Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Kasiunia
|
Wys³any: 2011-09-07, 20:34 Wodze fantazji na fiacie 125p... malowanie ect.
|
0
|
|
|
|
Witam, mam chêæ pomalowania swojego samochodu. Mam talent i pomys³ wiêc poza spraw± techniczn± nie powinno byæ problemu. Problem w tym, ¿e nigdy w ¿yciu nie malowa³am niczego na samochodzie oraz niczym podobnym, ani nie lakierowa³am. Mam zamiar dokonaæ swojego dzie³a przy pomocy aerografu, a je¿eli bêdzie mi to kiepsko sz³o to przy pomocy zwyk³ego pêdzla. Mój smochód to fiat 125p.
Ca³a wizja wygl±da tak, ¿e o¶miornica
Uploaded with ImageShack.us
bêdzie na ca³± maskê. Z ka¿dej strony na boki bêd± sz³y po 2 macki do pierwszych drzwi, i tam bêdziê dziewczyna "przytulana"
i ta
przez o¶miornicê. Dziewczyny w moim wykonaniu nie bêd± mia³y tej krwii na twarzy, tylko czerwone usta. My¶la³am, ¿eby zrobiæ to wszystko na bia³ym tle, ale tylko pod postacie, z tak± nieregularn± granica kolorów (bo dó³ pojazdu- czyli, drzwi do szyb, maska i baga¿nik bêd± czarne, a dach bia³y, my¶la³am o matowym kolorze). Co do cieniowania to my¶lalam, ¿eby o¶miornica mia³a niebieskie cienie, ale niedu¿o. Wszystko ma byæ raczej w formie komiksu, takie czrno-bia³e.
Zd±¿y³am ju¿ przejrzeæ forum i zorientowaæ siê, ¿e jeste¶cie kompetetni i mogliby¶cie mi w jakim¶ stopniu pomóc zabraæ siê za to od strony przygotowania, i w g³ównej mierze malowania ta now± dla mnie technik±. Zupe³nie nie wiem na co powinnam zwróciæ uwagê, jakie farby bêd± najlepsze ( mam zamiar ko¿ystaæ tylko z koloru bia³ego, czarnego, czerwonego-krwistego- i niebieskiego).
Samochód ma obecnie szary kolor, i gdzie nie gdzie jest preparat antykorozyjny- nawet nie wiem czy to istotne przy fakcie, ¿e bêdê go malowa³a na czarno? W ka¿dym b±d¼ razie nie mam zamiaru go piaskowaæ, ani malowaæ od podstwaw.
Chia³a bym te¿ dodaæ, ¿e interesowa³y by mnie najbardziej produkty dobre w rozs±dnej cenie poniewa¿ jestem biedn± studentk±
Bardzo proszê o pomoc:) |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-08, 09:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
Kasiunia napisa³/a: | poniewa¿ jestem biedn± studentk± | biednej studentce mysle ze kazdy pomoze z mila checia:) |
|
|
|
|
Kasiunia
|
Wys³any: 2011-09-08, 15:44
|
0
|
|
|
|
W³a¶nie widzê ile odpowiedzi :( Szkoda... |
|
|
|
|
CopyManpl
|
Wys³any: 2011-09-08, 15:53
|
0
|
|
|
|
Kasiunia napisa³/a: | W³a¶nie widzê ile odpowiedzi :( Szkoda... |
Je¶li dodasz swoje zdjêcie, to z pewno¶ci± bêdzie znacznie wiêcej odpowiedzi
A tak ju¿ zupe³nie na powa¿nie, to my¶lê, ¿e musisz zadaæ konkretne pytania, bo w pierwszym po¶cie gin± w nat³oku informacji |
|
|
|
|
Kasiunia
|
Wys³any: 2011-09-08, 16:52
|
0
|
|
|
|
Napewno interesuje mnie technika malowania pistoletem. Domy¶lam siê, ¿e za pierwszym razem nie bêdzie ³atwo. Jakie¶ cenne rady i wskazówki dla pocz±tkuj±cej? Bêdê te¿ raczej malowa³a po kawa³ku, i pytanie czy bêdzie to widoczne w efekcie koñcowym?
Co da farb to ju¿ je kupi³am wiêc sprawa siê rozwi±za³a.
Co my¶licie o samym projekcie i poziomie jego trudno¶ci? |
|
|
|
|
hlecter
|
Wys³any: 2011-09-08, 17:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 213
|
co do projektu zapowiada siê fajnie , jesli chcesz robiæ to kawa³ek po kawa³ku a raczej (element po elemencie) i w miare niskobudzetowo to pry¶nij calego malczana bia³yma akrylem i pozniej zmatuj to sobie , je¶li chcesz uzyskac jako taki efekt musisz zainwestowaæ w sprzêt , farby moga byc zwyk³e bazy lakiernicze(choc mozna sie porwaæ i kupiæ dedykowane pod aero) , na start :
aerograf: H&S Ultra , lub jakis tani Paasche
farby: bazy samochodowe + ¶redni rozcieñczalnik
maska przeciwgazowa
kompresor i odwadniacz |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-08, 17:29
|
0
|
|
|
|
CopyManpl napisa³/a: | Je¶li dodasz swoje zdjêcie, to z pewno¶ci± bêdzie znacznie wiêcej odpowiedzi | jesli ladna to ja chetnie i w inny sposob pomoge... tzn pomaluje za free a tak na powaznie to nie poradzisz sobie kolezanko z lakierowaniem calego auta i z przygotowaniem go pod lakier wiec dlatego nikt sie zbytnio nie wychyla...potrzebujesz kogos kto ci auto przygotuje,siknie baza i da ci u siebie zrobic te rysunki nastepnie polakieruje...nie zebym byl cham ale to naprawde bardzo trudne.kolego FIAT 125p to nie maluch zaden tylko duzy fiat |
|
|
|
|
hlecter
|
Wys³any: 2011-09-08, 17:42
|
0
|
|
|
|
co do poziomu trudno¶ci...bêdzie ciêzko je¶li nie mia³a¶ w rêku aerografu , aero pewnie znasz z photoshopa czy paintera no i a i owszem taka miekka plama sie robi ale sama obs³uga aero jest do¶c ciê¿ka , trzeba troche praktyki zeby plynnie dozowaæ farbe i powietrze , dobierac odpowiedni± gêsto¶æ farby i ci¶nienie , projekt fajny ale radzibym przeæwiczyc , drzwi od fiacika wydaj± sie spor± powierzchni± jednak jak przychodzi namalowaæ ca³± postaæ czy jak Ty masz polowke to zaczynaja sie schody(oczywiscie namalowaæ tak ¿eby to mialo jaki¶ wygl±d)
o sry;D z rozpedu pomyli³em numerki |
|
|
|
|
Kasiunia
|
Wys³any: 2011-09-08, 18:37
|
0
|
|
|
|
Je¶li jest kto¶ z dolnego¶l±ska to z checi± przyje³a bym pomoc (Btw. podobno liczy siê wnêtrze? ;p )
Farby juz kupi³am. Novol czarny i bia³y z mieszalni. Mia³ byæ na pocz±tku ca³y czarny, ale zobaczy³am obrazek tytu³u forum i w³a¶nie tak go chcê pomalowaæ pod rysunek, tylko nie matowe.
O rysunek siê nie bojê, bo jak nie poradzê sobie z aero to poprostu wezmê pêdzel i pêdzlem bêdê malowaæ, bo to ju¿ potrafiê . A dzisiaj mia³a w rêku aero i wcale nie jest to a¿ takie trudne. Fakt faktem trzeba poæwiczyæ.
Najbardziej martwi mnie malowanie go na czarno. I w³a¶nie to chcia³am malowaæ fragmentami bo nie zabardzo mam gdzie ca³ego odrazu. I tu nie da siê u¿yæ pêdzla chyba, albo jestem w b³êdzie... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-08, 20:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Kasiunia napisa³/a: | Je¶li jest kto¶ z dolnego¶l±ska to z checi± przyje³a bym pomoc |
Mam chyba a¿ 4 km do granicy woj dolnosl±skiego.
Jest mozliwo¶æ aby dopasowaæ termin i ca³o¶c polakierowaæ.
Za free to mo¿e nie ca³kiem, ale za symboliczna kwotê amortyzacji sprzêtu
Wszystko zale¿y w który rejon dolnoslaskiego chcesz uderzyæ. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Kasiunia
|
Wys³any: 2011-09-08, 20:18
|
0
|
|
|
|
Jelenia Góra tak konkretniej. |
|
|
|
|
Mcdevil
|
Wys³any: 2011-09-08, 20:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 166 Sk±d: Leicester
|
Siema podziwiam zapa³ ale podobnie do kolegi Hlectera radze.
- Masz aero i bazy walnij sobie wprawkê na jakim¶ brystolu.
- Ja¶li ci który¶ z kolegów lakierników pomo¿e to gucio, ale bie¿ poprawkê na czas wykonania robót lakierniczych jak i samego maluna.
- pendzle niestety albo i nie , raczej wygl±daj± badziewiasto
- tak mi swita ¿e gdyby¶ pokombinowa³a z emaliami od pinstripa i zrobi³a ciekawy projekt w outline. To co¶ mog³aby¶ po¶ciemniaæ pendzelkami i ta¶m± maskuj±c±. Ale siê nie znam i tak sobie gdybam
Pozdro i powodzenia
p.s te przytulnisie to twoje grafy?
edit: czarnym po pojedyñczych elementach nie powinno byæ ró¿nicy, zrób to aero, i mniejwiêcej walnij na ka¿dym tyle samo warstw, jakie¶ mega nie doci±gniêcia powinny nie ¿ucaæ siê w oczy przy grafie . Pendzel sobie daruj ju¿ sam aero do t³a jest dyskusyjny. |
|
|
CopyManpl
|
Wys³any: 2011-09-08, 21:08
|
0
|
|
|
|
Kasiunia napisa³/a: | (Btw. podobno liczy siê wnêtrze? ;p ) |
Droga Kasiu, jeste¶my na forum lakierniczym tu siê liczy przede wszystkim wygl±d zewnêtrzny :P |
|
|
|
|
Kasiunia
|
Wys³any: 2011-09-08, 21:30
|
0
|
|
|
|
Mcdevil napisa³/a: | bie¿ poprawkê na czas wykonania robót lakierniczych jak i samego maluna.
|
O jaki czas chodzi?
Wiem, ¿e farba szybko twardnieje, dlatego je¿eli ju¿ to bym dozowa³ farbe w ma³ych ilo¶ciach. I wiem, ¿e nie dam rady zrobiæ ca³ego rusunki za jednym razem.
Pozatym samochód chcia³am malowaæ normalnym pistoletem a nie areo Na to siê nie porywam. Z tym pêdzlem te¿ ¿artowa³am :p
Co do malownaia pêdzlami to chodzilo mi o sam rysunek- kontur-, mniej wiêcej co¶ jak to pinstrip, a cienie robi³a bym areo.
Normalnymi farbami akrylowymi mo¿na t± technik± malowaæ?
Co do dziewczyn to nie s± one mojego autorstwa, ale s± w klimacie w jakim chcia³a bym swoje., moja jest natomiast o¶miornica, i tutaj jej skoñczony szkic
@CopyManpl to dlaczego wy sie nie chwalicie swoim wygl±dem zewnêtrzym? Zawsze mo¿ecie u¿yæ wyobra¼ni ;p |
|
|
|
|
Mcdevil
|
Wys³any: 2011-09-08, 21:48
|
0
|
|
|
|
Lakiernik musia³by przygotowaæ blachy waln±æ podk³ad(y) i bazê. Wtedy wkraczasz ty z malunem nastêpnie kto¶ ci lakieruje. Nie wiem jak inni ale ja siê guzdra³em od cholery przy malowaniu .
Mój jaki¶ tam g³upi plan, polega³by na tym ¿e lakiernik robi wszystko baza na to lakier. Nastêpnie w zaciszu domowym jakim¶ zamiennikiem 1shota (podpytaj kfiatka) jakim¶ pendzelkiem(podpytaj kfiatka ) przy pomocy ta¶m maskuj±cych(gdy¿ same piny mo¿e nie wygl±daj± ale s± trudne) wykonujesz swój projekt w samym outline-kontór. Np klasycznie czerwony i bia³y.
Je¶li olejesz i zrobisz na ¿ywca, efekt mo¿e byæ dziwny .
Up to you girl
edit: problemem w pendzelkach jest uzyskanie sensownej linii, wszelkie nawet z pozoru ma³e b³êdy, niszcz± ca³y efekt. |
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2011-09-08, 21:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 213
|
Mnie tu najbardziej dziwi ,¿e dziewczyna ma du¿ego fiata bez wspomagania
Jako¶ nie widzê malowania ca³ego auta bez rozkrêcania klamek itd. - bo skoro malowaæ ³adnie i ca³o¶ciowo klarem to szkoda pracy na sztukê obklejaj±c klamki itd.
Te farby co kupi³a¶ to baza czy akryl ? - a je¶li nie wiesz o co pytam to inaczej : dosta³a¶ do tego utwardzacz ?? |
|
|
|
|
Mcdevil
|
Wys³any: 2011-09-08, 22:05
|
0
|
|
|
|
"Mnie tu najbardziej dziwi ,¿e dziewczyna ma du¿ego fiata bez wspomagania "
A nie zdziwi³o ciê odrobinê chudson, ¿e Kasiunia czce waln±æ ca³e autko od strony aero jak i lakierniczej nie maj±c nigdy styczno¶ci z tematem |
|
|
raf379
|
Wys³any: 2011-09-08, 22:19
|
0
|
|
|
|
ogólnie to tutaj chyba trafia wiêcej ludzi nie maj±cych nigdy styczno¶ci z tematem(tak jak ja ) ni¿ fachowców i zapewne dlatego nikogo to nie dziwi |
|
|
|
|
Kasiunia
|
Wys³any: 2011-09-08, 22:57
|
0
|
|
|
|
@Mcdevil zastanawia mnie po co 2 razy kla¶æ lakier?
@chudson jak siê nie ma co siê lubi, to siê lubi co siê ma ;p je¼dziæ i tym siê da.
chyba akryl, i dosta³am do tego utwardzacz.
A jak wy siê uczyli¶cie? Odrazu mieli¶cie fach w reku? Od czego¶ trzaba zacz±æ, dlatego te¿ liczê na wasz± pomoc. Mo¿e dziêki wam zrobie mniej b³êdów i bêdzie to jako¶ wygl±daæ.
Naprawde jestem wdziêczna za ka¿d± rade i sugestie itd. :* |
|
|
|
|
Mcdevil
|
Wys³any: 2011-09-08, 23:30
|
0
|
|
|
|
Ta moja nadajmy jej nazwê operacyjn± "gupia" akcja, polega na tym, ¿e pinów, a w naszym przypadku, pseudo nie trzeba pó¼niej zamykaæ bezbarwnym. W przeciwieñstwie do aero. Malujesz po lakierze. Da³o by ci to wiêksze pole manewru. Zupe³nie przygotowany samochodzik walniêty w biel i czerñ na spokojnie powoli mo¿esz mazaæ tymi do pinów.
Akcja powsta³a kiedy¶ w moim ³bie gdy mia³em malowaæ rowerek, a nie by³o mowy o polakierowaniu go. Walno³em kilka krech do¿ucaj±c motyw "la linea" ten ludzik z linii kreskówka francuska. I efekt by³ ca³kiem ca³kiem. Taki myk coby oszukaæ trochê, bo rasowych pinów nie mia³em szans wykonaæ. Nie dokoñczy³em a zdjêæ nie zrobi³em gdy¿ po¿ar³em siê z typem.
Po prostu kombinujê co¶ ¿eby¶ mia³a ³atwiej. A efekt wygl±da³ na profeskê. Nadal jest kilka problemów, projekt trzeba by³o by przerobiæ pod kontóry. U¿ywaj±c ta¶m 3m przyklejasz je z dwóch stron linii i wype³niasz pêdzlem. Nadal mo¿e byæ problem z uzyskaniem fajnej krechy. Musia³aby¶ podpytaæ kogo¶ kto bawi siê w piny. Pendzelek jak i farba mia³y by kluczowe znaczenie.
Gdyby¶ jednak chcia³a robiæ aero, po prostu bojê siê ze mog³aby¶ wymiêc. ¦cis³e powi±zanie z lakiernictwem, czasówka, nie znajomo¶æ sprzêtu. W aero u¿ywa siê pendzelków równie¿ ale sporadycznie i nie umiejêtne po prostu syfnie mog± wygl±daæ.
