|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-08, 17:39
|
0
|
|
|
|
zadaÂłem sobie troszkĂŞ trudu i popytaÂłem tu i Ăłwdzie.
Nowa kabina(wprawdzie chinska),ale nowa z peÂłnym serwisem,montazem i dowozem w dowolne miejsce w Polsce kosztuje 66 tys zÂł(takie dostaÂłem info )
Inwestor musi zapewnic tylko prad(co jest chyba logiczne) i pÂłytĂŞ betonowa pod montaz.
UÂżywka bedzie za poÂłowe tej sumy.
I daja gwarancje ze sprawnie i bezproblemowo bedzie mozna lakierowac 24 miesiÂące(gwarancja)...oczywiscie z peÂłnym zastosowaniem technologii lakierĂłw wodnych.
Skoro ja konfabuluje to ty jestes bajkopisarzem totalnym.
ZadaÂłem sobie trud by sprawdziĂŚ co sie moÂże w takiej kabinie popsuĂŚ,hmmm swietlĂłwki ,sciany,wentylatory,.. palnik...z tego co mnie poinformowano ta newralgiczna czecs kazdej kabiny jest dobrej wÂłoskiej firmy...tak wyglada chinszczyzna.
Teraz mozesz mi pokazac te swoja za 138 tys...
I tak mozemy sie spierac ile straczy stron....wiesz co, jak tak sie w glebiam w szczegó³y to rzeczywiscie to moze dobry biznes,mozna podzieliÌ twoje sumy na pó³ i jeszcze zarabiaÌ...
pozdrawiam
Piszac nastĂŞpne posty ,zwaz Âże temat jest....maÂła lakiernia na start!!! |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-01-08, 18:27
|
0
|
|
|
|
Pany, uwarzam Âże nie ma sensu siĂŞ dalej kÂłucic bo nikt nikogo nie przekona. Front, buduj sobie ten warsztat jaki tylko chcesz i za jak najmniejsze pieniÂądze, daj Ci boze W tym roku na jesieni zamierzam zaczÂąc walke ze swoim warsztatem, zaÂłoÂże oddzielny temat na forum i bede prowadziÂł relacje ze zdjĂŞciami z przebiegu prac. Jak zkoncze to wrzuce na forum liste co ile mnie kosztowaÂło. Wtedy wszyscy siĂŞ przekonamy |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-08, 18:37
|
0
|
|
|
|
Ziemba, |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-01-08, 18:41
|
0
|
|
|
|
Nadal uwarzam Âże te Twoje 60m2 bĂŞdzie stanowczo za maÂło. Ale jak to postawisz to sam przyznasz mi racje |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-08, 19:44
|
0
|
|
|

|
ZdradzĂŞ ci tajemnicĂŞ front ! ChĂŞtnie siĂŞ zaangaÂżowaÂłem w spĂłr z tobÂą bo ta wymiana postĂłw pokazuje zasadniczo dwa skrajne bieguny uczestnikĂłw tego forum. TY absolutny DYLETANT bez Âżadnego doÂświadczenia w budowie szczegĂłlnie budowie serwisĂłw samochodowych caÂłkowita ignorancja dla przepisĂłw i wymogĂłw formalnych ... zapaÂł i pasja i marzenie Âże moÂżna zbudowaĂŚ i wyposaÂżyĂŚ warsztat za 100 000 tyÂś i byĂŚ szczĂŞÂśliwym lakiernikiem malujÂąc na czarno po 150 zÂł za element. caÂłkowity przeciwnik kredytĂłw
Na przeciw twoich opinii JA - 22 lata w branÂży lakierni samochodowych, kierownik trzech ASO, Dyrektor techniczny u importera ram i kabin lakierniczych, od 12 lat projektuje a od 8 budujĂŞ lakierniĂŞ w branÂży samochodowej i przemyÂśle. Znam przepisy procedury i technologiĂŞ w samochodowce i w trudnym i wymagajÂącym przemyÂśle. Nie tolerujĂŞ pracy zarobkowej na czarno i uwaÂżam, Âże inwestycja musi mieĂŚ ekonomiczne uzasadnienie oparte o biznes plan !
FAKTY kontra MARZENIA + PASJA ... momentami strasznie ÂżaÂłujĂŞ, Âże brak ci takiej podstawowej wiedzy na tema branÂży bo gdybyÂś miaÂł choĂŚby minimum takich technicznych informacji na temat wymogĂłw technologicznych i wyposaÂżenia to by byÂła naprawdĂŞ wnikliwa analiza skrajnie roÂżnych sposobĂłw postrzegania tej branÂży. dokÂładne odbicie tego co dzieje siĂŞ na forum !
Bardzo wiele osĂłb to czyta ale nikt siĂŞ nie wtrÂąca ... tylko obserwuje !
DOBRA ALE DO RZECZY :
front247 napisał/a: | zadaÂłem sobie troszkĂŞ trudu i popytaÂłem tu i Ăłwdzie.
Nowa kabina(wprawdzie chinska),ale nowa z peÂłnym serwisem,montazem i dowozem w dowolne miejsce w Polsce kosztuje 66 tys zÂł(takie dostaÂłem info )
Inwestor musi zapewnic tylko prad(co jest chyba logiczne) i pÂłytĂŞ betonowa pod montaz.
Teraz mozesz mi pokazac te swoja za 138 tys...
PiszÂąc nastĂŞpne posty , zwaÂż Âże temat jest....maÂła lakiernia na start!!! |
zawa¿y³em i wysz³o na to ¿e kabina w ma³ej lakierni na start jest nie potrzebna ... i o tym jest moja ostatnia publikacja prasowa LAKIERNIA Z KABIN¥ LUB BEZ ? a temat tej dyskusji to STARTOWAà Z LAKIERNI¥ ( ma³e doœwiadczenie ) - nikt nie pyta³ o ma³¹ lakierniê
co do ró¿nicy pomiêdzy 66 000 a 138 000 netto to kszta³tuje siê ona tak :
66 000 z³ + wymiana palnika na dwustopniowy 320 KW, dostawa zbiornika na olej opa³owy dwup³aszczowego z instalacj¹ miedziana, koniecznoœÌ spe³nia normy PN-EN 13355 Kabiny zespolone normy bezpieczeùstwa. Wymagana prêdkoœÌ opadu powietrza na poziomie 0,3 m/sek przy oporze przep³ywu 558 Pa. Wymagane wzmocnione oœwietlenie dolne ³¹cznie 1200 luxów, brak skosów przy suficie i dachu w celu wyeliminowania turbulencji powietrza, system spraytronic prze³¹czaj¹cy kabinê w cykl recyrkulacji przy bezczynnoœci pistoletu lakierniczego powy¿ej 5 minut. Automatyka regulacji ciœnienia. Presostaty bezpieczeùstwa i czujniki zu¿ycia filtrów kieszeniowych. Elektrozawór na instalacji sprê¿onego powietrza odcinaj¹cy jego dop³yw po wy³¹czeniu wentylatorów wyci¹gowych. Pe³na recyrkulacja w fazie suszenia 90 / 10 %. Izolowany termicznie dach œciany i obudowy wentylatorów we³n¹ mineraln¹ 60. Kraty pod³ogowe o wysokoœci 4 cm p³askownik w p³askownik atest na nacisk 800 kg na punkt styku, 800 x 400 x 300 wysokoœci z mo¿liwoœci¹ lakierowania ka¿dego busa i samochodu dostawczego. System speed do suszenia bazy wodnej pozwalaj¹cy po wciœniêciu jednego przycisku na dwa szybkie uderzenia ciep³ego powietrza o temp 40 st C w odstêpach 3 minut i lakierowanie klarem po 10 minutach suszenia bazy. Instalacja ochrony przed przepiêciami elektrycznoœci statycznej w³¹czona do otoku zewnêtrznego budynku. Filtr sufitowy 600, Turbiny wentylatorów i silniki sterowane falownikami Silniki o mocy 9,5 KW ka¿dy !!!! wydatek z uwzglêdnieniem oporów mat filtracyjnych do 600 Pa - 30 000 m3/h... W cenie filtr powietrza SATA DUBEL i pistolet lakierniczy SATA 3000 HVLP, oraz niebieski przewód z atestem. W cenie wniosek zg³oszeniowy emitorów do WIOŒ dopuszczaj¹cy kabinê do u¿ytkowania, oraz klasyfikacja po¿arowa i wybuchowa kabino suszarki i jej przestrzeni zewnêtrznej !
Teraz zadaj sobie trochê trudu i sprawdŸ czy którakolwiek z chiùskich kabin za 60 000 ma choÌ by jeden z tych elementów ! JEDEN ( z wy³¹czeniem elementów sieci sprê¿onego powietrza bo gratis poza specyfikacj¹ kabiny )
I niech ci oferent najpierw skoryguje cenĂŞ o 12 000 i zastÂąpi styropian w panelach Âścian weÂłnÂą mineralnÂą bo to Polska i temperatury czasami spadajÂą poniÂżej 0 st C ! ... i jak to nie kÂłopot to poszukaj takiej kabiny z Chin gdzie drzwi frontowe otwierajÂą siĂŞ z zewnÂątrz kabiny !!! ... bo to juÂż opcja ... za dopÂłatÂą !
Masz jakieÂś pytania pomocnicze @front ? MoÂże ... ile kosztuje nowiutka kabina w Chinach ?
Z mi³¹ chêci¹ ci odpowiem @front ... oko³o 4 220 $ + fracht + op³ata kontenerowa + ubezpieczenie + transport z Gdyni. Monta¿ ok 6000 z³ + kana³y wentylacyjne . Ciekawy jednak jestem co ci z tej informacji ? ... i tak nie wiesz jak kupiÌ kabinê w Chinach i j¹ tu przywieœÌ ! |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-08, 20:18
|
0
|
|
|
|
WyczytaÂłem na forum ze kabina sÂłuzy do:
-tego by miĂŞc wentylacjĂŞ tam gdzie siĂŞ maluje
-by nie miec paprochów na lakierze,do czego zapewne s³u¿¹ filtry
-by we wÂłasciwy sposĂłb i w odpowiedniej temperaturze naÂłozyc lakier i go potem wysuszyĂŚ
Te wÂłasnie wymogi speÂłnia...uzywana kabina z allegro za 20 tys, chinska kabina z allegro za 50 tys,inna chinska za 60-pare tys. ,o ktĂłrej pisaÂłem,ta twoja za 138 netto...nawet ta z chin za 2000 dolcĂłw,ktĂłrej ja nie umiem sprowadziĂŚ,ale to jest pozytywne bo mamy mozliwoÂśc wyboru,i w kazdej z tych kabin moÂże pracowaĂŚ sumienny fachowiec...moze tez papudrok
Wiêc jeœli ktos startuje z lakierni¹ i ma œwiadomoœÌ ze mo¿e stac siê w³ascicielem miejsca do malowania za 20 tysi ale i sa takie za 138 tys. to on wybiera taùsz¹ opcje,co nie znaczy gorsz¹ w jego warunkch.
Tacy ludzie nieraz maja w³asnie k³opot czy kupic tansze rzeczy..czy w ogóle zrezygnowaÌ,bo ich nie stac.Ja uwa¿am ¿e ka¿da inicjatywa jest godna poparcia.Co mnie interesuje ze mój lakiernik pomaluje mi na totalna ig³ê auto,w chinskim badziewiu?NIc.
Teraz jeÂśli taki ktos,podliczy oszczednoÂści na kazdym z elementĂłw takiej inwestycji to moze sie okazaĂŚ ze Âładny grosz mu zostanie w kieszeni.
A interes i zarabianie moze juz zaczynac, Sam napisaÂłes ze po 35 latach zycia to juÂż sie mozna tylko patrzec jak inni sie dorabiaja,(ja akurat tak nie myÂśle),dlatego czym szybciej ktos zacznie kto ma jakies tam ambicje ,tym lepiej,tak sadze.
pozdrawiam
A o te otwierajace siĂŞ drzwi to..nie spytaÂłem,kurcze a o co tu biega z tymi drzwiami?
Myslalem Âże zawsze sie otw. na zewnÂątrz |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-08, 21:11
|
0
|
|
|

|
front247 napisał/a: | WyczytaÂłem na forum ze kabina sÂłuzy do:
-tego by miĂŞc wentylacjĂŞ tam gdzie siĂŞ maluje
-by nie miec paprochów na lakierze,do czego zapewne s³u¿¹ filtry
-by we wÂłasciwy sposĂłb i w odpowiedniej temperaturze naÂłozyc lakier i go potem wysuszyĂŚ
Te wÂłasnie wymogi speÂłnia...uzywana kabina z allegro za 20 tys, chinska kabina z allegro za 50 tys,inna chinska za 60-pare tys. ,o ktĂłrej pisaÂłem,ta twoja za 138 netto...nawet ta z chin za 2000 dolcĂłw,ktĂłrej ja nie umiem sprowadziĂŚ,ale to jest pozytywne bo mamy mozliwoÂśc wyboru,i w kazdej z tych kabin moÂże pracowaĂŚ sumienny fachowiec...moze tez papudrok
Wiêc jeœli ktos startuje z lakierni¹ i ma œwiadomoœÌ ze mo¿e stac siê w³ascicielem miejsca do malowania za 20 tysi ale i sa takie za 138 tys. to on wybiera taùsz¹ opcje,co nie znaczy gorsz¹ w jego warunkch.
Tacy ludzie nieraz maja w³asnie k³opot czy kupic tansze rzeczy..czy w ogóle zrezygnowaÌ,bo ich nie stac.Ja uwa¿am ¿e ka¿da inicjatywa jest godna poparcia.Co mnie interesuje ze mój lakiernik pomaluje mi na totalna ig³ê auto,w chinskim badziewiu? NIc.
|
i znĂłw siĂŞ mylisz ... bo nie wiesz co to jest inwestycja ? To wydanie pieniĂŞdzy RAZ i spÂłacanie zaciÂągniĂŞtych zobowiÂązaĂą z pracy tego urzÂądzenia. W gĂłwnianej kabinie nakÂład pracy Âżeby zrobiĂŚ Âładnie element jest dwa razy wiĂŞkszy bo musisz polerowaĂŚ ... a to oznacza dodatkowe stanowisko i czas i koszty, a klient nie chce pÂłaciĂŚ wiĂŞcej. W dobrej kabinie robisz szybciej i po wprawie bez polerowania. To po pierwsze !
Prz zakupie nowej europejskie kabiny mo¿esz liczyÌ na dotacjê siêgaj¹c¹ nawet 40 % wartoœci jej zakupu ... przy u¿ywce zapomnij o pomocy i o leasingu i o kredycie celowym To po drugie. Now¹ kabinê jak splajtujesz po piêciu latach sprzedasz za pó³ ceny czyli wyjdziesz na zero bo pó³ odda³a ci wczeœniej - Unia ( jak oczywiœci umiesz myœleÌ ) a dziesiêciotelni¹ u¿ywkê jak pou¿ywasz dwa lata to sprzedasz za grosze !
i nie licz na to Âże taka uÂżywka jak jÂą kupisz przyjedzie do ciebie z kompletem czytych filtrĂłw nowymi ÂświetlĂłwkami i czystymi turbinami ... sama siĂŞ teÂż nie zÂłoÂży !
Ale wyliczalnie to taka kabina za 130 tyÂś zuÂżywa kilkanaÂście KW na godzinĂŞ choĂŚ ma trzykrotnie wiĂŞksza moc silnikĂłw. ZuÂżywa takÂże dwa razy mniej paliwa tj. 9 litrĂłw na cykl pracy zamiast 20 ... a to ok 30 zÂł co godzinĂŞ co przy dwĂłch naprawach dziennie daje 60 zÂł co po trzech latach stanowi ró¿nicĂŞ = 43 000 zÂł. Pomijam juÂż fakt Âże do tej za 20 000 czy 50 000 dolicz sobie jeszcze filtr powietrza za 3000 albo odejmij z tej za 138 000 i pistolet i formalnoÂści za ktĂłre i tak musisz zapÂłaciĂŚ. Dlatego maÂło kto kupuje kabiny uÂżywane lub ChiĂąskie. Przoduje YOKI i YOKI STAR dwĂłch dystrybutorĂłw jedna firma ... ³¹cznie sprzedali ok 20 kabin od 2005 roku ! ... a np BLOWTERM w ubiegÂłym roku 18 i to takich po 120 - 160 tyÂś. + ok 40 stanowisk lakierniczych ... i dziaÂłajÂą juÂż w Polsce od 1992 roku ! ... a nie sÂą liderem rynku ! SAICO dopĂłki istniaÂło wprowadziÂło na rynek 280 kabin - kilkanaÂście razem ze mnÂą ! WSZYSTKO TO NĂWKI. Niestety uÂżywane urzÂądzenie nie da siĂŞ porĂłwnaĂŚ do uÂżywanego samochodu. Nikt kto chce zarabiaĂŚ kasĂŞ i umie liczyĂŚ nie kupi uÂżywki, lub awaryjnego nowego bubla jeÂżeli wie co to inwestycja w warsztacie ... poczytaj sobie posty o tanich pistoletach lakierniczych za 50 zÂł ! lub o ciÂągÂłych problemach ze sprĂŞÂżarkami, lub wodÂą z instalacji ... to sÂą wÂłaÂśnie tanie rozwiÂązania ktĂłre ty proponujesz takÂże w budowlance niby 1000 % taĂąsze od takich normalnych !
[ Dodano: 2010-01-08, 21:20 ]
front247 napisał/a: | ... A o te otwierajace siĂŞ drzwi to..nie spytaÂłem,kurcze a o co tu biega z tymi drzwiami? Myslalem Âże zawsze sie otw. na zewnÂątrz |
z zewn¹trz Front ... Z ZEWN¥TRZ ! to ma³a ró¿nica bo otwieraj¹ siê faktycznie od œrodka na zewn¹trz ! ... ma³a ale wyj¹tkowo utrudniaj¹ca ¿ycie niedogodnoœÌ, a jak kabina ma staÌ przy œcianie i nie mo¿na wejœÌ z boku to zapomnij o kilku standardowych .... czyli tych tanich - chiùskich produktach ! |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-08, 21:34
|
0
|
|
|
|
Nie myle siĂŞ, to co napisaÂłem to czysta prawda.
Natomiast ty nadal ...chcesz uczyĂŚ co to inwestycja.
Nie mam na to ¿adnych miarodajnych dowodów,ale stawiam stówe na stó³ ,ze z rozwi¹zaù ekonomicznych (zreszta bardzo prostych),które opisujê,korzysta wiekszoœc w tym kraju...wystarczy spojrzec dooko³a siebie
Czyli na tyle drogo by nie ucierpiaÂła jakoÂśc usÂług ale,na tyle tanio by nie byÂła to ,,inwestycyjna ÂśmierĂŚ,,
Dzieki za wyjasnienia z drzwiami..Âżle zrozumiaÂłem tekst
pozdrowionka |
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-01-08, 21:34
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | JA - 22 lata w branÂży lakierni samochodowych, kierownik trzech ASO, Dyrektor techniczny u importera ram i kabin lakierniczych, od 12 lat projektuje a od 8 budujĂŞ lakierniĂŞ w branÂży samochodowej i przemyÂśle. |
Ale my to juz wiemy i na pamiec znamy.
Taki zart.
Poza tym jednak przyznam racje projekterowi.
My nie jestesmy w temacie i tylko ci sie front tak wydaje.
Taka dziaÂłalnosc to biznes i szaraczkow nie stac na takÂą inwestycje.
Wiec pozostaje kredyt, ale przeciez nie jestes nawet lakiernikiem, wiec po co ta k³ótnia ? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-08, 21:47
|
0
|
|
|
|
To nie ma nic do rzeczy,skoro gada Âże siĂŞ coÂś nie da co ewidentnie wiem Âże siĂŞ da...Âże bĂŞde nudny i powtĂłrze-wystarczy kalkulator,internet,telefon i 1 godzina by zdobyc wiedze na temat cen wszystkiego...co potrezbuje nasz zaÂłozyciel tematu,bo przeciez o tym rozmawiamy.Potem chÂłodna kalkulacja,wÂłasne wytyczne...i mamy odpowiedz na magiĂŞ zwanÂą...Warsztat do malowania
Projekter ma zajebisty bagaÂż doswiadczeĂą(tak przynajmniej wynika z tego co pisze,choc ja go nie znam),ale abstrahuje od punktu odniesienia.
Ja w ofercie Projektera nie znalazÂłem kompletnie nic odkrywczego,mimo ze z branÂża mam kontakt szczÂątkowy,ale jedno wiem...efekt dziaÂłaĂą lakiernika poznajemy nie po budowie lakierni. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-01-08, 22:04
|
0
|
|
|
|
Ale nowi lakiernicy w mysl przepisow musza zaczynac od budowy lakierni zgodnej z normami itd.
I tego nie przeskoczysz bo dowalic sie mogÂą do wszystkiego podczas odbioru.
Wiec nie ryzykowaÂłbym swoich pieniedzy na tani projekt , bardzo dobry w mniemaniu osob chcÂących nam sprzedac swoj towar, bo przy odbiorze okazaÂłoby sie ze jest to bubel nie speÂłniajÂący wiekszosci norm i tylko wymiana wiekszosci instalacji i urzadzen pozwoli na odbior, to bym sie zaÂłamaÂł.
A co te osoby wtedy by powiedziaÂły????
Radz se sam, my takie sprzedajemy i widocznie dlatego sÂą tansze bo nie mozna w nich lakierowac , ale mozna np kury hodowac.
Tez biznes a wielkanoc niedÂługo. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-08, 23:13
|
0
|
|
|

|
front247 napisał/a: | To nie ma nic do rzeczy,skoro gada Âże siĂŞ coÂś nie da co ewidentnie wiem Âże siĂŞ da...Âże bĂŞde nudny i powtĂłrze-wystarczy kalkulator,internet,telefon i 1 godzina by zdobyc wiedze na temat cen wszystkiego...co potrezbuje nasz zaÂłozyciel tematu,bo przeciez o tym rozmawiamy.Potem chÂłodna kalkulacja,wÂłasne wytyczne...i mamy odpowiedz na magiĂŞ zwanÂą...Warsztat do malowania
Projekter ma zajebisty bagaÂż doswiadczeĂą(tak przynajmniej wynika z tego co pisze,choc ja go nie znam),ale abstrahuje od punktu odniesienia.
Ja w ofercie Projektera nie znalazÂłem kompletnie nic odkrywczego,mimo ze z branÂża mam kontakt szczÂątkowy,ale jedno wiem...efekt dziaÂłaĂą lakiernika poznajemy nie po budowie lakierni. |
@front gdy juÂż zaczynasz traciĂŚ grunt pod nogami to przechodzisz do argumentacji - JA WIEM LEPIEJ I CH...J ! .
Dzisiejsza wymian postów powinna ci dobitnie pokazaÌ ¿e twoja wizja tej bran¿y to dziecinada. Niestety ¿ebyœ móg³ posun¹Ì siê choÌby kawa³ek dalej to musisz postudiowaÌ to forum ! Dalej ju¿ siê nie pójdziemy przy wymianie pogl¹dów bo twoja wiedza w tym temacie siê ju¿ dawno skoùczy³a. To ju¿ nie twój poziom.
Martwi mnie trochĂŞ Âże ja poÂświĂŞcam czas i wpisujĂŞ w post informacjĂŞ techniczne ktĂłrych ÂżebyÂś wypaliÂł sobie oczy monitorem nie znajdziesz w necie, a ty je zlewasz i gadasz dalej te swoje dyrdymaÂły. OtwĂłrz umysÂł i zacznij czytaĂŚ i pytaj ! ... bo 99% tego co ci napisaÂłem technicznie w ogĂłle nie jest dla ciebie zrozumiaÂłe ale twardo trzymasz fason jakbyÂś wiedziaÂł o co chodzi ? WypusĂŚ juÂż powietrze z policzkĂłw i pytaj ! Nie wiedzieĂŚ rzecz ludzka ! Gorzej jak zaczynasz udawaĂŚ to juÂż dyletanctwo ... a chyba nie chcesz siĂŞ mÂądrowaĂŚ bez rozpoznania tematu w drugiej dziedzinie o ktĂłrej nie masz pojĂŞcia ?
Mam jednak nadziejĂŞ Âże jak bĂŞdziesz nastĂŞpnym razem gadaÂł z kumplami na budowie o lakierni to powiesz ... No chÂłopaki budowa lakierni to nie taka prosta sprawa HO HO ... to nie garaÂż na szpadle. Wieta co to sraytonic ? albo jak Âśmiga kabina i ile przepisĂłw trzeba speÂłniĂŚ Âżeby otworzyĂŚ malarniĂŞ ? No ... a ja wiem !
Niestety musisz te¿ wiedzieÌ - bo mo¿e ci to umknê³o - ¿e hydraulik o budowie wie tyle ile malarz pokojowy o lakierowaniu samochodów ... wydaje mu siê ze to proste bo wystarczy wzi¹Ì ... no ten ... nooooo pizdoltet malarski i pod³¹czyÌ pod odkurzacz ( tylko kurde nie pamiêta z której strony ? ) ! .... i ju¿ ... Ty¿ mi filozofia ? ... podje¿d¿aj tym swoim coltem ! |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-09, 08:47
|
0
|
|
|
|
Powiem tak.
Gdybym mia³ zamiar ja osobiscie ruszyc kiedykolwiek z w³asna ma³¹ lakierni¹,to bym tobie pokaza³ jak i za ile da siê wystartowaÌ,jednakze ja tego nie planuje wiêc po prostu nie dam tu rady tego udowodniÌ,poniewa¿ nie wierzysz ani mi,ani moim argumentom,ani ludziom i ofertom którzy nawet na sieci wystawiaj¹ swe us³ugi,takie jak projekty,realizacja itd.Po prostu nie wierzysz w fakty. W dodatku jesli chodzi o ca³a strone ¿e tak powiem,tech-budowlana jestem z cennikiem na bie¿¹co...
To jak mam argumentowac swe racje ,skoro stawiasz szlaban na wszystkim od 300 tysiêcy w dó³?
To Âśmieszne
Nie osuwa mi siĂŞ Âżaden grunt ,ja ze swoimi argumentami stojĂŞ pewnie,ale nie mozna ich wymieniac z notorycznym ignorantem(tu sorry za ten epitet)
Ignorujesz argumenty,linki,ceny,ludzi ktĂłrzy po garazach malujÂą,i nawet tych co majÂą lakiernie za 50-100tys...a sÂą tacy. ZasÂłaniajÂąc sie non stop wieloletnim byciem na stanowiskach takich czy siakich-a to nie ma nic do rzeczy.
do wybudowania lakierni potrzeba tylko
-projektanta budynku
-wykonawcy tegoz projektu budynku
-lakiernika który potrafi w³¹czyÌ przycisk w kabinie i w¹z do kompresora
Nic wiecej.
Najdziwniejsze jest to Âże jak zjezdziÂłem te pare lakierni legalnych w swoim miescie to nie widziaÂłem nic o czym ty piszesz,widziaÂłem 1-2 pomieszczenia,kompressor,kupe gratĂłw,2 razy widziaÂłem kabine....kurde moze kiedys w wolnej chwili siÂąde z jakimÂś lakiernikiem i zrobie taki maÂły kosztorys co do jednej Âśrubki, wkleje na forum jako zwykÂły przykÂład..ehh..to tez zan egujesz. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-01-09, 09:46
|
0
|
|
|
|
front247 napisał/a: | Najdziwniejsze jest to Âże jak zjezdziÂłem te pare lakierni legalnych w swoim miescie to nie widziaÂłem nic o czym ty piszesz,widziaÂłem 1-2 pomieszczenia,kompressor,kupe gratĂłw,2 razy widziaÂłem kabine....kurde moze kiedys w wolnej chwili siÂąde z jakimÂś lakiernikiem i zrobie taki maÂły kosztorys co do jednej Âśrubki, wkleje na forum jako zwykÂły przykÂład..ehh..to tez zan egujesz. |
A zapytaÂłes do kiedy majÂą pozwolenie na prowadzenie dziaÂłalnosci gospodarczej jako lakiernia?
U nas sÂą terminy przystosowawcze, nowych pozwolen nie dajÂą na takich zasadach jak tamte lakiernie.
Jak myslisz ze starczy budynek z napisem LAKIERNIA dwa filtry i kompresor to sory.
Pomysl troche naj jednÂą sprawÂą.
Czy w panstwach starej unii sÂą garaze i swiadczÂą usÂługi lakiernicze?
Zapomnij. Tam nawet jak masz plac z uszkodzonymi autami to jak sÂąsiad zobaczy ze olej gdzies KAPIE to nasyÂła ekologow policje straz itd.
To sie nazywa swiadomosc ekologiczna jaka jest w UE a my do niej weszlismy 1 maja 2004 roku - front wejdz i ty, zapraszamy. |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-09, 12:20
|
0
|
|
|
|
Lackdokror popieram na maxa to co piszesz ale 50 lat komuny i samowolki nie zmienisz w 5-6 lat.
Jeszcze duzo wody w Wiœle musi up³yn¹Ì,zanim swiadomoœc bedzie dyktowaÌ zwyczaje...na razie mamy 50 lat komuny,i jedna wielka cenzura prawno-ustawow¹...przyk³ad idzie z góry ,choc pewnie móg³by isc z do³u.
Panowie nie wymagajmy zbyt wiele od PolakĂłw ,
pozdrawiam
Projekter poza tym swoim projektem ,duzo pisze o zÂłodziejstwie,niesprawidliwoÂści,niskiej swiadomoÂści ale jakby go tak spytaĂŚ.....czy ma na swoim kompie jakies mp3-za ktĂłre nie zapÂłaciÂł..czy inne oprogramowanie...czy nigdy nie przeszedÂł na czerwonym ...to pewnie juz tak ochoczo by nie piaÂł o tej uczciwoÂści i praworzÂądnosci...z jego auta pewnie nie wyciekÂł nigdy nawet miligram oleju.....no chyba ze jest super wyjÂątkiem ale to tylko potwierdziÂło by reguÂłe. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-01-09, 12:30
|
0
|
|
|
|
Zgadza sie.
Komuna w nas zostaÂła i dobrze bo nie zycze nikomu sÂąsiada o mentalnosci niemca.
Juz nie byÂłoby lakierni warsztatu czegokolwiek.
Jestesmy biednym krajem UE i nie mozna najpierw wdrazac przepisow a o zarobkach szarych ludzi zapomniec.
Pisze o zarobkach naszych klientow bo od tego zalezÂą nasze zyski.
Wiec front rozumiem cie i jestem po twojej stronie tez ale i po stronie projektera.
50/50
Sam dziaÂłam w zgodzie z wÂłasnym sumieniem (z przepisami ), nie kradne,rodzina, dzieci zyjÂą na dobrym poziomie a ja mam ciÂągle za maÂło wiec nie jest to stagnacja. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-09, 14:44
|
0
|
|
|

|
front247 napisał/a: | Lackdokror popieram na maxa to co piszesz ale 50 lat komuny i samowolki nie zmienisz w 5-6 lat.
Jeszcze duzo wody w Wiœle musi up³yn¹Ì,zanim swiadomoœc bedzie dyktowaÌ zwyczaje...na razie mamy 50 lat komuny,i jedna wielka cenzura prawno-ustawow¹...przyk³ad idzie z góry ,choc pewnie móg³by isc z do³u.
Panowie nie wymagajmy zbyt wiele od PolakĂłw ,
pozdrawiam
Projekter poza tym swoim projektem ,duzo pisze o zÂłodziejstwie,niesprawidliwoÂści,niskiej swiadomoÂści ale jakby go tak spytaĂŚ.....czy ma na swoim kompie jakies mp3-za ktĂłre nie zapÂłaciÂł..czy inne oprogramowanie...czy nigdy nie przeszedÂł na czerwonym ...to pewnie juz tak ochoczo by nie piaÂł o tej uczciwoÂści i praworzÂądnosci...z jego auta pewnie nie wyciekÂł nigdy nawet miligram oleju.....no chyba ze jest super wyjÂątkiem ale to tylko potwierdziÂło by reguÂłe. |
... mam pliki mp3, przeje¿d¿am na czerwonym, a z mojego samochodu trzy miesi¹ce temu wylecia³o na glebê 2,5 litra oleju silnikowego jak wjecha³em na budowie na stalowy profil HEB 100 który jakiœ mato³ waln¹³ w .... umownym pasie drogowym w glinie po pachy !
Nie chodzi jednak o to co robiĂŞ ? ... bo teÂż ... jem tÂłuste miĂŞso, solĂŞ potrawy, pijĂŞ alkohol, 4 kawy dziennie, nie segregujĂŞ Âśmieci i nie uprawiam sportu ... Pewnie mnie to zabije ! Wiem Âże to szkodliwe - ale tego nie zmieniam bo mam ... TO PORYPANE PRZYZWOLENIE SPOÂŁECZNE na takie zachowania ! TYLKO, Âże JA nie popieram tych rzeczy gÂłoÂśno wrzeszczÂąc Âże to OK ! ... od mp3 aÂż po brak sportu - nie twierdzĂŞ nigdzie, Âże jak JA to robiĂŞ to jest dobrze, bo JA jestem pĂŞpkiem Âświata i niech siĂŞ Âświat dopasuje. To wszystko jest zÂłe naganne i siĂŞ z tym nie zgadzam ... Czy to zmieniĂŞ ? .... Staram siĂŞ !
A ty @Front postarasz siê g³oœno skrytykowaÌ tych co robi¹ na czarno ? Powiesz g³oœno ¿e przepisy o ochronie œrodowiska s¹ po to ¿eby wszystkim - absolutnie wszystkim by³o lepiej i trzeba ich przestrzegaÌ ? Powiesz g³oœno ¿e siê z tym nie zgadzasz i nie dajesz na to swojego przyzwolenia jako mikro czêœÌ tego spo³eczeùstwa, ktore chcesz zmieniÌ na lepsze ? Zap³acisz za dobrze polakierowany zbiornik paliwa 600 z³ bez g³upich targów i wrzutek ?
Czy jak sêp ... skorzystasz z tych nieprawid³owoœci ¿eby by³o jeszcze gorzej ! Wszystkimi swoimi wypowiedziami na tym forum dok³adnie do tego d¹¿ysz ... mo¿e tego nie rozumiesz !
Chcesz ¿eby ludzie zaczynali tworzyÌ swoje firmy realizowaÌ marzenia - buduj¹c gówniane gara¿e bez pozwolenia na budowê niezgodnie z wymogami, bez kibla, ogrzewania , biura obs³ugi z chiùsk¹ kabin¹ albo u¿ywk¹ i naprawiali po 150 z³ element, Nie maj¹c ju¿ nigdy szans na zgromadzenie pieniêdzy i jakikolwiek rozwój ledwo wi¹¿¹c koniec z koùcem ?. Praca na czarno to brak PIT a to brak zdolnoœci kredytowej a to ... koniec snów o realizacji marzeù !
Twoja wizja tej branÂży to cuchnÂące slumsy wyposaÂżone w zÂłom ktĂłrego bogate zachodnie spoÂłeczeĂąstwa nie chcÂą juÂż u siebie oglÂądaĂŚ ... i w imiĂŞ czego te twoje postulaty ... bo ci siĂŞ nie podoba Âże musisz zapÂłaciĂŚ 600 zÂł za usÂługĂŞ !
@Front jeÂżeli faktycznie ktokolwiek poszedÂł by za twojÂą radÂą to sam skaÂże siĂŞ na biedĂŞ do koĂąca Âżycia ... i wiesz co ? BARDZO DOBRZE bo rzÂądzÂąca Âświatem zasada to ÂŚMIERĂ FRAJEROM ! ... i jaki Ty, takim "frajerom" , proponujesz poczÂątek - co ? 100 000 zÂł zobowiÂązaĂą przy dwĂłch gĂłwnianych stanowiskach naprawczych ? ... To poczÂątek i koniec juÂż w dniu otwarcia takiego syfiejca ...
Nie pisz o wielkich planitach warsztatów samochodowych, które wziê³y kredyty bo przez 12 lat widzia³em tylko cztery takie przypadki .... w ca³ej Polsce ... ¿aden nie by³ z przyczyn ekonomicznych ... a ¿e nie ma czasami klientów ... no có¿ to us³ugi nie da siê ich zmagazynowaÌ. Handel warzywami te¿ ma wzloty i upadki !
A jak ktoÂś w tej branÂży ma gÂłowĂŞ na karku i odwagĂŞ Âżeby otworzyĂŚ wÂłasnÂą firmĂŞ to zaczyna od wynajmu maÂłego obiekty i zakupĂłw wyposaÂżenia ... drugi etap to budowa !
W takich przypadkach juÂż nie masz @front szans porozmawiaĂŚ z takim czÂłowiekiem o ... gĂłwnianej inwestycji z desek ... w mikro garaÂży ... bo taki czÂłowiek dokÂładnie wie czego potrzebuje i jak to dziaÂła !
[ Dodano: 2010-01-09, 17:11 ]
front247 napisał/a: | ...
do wybudowania lakierni potrzeba tylko
-projektanta budynku
-wykonawcy tegoz projektu budynku
-lakiernika który potrafi w³¹czyÌ przycisk w kabinie i w¹z do kompresora
Nic wiecej |
WOW ! no to co ? dwa pierwsze punkty za³atwicie Paùstwo w firmie PROJEKTER kontakt na dole !. Przycisk w kabinie w³¹cza siê na tablicy g³ównej w wiêkszoœci przypadków po przekrêceniu kluczyka stacyjki, lub w³¹czenia zasilania g³ównego. W¹¿ do kompresora proszê wtykaÌ tym bolczykiem zwanym po chamsku "samcem" w szybkoz³aczkê zwan¹ ( nie wiadomo czemu ) samiczk¹ !
NO to omĂłwiliÂśmy juÂż wszystkie sprawy zwiÂązane z budowÂą i wyposaÂżeniem lakierni a nawet z caÂła tematykÂą tej branÂży i proponujĂŞ .... Zamknijmy caÂłe Forum i przejdÂźmy na to o fascynujÂącej hydraulice ... poniewaÂż kolega @Front celnie wskazujÂąc 100% problematyki branÂży lakiernictwa wyczerpaÂł juÂż wszystkie tematy do cna. Koniec nie ma juÂż nic wiĂŞcej do napisania o tej branÂży !
@Front - ale kurde nas rozszyfrowaÂłeÂś ! PrzejÂżaÂłeÂś na wylot |
 |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-01-09, 17:48
|
0
|
|
|
|
Panowie skakacje sobie jak dwa koguty a efektu ¿adnego Front247 powiem ci tak by³em po lakier w sklepie i rozmawia³em z szefem sklepu o kabinach (nad któr¹ siê zastanawiam) no i powiedzia³ mi tak ze bra³ u niego lakier taki figo fago co to nie on malowal samochody i co ? podiebali go s¹siedzi raz, dwa a¿ wkoùcu ktoœ spyta³ siê co robi i zaraz Ochrona Œrodowiska ,jak chcesz malowaÌ to ma byÌ to to i jeszcze to jak nie to papa, i GoœÌ budê rozebra³ i ju¿ nie maluje.
Projekter twoje ceny teÂż mnie szokujÂą ale nie dziwiÂą
PostawiÂłem maÂły domek i przy pomocy Ojca TeÂścia i dwĂłch szwagrĂłw co akurat majÂą swoje firmy budowlane, duÂżo pracy rodzinnej to wÂłoÂżyÂłem powiedzmy 200 000 a ile bym wÂłoÂżyÂł jak by przyszÂły do wszystkiego firmy myslĂŞ ze 350 000 minimum.
Nie jastem po Âżadnej stronie, ale postawiĂŚ jeden czy dwa garaÂże a postawiĂŚ warsztat lakierniczy to ja bym porĂłwnaÂł samolot f16 do Wilgi lata siĂŞ na oby dwĂłch tylko ze jednym siĂŞ bronisz bo masz argumenty a drugim prĂłbujesz uciekaĂŚ ,ale tylko prĂłbujesz.
Projekter jak masz wiedzĂŞ a widzĂŞ Âże masz to podpowiedz Polakom a nie doÂłuj ich jaszcze bardziej |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-09, 18:14
|
0
|
|
|

