarstwowe a 2K i te¿ nie zawsze. Ale teraz auto w akrylu to praktycznie siê nie trafia - przynajmniej dla mnie.
Lackdoctor napisa³/a:
Czy my siê przypadkiem nie znamy??
Byæ mo¿e - rej.: LU......?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum