|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
norbi
|
Wysłany: 2011-09-12, 22:50
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor - nie robie zdziercy - tylko obiektywnie mowie ze da sie inaczej i napewno sie da - nie mowie tu o oszczednosciach 90% ale - da sie.
Powiedz mi czy ty masz full legal? odrazu miales? nigdy nie zlamales zadnego przepisu ?
Wlasnie...
A coz moge Ci powiedziec - jesli chodzi o moja firme to <lol> chetnie bym sprzedal hehe tak jak Projekter - a co do zysku - to coz... rynek wyznacza ile moge zarobic - moje widzimi siĂŞ ma tu malo do rzeczy bo jesli bede chcial tyle ile ja mysle to klienci nie przyjda... a coz... robie w dziaÂłce o wiele bardziej obstawionej przez konkurencje niz branza lakiernicza.
Tak wiec wszystko sie da... oczywiscie dzialalnosci pod tutulem lakiernictwo nie da sie rozpoczac od kupna kompresora i pistoletu...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-09-12, 23:08
|
0
|
|
|
|
norbi napisał/a: | Powiedz mi czy ty masz full legal? |
JuÂż wczesniej pisaÂłem Âże NIE.
Ale ja mam dwie drogi.
W razie wojny to olewam lakierowanie usÂługowe, wszelakie usÂługi i robiĂŞ swoje.
I ta œwiadomoœÌ jest zas³ug¹ Projektera.
A jego kasa to jego sprawa i ja jego zÂłociszy nie licze.
Bierze tyle na ile rynek pozwala a mnie nie jest stac na jego usÂługi i tyle.
Kto mi zabrania wiĂŞcej zarabiaĂŚ?
I tu jest kilka drĂłg.
Jedna Roberta, druga to ciuÂłasz i caÂłe Âżycie cenzura w kiepskich warunkach z nadzieja Âże kiedys bedzie cie stac na profi lakiernie.
Trzecia to kredyt i znĂłw dwie drogi.
Projekter, lub wÂłasna incjatywa we wÂłasnych rĂŞkach.
Tylko kto wtedy bedzie zarabiaÂł skoro Ty bedziesz biegaÂł po urzedach. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
norbi
|
Wysłany: 2011-09-13, 00:07
|
0
|
|
|
|
No walsnie... i tu wracamy do punktu wyjcia... Czlowiek na poczatku wyznaczyl horyzont swoimi i kolegi umiejetnosciami - zupelnie bez potrzeby doszlo do "wojny" na forum ... ja ogolnie wychodze z zalozenia aby robic tak zeby bylo dobrze... klient ma byc zadowolony a ja - mam nie miec problemow z urzedasami ot co... chociaz fakt temat brzmi "...z lakierniÂą " nie garazem hehe |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-09-13, 10:41
|
0
|
|
|

|
da sie blacharstwo mechanika kosmetyka i inne na koncu cos z lakierowaniem drobnych el. i wszystko sie da...po lakierowaniu nie musisz wystawiac na lakierowanie tylko cos pochodnego...wiecie jak jest sam o tym napisales wiec lakierowac sie da no kiedys to wolnosc tomku w swoim domku,byle by samemu robic a mozna bylo wszystko:)a teraz kazdy kombinuje jak sie da,na wszystko wrazie co ma wymowke wie jak sie wytlumaczyc itp itd...ale jesli o to chodzi to mysle ze wiekszosc malych lakiernikow wie o czym mowie a podsumowujac to z lakiernia nie jest maly koszt no ale majac lep i uj idzie dosc przyzwoicie zaoszczedzic,tak jak kollego wyzej nap z budowa domu bo to akurat tez jestem w temacie bo za dach za sama robote chcieli 20tys+15material ja zrobilem to w 3ludzi w 2tygodnie na spokojnie i zaoszczedzilem prawie te 20...za ocieplenie 4tys a 2ludzi zrobilo to w 2dni i dostali 500zl itd.. kolega projekter oczywiscie z tego zyje cholernie sie na tym zna i jest najlepszym rozwiazaniem jesli tylko kogos na to stac,jesli nie to o przykladowe 100tys roznicy chetnie sobie polata po urzedach i wszystko zalatwi kazdy sam jesli ma te 200 a nie 800k i mu lata ile zaplaci byle by bylo profi |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-09-13, 12:15
|
0
|
|
|

|
Panie @Norbi ? ... Na wstĂŞpie pytanie ... WybudowaÂł Pan kiedyÂś jakiÂś warsztat samochodowy ? ... ChoĂŚby warsztacik ? Czy teÂż tak jak koledze @Frontowi wydaje siĂŞ Panu Âże projekt to gotowy z internetu ... pustaki wytrzepie Pan sobie sam z zielonej betoniarki (bo jako mieszalnik paszy zielona miaÂła niÂższy vat ), a formalnoÂści to siĂŞ tam kiedyÂś zaÂłatwi ? ... JeÂżeli tak to szkoda tu cokolwiek wiĂŞcej pisaĂŚ. To Durne jest !!! Durne i dyletanckie ... szczegĂłlnie gdy na samym wstĂŞpie siĂŞ deklaruje, Âże nie jest siĂŞ z branÂży lakierniczej
Jednak gratulacje, gratulacje .... gdy dziÂś w dobie miĂŞdzynarodowego kryzysu zarabia Pan w swojej branÂży 32 000 zÂł czystego zysku do opodatkowania. WOW Kurde - teÂż bym tak chciaÂł, ale widocznie mam za niskie ceny na swoje usÂługi . TeÂż pÂłacĂŞ podatki .... strasznie mnie to wkurza ale 10 tyÂś VAT i PIP to chyba nigdy jeszcze nie zapÂłaciÂłem za jeden miesiÂąc
Ale zanim ÂściÂągniesz Pan ten temat do ÂżenujÂących stwierdzeĂą o tanim budowaniu z blachy i sÂłomy to tylko przypomnĂŞ, Âże Ja projektujĂŞ i uczestniczĂŞ w budowach lakierni od 1998 rok. MoÂże to jednak za krĂłtko Âżeby celnie wskazaĂŚ koszt budowy i wyposaÂżenia obiektu lakierni ?... MoÂże mam za maÂłe doÂświadczenie ?. Tylko Panie @norbi ... jeszcze siĂŞ nie zdarzyÂło tak Âżeby ktĂłraÂś ze 174 zakoĂączonych juÂż inwestycji zostaÂła wykonana w ramach okreÂślonego kosztorysu projektowego .... kaÂżda absolutnie kaÂżda jest droÂższa o ok 10 - 60 % . SÂą nawet takie przypadki gdy kosztorysuje projekt i wychodzi 600 tyÂś, a inwestycja po zamkniĂŞciu ksiĂŞgowym wychodzi 1,5 miliona zÂł. KaÂżdemu siĂŞ wydaje Âże jest cwany i bystry i zrobi to taniej. KaÂżdemu ! Mnie teÂż ... za kaÂżdym razem od 14 lat ... i za kaÂżdym razem dupablada. Zawsze jest droÂżej niÂż wstĂŞpnie planowano ! Cud jak tylko o 10 % CUD !!! Nawet taki gotowiec jak Modularny -Warsztat potrafi w konkretnej lokalizacji kosztowaĂŚ o 40 % droÂżej niÂż prawie identyczny w innym regionie Polski !
Faktem jednak jest, Âże nie projektujĂŞ garaÂży i ich nie budujĂŞ wiĂŞc nie wchodzĂŞ w polemikĂŞ za ile ktoÂś sobie postawiÂł garaÂż czy budynek gospodarczy. Jednak jest na forum inwestor, ktĂłry wÂłaÂśnie zaczyna budowĂŞ Modularnego Warsztatu ... a jednoczeÂśnie remontuje duÂży budynek gospodarczy w rogu dziaÂłki ... koszt projektu warsztatu 40 tyÂś ... projektu budynku gospodarczego 2 tyÂś ... budowa warsztatu ok 90 tyÂś, a budynku gospodarczego 18 tyÂś ... i wiesz Pan co ? warsztat o pow. 340 m2, a bud gospodarczy 200 m2 ... Ciekawa sprawa ? Niby to budynek i tamto budynek ... dodam nawet, Âże warsztat jest budowany ... w taĂąszej technologi pÂłyty osÂłonowej
------------------------------------------------------------------------------------------------
Dziœ ju¿ jest tak, ¿e jak ktoœ próbuje byÌ cwany to p³aci dwa razy ... Zmiana sposobu u¿ytkowania gara¿u na lakierniê wymaga tych samych procedur formalnych i projektu co budowa nowego ... do tego wyburzenia i budowa w czêœci od nowa. ... i nikt nie powiedzia³ jeszcze ¿e taki gara¿ w ogóle da siê przerobiÌ na legalny warsztat samochodowy, a co dopiero lakierniê. Œwietny jest wiêc taki pomys³ ¿eby od czegoœ tam zacz¹Ì, a potem gdy siê ju¿ kupi kabinê i wyposa¿enie ... powoli, powoli rozbudowywaÌ firmê .... Brawo. Porada na poziomie rad kolegi Fronta247 ... ale g³upców nie brakuje, równie¿ i w tej bran¿y, wiêc pewnie nie jeden z takiej durnej drogi rozwoju zawodowego spróbuje skorzystaÌ ... Tylko wiesz Pan co ? ... Ja takich specjalistów od formalnoœci i budowy lakierni to mam ju¿ od dawna w pupci. To ani moi klienci, ani zleceniodawcy . Dawno temu ju¿ to pisa³em na forum i powtarzam na spotkaniach ... Jak ma byÌ tanio do dupy i na chwilê ... to proszê nie marnowaÌ mojego cennego czasu. Ja siê nie zajmujê dostosowywaniem gararzyków do malowania, raz w tygodniu dwóch elementów. Ja zawodowo projektujê lakiernie i za³atwiam wszystkie formalnoœci. Dbam o idealny uk³ad technologiczny, i o to ¿eby inwestor nie mia³ problemów. Tyle ! Jedni korzystaj¹ z tych us³ug inni radz¹ sobie sami ... jeszcze inni chcieli by, ale ich nie staÌ, i wreszcie s¹ tacy którzy uwa¿aj¹, ¿e ta moja wiedza to siê im nale¿y jak psu zupa ... za darmo tylko musza na mnie nafukaÌ i tych kur....a naprawdê uwielbiam
Co do Forum ... to raczej proszê nie generalizowaÌ bo s¹ tu amatorzy, cwaniacy, durnie , zwykli lakiernicy i wysokiej klasy specjaliœci. Ludzie z wielkich miast europy i ci z tych ma³ych miejscowoœci. M¹drzy i G³upi ... ka¿dy korzysta z takich porad z jakich chce, Jednak w przypadku wymiany dwóch skrajnych pogl¹dów na t¹ sam¹ sprawê nie da siê unikn¹Ì emocji. Jedni s¹ ZA, inni PRZECIW, jeszcze inni szukaj¹ kompromisów.
@PROJEKTER jest tu od kilku lat i raczej ma staÂłe poglÂądy i sprecyzowane wypowiedzi ... a czy ktoÂś je docenia, czy krytykuje to juÂż bez znaczenia I to raczej bĂŞdzie bardzo trudne Âżeby Pan Panie @norbi, lub ktokolwiek kogo dotÂąd tu spotkaÂłem zmieniÂł radykalnie mĂłj sposĂłb postrzegania tej branÂży i np. kosztĂłw, oraz NIEZBĂDNEGO poziomu inwestycji w lakierni ... takÂże tej samochodowej.
DziĂŞkujĂŞ ! Ja tyle w kwestii ÂświatopoglÂądowej. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2011-09-13, 20:48
|
0
|
|
|
|
norbi napisał/a: | [ Krotko - doprowadzenie pradu 40kW czy tez koszt koparko/spycharki. |
PrzeczytaÂłem caÂły wÂątek ale nigdzie nie wyÂłapaÂłem ile kosztuje to doprowadzenie prÂądu, napisz Norbi ile wg. Ciebie to wychodzi. Dodam tylko, Âże te 40kw to jest takie minimum dla bardzo Âśredniego warsztatu. Co do cen koparki, za 50zÂł jak piszesz nikt nie ruszy ÂłyÂżkÂą, u mnie Âśrednia cena to koÂło 90zÂł, i mowa tu o znajomym nie o firmie.
Co do Twojej kuzynki i ceny jak¹ zap³aci³a za stan surowy otwarty, je¿eli teren nie by³ jakiœ nietypowy i projekt domu równie¿ to poprostu szkoda gadac o takich ludziach. Nawet jakbym wzi³¹³ nie wiem jak¹ firme to myœle ¿e postawi³a by ten dom za kwote troszke wiêksz¹ ni¿ po³owa sumy która poda³eœ. Tak¿e nie przytaczaj tu domu swojej kuzynki bo poprostu da³a siê oszukac. Oczywiscie przyjmuj¹c teren i projekt domu za "normalne"
WracajÂąc do tematu budowy warsztatu, nie ma co poruwnywac kosztĂłw budowy domu, jakis garaÂży itp. do budowy warsztatu w ktĂłrym jest lakiernia. Tutaj znajomy wujek czy kuzyn raczej nie za bardzo pomoÂże obnizyc koszta, moÂże przy jakiÂś drobnych instalacjach wewnĂŞtrznych czy wykaĂączaniu socjalki, ale gÂłowne prace ktĂłre kosztujÂą krocie musi zrobic firma. Pozatym stawiajÂąc warsztat za kilkaset tysiĂŞcy zwykle czĂŞsc kasy pochodzi z kredytu dlatego wykonawcy zalezy Âżeby inwestycje zamknÂąc jak najszybciej bo przecieÂż kredyt trzeba spÂłacac mimo, Âże dopiero trwa budowa, a wujek czy kuzyn raczej bĂŞdÂą duÂżo dÂłuÂżej wykonywali swoje usÂługi niÂż konkretna firma. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2011-09-13, 21:18
|
0
|
|
|
|
Mnie przepisanie si³y 25 kw na " warsztat" i kupienie 32 kw jedno fazowej na dom kosztowa³o 4.000 z³ nie licz¹c do³¹czenia od licznika bo to by³o |
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
norbi
|
Wysłany: 2011-09-13, 23:33
|
0
|
|
|
|
Panowie, 40 kW to koszt hmm zalezy ktory dostawca ale bedzie gdzies kolo 4500 - 5500 netto - tu zaleznie od tego jak Ci dostarcza ten prad... ziemia czy powietrzem ( bo i o dziwo powietrzem tez daja takie moce bez wiekszego problemu )
Co do koparkĂłw i innych to coÂż u mnie takie ceny - oczywiscie netto. Zapewnie w duzych aglomeracjach bedzie drozej.
A co do reszty, mam za sobÂą wiele projektow unijnych i innych ktore wycenialem a pozniej musialem zrealizowac - i zawsze ale to zawsze tak kalkulowalem koszta zeby mi nie wyszlo nawet 1% ponad to co wymyslilem a co dopiero 60%. Jak bym tak zrobil to by mnie inwestor wysmial. Tyle ze nie wiem jakie sa realia przy budowie warsztatow wiec sie nie wypowiadam, chociaz jesli bym sie umowil z firma ze robi cos za jakis grosz a pozniej by mi dodali do tego chociazby 20% to bym ich pogonil... I Panie Projekter nie bede pisac tu o budowie ze slomy blachy czy innych wytworach rodem z czasow gdy cement trzeba bylo zdobywac a domy lac z formy bo ciezko bylo o cegle a o czyms takim jak pustak pomarzyc... Bo to nie o to tu biega... Ja tylko zwrocilem glownie uwage na to ze temat zaczal sie od pytania ktore z prof. nie mialo nic wpsolnego. Moim zdaniem znajac sie tak dobrze na tej "dziaÂłce" mozna bylo tylko i wylacznie wskazac plusy minusy zwrocic uwage na przepisy i tzw bhp dla wlasnej zdrowotnosci - a nie isc w inwestyje po kilkaset tysi. Z tego co pamietam jest na tym forum cos o prof lakierni i kosztach z tym zwiazanych - wiec po co sie powt. Ogolnie w mojej branzy tez smieszÂą mnie pewne rozwiazania pewnych firm i to bym powiedzial poteznych patrzac z mojej pozycji. No ale jak juz mowilem kazdy orze jak moze. A co do Pana poglÂądĂłw to coÂż ja tez mam swoje zdanie i tylko racjonalne poparte poniekad dowodami tezy mnie przekonuja. Natomiast nie mam zamiaru nawet probowac zmienic Pana zdania co do omawianych tematow bo coz zeby nie mowic ze za cienki w uszach jestem jesli chodzi o tÂą "dziaÂłkĂŞ" to powiem tylko ze szanuje profesjonalizm i slucham z uwagÂą tego o czym nie mam pojecia - zawsze sie mozna czegos dowiedziec, nauczyc. Chociaz i tu w wielu wypadkach na styku "dziedzin" gdzie juz cos wiem - mam swoje zdanie i poki co nie mam powodow by je zmienic.
Osobiscie bawiĂŞ siĂŞ w stodole hahah w ktorej jeszcze siano nad glowa wisi i nie mam zamiaru na tym zarabiac - pryskac po autach obcych ludzi - bardziej traktuje to jako hobby - dla siebie, bo jak pisalem mam auto ktore ma dobre 400kkm i chociazby wgniotek na drzwiach ktore zostaly po tym ze ktos mial w dupie ze twoje auto tu stoi mam multum i moze to zrobie - to kiedys byc moze cos sie zmieni. jedno tylko wiem - sasiad byl u kogos wioche dalej kto mu pomalowal - POMALOWAL - po 100zl od elementu i mowie Wam - ja pierwszy raz pryskalem "na powaÂżnie" element mojego auta i zabijcie mnie ale moje przy tamtym to fabryka. Jedno co dobrze wyszlo temu malarzowi - ale to raczej w mieszalni - dobranie koloru - chociaz gosc musze przyznac dobrze przymalowal przerwy np miedzy blotnikiem a zderzakiem chyba chodzi o to zeby woda nie wchodzila... hahaha - i tu moge powiedziec - jak dla mnie to jest szkodnik - bo raz wyemitowal do srodowiska sporo "smieci" a dwa zniszczyl auto bardziej niz zrobil to czas...
pozdrawiam |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-09-14, 08:15
|
0
|
|
|

|
No dobra ... przyj¹³em to do wiadomoœci. Brak doœwiadczenia w realizacji inwestycji budowlanych wszystko wyjaœnia ... ale zwrócê Panu uwagê na taki drobiazg ¿e ¿aden program pomocowy dotacji unijnych nie obejmuje kompleksowej budowy. Malutkim wyj¹tkiem jest tu ARiMR, ale tylko dlatego, ¿e w tym przypadku czêœÌ obiektu daje siê jednak obj¹Ì wnioskiem o dofinansowanie. Tak¿e kiepskie porównanie !
Przy projektach unijnych kolego @norbi jest tak ¿e jak dostawca ma mózg, a inwestor jest otwarty to zawsze po dostawie urz¹dzeù zostaje jeszcze górka. W wiêkszoœci przypadków 50 % dotacji to 100 % wartoœci urz¹dzeù ... raczej trudno jest siê tu pomyliÌ o 1% na niekorzyœÌ inwestora bo ceny urz¹dzeù s¹ sztywne po z³o¿eniu oferty dopóki jest ona wa¿na. Tu nie ma pola do ¿adnego manewru.
Na szczĂŞÂście Ja nie jestem dostawcÂą urzÂądzeĂą.
W budowlance jest jednak tak, ¿e wykonawca zawieraj¹c umowê z inwestorem na realizacjê obiektu pod klucz "na gotowo" umawia siê na wykonania go zgodnie z projektem i okreœlonymi w nim za³o¿eniami ... a potem ka¿dy inwestor musi siê przyzwyczaiÌ do protoko³ów koniecznoœci wykonania robót dodatkowych. Realizacja budowy odbywa siê zgodnie ze sztuk¹ budowlan¹ reprezentowan¹ tu przez kierownika budowy. Jedni s¹ otwarci na propozycje potaniania inni nie. Jedni maj¹ wiedzê i doœwiadczenie przy realizacji np otworu pod komorê lakiernicz¹, czy kana³u diagnostycznego inni robi¹ to zgodnie z projektem i w³asn¹ wiedz¹ ... na dany moment.
Efekt jest taki, ¿e na jednej budowie zag³êbienie pod komor¹ z konstrukcj¹ wsporcz¹ to koszt 6 tyœ, a na innej budowie pod identyczn¹ komor¹ jest otwór za 20 tyœ. Oba wykonane z "ksi¹¿ka obmiarów". Obie ceny maj¹ potwierdzenie w fakturach za materia³ i zestawieniu godzin pracy. ....Mo¿e wiesz któr¹ mam przyj¹Ì w kosztorysie kolejnej budowy ?
Ja jestem projektantem i mogĂŞ tylko doradziĂŚ inwestorowi jak coÂś zrobiĂŚ taniej i uzasadniĂŚ argumentami, Âże nie bĂŞdzie z tym problemĂłw w trakcie eksploatacji. Decyzja jednak nie naleÂży do inwestora ... tylko do kierownika budowy i inspektora nadzoru. ÂŻeby inwestor pĂŞkÂł ze zÂłoÂści to nic nie zmieni jak kierownik budowy siĂŞ uprze na jakieÂś przyjĂŞte przez siebie rozwiÂązanie, bo to on odpowiada tyÂłkiem za tÂą budowĂŞ ... nie inwestor ktĂłry coÂś tam kazaÂł potaniĂŚ. I co teraz z kompletnym kosztorysem jak to tylko jedna dziura w ziemi ? ... Takich niespodziewanek i puÂłapek przy budowie warsztatu jest kilkanaÂście. Raczej niepowaÂżne jest jakiekolwiek porĂłwnywanie budowy obiektu z okreÂślonÂą technologiÂą funkcjonalnÂą ... do budowy domu.
Kto z was ma kabinĂŞ w salonie albo podnoÂśnik pod posadzkowy w kuchni ?
Gdy takie podnoœniki s¹ np. trzy i jest kabina i stanowiska lakiernicze i myjnia ... to koszt wykonania tylko tych zag³êbieù siêga kosztów budowy ma³ego domu w stanie surowym ! Co tu chcecie Panowie porównywaÌ ? cenê z powierzchniach zabudowy, czy z kubatury ?
Kto z was ma separator koalescencyjny na podwĂłrku domu ? ... koszt z instalacjami zewnĂŞtrznymi to Âśrednio 18 tyÂś !
... a sprzêt objêty precyzyjnym wnioskiem unijnym w skrajnych przypadkach kosztuje 100 na pocz¹tku budowy i 100 na koùcu przy dostawie. Tu siê nic nie zmienia ... no chyba, ¿e to standard i ¿e na koùcu jednak siê okazuje, ¿e kosztuje 50 . Tyle tylko ¿e wyposa¿enie lakierni , nawet to profesjonalne to co najwy¿ej 25 - 30 % wartoœci œredniej klasy inwestycji. Reszta mo¿e skakaÌ w górê i w dó³ ... wystarczy, ¿e budowa przesunie siê o kilka miesiêcy i zahaczy o zimê
Nadal myœlisz kolego @norbi ¿e to takie proœciutkie i oczywiste ... wskazanie ostatecznego kosztu inwestycji ju¿ na etapie projektu ? Jak tak to naucz mnie tej sztuki i zostaù guru w tej kwestii bo ta sztuka nie uda³a siê jeszcze ¿adnemu kosztorysantowi, a pracujê z trzema naprawdê bystrymi specjalistami. ... ale mo¿e tu i teraz trafi³em na kogoœ kto jest znacznie m¹drzejszy i bardziej przewiduj¹cy ode mnie i wspó³pracuj¹cych ze mn¹ speców ?
Zawsze przecieÂż moÂżna zawyÂżyĂŚ cenĂŞ o poÂłowĂŞ. Tylko trzeba jeszcze jakoÂś wygrywaĂŚ te przteragi a nie tylko robiĂŚ do nich kosztorysy .
Zobacz @norbi .... nawet w teoretycznym temacie o budowie nikt nie chce s³yszeÌ o prawdziwych kosztach inwestycji tylko ci¹gle poddaje takie za³o¿enia pod w¹tpliwoœÌ. Gdy inwestor dowiaduje siê ode mnie o planowanym koszcie budowy zawsze jest w szoku. Gdy coœ potaniam np. projekt o 20 - 30 % ... to potem jego realizacja trwa miesi¹cami bo projektanci bran¿owi maj¹ inne wa¿ne ( czyt. normalnie p³atne zlecenia ) i na pewno nie bêd¹ siê uganiaÌ za formalnoœciami. Robi¹ minimum tego co musz¹ i wysy³aj¹ do inwestora ¿eby biega³ za swoimi sprawami po urzêdach. Zamiast 10 mc projekt jest ju¿ po 18 mc. A tak z wszystkim ! Do tego JA na samym koùcu muszê wzi¹Ì odpowiedzialnosÌ za tak¹ dokumentacjê któr¹ ka¿dy robi z ³aski. A tu na forum gdy piszê ¿e projekt ma³ego serwisu to minimum 40 tyœ to kolega @Front247 wysy³a mnie do ARCON+ po gotowy projekt gara¿u za tysi¹c z³otych. ¯enada ... i absolutny brak wiedzy na ten temat. W efekcie taki gotowiec kosztowa³by 41 tyœ , bo z tej kwoty oferty na projekt trzeba siê wyt³umaczyÌ przed inwestorem. Kto za co tyle chce ... i nagle okazuje siê ¿e to wcale nie jest taka mega kwota gdy za miesiac pracy ktoœ chce 2,5 tyœ .... tylko ¿e tych "ktosi" jest 10-ciu.
Nikt nie doÂłoÂży do czyjejÂś inwestycji zÂłotĂłwki. Albo zarabia albo siĂŞ wypnie i moÂżesz siĂŞ sÂądziĂŚ. Na 99 % przegrasz taki spĂłr o dodatkowe koszty, czy przekroczony termin realizacji inwestycji.
Na razie nie ma tu postów nikogo kto zacz¹³ i skoùczy³ budowê choÌ jednej lakierni tylko pow¹tpiewania tych którym sumy konieczne na budowê lakierni nie mieszcz¹ siê w granicach pojmowania i myœl¹ ¿e zbuduj¹ sobie sami. ... wszytko zrobi¹ sami z jednym pomocnikiem za 1300 z³ pensji. Kurde - Panowie ... BUDUJCIE ! Pogadamy jak skoùczycie .
... i Panie Norbi taka uwaga do tego :
norbi napisał/a: | ja jak bym mial na rece dzis 200-300kpln to bym mogl zyc z odsetek z tychze pieniedzy - ale co tam firme mozna budowac powoli - malymi krokami jesli ktos nie ma papy na inwestycje. |
Có¿ nie masz 300 tyœ wiêc piszesz takie wyœwiechtane frazesy ... 7 % to max. zysk netto z bezpiecznej lokaty bankowej ... to 21 tyœ rocznie ... 1750 z³ miesiêcznie Spróbuj siê za to p³awiÌ w luksusach - Rentierze ? ... a inflacja oficjalnie 3,2 % Nawet jak zaryzykujesz na zmiennej stopie zysku. przy wiêkszym ryzyku to dostaniesz max 3250 z³ miesiêcznie ... Zycie na wypasie
Nikt kolego kto ma milion nie robi inwestycji za 900 tyœ czy nawet za ten milion bo to jest g³upie. Jak masz 30 % czyli 300 tyœ to robisz inwestycjê za 1 mil ... i sp³acasz latami z tego co ta inwestycja generuje jako przychód. Jesz chleb ze smalcem i jeŸdzisz 10 letnim samochodem ... do dnia p³atnoœci ostatniej raty kredytu ... a wtedy o poranku dnia nastêpnego ... jesteœ ju¿ w³aœcicielem obiektu wartoœci 1 miliona z³ ( je¿eli to jakaœ najg³upsza i najgorsza inwestycja ) W wiêkszoœci przypadków czas i rozwój regionu robi swoje i taki warsztat w dobrej lokalizacji wart jest dwa albo trzy razy wiêcej po 10 latach ni¿ wartoœÌ jego budowy, wyposa¿enia i kredytu.
Dlatego kolego @norbi powstajÂą nowe salony i ASO za 10 czy 15 milionĂłw na dziaÂłkach w Âśrodku miasta gdzie m/kw kosztuje 300 EURO. MyÂślisz Âże takÂą Galerie MokotĂłw czy ÂŁĂłdzkÂą ManufakturĂŞ wybudowaÂł sobie ktoÂś kogo uwieraÂło w tyÂłek kilkaset milionĂłw ?