|
lakierok napisał/a: | Projekter jak masz wiedzĂŞ a widzĂŞ Âże masz to podpowiedz Polakom a nie doÂłuj ich jaszcze bardziej |
To realia i .... w zasadzie jeden nie koĂączÂący siĂŞ spĂłr z @front !
Co do pomocy ... to na tym forum znajdziesz prawie wszystko o tym jak zacz¹Ì, sk¹d pieni¹dze, jaki sprzêt, jakie formalnoœci co po kolei za³atwiÌ i ... piszê tylko o w³asnych postach choÌ w wielu innych jest jeszcze rozwiniêcie tych tematów. Powiedzialbym nawet ¿e nie bardzo jest co do tego dodaÌ
Co do do³owania ... przykro mi ale ja nie jestem od pokrzepiania i dodawania otuchy ( od tego mamy tu @front ) . Ja z tego uczciwie ¿yjê od 12 lat ! ... Myœlê ¿ebyœ mi nieŸle nafluga³ jakby siê okaza³o, ¿e dostajesz projekt z kalkulacj¹ kosztów warsztatu na 100 000, a okaza³o by siê ju¿ po zaci¹gniêciu kredytu ¿e tak naprawdê potrzeba jeszcze 300 000 z³ ! ... jak staniesz na g³owie zaczniesz pracowaÌ sam i kupisz z wyposa¿enia tani szajs zamiast tych planowanych urz¹dzeù .... to braknie ci tylko 150 000 z³. No có¿ zaczêlibyœmy od nadziei, ¿e bêdzie ³atwo i tanio ... a gdzie byœmy skoùczyli ? Bo ja na wakacjach z kas¹ za twój projekt ! |
 |
|
|
|
 |
arwrc
|
Wysłany: 2010-01-09, 20:51
|
0
|
|
|
|
Witam. Mam pytanie do Projektera ile moÂże w przybliÂżeniu kosztowaĂŚ postawienie warsztatu z kabinÂą lakierniczÂą stanowiskiem blacharskim i przygotowawczym oraz oczywiÂście z pomieszczeniem socjalnym. Wszystko to w systemie modularnym 3+1.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
MODULAR
|
Wysłany: 2010-01-09, 23:13
|
0
|
|
|
PROJEKTER

|
Obiekt klasy MODULAR ECONOMI 3+1 zawiera koszt budowy i wyposaÂżenia budynku ( sprĂŞÂżarka + instalacja z filtrami na stanowiskach, woda, ogrzewanie, wentylacja, biaÂłe montaÂże, oÂświetlenie, zespoÂły, gniazd elektrycznych fixo, Âściany dziaÂłowe, posadzki ) . W cenie - adaptacja stanowisk pod wzglĂŞdem budowano instalacyjnym do montaÂżu wyposaÂżenia technologicznego :
lakierniczego stanowiska przygotowawczego
kabiny 7 x 4 x 3 m wys.
myjni na kratownicy
ramy z mechanicznym systemem pomiarowym i podnoÂśnikiem noÂżycowym
Koszt takiego obiektu ok 260 tyœ z³ - bez prac ziemnych i instalacyjnych dla dzia³ki. Wspomniane powy¿ej wyposa¿enie ok 230 tyœ z³otych ale mo¿na zrezygnowaÌ ze stanowiska lakierniczego za 50 000 i do³o¿yÌ wentylacjê dla stanowiska p³askiego za ok 4 - 6 000 w zale¿noœci od tego na ile mia³aby byÌ zaawansowana automatyka sterowania. Mo¿na tak¿e zrezygnowaÌ z podnoœnika no¿ycowego ramy i automatycznie z zag³êbienia posadzki na tym stanowisku w które rama chowa siê "na p³asko" ... czyli minus ok. 14 000 tyœ z³ z kosztów wyposa¿enia... ale mo¿na tak¿e wybraÌ opcjê ramy z laserowym - elektronicznym systemem pomiarowym GENESSIS ... + ok 70 000 z³ !
Obecnie rozwaÂżamy wprowadzenie do oferty nowych dodatkĂłw dla czĂŞÂści socjalna biurowej moduÂłu CLASSIC ( tej wiĂŞkszej ! ). Mianowicie pojawi siĂŞ piwnica magazynowo - techniczna, schody na poziomie parteru i cztery biura na pierwszym piĂŞtrze. NiektĂłrzy nasi klienci uznali, Âże jedno biuro i hol obsÂługi klienta to za maÂło dla normalnej firmy usÂługowo handlowej jak prowadzÂą np. komis z samochodami. Wtedy dochodzÂą dodatkowe wymagania powierzchni dla ksiĂŞgowoÂści, handlowcĂłw i kogoÂś od ubezpieczeĂą oraz kredytĂłw ... ale to opcja !
Jest takÂże mechaniczne stanowisko do obsÂługi dÂługich busĂłw, lub ciÂągnikĂłw siodÂłowych jak ktoÂś ma lokalizacjĂŞ mechaniki przy duÂżej trasie, lub ogĂłlnie takÂą potrzebĂŞ. Stanowisko jest dÂługie na 10 metrĂłw i ma kanaÂł rewizyjny 6,5 metra.
Niestety tych elementów nie ma na stronie www, ani w katalogu modu³ów. To nowe warianty systemu modularny-warsztat nie do koùca jeszcze skosztorysowane ! |
_________________ PLANUJESZ BUDOWĂ WARSZTATU - ZOBACZ - http://www.modularny-warsztat.pl/
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-09, 23:39
|
0
|
|
|
|
Jako Âże temat juz wyczerpalismy to odpowiem tylko ,odnosnie krytyki tych co robia na czarno.
Jasne Âże ich nie skrytykuje ,inaczej po pierwsze znaczyÂłoby ze wszystko co napisalem do tej pory to bzdury a dwa Âże wiem dobrze jak siĂŞ w tym naszym kraju Âżyje.
Po stokroĂŚ wole dac zarobic garazowcowi bez koncesji niz cwaniakowi co od wejscia chce mnie wyhustaĂŚ na 6 stĂłwek za godzine....oczywiscie bez rachunku.
Tak sie porobiÂło w tym naszym kraju ze uczciwy nie koniecznie jest ten co ma zarejestrowanÂą dziÂłalnoÂśc,a dla mnie na pewno uczciwy jest ten kto sumiennie wykonuje swoja robote,nie chce mnie oszukac i traktuje po ludzku...a czy ma dodatkowo regon? Szczerze mam to gdzies.
Ktos dobrze napisaÂł tutaj.....w tym kraju niekiedy lepiej Âżyc moralnie i uczciwie wobec siebie i ludzi a niekoniecznie wobec prawa i przepisĂłw.
Mysle rozwiaÂłem twoje watpliwoÂści
pozdrawiam |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-10, 13:15
|
0
|
|
|

