Autor |
Wiadomo¶æ |
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-06-23, 17:17 "I need a Doctor", czyli reanimacja 20-latka...
|
0
|
|
|
|
Witam!
Jako, ¿e to mój pierwszy dzieñ i post na forum, chcia³bym siê przedstawiæ.
Mam na imiê £ukasz i mam 19lat. W zesz³ym roku zosta³o postanowione, ¿e otrzymam Nissana Sunny 2,0D 91r w "spadku". Z jednym "ale". Trzeba by³o w niego zainwestowaæ, co te¿ uczyni³em. Wymieni³em w nim wiêkszo¶æ czê¶ci mechanicznych, które potrzebowa³y interwencji (niestety jeszcze trochê zosta³o). Ca³o¶æ wynios³a blisko 1000pln. Teraz postanowi³em zabraæ siê za rdzê, bo ostatnio bardzo szybko postêpuje, a szkoda mi tych pieniêdzy, które ju¿ w niego w³o¿y³em. W.g. mnie bez interwencji mo¿e nie wytrzymaæ przysz³ej zimy.
Dlatego przywia³o mnie do Was
Mam nadziejê, ¿e pomo¿ecie mi w naprawach blacharsko-lakierniczych oczywi¶cie teoretycznie. Niestety nie posiadam wiedzy na ten temat, ale szybko siê uczê i nie bojê siê, wiêc w.g. Waszych wskazówek mam nadziejê pozbyæ siê definitywnie rdzy w te wakacje.
Wiêc tak: poni¿ej wstawiam fotki tego co mam zamiar zrobiæ. Chcia³bym ¿eby¶cie mi napisali jak to "ugry¼æ". Na pewno trzeba siê pozbyæ zgni³ych elementów, okolice wyszlifowaæ do blachy, ale co potem? Reperaturki, albo elementy w³asnorêcznie robione z blachy, ale s³ysza³em ¿e robi siê te¿ tak: zamiast blachy ¿ywica epoksydowa z mat±, a potem szpachel do wyrównania i lakier na to. Aha i by³bym zapomnia³, nie posiadam du¿ego zbiornika w kompresorze, wiêc malowanie pistoletem odpada, my¶la³em o zamówieniu odcienia nabitego w puszkê (spray). Czy to dobre rozwi±zanie?
Lewe nadkole TY£:
Lewe nadkole PRZÓD:
Ostatnie zdjêcie to zimowe spotkanie z koszem na ¶mieci pod supermarketem (nie moja sprawka ). Wydaje mi siê, ¿e ten samochód nie posiada ¿adnego podk³adu zabezpieczaj±cego czy cu¶, tylko lakier nak³adany na go³± blachê... Co o tym s±dzicie?
Prawe nadkole i próg TY£:
Klapa tylna (chyba do wymiany):
Ty³ pod ¶wiat³ami:
Co Wy na to? Proszê o spokojne odpowiedzi, a nie k³ótnie i wyzwiska, a tak¿e o to aby Wasze porady by³y £OPATOLOGICZNE
P.S.
Przepraszam za jako¶æ zdjêæ, ale aparat odmówi³ pos³uszeñstwa i dopiero jutro (gdy bateryjki siê najedz±) bêdê móg³ wstawiæ lepsze... |
|
|
|
|
raper66
|
Wys³any: 2011-06-23, 21:13 Re: "I need a Doctor", czyli reanimacja 20-latka..
|
0
|
|
|
|
Na pewno trzeba siê pozbyæ zgni³ych elementów, okolice wyszlifowaæ do blachy,wspawaæ wstawki ewentualnie ca³o¶æ wymieniæ ->Reperaturki, albo elementy w³asnorêcznie robione z blachy.
¿ywice i wate odpu¶æ to dobre na chwile lub na plastikowe zderzaki.
tragedi nie ma tylna klapa wystarczy wyczy¶ciæ do go³ej blachy reaktywny podk³ad potem akrylowy potem szpachlowanie znowu podk³ad akrylowy i lakierujemy baza + bezbarwny |
|
|
|
|
klimeq
|
Wys³any: 2011-06-23, 22:28
|
0
|
|
|
|
Lakier na go³± blachê to raczej nie jest nak³adany, Jaki¶ podk³ad na pewno jest, a tam gdzie masz rdze to na pewno by³ a spray to bym Ci odradzi³. Bardzo ma³y masz ten kompresor ? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-06-24, 10:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
tylne nadkola musowo reperaturki bo to jedna wielka dziura...nawet jesli to wyczyscisz i zalatasz zywica to szybko odejdzie bo masz podwujna blache i bedzie gnilo dalej...wyciac obczyscic i zabezpieczyc to co pod oraz wstawic nowe reperaturki ,pomalowac i na koniec wlac mase konserwacji..klapa i pod lampami raczej tragedni nie bedzie ale jesli to wyciac kawalek do zdrowej blachy i wlasnorecznie cos wspawac...na koniec j/w wlac w klape konserwacje po malowaniu oczywiscie a blotnik przedni zapewne uzywke czy tez podrobke co jest troche gorszym rozwiazaniem kupisz za 50-80zl przy dobrym szczesciu w koloze wiec szkoda sie bawic..jesli nowy to tez dobrze od srodka zabezpieczyc bo maja tendencje do gnicia...po koszu to normalnie podklepac troche rozszlifowac epoxyd szpachla akrylowy i lakier...a spray to raczej odpada...mysle ze kompresorek nie jest z taki maly zeby sobie pomalu nie poradzil bo te 24 l zbiornik ma to etapowo pomalujesz i bedzie lepiej i trwalej... |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-06-24, 11:20
|
0
|
|
|
|
Dziêkujê wszystkim za odpowiedzi, jestem zadowolony, ¿e postanowili¶cie siê udzieliæ
Wiêc tak:
Kompresor, a raczej kompresorek jest tyci, tak naprawdê nadaje siê tylko do pompowania kó³ Butla ma mo¿e z 5l? Ale jest (a raczej by³o, bo nie wiem jak teraz to stoi) w planie zmiana zbiornika. Posiadam star± butle od LPG, której wyszed³ przegl±d/ATEST i ojciec chcia³ j± zaaplikowaæ do kompresora. Ona ma pewnie 60-80l, jest ogromna. No ale niestety jeszcze le¿y w k±cie.
Ten kompresor jak kiedy¶ co¶ próbowali¶my malowaæ to malowa³ ³adnie, ale zdarza³o siê, ¿e plu³ jakby "flaczkiem" z farby. Nie wiem czy trzeba farbê przefiltrowaæ przed wlaniem do pistoletu? Bo mo¿e to wina tego, ¿e nie filtrowa³em. Malowa³em jakie¶ cenzuraó³ki wiêc farby te¿ nie by³y ekstra.
Je¶li chodzi o reperaturki, to na Allegro.pl nie widzia³em nic do mojego autka. Prawdopodobnie skoñczy siê tak, ¿e kupie arkusz go³ej blachy i bêdê musia³ sam wyginaæ, klepaæ itd.
Klapa wygl±da na mój gust kiepsko. Jak przestanie padaæ to zrobiê zdjêcia rantów itp. I normalnym aparatem, bo z telefonu to g*wno widaæ
A ze sprayem nie jest chyba ¼le. Mój ojciec robi³ dziadkowi w³a¶nie takim sposobem. Dziadek kupi³ u lakiernika podk³ad jaki¶ i farbê pod kolor nabit± w puszkê. Ojcu ca³kiem ³adnie to wysz³o, z tym¿e dziadek nie zeszlifowa³ nadmiaru na rantach i widaæ, ¿e by³o malowane No ale có¿. Jego dzia³ka...
Co do gnicia, to s³ysza³em o takim ¶rodku, który zamienia rdzê w "kamieñ", dziêki czemu nie postêpuje dalej. Warto mo¿e w niektórych miejscach go u¿yæ?
I jeszcze jedno :P W jakich mniej wiêcej cenach s± lakiery samochodowe? Orientujecie siê mniej wiêcej? |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-06-24, 19:21
|
0
|
|
|
|
Dobra, znalaz³em jakie¶ reperaturki pasuj±ce do mojego modelu po 89z³/szt.
My¶la³em, ¿e s± tañsze...
Teraz tylko czekam na kasê, mam 2 miechy wiêc co¶ siê znajdzie.
Poni¿ej fotki pistoletu NO NAME z zestawu za 80pln (ropownica, do powietrza, pompowanie kó³, ten do malowania i co¶ tam jeszcze). Wiêc cudów nie ma. A tak¿e kompresor, który posiadam. Oceñcie sami czy co¶ z tego da siê wystrugaæ?
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-06-25, 09:24
|
0
|
|
|
|
silnik nie az taki maly..agregat tez jak kazdy inny,tylko ten zbiornik maly,dopnij cos dopompuj go i na 1 element ci powietrza starczy nawet jakby nie chodzil...a moze akurat pomalu da rade i nie bedzie tak zle.. |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-06-25, 12:31
|
0
|
|
|
|
A pistolet pora¿ka, nie?
Mo¿e uda mi siê po¿yczyæ od kogo¶ co¶ lepszego...
Gugun, powiedz mi jedn± rzecz, czy te farfocle co mi lecia³y podczas malowania, to wina farby czy sprê¿arki?
Aha i jeszcze jedno. Czy podczas tych prac przy nadkolach mogê, potem waln±æ klarem ca³e, albo wiêkszo¶æ auta, ¿eby "odnowiæ" po³ysk?
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-06-27, 09:36
|
0
|
|
|
|
te farfocle co ci lataly to nie przelales farby przez sitko...sa specjalne do farb po 0,50gr szt. a w extremalnych warunkach sciagnij jakiejs kobiecie rajstopy i przez nie przelej.. pewnie ze mozesz tylko najpierw zmatuj je p 1500 cale na wode a w miehjscach gdzie bedziesz sikal baza 800.... jednak ja bym proponowal polerke jesli auto ma w miare ladny lakier.... |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-06-27, 18:50
|
0
|
|
|
|
Dziêki Gugun! Twoje rady s± bardzo pomocne.
Ojciec dzisiaj po moich naciskach o zbiornik do sprê¿arki, pogrzeba³ nieco przy samej sprê¿arce i teraz zamiast nieco ponad 4atm pompuje 8atm. Tak¿e teraz wystarczy tylko zm±ciæ t± butle, o której wspomina³em i mo¿na malowaæ Ma 55l, wiêc na domowe warunki starczy.
Malowaæ bêdê pewnie dopiero w po³owie lipca, albo pó¼niej jak dostanê wyp³atê...
Mo¿e jak±¶ fotorelacje zrobiê, o ile bêdzie czym siê chwaliæ |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-06, 15:33
|
0
|
|
|
|
Z góry przepraszam za odp jedna pod drug±, lecz chcia³em aby temat znalaz³ siê wyysooooko
Dobra, teraz do rzeczy. Od rozpoczêcia tego w±tku poczyni³em ju¿ spore postêpy.
A mianowicie: wyklepa³em co trzeba, zaspawa³em dziury, a tak¿e wyszpachlowa³em. Podk³ad na wszystkim ju¿ jest po³o¿ony. I teraz zaczynaj± siê schody. Kupi³em dzisiaj lakier. Pó³ litra (podobno starczy).
Da³em 140pln, bo... mam per³ê
I teraz panowie wo³am o pomoc , co radzicie? Malowaæ samemu, czy szukaæ wsparcia po znajomo¶ci u go¶ci, którzy siê na tym znaj±?
Szczerze powiem, ¿e rêce mi opad³y w mieszalni kiedy us³ysza³em, ¿e to per³a. Zaczynam siê obawiaæ, ¿e nie podo³am lakierowaniu z moim zapleczem i do¶wiadczeniem.
P.S.
Aha, samochód z przyczyn niezale¿nych ode mnie idzie na sprzeda¿. Wiêc co za tym idzie nie chcia³bym pakowaæ w niego dodatkowych (b±d¼ co b±d¼ sporych) kosztów.
A tak¿e uruchomi³em zbiornik 55L, o którym by³a mowa wcze¶niej.
Bardzo proszê o wypowiedzi i rady. Nie zmieniajcie tego w±tku w kolejn± arenê sporów. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-06, 18:02
|
0
|
|
|
|
maluj samemu.auto nowe nie jest nikt nie bedzie patrza tyle na lakier co cene..byle by mial polysk i jakos sie prezentowal |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-06, 20:34
|
0
|
|
|
|
Czyli uwa¿asz, ¿e nie zepsuje go?