Tu w lakiernictwie us³ugowym skala jest mniejsza ... mikroskopijna ... ale zasada taka sama !!! Obiekt musi generowaÌ dochody powy¿ej poziomu w³asnych kosztów i nadal wypracowywaÌ zysk do dalszego inwestowania w rozwój. Inaczej wypadasz z gry. Jak ktoœ myœli ¿e bez radykalnego zastrzyku kasy ( kredyt, dotacja leasing ) z gara¿u zrobi po latach fajny warsztat to ju¿ przegra³ w³asne ¿ycie i przekona siê o tym jak doroœnie. To siê nikomu nie uda³o !!! ... a ci co mówi¹ ¿e tak siê dorobili z pracy w³asnych r¹k maj¹ amnezjê, albo k³ami¹. Kredyt to absolutna koniecznoœÌ rozwoju. 14 czy 21 dniowy termin p³atnoœci faktury to te¿ kredytu ( kupiecki ).
Jak du¿y kredyt i na ile czasu to niech ju¿ ka¿dy sobie sam ocenia. Wyposa¿enia lakierni nie da siê kupowaÌ w kawa³eczkach ... np. 1/30 szlifierki albo 1/12 sprê¿arki. Gdy jednak to 800 z³ miesiêcznie zamiast 8000 z³ od razu ... to tyko koniecznoœÌ wykonania 10 elementów wiêcej ni¿ teraz ! 1 max 2 samochody wiêcej ! ... a do tego potrzeba miejsca, mo¿e pracownika i .... faktycznie kolego @norbi nastêpuje powolny rozwój. Jak zwlekasz kalkulujesz masz obawy i w¹tpliwoœci to po 10 latach masz jedno stanowisko wiêcej i zastanaiwasz siê sk¹d wytrzepaÌ kasê na legalizacjê tych dwóch gara¿y ... ale mo¿esz pokombinowaÌ jak ka¿dy normalny inwestor i zastawiÌ przysz³¹ inwestycjê w banku. Teraz nic nie masz i jak splajtujesz te¿ nic nie bêdziesz mieÌ ... wiêc w czym problem ??? Ja od dawna uwa¿am ¿e .... w g³owie ! Tylko TU w g³owie !
Ale ... to moÂże JA spotykam na swej drodze nie tych ludzi ? ... MoÂże zamiast z inwestorami powinienem spotykaĂŚ siĂŞ czĂŞÂściej z jĂŞczÂącymi biednymi i skrzywdzonymi przez los nieudacznikami ? Pewnie wtedy bym przyznaÂł na forum, Âże kredyt na budowĂŞ to gÂłupota, Âże uÂżywana kabina to super rozwiÂązanie, Âże tani pistolet z Chin maluje jak SATA, Âże deska i blacha falowana to Âświetny materiaÂł na budowĂŞ lakierni i Âże formalnoÂści to bzdury bo i tak tego nikt nie kontroluje ... W tym celu musiaÂłbym tylko.... ZDURNIEĂ !!! |
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-09-14, 09:59
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER, wytlumaczyles tu wszystko ale moze zle doczytalem albo cos ale nie obraz sie ale malo konkretny z ciebie gosc??jesli ja biore 400k kredytu bo tyle obliczyles to jak moze wyjsc 500k??co dalej "ja " mam zrobic skoro kredyt musze splacac a kasy zbraklo na dokonczenie,w golych murach na niego zarobic??wydaje mi sie ze przy tego typu kosztorysach powinno byc na tyle zawyzone zeby nie zbraklo i wyjsc z twarza??czy tez jak piszesz ze budowa moze sie przeciagnac???co jest totalnie smieszne,jesli firma sie podejmuje to podaje taki termin zeby sie w nim wyrobic i tpo oni powinni sie o to martwic....czytajac te posty,jesli kiedykolwiek jakims cudem bede mial mozliwosc cos takiego zrobic to widze ze konieczna jest dobra pisemna umowa??znam przypadek jak gosciu z firma x taka spisal a oni sie nie wyrobili w terminie i pow. ze im grosza nie zaplaci i poszzli,po roku itak musieli mu to za free dokonczyc bo sobie liczyl za kazdy dzien straty 10tysiecy bo miala byc to dosc duza firma i firma ktora to budowala mogla go cmoknac bo dosc ze robili za darmo to cale zycie musza goscia splacac...wiec rozwiazanie prawidlowe bo jak ja komus mowie 1k za naprawe to nawet jak mam robic po kosztach bo cos nie wyjdzie to jestem chonorowy bo jak mozna komus pow. ze jednak wyszlo 1,5k????moze zle zrozumialem wiec mnie popraw.. |
|
|
|
 |
norbi
|
Wysłany: 2011-09-14, 10:40
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | Có¿ nie masz 300 tyÂś wiĂŞc piszesz takie wyÂświechtane frazesy ... 7 % to max. zysk netto z bezpiecznej lokaty bankowej ... to 21 tyÂś rocznie ... 1750 zÂł miesiĂŞcznie SprĂłbuj siĂŞ za to pÂławiĂŚ w luksusach - Rentierze ? ... a inflacja oficjalnie 3,2 % Nawet jak zaryzykujesz na zmiennej stopie zysku. przy wiĂŞkszym ryzyku to dostaniesz max 3250 zÂł miesiĂŞcznie ... Zycie na wypasie |