|
Nie Nie @front nie wywiniesz siê tak ³atwo ! Tak podskakujesz ale ... czy da³byœ sobie wyborowaÌ dziurê w zêbie mi³emu dentyœcie który gabinet ma w piwnicy bloku obok ziemniaków, stosuje chiùskie plomby nie ma pozwolenia na tak¹ dzia³alnoœÌ ale za to jest przemilutki i po tym jak ju¿ skoùczy swoj¹ robotê za 1/3 ceny rynkowej da ci pluszowego misia na pami¹tkê ? ... a mo¿e taki fachowiec bez dzia³alnoœci gospodarczej za³o¿y ci kuchenkê gazow¹ za parterze bloku ... jakby co ¿eby ofiar by³o wiêcej ni¿ w domku jednorodzinnym ) ... leki te¿ kupujesz na rynku od handlarzy, kie³basê od leœnika - bez badaù weterynaryjnych, a mo¿e projekt domu niech ci na czarno zrobi kumpel co œwietnie obs³uguje program ARCON + ale nie ma uprawnieù ani firmy ?
Na innych portalach bran¿owych te¿ popierasz tak¹ dzia³alnoœÌ i piejesz z zachwytu namawiaj¹c innych do takich dzia³aù ? ... no i pytanie @Front ... Po jak¹ cholerêza³o¿y³eœ w³asn¹ dzia³alnoœÌ gospodarcz¹ ?
front247 napisał/a: | Ktos dobrze napisaÂł tutaj.....w tym kraju niekiedy lepiej Âżyc moralnie i uczciwie wobec siebie i ludzi a niekoniecznie wobec prawa i przepisĂłw.
Mysle rozwiaÂłem twoje watpliwoÂści
pozdrawiam |
Co to za m¹droœÌ ludowa co ? To znaczy, ¿e mo¿na okradaÌ tylko bogatych, a nie biednych ? Czy to znaczy, ¿e w imiê dobra jakiejœ durnej grupy spo³ecznej mo¿na kogoœ pobiÌ, albo zabiÌ ! Mo¿e ¿ydów, czarnych albo Jehowych ! To - uczciwe w stosunku do ludzi którzy maj¹ faszystowskie pogl¹dy !
@Front jesteÂś obywatelem tego kraju. Prawo jest dla wszystkich i wszyscy muszÂą go przestrzegaĂŚ, a kto tego nie robi podlega odpowiednim karÂą. Uczciwych siĂŞ nie karze !
Nie wybieraj sobie przepisĂłw do przestrzegania bo innym ludziom przeszkadzajÂą legalne i nielegalne lakiernie i nie jedna budowa ... a nawet samochody ! ... ale prawo nie pozwala im ich spaliĂŚ ! Przepisy sÂą po to Âżeby nie byÂło tu drugiej - SOMALI .... to UE ! ÂŁÂącznie gospodarcza i cywilizacyjna potĂŞga !
I ¿eby siê to nie przerodzi³o w dyskusjê poza tematem forum to chcia³em ciê poinformowaÌ ¿e w pi¹tek dzwoni³ do mnie uczestnik tego forum któremu w czerwcu wys³a³em grzecznoœciowo rysunki i informacje jak zrobiÌ otwory wentylacyjne pod³ogi w pomieszczeniu do lakierowania i nawiew sufitowy. Zrobi³ ... i kupi³ ju¿ nawet wentylatory ... ale jego s¹siad ( podobno dom kilometr dalej !!! ) dzia³aj¹cy ostro emerytowany spo³ecznik by³y milicjant .... zadzia³a³ ju¿ kilka miesiêcy wczeœniej i .... w przysz³ym tygodniu - kontrola Powiatowego nadzoru budowlanego, oraz Sanepidu ! Stra¿ miejska zostawi³a w furtce powiadomienie, ¿e nie mogli wejœÌ na teren razem z kontrolerami !
Wiesz jaki z tego wniosek ? Tak to jest jak ktoœ poczyta moje posty i dowie siê, ¿e jak lakiernia to tylko na legalu ( i tu na Forum jest wszystko - jak i co za³atwiÌ, a uwierz mi ¿e to banalnie ³atwe, ale jak z ka¿d¹ urzêdow¹ spraw¹ trzeba powype³niaÌ druczki i postaÌ w kolejkach, a potem wnieœÌ odpowiednie malutkie op³aty ! ) ... a tu nagle z krzaków wyskakuje taki oszo³om wichrzyciel jak TY z poza bran¿y ura¿ony kosztami lakierowania zbiornika i ... taki podatny na wp³ywy cz³owiek z ograniczonym kapita³em dochodzi do wniosku ¿e mo¿e jednak zacz¹Ì tak na czarno, a póŸniej ! ( czyli nie wiadomo kiedy ? ) ... jakoœ ! ( nie wiadomo jak ? ) to zalegalizuje !
Teraz mamy ( bo zosta³em poproszony o pomoc ) spory problem do rozwi¹zania, usuwanie œladów po lakierowaniu, opracowywanie treœci wyjaœnieù, b³yskawiczne przygotowywanie wniosków i przedatowywanie projektów ! Jak myœlisz @Front - mo¿na by³o tego unikn¹Ì ?
Nic nie zaoszczêdzi³, Nic go nie ominê³o z formalnoœci czy kosztów. Myœlisz ¿e teraz po tej awanturze bêdzie ³atwiej o "legal" ? .... tzn. Taniej ? Nikt na razie nie wie ile ten strategiczny b³¹d bêdzie go kosztowaÌ ? Nie chcê siê pastwiÌ bo oczywiœci pomogê - rad¹ i odpowiednimi przepisami ... ale nie zmienia to faktu, ¿e nale¿y mu siê OPR. za przeróbkê gara¿u bez projektu i wyst¹pienia o zmianê sposobu u¿ytkowania, oraz ( jak podejrzewam ) coraz mniej skryte i ostro¿ne demonstrowanie s¹siadom co robi w tych gara¿ach ! Ca³e szczêœcie, ¿e w listopadzie zarejestrowa³ dzia³alnoœÌ ¿eby zakup materia³ów wpisaÌ sobie w koszty ... ca³e szczêœcie !
P.S - Przepraszam @ xxxxx ale stara³em siê nie ujawniÌ zbyt wielu szczegó³ów. By³o by fajnie gdybyœ sam za³o¿y³ tu nied³ugo nowy temat opisuj¹cy t¹ sprawê ! ? JA :
, a decyzja naleÂży do ciebie ! pozdrawiam ! |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-10, 20:22
|
0
|
|
|
|
Co do swiadczen usÂług,przytocze tu zdarzenie ktĂłre m,nmie spotkaÂło jakis rok temu.
Pech sprawiÂł ze nie miaÂłem czasy iÂśc do dentysty z moim popsutym zebem,no i zaniedbaÂłem sprawĂŞ,pech sprawiÂł Âże zÂąb odezwaÂł sie oczywiÂście jakÂże by inaczej w piatek wieczorem...pozarÂłem wszytsko co byÂło do pozarcia ,i miaÂło w skladzie paracetamol,oczywiscie nic,stan zapalny ,nocka z gÂłowy,nad ranem goraczkowe poszukiwania dentysty...bez skutku...myslaÂłem Âże zwariuje z bĂłlu..i nagle pojawiÂło sie ÂświateÂłko w tunelu,moja dziewucha wynalazÂła gdzies w czeluscuiach netu ogÂłoszenie...dzwonimy..i zonk miÂły pan z rosyjskim akcentem..mĂłwi ze nie ma problemu wsiadaj i dawaj...
OkazaÂło siĂŞ ze ,,stomatolog,, przyjmowal w willowej dzielnicy domkĂłw w piwnicy ,siadam na krzesle patrze ,gabinet jakis taki mniej nowoczesny...ale ciul tam..gosc okazaÂł sie dentysta z rosjii pokazaÂł dyplomy z jakiejs uczelni w Moskwie..i oswiadczyl ze on spowoduje ze mnie przestanie boleĂŚ(tylko o tym marzyÂłem),za uwaga 600 zÂł....cena zaporowa ale nie mialem wyjscia...stwierdzil ze on na tej jednej wizycie zrobi wszystko,wyczysci,zatruje,zaplombuje
Ok...niestety stwierdzil ze nie da mi znieczulenia bo nie majeszcze uprawnien
bylem w desperacji wiec przystaÂłem....to co nastapilo za chwile to jak horror,gosc doslownie chwycil mnie rekÂą bym sie nie wyrywal ina chama probowal wjechac mi w zÂąb wolnoobrotowym wiertlem...bĂłl taki ze sie wyrwalem i po prostu zwyzywalem goscia od najgorszych..i wyszedlem ....
W poniedzialem wyladowaÂłem juz w profi zakÂładzie gdzie dostaÂłem znieczulenie,rentgen,trutke za 110 zl razem+rachunek i gwarancje
Tak jest w Polsce
Mnie juz nic tu nie zdziwi,tym bardziej garazowiec co bierze 200 za element.
Ja oczywiscie dzialam legalnie bo po prostu mnie na to stac,poza tym place zus itd by miec te marnÂą emeryturke...ale duzo jest takich ze ich nie stac.
ZresztÂą zawsze mozna swiadczyc uslugi i spisywac umowe o dzielo,gdzie mozna delikatnie nagiÂąc przepisy takie czy inne,jest to droga do rozwoju niestety...dÂżungla jeszcze jest u nas
Projekter i zeby to juz byÂło jasne,ja nie popieram Âłamania przepisaĂłw,podejrzewam ze nawet ten co je Âłamie to tego by nie chciaÂł,ale niestety jestesmy ludzmi tylko,nieraz trezba nagiÂąc czy zÂłamaĂŚ...no niestety zeby ÂżyĂŚ normalnie.
SÂłuchaj w moim miescie jest gro ludzi ktĂłrzy uczciwie dorabiali sie od 1990 roku,a jest tez gro takich co ,fajki rzucali do niemiec i potem pozakladali legalne interesy....no i takie mamy fakty....te czasy minĂŞÂły,pewnie mina tez czasy nielegalnych lakierni
pozdrawiam
co do eu mam swoje zdanie uwazam Âże to socjalistyczne ,,panstwo nn nie przetrwa zbyt dÂługo,kiedys trzeba bedzie spÂłacic te dotacje 40%-z nieba to nie kapie....
Poza tym podziaÂły narodowe sa zbyt duze by to przetrwaÂło za dÂługo. Sa przykÂłady panstw nie nalezÂących do unii a juz absolutnie do strefy euro i radza sobie dobrze.
Ale to moje zdanie. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-11, 07:38
|
0
|
|
|

|
front247 napisał/a: | co do eu mam swoje zdanie uwazam Âże to socjalistyczne ,,panstwo nn nie przetrwa zbyt dÂługo,kiedys trzeba bedzie spÂłacic te dotacje 40%-z nieba to nie kapie....
Poza tym podziaÂły narodowe sa zbyt duze by to przetrwaÂło za dÂługo. Sa przykÂłady panstw nie nalezÂących do unii a juz absolutnie do strefy euro i radza sobie dobrze.
Ale to moje zdanie. |
Te dotacje kapiÂą z nieba ! ... a spÂłata nastÂąpi jak my zaczniemy pÂłaciĂŚ za rozwĂłj Ukrainy i BiaÂłorusi. Co do EUR to niech kaÂżdy zostanie przy swoich przekonaniach bo inaczej myÂśli ten co handluje tylko w Polsce a inaczej ten co kupuje w Euro a sprzedaje w PLN. Przy okazji rada dla tych co myÂślÂą o kredycie. ZobowiÂązania finansowe zaciÂągaj zawsze w walucie w ktĂłrej zarabiasz !
Ta twoja historia z bol¹cym zêbem do doskona³y przyk³ad na to ¿e ludzie w desperacji przyciœniêci bólem i bezradnoœci¹ naprawdê potrafi¹ robiÌ iracjonalne rzeczy ryzykuj¹Ì nawet w³asnym zdrowiem i ¿yciem ... a w efekcie koùcowym i tak musz¹ skorzystaÌ z powszechnie dostêpnych i sprawdzonych rozwi¹zaù ... a nie tych egzotycznych
... ale @front cieszy mnie ¿e w koùcu powoli, powoli zaczynasz zmieniaÌ zdanie. Szkoda, ¿e trzeba by³o a¿ tylu s³ów ( postów ) i czasu. Czasami zastanawia³em siê czy ja namawiam ciê do zmiany religii, ulubionej opcji politycznej, czy kibicowania innej dru¿ynie pi³karskiej ¿e siê tak "zabetonowa³eœ" przy swoim sposobie postrzegania tej bran¿y.
.... i jeszcze jedna sprawa o ktĂłrej powinieneÂś pamiĂŞtaĂŚ :
front247 napisał/a: | Tak jest w Polsce P |
Jutro ( pomimo tego Âże Polska jest sparaliÂżowana przez zimĂŞ ) jadĂŞ do Rzeszowa ( lakiernia przemysÂłowa ), potem prosto do Krakowa ( lakiernia okien ) nastĂŞpnie Jelcz ( lakiernia przemysÂłowa ... a w przyszÂłym tygodniu Bydgoszcz ( warsztat samochodowy ) ToruĂą ( ASO ) ÂŁowicz ( warsztat ).... i tak od kilkunastu juÂż lat ! To czwarty samochĂłd ktĂłry wykaĂączam - 250 000 km przebiegu ! )
Wiêc je¿eli chcesz ... to mogê ci szczegó³owo opowiedzieÌ - Jak jest w Polsce ... i jak jest w tym kraju w tej bran¿y !!! oraz Gdzie bieda, a¿ trzeszczy, gdzie ludzie s¹ chytrzy choÌ bogaci, gdzie pieni¹dze wyrzuca siê w b³oto bo ich staÌ ... gdzie dobrze zjeœÌ ... w którym hotelu siê zatrzymaÌ i jak skróciÌ sobie drogê ( latem ) przez 3 km dukt leœny oszczêdzaj¹c 17 km trasy ! .... Myœlê ¿e rozumiesz sugestiê ! Nastêpnym razem mo¿e raczej napisz - Tak jest w ... okolicy w której mieszkam ! |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-11, 08:54
|
0
|
|
|
|
Tak jest w ... okolicy w ktĂłrej mieszkam |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2010-01-13, 16:42
|
0
|
|
|