"A jak wy siê uczyli¶cie? Odrazu mieli¶cie fach w reku?" Fachu ni mam
w aero rozkrêcam siê i mam masê roboty przed sob±, coby to jako¶ sz³o a w lakiernictwie jestem w czarnym, czarnym lesie w czarnym domku w którym stoi czarny stó³ a na nim czarna... w skrócie nie znam siê.
Z Hlekterem radzili¶my ci zrobiæ wprawki co by obyæ siê z paskudztwem jakim jest aero. I jak co¶ to pytaj, nawet jak co¶ wydaje ci siê g³upie.
Pozdro
p.s ale ¿em siê rozwlek³ |
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-09, 05:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
hlecter napisa³/a: | maska przeciwgazowa | Heee ju¿ widzê jak w takiej masce ktokolwiek lakieruje ca³e auto a pó¼niej na dodatek ¶lêczy godzinami z aero
W takim sprzêcie niejeden kozak polegnie po kilkunastu-kilkudziesiêciu- minutach - i to nie lakieruj±c a siedz±c na sto³ku, bez po³atki, plecaka i ka³acha na plecach: http://www.maski.wojsko.pl/mp-4.htm
No chyba ¿e chodzi o maskê-pó³maskê lakiernicz±. Wtedy to co innego |
|
|
|
|
hlecter
|
Wys³any: 2011-09-09, 06:03
|
0
|
|
|
|
przeciwgazowa/lakiernicza zwa³ jak zwa³ , macha z flitrem wêglowym wy³apuj±cym lotne cz±steczki rozpuszczalnikow organicznych...skoro juz do tablicy zostalem zawo³any.. najlepiej 3m , ale tañsze firmy jak secura czy euramask te¿ dzia³aj± |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-09, 06:07
|
0
|
|
|
|
Kat tutaj w brew pozorom nie koniecznie jest ³atwo pomóc bo do tego trzeba osoby bardzo wszechstronnej a dok³adnie bieg³ej i w lakiernictwie samochodowym jak te¿ i aero oraz pewnej wiedzy o materia³ach u¿ywanych w obydwu dziedzinach.
Ja przyznajê siê ¿e -o tyle o ile - co¶ tam s³ysza³em, widzia³em i robi³em w refinishu o tyle jestem zielony w aero i materia³ach w nim u¿ywanych.
Bêdziesz krasiæ du¿ego fiuta { } i ju¿ wiadomo ¿e akrylem wiêc jedna ze spraw jest ju¿ prosta: teraz po przygotowaniu go do lakierowania lakierujesz w te wybrane barwy i czekasz a¿ lakier stwardnieje plus uzyska swoje pe³ne w³a¶ciwo¶ci - doschnie.
I tu nic nie zmienisz. No ale Ty chcesz w lekkim macie wiêc trzeba ten akrylik wzbogaciæ mat past± - tylko pytanie ile i jak±.
Nastêpna sprawa to przygotowanie auta pod ten akryl bo szkoda Twojej niew±tpliwie ¿mudnej pracy {o kosztach nie wspominaj±c} je¶li na wiosnê w barwach znów bêdzie królowa³ RUDY i na dodatek napompowany -burchle
To tyle -tylko minimum albo i tego nie- odno¶nie samego lakierowania akrylem.
O aero niewiele a w zasadzie nic nie wiem. Lecz coby to nie by³o to czeka najpierw zmatowanie tego akrylu.
Je¶li aero bêd± w akrylu to na koniec czeka znów przematowanie i pokrycie samym lakierem bezbarwnym. Je¶li bazami to tak samo - tylko ¿e ju¿ bez matowania ale z kolei trzeba siê wyrobiæ w czasie w którym s± one aktywne chemicznie aby po jakim¶ czasie klar z nich nie z³azi³.
Tylko je¶li bêdzie to cokolwiek pokrywane pó¼niej klarem to co z wcze¶niejszym matem? Chyba bêdzie ju¿ po nim.