I ostatnie pytanko, kiedy k³a¶æ klar? Po wyschniêciu bazy, czy po podeschniêciu? |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2011-09-06, 20:38
|
0
|
|
|
|
po podeschniêciu, a¿ baza zrobi siê matowa (nie mo¿e ca³kiem wyschn±æ bo siê klar bêdzie kiepsko trzyma³) |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-06, 21:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
damian napisa³/a: | (nie mo¿e ca³kiem wyschn±æ bo siê klar bêdzie kiepsko trzyma³) |
Usmia³em siê do ³ez. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2011-09-06, 21:56
|
0
|
|
|
|
a to tak nie jest? W mieszalni mi kiedys tak powiedzieli, zebym za dlugo nie czekal bo jak wyschnie to bezbarwny tak dobrze nie chwyci i moze odchodzic po czasie. Czyli co, moge np dzis polozyc baze a np jutro albo za tydzien polozyc klar i bedzie dobrze? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-06, 22:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
damian napisa³/a: | Czyli co, moge np dzis polozyc baze a np jutro albo za tydzien polozyc klar i bedzie dobrze? |
Czyli nast±pi zjawisko przesuszenia bazy.
A to juz ca³kiem inna historia.
sarnecky napisa³/a: | I ostatnie pytanko, kiedy k³a¶æ klar? Po wyschniêciu bazy, czy po podeschniêciu? |
Mog³e¶ uscisliæ odpowied¼, bo to o co kolega pyta to raczej nie lakierowanie jutro czy za tydzieñ. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-07, 09:27
|
0
|
|
|
|
na bwzbarwny masz kilka godzin zeby go polozyc i zeby bylo ok z tym ze kladzie sie go po ok 15min jak baza wyschnie,jest matowa i sucha jak pieprz |
|
|
|
|
CopyManpl
|
Wys³any: 2011-09-07, 11:37
|
0
|
|
|
|
Kiedy malowa³em motocykl, gdzie by³o du¿o oklejania i kilka kolorów, klar po³o¿y³em po 11 godzinach od po³o¿enia pierwszego koloru i na szczê¶cie wszystko ³adnie siê uda³o Nic nie odchodzi³o, a w mieszalni powiedzieli, ¿e do 12 godzin jest jeszcze ok. |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-07, 13:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
Wszystko zale¿y od otoczenia - warunków:
Inny jest czas je¶li masz w pomieszczeniu +10*C a inny jak jest +35*C
Dlatego ka¿dy przeciêtnie czeka do uzyskania matu plus co¶ od siebie: 10-15-30 minut i leci z bezbarwnym - co innego gdy s± klejone jakie¶ nalepki, jest lakierowane w kilka kolorów czy wzorów bo wtedy siê wszystko troszkê wyd³u¿a. |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-07, 15:21
|
0
|
|
|
|
Wow, ale poruszenie!
Dziêkujê serdecznie za wszystkie wypowiedzi. Czyli muszê udaæ siê jeszcze raz do mieszalni w celu zakupu klaru. Zastanawia mnie jedynie ile tego wzi±æ, aha i kurde nie wiem po jakim czasie k³a¶æ warstwy bazy , zapomnia³em zapytaæ...
Ale na puszce s± jakie¶ oznaczenia, mogê po tym znale¼æ kartê produktu?
No i ostatnie pytanko, bo zaczynam siê ju¿ robiæ g³upi od nawa³u informacji od ró¿nych ró¿niastych osób.
Czy pomiêdzy warstwami bazy muszê j± matowiæ, aby po³o¿yæ kolejn±?
Tzn. tak, k³adê 1 warstwê, zmatowienie, warstwa 2, zmatowienie, warstwa 3, zmatowienie, klar?
Czy mo¿na lecieæ od razu? Bo powiem Wam szczerze, ¿e laikowi ciê¿ko dowiedzieæ siê czego¶ konkretnego, poniewa¿ wszyscy dooko³a (nie mówiê o tematycznym forum i ludziach z bran¿y) trochê wiedz±, co¶ tam s³yszeli i ka¿dy mówi co innego. Jakby tego by³o ma³o, to ¿aden z nich nie da sobie rêki uci±æ, ¿e tak siê robi, ale zamêt wprowadza.
Tak¿e przepraszam za banalne pytania, ale forum tematyczne i dzia³ "Pomoc dla amatorów" przede wszystkim ma s³u¿yæ konwersacji i pomocy amatorom |
|
|
|
|
CopyManpl
|
Wys³any: 2011-09-07, 16:16
|
0
|
|
|
|
sarnecky napisa³/a: | Czy pomiêdzy warstwami bazy muszê j± matowiæ, aby po³o¿yæ kolejn±?