|
front247 napisał/a: | -wystarczy kalkulator,internet,telefon i 1 godzina by zdobyc wiedze na temat cen wszystkiego...co potrezbuje nasz zaÂłozyciel tematu,bo przeciez o tym rozmawiamy.Potem chÂłodna kalkulacja,wÂłasne wytyczne...i mamy odpowiedz na magiĂŞ zwanÂą...[b]Warsztat do malowania[/b |
Teoretycznie. |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-13, 18:45
|
0
|
|
|
|
Uwierz to jest moÂżliwe
G³upio by mi siê ¿y³o gdybym nie móg³ sprawdziÌ ile kosztuje ceg³a,gwó¿dz czy pistolet sata... |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2010-01-13, 20:12
|
0
|
|
|

|
front247 napisał/a: | Uwierz to jest moÂżliwe
G³upio by mi siê ¿y³o gdybym nie móg³ sprawdziÌ ile kosztuje ceg³a,gwó¿dz czy pistolet sata... |
Wierzê.Ale trzeba wzi¹Ì pod uwagê,¿e ka¿da inwestycja wymaga pewnego okresu czasu realizacji.Ceny us³ug i materia³ów siê zmieniaj¹ ,jak i nieruchomosci/dzia³ek/ czyli rosn¹.Trudno z góry przewidzieÌ na 90% koszt budowy.Przewa¿nie przekracza o co najmniej 30% |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-01-13, 23:20
|
0
|
|
|

|
Front wszystko zaleÂży od zÂłoÂżonoÂści zagadnienia.
Jeœli chcesz kupiÌ paczkê herbatników to jest sprawa prosta: 1 operacja, 1 parametr - cena, prawdopodobny b³¹d 0%
Jeœli jakiœ wieloetapowy proces z du¿¹ iloœci¹ zmiennych lecz wykonywany przez Ciebie wczeœniej np wymiana paska rozrz¹du(ewentualnie wizyta u babci i zakupy ) to najczêœciej oszacowanie jest poprawne po zastosowaniu tzw wspó³czynnika in¿ynierskiego(max dwa razy gorzej) czyli myœlisz ¿e zrobisz w 4h a zajmie to do 8h.
Jeœli zabierasz siê za jak¹œ zupe³nie now¹ dziedzinê, zaczynasz rozpoznawaÌ temat, zbierasz dane to szacowanie czegokolwiek nie ma sensu bo nawet sobie nie zdajesz sprawy o czym jeszcze siê nie dowiedzia³eœ - lepiej to zostawiÌ komuœ kto dobrze sie na tym zna(w tym przypadku Projekterowi) - najwy¿ej pomyli sie dwukrotnie, chocia¿ przy takiej iloœci sk³adowych jest to ma³o prawdopodobne.
OdnoÂśnie tego Âże "moÂżna zrobiĂŚ taniej" to powiem Âże to prawda, wszystko moÂżna zrobiĂŚ taniej tylko czy warto bo czasami jest to chwilowo/pozornie taniej, a ogulna zasada mĂłwi Âże jest trujkÂąt dobrze-tanio-szybko - dwa wierzchoÂłki musisz odrzucic ...dowolne
pozdro. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2010-01-14, 12:20
|
0
|
|
|

|
[quote="crystal"]Front wszystko zaleÂży od zÂłoÂżonoÂści zagadnienia.
Jeœli chcesz kupiÌ paczkê herbatników to jest sprawa prosta: 1 operacja, 1 parametr - cena, prawdopodobny b³¹d 0%[quote]
W³aœnie.Z kartk¹ ,to mo¿na pójœÌ na zakupy do supermarketu,Front nie obra¿aj siê,mo¿e w Twoim regionie inaczej to wygl¹da |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-01-17, 17:14
|
0
|
|
|
|
Rozumiem Âże ktoÂś wyczyÂściÂł temat? |
|
|
|
 |
martek
|
Wysłany: 2010-01-17, 19:58
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisał/a: | Rozumiem Âże ktoÂś wyczyÂściÂł temat? |
tez sledze ten ciekawy temat i kilka watkow wcieÂło.. |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-17, 20:41
|
0
|
|
|
|
Rozumiem ze moje posty usnieto,bo tam nic na temat nie byÂło tylko dogryzanie projektorowi ,ale gladuÂś pisaÂł caÂłkiem do rezcy o tym swoim biznesie...czemu to wywalono?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-17, 21:09
|
0
|
|
|

|
A ty juÂż zacierasz rĂŞce, Âże siĂŞ pojawiÂł nastĂŞpny oszoÂłom wypisujÂący gÂłupoty - co front ?
Nie wiem czemu uznano, Âże trzeba to skasowaĂŚ .... @Gdulus dostaÂł ode mnie odpowiedz na swoje irracjonalny teorie, oraz informacjĂŞ co myÂślĂŞ o ludziach ktĂłrzy zwiali za granicĂŞ do pracy na czarno, a tu w Polsce zostawili rodzinĂŞ na emeryturze Âżebym ja jÂą utrzymywaÂł ze swoich skÂładek ZUS !
ale ... niezmiernie ¿a³ujê ¿e nie zd¹¿y³em przeczytaÌ tych twoich wywodów - front ... bo na pewno bym siê ponownie œwietnie pobawi³ i uchacha³ z tych teorii postrzegania œwiata .... przepraszam przepraszam ... oczywiœcie postrzegania .... okolicy w której mieszkasz ! |
 |
|
|
|
 |
gdulus
|
Wysłany: 2010-01-17, 21:20
|
0
|
|
|
|
oj wyczyszcono moje posty |
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-01-17, 21:34
|
0
|
|
|

|
To front247 je wyczyÂściÂł ze swojÂą organizacjÂą charytatywnÂą "TANIE BUDOWANIE" .... bo napisaÂłeÂś jak zbudowaĂŚ i wyposaÂżyĂŚ kompletnie lakierniĂŞ za 7000 zÂł .... co przebiÂło jego wyliczenia w zeszycie w piĂŞcioliniĂŞ ... Âże moÂżna ale za 100 000 zÂł ( oczywiÂście - TOY TOY w standardzie ! ).
WkurzyÂł siĂŞ i skasowaÂł ! MyÂślaÂł Âże jest najtaĂąszy na Âświecie, a tu proszĂŞ na wyspach taka lakiernia juÂż za 7000 zÂł ! ... tylko nie pamiĂŞtam czy na wyspach Toga Toga czy na jakiÂś innych .... niewaÂżne ... i tak cena kompletnej inwestycji powala na cycki !
[ Dodano: 2010-01-17, 21:45 ]
Ceg³a kosztuje ro¿nie w zale¿noœci od hurtowni i miejsca zakupu. Nawet poszczególne cegielnie maj¹ ró¿ne ceny i to jeszcze bez mar¿y poœrednika nie wspomnê o transporcie czêsto wliczanym w cenê ceg³y ale ... niby gratis od producenta ... co do gwoŸdzi to chyba jasne ¿e nie ma jednej ceny na gwoŸdzie i zaskakujesz mnie jak przytaczasz akurat taki durny przyk³ad, a ... pistolet SATA to co dziennie kosztuje inaczej ... bo jego cena jest w EURO przeliczana na PLN zgodnie z kursem sprzeda¿y walut ! ... i co front G³upio ci siê teraz ¿yje ? |
 |
|
|
|
 |
front247
|
Wysłany: 2010-01-17, 22:21
|
0
|
|
|
|
Projekter jwsli nie udaÂło ci sie przeczytac co napisalem to zaluj...straciÂłbys ostatnie podwaliny gruntu pod swoimi,,argumentami,,
ZresztÂą i tak pewnie mod znow wyczysci co piszemy,mamy czas do rana bo pewnie spac poszedÂł
A tak serio to popieram jego inicjatywe a ty pieprzysz jak potÂłuczony swe magnackie wywody o zusie ....chÂłopie nikogo nie utrzymujesz poza kilkoma darmozjadami na stoÂłkach,eweentualnie prezesa zusu..on bedzie miaÂł wieksza emeryture niz gdulus ,ja i ty razem wzieci wiec oszczedz tych gÂłupot pseudopatriotycznych.
Jeszcze raz napisze Tobie na czym polega moralne zezwolenie na pewne rzeczy;
Pamietasz legendy o Janosiku lub Robin Hoodzie? Oni tez byli wyjeci z poza prawa,bo je ³amali ale..czy czynili z³o? Z³odziejem dla mnie jest ktoœ kto nie pracuj¹c siega po czyj¹œ w³asnoœÌz chêci zysku,ty tym terminem okreslasz kogos komu ludzie dobrowolnie p³ac¹ za PRACE!!!! on moze ³amie przeoisy...ale nie jest z³odziejem.
To samo mozna porĂłwnac do dzisiejszego Âżycia tyle Âże okrada nas w majestacie wlasne panstwo...obojetnie czy to polskie czy angielskie.
Masz cos do dodania...? to najpierw siĂŞ przespij ze swoimi postami a potem dopiero wcisnij,,wyslij,,
pozdrawiam
[ Dodano: 2010-01-17, 22:25 ]
PROJEKTER napisał/a: | To front247 je wyczyÂściÂł ze swojÂą organizacjÂą charytatywnÂą "TANIE BUDOWANIE" .... bo napisaÂłeÂś jak zbudowaĂŚ i wyposaÂżyĂŚ kompletnie lakierniĂŞ za 7000 zÂł .... co przebiÂło jego wyliczenia w zeszycie w piĂŞcioliniĂŞ ... Âże moÂżna ale za 100 000 zÂł ( oczywiÂście - TOY TOY w standardzie ! ).
WkurzyÂł siĂŞ i skasowaÂł ! MyÂślaÂł Âże jest najtaĂąszy na Âświecie, a tu proszĂŞ na wyspach taka lakiernia juÂż za 7000 zÂł ! ... tylko nie pamiĂŞtam czy na wyspach Toga Toga czy na jakiÂś innych .... niewaÂżne ... i tak cena kompletnej inwestycji powala na cycki !
[ Dodano: 2010-01-17, 21:45 ]
Ceg³a kosztuje ro¿nie w zale¿noœci od hurtowni i miejsca zakupu. Nawet poszczególne cegielnie maj¹ ró¿ne ceny i to jeszcze bez mar¿y poœrednika nie wspomnê o transporcie czêsto wliczanym w cenê ceg³y ale ... niby gratis od producenta ... co do gwoŸdzi to chyba jasne ¿e nie ma jednej ceny na gwoŸdzie i zaskakujesz mnie jak przytaczasz akurat taki durny przyk³ad, a ... pistolet SATA to co dziennie kosztuje inaczej ... bo jego cena jest w EURO przeliczana na PLN zgodnie z kursem sprzeda¿y walut ! ... i co front G³upio ci siê teraz ¿yje ? |
ale przeinaczasz...wyraznie kontekst jest jasny mojej wypowiedzi...to Âże mogĂŞ latwo sprawdzic co kosztuje oznacza ze moge dokonac wyboru..gdzie taniej lub drozej...to jasne ze sÂą rĂłzne ceny...ale czy ja o tym wspominaÂłem?
[ Dodano: 2010-01-17, 22:29 ]
acha ale przeciez jakie on ma irracjonalne teorie? chÂłopak juz zarabia...i nic na to nie poradzisz:)
A zeszyty w pieciolinie Âśa fajne tez sie nadajÂą do zapiskĂłw
Projekter nie kompromituj sie....ciekawe co by powiedzieli angielskojezyczni klienci gdulusia,gdyby sie dowiedzieli ¿e jakis oszo³om w Polsce proponuje lakiernie za pare melonów i kredyt jako ostatni gwózdz do trumny,komus komu jest to totalnie niepotrzebne ,a w dodatku wyzywa ich od z³óodziei....
Nieraz piszÂąc takie rzeczy przypominasz mi chciwego sprzedawcĂŞ kaset vhs na przygranicznym rynku z 1990 roku gdzie rzÂądzi prawo piĂŞsci i sÂłowa...byle tylko miec swoj biznes...hehe te czasy mineÂły,musisz siĂŞ obudzic
Teraz internet peÂłen jest konstrukcji oraz projektĂłw DIY...ludzie na caÂłym swiecie sami robiÂą rĂłzne dziwne rzeczy ...od kompresorĂłw po silniczki odrzutowe...to Âświat pasji i spedzania czasu a nie....siedzenia z kalkulatorem miedzy zeszytami 12 godzin na dobe z pulsem 130....niektĂłrych nie bawi 3 zawal przed 50-tkÂą.
[ Dodano: 2010-01-17, 22:38 ]
to nie forum,dorobkiewiczĂłw-milionerĂłw,to jest forum pasjonatĂłw
[ Dodano: 2010-01-17, 22:43 ]
z tym Toga Toga to juz byÂła czysta zÂłosliwosc...i na co, po co?
Wazbe ze pracuje.
Powiem ci kogo utrzymuje twĂłj zus,idz w poniedziaÂłek do urzedu pracy,spĂłjrz na te twarze co stoja sie podpisac,tych facetĂłw w sile wieku i ich spytaj czemu cie okradaja. |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2010-01-17, 22:49
|
0
|
|
|

