Autor |
Wiadomo¶æ |
|
foobar
|
Wys³any: 2011-09-10, 16:10 Baza odchodzi od podk³adu jak folia
|
0
|
|
|
|
Witam, lakierowa³em niedawno pierwszy raz swój motocykl. Podk³ad APP, baza i na to klar APP. Kolor mi siê nie spodoba³ wiêc postanowi³em, ¿e przemalujê. Chcia³em parê szczegó³ów zrobiæ no¿ykiem i zauwa¿y³em, ¿e stara baza z klarem schodzi jak folia, udaje siê urwaæ kawa³ki 10x20cm i rêce mi opad³y.
Mo¿e kto¶ podpowie co zrobi³em ¼le wcze¶niej, ¿eby znowu nie skopaæ? Podk³ad by³ tarty 400 i dobrze odt³uszczony.
Dziêkujê. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-10, 17:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
jakbym tam byl...wlasnie za chwile ide lakierowac auto jeszcze raz calaka,tez odeszlo jak folia i tez bezbarwny i podklad app wiec juz chyba wszystko jasne...a bylem przekonany zwe wina bazy.ja zerwalem ta folie,dalem jeszcze raz cienko innym podkladem wiec powinno byc ok |
|
|
|
|
foobar
|
Wys³any: 2011-09-10, 17:22
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | jakbym tam byl...wlasnie za chwile ide lakierowac auto jeszcze raz calaka,tez odeszlo jak folia i tez bezbarwny i podklad app wiec juz chyba wszystko jasne...a bylem przekonany zwe wina bazy.ja zerwalem ta folie,dalem jeszcze raz cienko innym podkladem wiec powinno byc ok |
No ja teraz mam Novola podk³ad i bazê/klar te¿ innej firmy. Zobaczymy.
Czê¶c poszlifowa³em papierem i teraz mi cienko to dobrze zedrzeæ, jakie¶ pomys³y? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-10, 17:31
|
0
|
|
|
|
ja uzylem szpachelka paznokci i maszynki |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2011-09-10, 18:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
A którego podk³adu to siê tyczy tego tañszego (oko³o 30z³) czy dro¿szego (ok.40z³) ? bo opisu z puszki teraz nie pamiêtam . Akurat testujê ten dro¿szy i bêdê go k³ad³ na ca³osciówkê VW T5 a tu koszt ponownego lakierowania jest ogromny . |
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-10, 18:19
|
0
|
|
|
|
ten drozszy jest zayebisty...ten tanszy do niczego,wzielem na stara aste g na probe i lipa...drozszym lakierowalem juz 3 auta i zadnych jaj...no chyba ze lakieru wina ... |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2011-09-10, 18:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
Ufffff bo kupi³em 4L tego dro¿szego . Lakier te¿ mam z APP ale 1L na próbê (jeszcze nie testowa³em) na ca³o¶ciówkê idzie lakier Novol Spectral 505 bo jest |
|
|
foobar
|
Wys³any: 2011-09-10, 19:16
|
0
|
|
|
|
Homer S. napisa³/a: | A którego podk³adu to siê tyczy tego tañszego (oko³o 30z³) czy dro¿szego (ok.40z³) ? bo opisu z puszki teraz nie pamiêtam . Akurat testujê ten dro¿szy i bêdê go k³ad³ na ca³osciówkê VW T5 a tu koszt ponownego lakierowania jest ogromny . |
Ja mia³em ten http://www.app.com.pl/pro...ridn=3&prid=565 2K HS Compact Acrylfiller 5:1 |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-12, 09:32
|
0
|
|
|
|
a bo z tym podkladem jest cos nie tak...nawet na te tansze sie nie nadaje bo nic sie go nie 3ma... Homer S. napisa³/a: | na ca³o¶ciówkê idzie lakier Novol Spectral 505 bo jest | i prawidlowo calosciowki najlepiej robic sprawdzonym materialem do ktorego ma sie 100% pewnosci...kombinacje to na malych elemencikach...ja juz bede wiedzial na przyszlosc:) |
|
|
|
|
zwibel
|
Wys³any: 2011-09-12, 20:10
|
0
|
|
|
|
Qrcze mam teraz w³a¶nie micre z zderzakiem od którego lakier odchodzi p³atami, mia³em nagraæ filmik ja fajnie szpachelka idzie pod baz±:D ¦ci±gn±³em bazê i klar szpachelk±. Nie wiem co by³o wcze¶niej k³adzione. Zosta³ na zderzaku podk³ad, ale co teraz robiæ?? Podk³ad nie bardzo ju¿ chce zej¶æ, zmywaæ go czy spróbowaæ przeszlifowaæ i zarzuciæ nowym podk³adem i zobaczyæ co siê bêdzie dzia³o?? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-13, 09:54
|
0
|
|
|
|
zwibel napisa³/a: | Qrcze mam teraz w³a¶nie micre z zderzakiem od którego lakier odchodzi p³atami, mia³em nagraæ filmik ja fajnie szpachelka idzie pod baz±:D ¦ci±gn±³em bazê i klar szpachelk±. Nie wiem co by³o wcze¶niej k³adzione. Zosta³ na zderzaku podk³ad, ale co teraz robiæ?? Podk³ad nie bardzo ju¿ chce zej¶æ, zmywaæ go czy spróbowaæ przeszlifowaæ i zarzuciæ nowym podk³adem i zobaczyæ co siê bêdzie dzia³o?? | NIE GADAJ Ze app?? ja nolozylem inny na to i chyba jest ok... |
|
|
|
|
zwibel
|
Wys³any: 2011-09-13, 16:21
|
0
|
|
|