Tzn. tak, k³adê 1 warstwê, zmatowienie, warstwa 2, zmatowienie, warstwa 3, zmatowienie, klar?
Czy mo¿na lecieæ od razu? |
Nic nie matowisz, tylko przecierasz sobie ¶ciereczk± antystatyczn±, ¿eby wy³apaæ ewentualne py³ki, które mog³y osi±¶æ na pow³oce. |
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2011-09-07, 16:31
|
0
|
|
|
|
z tym matowieniem to chodzi o to, ¿e czekasz, a¿ baza przestanie byæ b³yszcz±ca/mokra i zrobi siê matowa/sucha , nie pomagasz jej matowi±c j± papierkiem |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-07, 18:34
|
0
|
|
|
|
CopyManpl napisa³/a: | ¿eby wy³apaæ ewentualne py³ki, które mog³y osi±¶æ na pow³oce. | glownie zakurz ktory powstal podczas malowania tego jak i innych elementow...reasumujac...kladziesz cienka przypylke kontaktowa+2-3 warstwy lekko wylane czas pomiedzy warstwami do calkowitego wyschniecia ok 15min srednio.przed kazda kolejna warstwa przecierasz scierka antystatyczna tylko i wylacznie |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-09, 09:07
|
0
|
|
|
|
Aha, ok. Dziêki serdeczne Panowie.
Ju¿ ostatnie pytanka.
1. Czy ci¶nienie ma znaczenie w odcieniu per³y jak np. w przypadku metaliku? Tzn. czy mo¿na uzyskaæ ciemniejszy b±d¼ ja¶niejszy odcieñ tego samego koloru poprzez ró¿ne ci¶nienia?
2. Ile klaru powinienem kupiæ? Przyp. 0,5l bazy. I jaki polecacie? Jaki¶ najzwyklejszy bez szaleñstw? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-09, 10:00
|
0
|
|
|
|
sarnecky napisa³/a: | Czy ci¶nienie ma znaczenie w odcieniu per³y jak np. w przypadku metaliku? | tymbardziej.zalezy co chcesz malowac ale mniej jak litr itak ciezko kupic wiec wez litr chociaz masz pewnosc ze kupiles taki jaki na opakowaniu |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-15, 20:35
|
0
|
|
|
|
Dobra Panowie, dziêkujê serdecznie za wszystkie odpowiedzi udzielone do tej pory.
Rozwia³y w±tpliwo¶ci i doda³y otuchy...
Jutro jadê kupiæ klar i parê dodatków, których nie mam, m. in. kubeczki i ¶ciereczkê antystatyczn±.
Mam jeszcze pytanko, jakim papierem wyrównaæ przej¶cie nowe bazy ze star± i klar?
Czy w ogóle siê klar szlifuje?
Na ch³opski rozum potrzebujê baaardzo drobnego papierka, p2000+?
Czy mo¿e wcale tego siê nie robi jak my¶lê, tylko po prostu biorê wiêcej elementu i im bli¿ej starego lakieru tym rzadziej rozpylam? Tzw. cieniowanie? |
|
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-15, 20:35
|
0
|
|
|
|
Internet mi zamuli³ i doda³ 2x posta... |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-09-16, 05:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
sarnecky napisa³/a: | jakim papierem wyrównaæ przej¶cie nowe bazy ze star± i klar?
Czy w ogóle siê klar szlifuje?
Na ch³opski rozum potrzebujê baaardzo drobnego papierka, p2000+? | Ale o co chodzi?O przygotowanie pod lakier,czy o polerowanie po lakierowaniu?Jako¶ niejasno napisa³e¶. |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-16, 08:00
|
0
|
|
|
|
Chodzi po lakierowaniu ju¿, jak zniwelowaæ ewentualn± granicê/przej¶cie miêdzy star± baz±, a now±. Tak samo z klarem.
Chodzi o to, ¿e np. jak gruntowa³em elementy, to musia³em szlifowaæ granicê podk³adu z lakierem, bo w miejscu podk³adu by³o grubiej.