|
Temat chyba zostal wyczerpany bo dyskusja poszla w innym kierunku, a wiec pora go zamknac.Jesli ktos ma cos do dodania w temacie prosze o kontakt na PW . |
|
|
|
 |
Manfred
|
Wysłany: 2011-09-01, 21:40
|
0
|
|
|
|
JeÂżeli mogĂŞ siĂŞ wypowiedzieĂŚ w tym temacie z peÂłnym szacunkiem do obu stron to powiem jedno Pan ma racje i troszkĂŞ Pan ma racje .
Z jednej strony PROJEKTER ma racjĂŞ poniewaÂż w dzisiejszych czasach nie moÂżna nic robiĂŚ na Âłapu capu i od tak bo wydaje mi siĂŞ Âże to wypali czy zrobiĂŞ to czy kupiĂŞ na allegro chinola i tez dam rade .
Z drugiej stronu Front ma troszkĂŞ racji poniewaÂż on myÂśli w sposĂłb ktĂłry Projekter juÂż dawno zapomniaÂł czyli chĂŞĂŚ zrobiĂŚ coÂś z niczego i tanim kosztem .
Moje zdanie na temat lakierni jako w³asny biznes jest nastêpuj¹ce > je¿eli Front chce wystartowaÌ z w³asnym biznesem musi nabraÌ doœwiadczenia czyli zwyczajnie zatrudniÌ siê gdzieœ gdzie pracuj¹ fachowcy i gdy zacznie robiÌ naprawdê dobrze to wtedy zacz¹Ì myœleÌ .
Druga sprawa to miejsce musisz mieĂŚ go duÂżo i musi byĂŚ Âładnie zrobione czyli bruk ( Ma to wyglÂądaĂŚ ) SamÂą kabinĂŞ lakierniczÂą nie musisz kupowaĂŚ !!!! MoÂżesz zapÂłaciĂŚ mÂądrej gÂłowie za projekt komory lakierniczej . Ale to nie ma byĂŚ na zasadzie „ A zbuduje sobie komore „ tak siĂŞ nie da . Ta budowa musi byĂŚ z gÂłowÂą jeÂżeli myÂślisz Âże to ma byĂŚ tylko czyste powietrze to siĂŞ mylisz !!!!! ChoĂŚ te komory za 130000 o ktĂłrych wspominaÂł Projekter teÂż ktoÂś robi czyli da siĂŞ lecz musisz siĂŞ zastanowiĂŚ czy masz na tyle wiedzy budowlanej Âżeby coÂś takiego zrobiĂŚ . I co z pewnoÂściÂą na podzespoÂły wydasz z 80 000 zÂł by osiÂągn¹Ì takie efekty , ale biznes to nie zabawa I pamiĂŞtaj Âże nieraz warto wydaĂŚ wiĂŞcej bo Tanie miĂŞso jedzÂą psy !!!
Niestety Front musze powiedzieĂŚ jedno Âże jeÂżeli piszesz Âże masz aÂż tak maÂłe doÂświadczenie to znaczy Âże jeszcze nic nie wiesz o malowaniu samochodĂłw . I nie zdajesz sobie sprawy jak naprawdĂŞ ludzie potrafiÂą byĂŚ cenzura . I twoje plany sÂą skazane na niepowodzenie !!!! z kilku powodĂłw
1. Ty coÂś robiÂłeÂś znaczy nikt ci nie da drogiego auta gdzie bĂŞdziesz mĂłgÂł skasowaĂŚ po 400zÂł za element
2. ¯adna firma nie podpisze z tob¹ umowy o wspó³prace bo bêdzie dla nich Psim chrupiekiem ( z pe³nym szacunkiem )
3. Koszty ciĂŞ zjedzÂą
4. Nie bĂŞdzie cie staĂŚ na mechanika i komputer do aut to podstawa
5. Co z blacharniÂą ??????
Powiem ci tak chcesz siĂŞ tym zajmowaĂŚ ok . Ale prĂŞdzej na zasadzie Âże robisz komuÂś auto ale malujesz w innym zakÂładzie !!!
A tak od serca to zajmij siê czymœ w czym jesteœ dobry i odpuœÌ sobie fruwanie w chmurach
Bo nieraz trzeba mieĂŚ troszkĂŞ pokory !!!! ( Inaczej jak to mĂłwiÂą wyÂżej chuja nie podskoczysz )
Pozdrawiam
Manfred |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-09-02, 11:28
|
0
|
|
|

|
@Manfred ... a napisaÂłeÂś na poczÂątku ... obaj Panowie macie racjĂŞ !!! ...
No có¿ kolega Front247 to absolutnie najwiêkszy wariat inwestycyjny jaki zawita³ na jakiekolwiek forum. Ten Pan dziêki swoim pogl¹dom i postom zosta³ ikon¹ wszystkiego czego nie wolno robiÌ przy planowaniu i realizacji inwestycji w lakierni, oraz wszystkiego czego nie wolno rozbiÌ gdy siê ju¿ j¹ zaczyna prowadziÌ .
Tu jednak musisz troszkĂŞ spojrzeĂŚ "przez palce" na ten temat i zawarte w nim wpisy.
W tamtym czasie na forum nie by³o równowagi opinii tylko generalnie królowa³ pogl¹d ¿e mo¿na prowadziÌ lakierniê w ma³ym gara¿u wyposa¿onym w tani sprzêt z Chin. Brakowa³o rzetelnych i zdecydowanych opinii przeciw takim bzdurom i opisów czym w³aœciwie jest profesjonalna lakiernia i ile kosztuje jej budowa z wyposa¿eniem. Masa postów, nerwów, wyzwisk i przepychanek ... ale dziœ du¿a iloœÌ forumowiczów na wlasnej skórze sprawdzi³a "czym to siê je" ... dowiedzieli siê o przepisach i wymogach ... kilku mia³o powa¿ne problemy formalne zaczynaj¹ce siê od ataku s¹siadów ... inni dowiedzieli siê ile kosztuje projekt lakierni i dlaczego to idzie w dziesi¹tki tysiêcy z³otych, a nie jak pisa³ Front w gotowiec za 500 z³ . Trzy znane mi osoby z forum rozpoczê³y budowê i wiedz¹ doskonale jak to jest z tak¹ inwestycj¹ jej legalnoœci¹ i zapleczem technicznym wyposa¿enia ... a nawet ze sfochowanymi pracownikami
Dziœ tylko absolutny wariat móg³by zapoznaÌ siê z tymi opisami w postach i dostêpnymi publikacjami, a potem stan¹Ì na takim stanowisku jakie zademonstrowa³ nam wtedy kolega Front 247.
W tych wszystkich dyskusjach na forum problem polegaÂł wtedy na tym, Âże maÂło kto wiedziaÂł jak dziaÂła prawdziwa profesjonalna lakiernia. Ta wiedza byÂła mizerna zarĂłwno w kwestii wymogĂłw budynku, sprzĂŞtu, organizacji jak i samych technologi materiaÂłowych.
Kiedyœ, gdy ktoœ malowa³ przy otwartych drzwiach to monta¿ wentylatora w œcianie by³a technologicznym prze³omem ... Dziœ gdy ju¿ wiadomo jak dzia³a kabina i znane s¹ wszystkie wymogi technologiczne do prawid³owej realizacji cykli, wp³yw wilgoci i temperatury na efekt koùcowy mo¿na robiÌ samodzielnie profesjonalne pomieszczenia lakiernicze we w³asnym zakresie, bo gdy siê z czegoœ rezygnuje to z pe³n¹ œwiadomoœci¹ konsekwencji jakie ta rezygnacja wywo³a. Zupe³nie inaczej do tematu lakierowania podchodzi ktoœ kto nigdy nie mia³ mo¿liwoœci pracowaÌ w komorze lakierniczej i ktoœ kto pracuj¹c pó³ ¿ycia w kabinie teraz próbuje ograniczyÌ koszty budowy lakierni do posiadanego bud¿etu, ale wie co i jak.
W praktyce to wszytko zmienia. Kiedyœ CzarnaDupa niewiedzy, a teraz absolutnie œwiadomy wybór pomiêdzy tym co drogie i profesjonalne, a tym co konieczne ale mo¿liwe do wykonania du¿o taniej. Trzeba by³o zmiany atmosfery na forum i podejœcia do tego tematu ¿eby z górnej pó³ki du¿ych inwestycji mo¿na by³o dziœ schodziÌ w dó³.
Droga z góry w dó³ jest ³atwa i zawsze mo¿na zdecydowaÌ gdzie powie siê stop, a droga pod górê jest bardzo trudna i wyczerpuj¹ca, a po pierwszym kroku mo¿e ju¿ nie starczyÌ si³a na dalsz¹ podró¿. Dlatego planuj¹c inwestycjê lepiej jest wiedzieÌ ¿e ma³a lakiernia to koszt ok 300 000 z³ ... i dopiero z tego poziomu zastanawiaÌ siê z czego mo¿na bezpiecznie zrezygnowaÌ, a co roz³o¿yÌ na kolejne etapy inwestycyjne. Podejœcie w stylu ... mam 50 000 z³ i wybuduje sobie warsztat lakierniczy jest po prostu ... Durne. |
 |
|
|
|
 |
norbi
|
Wysłany: 2011-09-11, 22:04
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | Jutro ( pomimo tego Âże Polska jest sparaliÂżowana przez zimĂŞ ) jadĂŞ do Rzeszowa ( lakiernia przemysÂłowa ), potem prosto do Krakowa ( lakiernia okien ) nastĂŞpnie Jelcz ( lakiernia przemysÂłowa ... a w przyszÂłym tygodniu Bydgoszcz ( warsztat samochodowy ) ToruĂą ( ASO ) ÂŁowicz ( warsztat ).... i tak od kilkunastu juÂż lat ! To czwarty samochĂłd ktĂłry wykaĂączam - 250 000 km przebiegu ! ) |
Panowie - ze tak powiem przeczytalem ten wÂątek bo od jakiegos czasu interesuje sie tematem zwiazanym z lakierowaniem itp.
Nie wnikajac w technologie opisane przez Pana Projektera i Pana Front'a to chcialbym skomentowac wszystkie tu zawarte informacje tak.
Co do racji wszelkich Panie Projekter to siĂŞ Pan w wielu kwestiach nie mylisz a i nawet masz kupe racji a Pan Panie Front masz kupe racji i wielu kwestiach sie nie mylisz. Pan panie Projekter zajezdzasz po 250kkm auto a moje ma 400kkm i zrobi jeszcze te Pana 250kkm (gdzie przy 400kkm sprzegielko od nowosci nie jest ruszane ) O co mi chodzi? O to ze Pan Panie Projekter powinien sie nauczyc jezdzic samochodem wtedy wytrzyma dluzej. ( tu pokazac chcialem poziom tej dyskusij miedzy dwoma szanownymi panami) Czlowiek zapytal o aspekty zwiazane z lakiernia - z pierwszych zdan wynika ze ma zero doswiadczenia itp, wiec propozycje w stylu kup pan auto kiedy jeszcze dobrze chodzic nie umie mijaja sie z celem. Cala ta nagonka jeden na drugiego mnie bardzo rozbawila. Ale z tego co widze to Pan panie Projekter masz oczy zamazane PROFESJONALIZMEM i nie widzisz nic wiecej. A to forum nie tylko dla samych profesjonalistow. O mnie. Mam swoja firme ktorej daleko do branzy lakierniczej ale za to blisko do wielu pracu o ktorych tu byla mowa i kwoty ktorymi Pan Szanowny Projekter rzucza sa oczywiscie realne tyle ze wielokrotnie mnie robawily. Krotko - doprowadzenie pradu 40kW czy tez koszt koparko/spycharki. Panie Projekter koszt przebicia 1m drogi niech bedzie powiatowej to ok 100zÂł (wraz z materiaÂłem tj wciagniecie w otwor rury hmm chociazby hdpe - niech ten kret ma 10m do zrobienia) koszt zajecia pasa ruchu to koszt z metra kwadratowego (niech tych metrow bedzie po 10 po kazdej stronie ) 1zÂł/ dzien... Koparko/spycharka za 3h pracy 70zl/h ale jak bym zamowil hurtem to ok 40-50zl/h.. Ale ja wiem ze jak sie to zleca firmie ktora zleca firmie i ta firma ma podwykonawce to te koszta mnozymy razy hmmm 5? Moze malo... Tak wiec chyba milej by bylo gdyby kazdy z Panow poszedl po rozum do glowy i zszedl z tonu deko. Bo prawda jest taka ze mozna zaoszczedzic sporo do tych kosztĂłw o ktorych mowi tu Pan Projekter i tez spelnic warunki i normy. Inna kwestia to plany na przyszlosc. Mnie moj biznes nauczyl ze jesli na sile oszczedzam to place 2razy. Ale to nie zawsze tak jest. To tak na przyszlosc - bo obrzucanie sie blotem nie ma sensu. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-09-12, 11:00
|
0
|
|
|