Tak jak wspomnia³em wcze¶niej nic nie wiem o aero a w zasadzie materia³ach tam u¿ywanych i musisz siê na spokojnie 100 razy zastanowiæ a pytañ zadaæ podobne ilo¶ci aby siê nie narobiæ na darmo.
{je¶³i chodzi o przedstawione powy¿ej Twoje dziewczyny to proponujê pozmniejszaæ im klatki piersiowe to bêd± ³adniejsze i proporcjonalniejsze - miêdzy innymi dlatego te¿ ¿e automatycznie bardziej uwypukli siê i inna czê¶æ cia³a }
Pozdrawiam i powodzenia |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-09, 06:13
|
0
|
|
|
|
hlecter napisa³/a: | przeciwgazowa/lakiernicza zwa³ jak zwa³ | I tu siê nie zgodzê...
Nie chcia³bym siê pomyliæ w obydwu przypadkach:
i¶æ w gazy bojowe z mask± lakiernicz±, ani te¿ lakierowaæ w OP1
Ale spoko wyluzuj bo wiem co mia³e¶ na my¶li, lecz tu siê pisze do osoby która nie ma o tym zielonego pojêcia i co bêdzie jak zamówi tak± maskê np. na ALLEdrogo i dostanie w komplecie z po³atk±, menaszk±, fink±, ...... i w takim zestawie bêdzie chcia³a zabraæ siê do pracy bo ponoæ tak siê robi? |
|
|
|
|
hlecter
|
Wys³any: 2011-09-09, 06:25
|
0
|
|
|
|
co do aktywno¶ci chemicznej , wysychania bazy (je¶li malowa³aby¶ bazami) to wiem ¿e to co tu napisze bêdzie zjechane , ale o wysychanie sie nie bój;] mo¿esz dodac troche utwardzacza do akrylu ale nie musisz , grafika max 2 dn moze postac bez zamkniêcia bezbarwnym (ale oczywi¶cie lepiej sie streszczaæ), je¶li zostanie to zalane grub± warstw± bezbarwnego bêdzie dobrze |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-09, 07:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Panowie ,nie widzicie ¿e "kto¶" was w ch..... "³aduje" w tym temacie Wystarczy ¿e ma "¿eñskiego" nicka i ju¿ ..... was ma A temat te¿ jest do¶æ "ciekawy" Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Mcdevil
|
Wys³any: 2011-09-09, 08:12
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 lepiej zak³adaæ ¿e jednak nie . Faktycznie gdyby Heniu napisa³ ¿e se fiata peæka, to zla³ bym temat.
Je¶li robisz aero to chocia¿ posied¼ trochê i po¿±dny projekt przygotuj. Im wiêcej czasu w niego w³o¿ysz tym szybciej poleci aero.
Z tym czasem wysychania bazy to dra¿liwy temat, w swoim przypadku podrzucê ¿e baza sobie sch³a jaki¶ miesi±c . I mimo ¿e moto stoi w krainie deszczowców na zewn±trz po ponad roku mam rdze . Ale tylko tam gdzie mi jakie¶ jeb... cw... w ... przerysowa³y . Sam jestem ciekaw co w tym temacie my¶l± lakiernicy. Teoria a ¿ycie czasem siê nie stykaj±. |
|
|
Kasiunia
|
Wys³any: 2011-09-09, 12:58
|
0
|
|
|
|
"je¶³i chodzi o przedstawione powy¿ej Twoje dziewczyny to proponujê pozmniejszaæ im klatki piersiowe to bêd± ³adniejsze i proporcjonalniejsze " taki mia³ byæ zamiar, najwidocznej zapomnia³am o tym wspomnieæ ;p
Co do matu to ju¿ mi ten pomys³ przeszed³, bêdzie normaly czarny b³yszcz±cy. ha ha...
"...lecz tu siê pisze do osoby która nie ma o tym zielonego pojêcia i co bêdzie jak zamówi tak± maskê np. na ALLEdrogo i dostanie w komplecie z po³atk±, menaszk±, fink±,"- nie jestem blondynk± i domy¶lam siê, ¿e w masce lekarskie te¿ siê nie lakieruje!
"Panowie ,nie widzicie ¿e "kto¶" was w ch..... "³aduje" w tym temacie Wystarczy ¿e ma "¿eñskiego" nicka i ju¿ ..... was ma A temat te¿ jest do¶æ "ciekawy" Pozdrawiam!"