I pytanie czy tak samo siê robi z baz±, czy muszê to wycieniowaæ, naddaj±c na stary lakier odrobinê nowego lakieru? ¯eby postaraæ siê zrobiæ p³ynne przej¶cie bez ingerencji papieru ¶ciernego? |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-16, 08:13
|
0
|
|
|
|
sarnecky napisa³/a: | po lakierowaniu ju¿, jak zniwelowaæ ewentualn± granicê/przej¶cie miêdzy star± baz±, a now± | ?????????????? sarnecky napisa³/a: | Tak samo z klarem |
sarnecky napisa³/a: | Chodzi o to, ¿e np. jak gruntowa³em elementy, to musia³em szlifowaæ granicê podk³adu z lakierem, bo w miejscu podk³adu by³o grubiej | Nie podk³aduje siê ani nie lakieruje na ostro do miejsca oklejonego je¶li jest ono na elemencie. Okleja siê dalej i to najlepiej specjalnymi piankami - chocia¿ mo¿e i byæ na tzw. wywijkê je¶li siê potrafi- i nie dolakierowuje siê do tego miejsca je¶li jest ono np. na ¶rodku elementu i wtedy nie masz tego schodka - bo chyba to masz na my¶li.
Najlepiej bêdziesz mia³ wszystko opisane w temacie o cieniowaniu który zapewne jest na forum i pewnie po kilkadziesi±t razy opisany. |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-16, 08:14
|
0
|
|
|
|
sarnecky napisa³/a: | po lakierowaniu ju¿, jak zniwelowaæ ewentualn± granicê/przej¶cie miêdzy star± baz±, a now± | ?????????????? sarnecky napisa³/a: | Tak samo z klarem |
sarnecky napisa³/a: | Chodzi o to, ¿e np. jak gruntowa³em elementy, to musia³em szlifowaæ granicê podk³adu z lakierem, bo w miejscu podk³adu by³o grubiej | Nie podk³aduje siê ani nie lakieruje na ostro do miejsca oklejonego je¶li jest ono na elemencie. Okleja siê dalej i to najlepiej specjalnymi piankami - chocia¿ mo¿e i byæ na tzw. wywijkê je¶li siê potrafi- i nie dolakierowuje siê do tego miejsca je¶li jest ono np. na ¶rodku elementu i wtedy nie masz tego schodka - bo chyba to masz na my¶li.
Najlepiej bêdziesz mia³ wszystko opisane w temacie o cieniowaniu który zapewne jest na forum i pewnie po kilkadziesi±t razy opisany. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-16, 08:29
|
0
|
|
|
|
nie odcinasz tylko pomalu schodzisz z pelnej warstwy na przypylke i na koniec rozpuch do cieniowania i tylko wystarczy musnac papierem.....jesli chodzi o lakier i baze to metoda podobna,najpierw baza z pelnej do przypylki,na to kawalek dalej lakierem z pelnej do przypylki i rozpuch na koniec mlieka i jest gitara z tym ze przed cieniowaniem musisz zmatowac np p1500 znacznie wieksza czesc elementu niz bedzie lakierowana.... |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-16, 08:57
|
0
|
|
|
|
Cytat: | i rozpuch na koniec mlieka |
Gugun, mo¿esz mi to wyt³umaczyæ? Bo nie zrozumia³em
A t± przypy³kê, to tylko regulowaæ spustem i odleg³o¶ci± pistoletu, czy dawk± lakieru przy dyszy? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-16, 09:45
|
0
|
|
|
|
i rozpuch na koniec malowania.... spustem i odlegloscia,takim fachowym jednym ruchem dloni:) |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-16, 09:46
|
0
|
|
|
|
Rozpuszczalnikiem mam rypn±æ?
EDIT
Ahaaaaa, rozpuszczalnikiem do cieniowania... A ile taki kosztuje i czy jest niezbêdny? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-16, 12:24
|
0
|
|
|
|
z app areozol ok 20zl....normalnie drozszy ale mysle ze w dobrych mieszalniach moga rozlewac.. |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-16, 14:40
|
0
|
|
|
|
Kurdê, by³em w mieszalni i nie zapyta³em, nie widzia³em, ¿e odpowiedzia³e¶....
Kupi³em bezbarwny akrylowy jaki¶, najtañszy, mam ¶ciereczkê i kubeczki.
A kiedy siê aplikuje ten rozpuszczalnik? Przed pe³nym wyschniêciem? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-09-16, 14:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Tylko nie poleæ nim po bazie!Rozcieñczalnik do cieniowania jest do bezbarwnego. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-16, 15:35
|
0
|
|
|
|
po zakonczeniu lakierowania..konczysz i sikasz tylko na przejscie bezbarwnego ze stara powloka |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2011-09-16, 18:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
gugun napisa³/a: | z app areozol ok 20zl | nie polecam w spray-u, jak ju¿ to pod pistolet APP Loser, ten spray jaki¶ lipny jest bo strasznie du¿o trzeba go aplikowaæ |
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-16, 18:53
|
0
|
|
|
|
Aha, czyli ¶wie¿utko po po³o¿eniu klaru... OK.