|
norbi napisał/a: | O co mi chodzi? O to ze Pan Panie Projekter powinien sie nauczyc jezdzic samochodem wtedy wytrzyma dluzej | |
|
|
|
 |
norbi
|
Wysłany: 2011-09-12, 13:43
|
0
|
|
|
|
Panie gugun to tylko pokazanie poziomu tej dyskusji. co sie tyczy arg. jednej i drugiej strony - bez zbytniego przemyslenia tego o czym kto mowi - no przeciez Pan Projekter poda milion przykladow ze jest dobrym kierowca a tylko te auta jakies takie felerne - a ja podam 2 miliony przykladow ze nie ma racji "bo ja...." itd. i to samo bylo z przepychankÂą co za ile sie da zrobic i czy aby napewno bedzie dobrze. W kwestii budowy tu akurat przyklad domu mojej kuzynki - dali firmie 280kpln nic ich nie interesowalo - stoja sciany dach okna reszte musza sami zrobic - moj ojciec sie zasmial i stwierdzil ze w takim stanie dom to koszt ~100kpln - 130kpln - czy jesli by go on budowal - zrobil by to gorzej? Stwierdze ze nawet w wielu przypadkach pewne rzeczy by lepiej przemyslal - ale firma musi zarobic tak czy siak. Wiec takie przepychanki i plucie na siebie do niczego nie prowadzÂą.
Pozdrawiam bo sie ot robi. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-09-12, 14:59
|
0
|
|
|

|
ja tam mam garaz za 6k bo tyle mnie material kosztowal +miesiac roboty i tez sie da malowac i nawet ladnie to wychodzi.a jakbym mial przeznaczyc 200-300k to bym zglupial i nie wiedzial co z ta kasa robic |
|
|
|
 |
norbi
|
Wysłany: 2011-09-12, 15:30
|
0
|
|
|
|
ja jak bym mial na rece dzis 200-300kpln to bym mogl zyc z odsetek z tychze pieniedzy - ale co tam firme mozna budowac powoli - malymi krokami jesli ktos nie ma papy na inwestycje. Ja tak zaczalem - z 10.000zl. Dzis tyle to ja na podatki przeznaczam.
A co do tego jak wychodzi. Tu jest wlasnie problem. Maja prof zaklad jesli ma sie do tego dobrego pracownika - lakiernika - to juz chyba nie ma rzeczy - "jak wyjdzie" chociaz blisko mnie jest warsztat gdzie maja podobno komore itp... i powiem tak - wole sam pomazac po aucie - przynajmniej jak ladnie wyjdze to bede miec radoche - niz zaplacic 500 od elementu i miec pomalowane rozne inne czesci auta w gratisie a do tego wlasciciel tez twierdzi ze "jak wyjdzie" hahaha moze ja mam pecha ale ile aut naprawianych / lakierowanych bym widzial to praktycznie na kazdym taka fuszera odwalona ze glowa boli... to tez zakupilem kompresor pare innych rzeczy i sie bawie
Chociaz fakt jest jeden lakiernik artysta - musze przyznac ze robi w "spartanskich warunkach" jesli chodzi o powierzchnie - ale trzeba powiedziec ze robi idealnie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-09-12, 17:08
|
0
|
|
|

|
bo kabina itp to tylko ulatwienie i wygoda a przedewszystkim zdrowie i ona sama nie lakieruje...ani pistolet za 3k czy tez szlifierka za niewiadomo ile..wszystko zalezy od lakiernika,jesli dobrze sie przylozy,przygotuje i polakieruje auto jak nalezy to i w stodole zrobi to lepiej niz papudrak w kabinie najlepszym sprzetem..nie rozumiem tylko ludzi co tak ciagna tam gdzie kabina i placa podwujnie,przeciez ona wplywa na jakosc pracy lakiernika a nie na jakosc lakieru-no moze troche...a jesli chodzi o bioro lazienki itp to w firmie jednoosobowej czy tez dwu sprawa zbedna jak mozna isc sie do domu odlac.... malo kto na tym forum ma zaszczyt lakierowania aut w kabinie,jak juz to w pracy...wiekszosc ma zwykle garaze ocieplone tanim kosztem,wymalowane olejna z jakims tam wyciagem i lakieruja bez zarzutu... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-09-12, 17:46
|
0
|
|
|
|
Ale gÂłupoty gadacie.
Tematem jest firma i powodzenia ÂżyczĂŞ w zalegalizowaniu lakierni z wkÂładem 6 tys. zl na materiaÂł budowlany, lub jak Norbi pisze,,, drobnymi kroczkami.
WyrĂŞczam w tej chwili Projektera do ktĂłrego mam szacun za to co teraz wiem a z czym siĂŞ nie zgadzaÂłem jakiÂś czas temu.
gugun, Skoro lepiej wychodzi w garaÂżu to napisz jak zaÂłatwiÂłeÂś zezwolenia z ochrony srodowiska, jak mierzyli emisjĂŞ substanci szkodliwych do atmosfery, ile kosztowaÂł Cie raport Âśrodowiskowy, z kim podpisaÂłes umowy na utylizacjĂŞ ..... wiesz przeciez czego bo masz legalnÂą lakiernie???????
Masz legalnÂą?
Wystawisz fakturĂŞ za lakierowanie?
Bo ja nie, firma tak, lakiernictwo w tle. Ale zdaje sobie sprawê czym ryzykuje i jakie kroki powinienem podj¹Ì aby otworzyc legalna lakierniê i ile to kosztuje.
Niemam luÂźnych 200 tyÂś. A co za tym idzie lakiernictwo nadal w tle.
Standardowo firma to szeroko pojĂŞta Autokosmetyka, autoodnowa, lub inne temu podobne.
[ Dodano: 2011-09-12, 17:47 ]
norbi,
Niema lakierni zbudowanej drobnymi kroczkami w dzisiejszych czasach.
Tak samo jak niema ubojni drobiu czy bydÂła.... drobnymi kroczkami. |
|
|
|
 |
norbi
|
Wysłany: 2011-09-12, 18:20
|
0
|
|
|
|
GÂłupoty,,, Lackdoctor ja nie mowie ze za 6 czy 20kpln postawisz lakiernie... tylko ze cala otoczka ktora stworzyl szanowny Pan Projekter jest troche o d... potrzaskac ja rozumiem ze kabina ze filtry i inne rzeczy... ale do tego jest troche innych rzeczy do zrobienia ktore kosztuja jak sie pomysli 5x mniej - podalem przyklady - dobrnych prac bo drobnych ale jednak - jest tego wiecej. Prawda jest niestety taka ze 3/4 lakiernikow ktorzy sie dorobili Âładnego warsztatu zaczynalo w podobny sposob jak np gugun... Jak juz pisalem czlowiek jasno okreslil na poczatku swoje mozliwosci a skakanie odrazu z projektami po 300 kpln i wiecej nie ma sensu dla tego czlowieka. Lepiej delikatnie powiedziec na co powinien looknac i czego dotknac niz sie spychac o komory. Ale co tam I tak uwazam ze wiele rzeczy da sie zrobic drobnymi krokami. Nie trzeba odrazu inwestowac kilkuset tysiecy... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-09-12, 21:18
|
0
|
|
|
|
norbi napisał/a: | Prawda jest niestety taka ze 3/4 lakiernikow ktorzy sie dorobili Âładnego warsztatu zaczynalo w podobny sposob jak np gugun... |
DziÂś juÂż tak sie nie da.
Oni zaczynali w latach 80-90 a wtedy byÂły inne przepisy, ba, przepisĂłw jeszcze nie byÂło.
DziÂś niema drobnych kroczkĂłw.
Jest legalna firma, otwierasz i masz. OczywiÂście to kosztuje i niema juz to tamto.
Sa kary, kontrole i inne bajery.
Idzie siĂŞ utopic do konca zycia, jak Ci sie za dupe wezma.
Ale czÂłowiek w bÂłogiej nieswiadomoÂści robi sobie co uwaÂża i oby to trwaÂło jak najdÂłuzej.
A z Projektera zdzierce robisz a sam swiadczÂąc usÂługĂŞ patrzysz aby zysk byÂł jak najwiekszy i za free nic nie zrobisz bo po co wtedy firma. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|