@Robertlodz09 S£UCHAM? kto¶ tu ma kompleksy? Przecie¿ to jaka¶ niedorzeczno¶æ! Dlatego, ¿e jestem dziewczyn± to nie mogê siê tym interesowaæ? Dziewczyny siê tym nie zajmuj±?
@Mcdevil zaczynam siê zastanawiaæ powa¿nie nad tymi szablonami z brystolu. Faktycznie bylo by to o wiele latwiejsze, a pó¼niej tylko cieniowanie zrobie areo i z g³owy. Jakiej grubo¶ci powinny byæ wyciêcia, ¿eby w miarê to wygl±da³o?
Tylko najbardziej mnie martwi malowanie go ca³ego... |
|
|
|
|
Kasiunia
|
Wys³any: 2011-09-09, 12:59
|
0
|
|
|
|
2 razy siê to samo wys³a³o... -.-' |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-09, 18:49
|
0
|
|
|
|
Kasiunia napisa³/a: | Jelenia Góra tak konkretniej. |
135 km.
Jesli odleg³o¶c nie stanowi problemu to zapraszam. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-09, 18:50
|
0
|
|
|
|
Kasiunia napisa³/a: | Jelenia Góra tak konkretniej. |
135 km.
Jesli odleg³o¶c nie stanowi problemu to zapraszam. |
|
|
|
|
Mcdevil
|
Wys³any: 2011-09-09, 19:59
|
0
|
|
|
|
"zaczynam siê zastanawiaæ powa¿nie nad tymi szablonami z brystolu". hmm ?
Ok wróce do wcze¶niejszego pytania
"A jak wy siê uczyli¶cie? Odrazu mieli¶cie fach w reku?"
Tylko z aero
-Obejrzenie filmiku z dagger stroke, oraz obadanie istnienia i wykorzystania transparêtnych i kryj±cych. W innych technikach plastycznych nie spotka³em siê z tym.
-Kilka podej¶æ do kresek i kó³ek brzmi g³upio ale w ¶wietle daggersów ju¿ nie tak
-Walniêcie jakiego¶ tematu na wspomnianym wcze¶niej bristolu/papierze
-Wnioski
-Walniêcie nastêpnego
-Wnioski
x 7
-Walniêcie blachy æwiczebnej
-Rozkminka
x2
-Strzelenie motorka
-wnioski co siê uda³o, co jak wygl±da po klarze, co mo¿na by³o strzeliæ lepiej, i jak zaatakuje nastêpnym razem, ile czasu potrzebujê na dany projekt i czemu tak ku... du¿o i tp
W miêdzy czasie kompletowanie sprzêtu oraz wa³kowanie for tematycznych zakresu aero jak i lakiernictwa
O "gupiej" akcji olej zapomnij(te pseudo-piny), bo pewnie nie potrzebnie zamiesza³em sorry
outLinie nie wiem, ja bym pendzlem ich nie robi³.
Pozdro i powodzenia |
|
|
Kasiunia
|
Wys³any: 2011-09-09, 21:02
|
0
|
|
|
|
@Mcdevil wszystko ³adnie piêknie,ale ja chyba nie mam tyle czasu. A z tym brystolem, to widzia³am jak robi± poprostu szablony i odrywowuj± kontur areo. Pomy¶la³am, ¿e w³a¶nie tak mogê zrobiæ i nie bêdê musia³a siê bawiæ z malowanie rêcznie, wiêc najwiêksze zmartwienie bym mia³a z g³owy...
@Lackdoctor nie jest a¿ tak daleko, wiêc jakby¶ mi wys³a³ jakie¶ konkretniejsze info odno¶nie terminu i kosztów, by³a bym wdziêczna mo¿e byæ prv |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-10, 09:48
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor, ty to masz farta... |
|
|
|
|
Kasiunia
|
Wys³any: 2011-09-10, 12:44
|
0
|
|
|
|
Je¿eli jest kto¶ bi¿ej i chcia³by mi pomóc, to ¶mia³o. Dodatkowo pozna mnie osobi¶ci |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-10, 15:28
|
0
|
|
|