Czyli czeka mnie jeszcze jedna wizyta w mieszalni, ech, ju¿ mi siê tam nie chce je¼dziæ
Dobra, dziêkujê wszystkim za wypowiedzi. My¶lê, ¿e jutro ju¿ zacznê lakierowanko z jednej strony, ale to siê wyda wsio. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-16, 19:11
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | nie polecam w spray-u, jak ju¿ to pod pistolet APP Loser, ten spray jaki¶ lipny jest bo strasznie du¿o trzeba go aplikowaæ | ja bardzo zadko uzywam wiec taki areozol jest dla mnie praktyczniejszy bo wrazie potrzeby biore i sikam bez mycia pistoletu itp |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-16, 20:22
|
0
|
|
|
|
Chyba ¿e masz w swojej mieszalni materia³y DuPonta to pod pistolet mo¿esz wzi±æ AK350 bo jest bardzo dobry.
Nie jestem pewien ale czy przypadkiem nie ma go te¿ w spray-u takim md³o-zielonkawym i nie ma symbolu AK 350 R - ale jak mówi³em nie jestem pewien gugun napisa³/a: | wrazie potrzeby biore i sikam bez mycia pistoletu | {do niego to mam specjalny sprzêt z najwy¿szej pó³ki ¿e a¿ firma ¿adnego logo na nim nie wystuka³a - pewnie ¿eby siê w oczy potencjalnym z³odziejom nie rzuca³o. Nie wiem jaka to firma ale ma niebieski korpus, dyszê 0,8, bez kubka jest wielko¶ci d³oni wiêc mycia prawie nie ma. A kosztowa³o prawie 80z³ } |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-17, 10:39
|
0
|
|
|
|
Haha, w takim razie i tak du¿o lepszy pistolet ni¿ mój...
W mojej mieszalni preferuj± firmê NOVOL. Wszystko co u nich kupi³em jest w³a¶nie tej firmy.
Podk³ad - NOVOL
Klar - NOVOL
Szpachlówka - NOVOL
Zmywacz sylikonowy - NOVOL
Jedynie ta¶my maj± 3M i inne dodatki ró¿norakich firm.
Zadzwoniê do nich i zapytam co i jak, bo nie chce mi siê jechaæ (mam prawie 10km).
Tym bardziej, ¿e i tak dzisiaj wszystkiego nie zrobiê. Teraz zabieram siê za skrêcanie auta.
My¶lê, ¿e dzisiaj polakierujê tylko jeden b³otnik (lewy przedni), który mam zamiar polakierowaæ w ca³o¶ci, wiêc tutaj cieniowanie nie jest potrzebne
A dopóki nie bêdê mia³ chwili wolnego, autko bêdzie je¼dziæ zapodk³adowane.
Jak lans to lans |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2011-09-17, 17:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
Cytat: | ja bardzo zadko uzywam wiec taki areozol jest dla mnie praktyczniejszy bo wrazie potrzeby biore i sikam bez mycia pistoletu itp | ale nie trzeba myæ gun-a wylewasz resztki bezbarwnego, wlewasz Loser 2 sikniêcia w powietrze i mo¿na aplikowaæ ju¿ normalnie |
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-19, 11:16
|
0
|
|
|
|
sarnecky napisa³/a: | autko bêdzie je¼dziæ zapodk³adowane | B£¡D - brudy, t³uszcze, wilgoæ... |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-19, 11:38
|
0
|
|
|
|
Przez parê dni raczej nic mu siê nie stanie... |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-19, 13:38
|
0
|
|
|
|
sarnecky napisa³/a: | raczej | RACZEJ robi wielk± ró¿nicê.
Czytaj wy¿ej, a rób jak chcesz.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
sarnecky
|
Wys³any: 2011-09-19, 19:11
|
0
|
|
|
|
Tak czy siak, bêdzie szlifniêty jeszcze i odt³uszczony, wiêc wszystko zostanie usuniête...
Druga sprawa, ¿e jak mówi³ gugun to nie jest nowe auto i nie jadê z nim na targi w Genewie :P |
|
|
|