1. Dla jednego 1750 luksusem dla drugiego 17500 bedzie kwotÂą glodowÂą.
2. Inwestuje na rynku duzo wieksze kwoty niz 300kpln i zalozylem tylko 15% zysku a wyrabiam sporo wiecej. Mozna powiedziec duzo wiecej... To tez zal mi inwestowac w zakÂład lakierniczy bo to nie moja dziaÂłka. Ogolnie w poprzednim roku zamknalem sie jakimis 30% z hakiem zysku, oczywiscie w niektorych przypadkach nalezal sie podatek od tego zysku. Dla przykladu czysty zysk bez podatku bo akurat zamyka sie w polisie - takie fajne rozwiazanie zakupilem jednostki akcyjne Pacific Equity Fund cos kolo 1 lipca 2010 sprzedalem je w grudniu zarabiajac tylko ~27% gdybyj je potrzymal do lipca br., mialbym 35% na tych samych akcjach rok wczesniej zrobilem ponad 50% Wiec powiem tylko tyle - nie jestem mistrzem tej materii a raczej drobnym ciuÂłaczem ale wiem na tyle ze stwierdzam Panie Projekter ze lokaty 7% to sa dla ludzi ktorzy chca aby ich pieniadze nie traciÂły wartosci a nie maja czasu nic wiecej z nimi zrobic. Niedawno zaczalem grac na gieldzie... tylko na zÂłocie kilka dni temu... 300% ... jaki zal mialem ze zainwestowalem tylko 40kpln a nie 100 czy 200 ktore moglem gdybym wiedzial ze tak sie stanie... Tyle Âże forex - trudna sprawa - dzis masz miliony jutro mozesz ich nie miec... Stad wnikliwe analizy i obserwacje i male kroki... Ale coz jeden fartowny strzal mi sie trafil
3. Niestety pomimo usilnych Pana staraĂą aby wyÂłoÂżyĂŚ mi jak to sie ma przy tych inwestycjach z rozjezdzaniem sie kosztow - to juz mowie - w moim zdaniu o projektach nie bylo porownania do budowy warsztatu a jedynie do wyliczenia kosztow - i coz - dzis cena urzadzenia to xxxxx zÂł a jutro moze sie zmienic o pare stĂłwek ja tego nie wiem i nie przewidze - moze byc taniej - kiedy mamy do wybudowania kilka km lini swiatlowodowej w tym multum roznych urzadzen i dodatkowych rzeczy jak szafy itp moze sie stac wszystko z kwota koncowa. Jednka tu moje zdanie tak to policzyc aby inwestor mnie nie zabil smiechem. Malo tego przy tym jak Pan wspomnial trzeba tak liczyc zeby wygrac przetarg ....
4. Wracajac do tego czy mam 300kpln - przydaloby sie kolejne - stad moje zdanie - ze gdbym mial.... ogolnie to przydaloby mi sie 10 grubych baniek na te plany ktore mam... Aha i jeszcze co do inwestycji to tak na przyszlosc dla kazdego - mowa o lokowaniu kapitalu na rynku - jesli chcesz zyc z kapitalu to musisz tak inwestowac aby przypadkiem nie ruszyc podstawy tego kapitalu a jeszcze dodatkowo go powiekszac ( bo przeciez jak by nie bylo inflacja istnieje ) To tez mysle ze srednio zdolna maÂłpa ( nie obrazajac nikogo kto nie czuje sie na silach aby tak inwestowac ) ktĂłra zajmie sie inwestowaniem chociazby na rynku surowcĂłw kwoty 300 - 500 kpln moze spokojnie zyc z tego kapitalu - powiekszac go i nic innego nie robic - ale powiem ze to ciezka praca,
Tak wiĂŞc na koniec tego postu dopowiem tylko tyle ze nie jest dla mnie pojetym aby tak zaplanowac inwestycje by wyszlo gĂłrkÂą dzisiÂąt % tyle ze jak juz mowilem nie moja branza.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2011-09-14, 18:53
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | PROJEKTER, wytlumaczyles tu wszystko ale moze zle doczytalem albo cos ale nie obraz sie ale malo konkretny z ciebie gosc??jesli ja biore 400k kredytu bo tyle obliczyles to jak moze wyjsc 500k??co dalej "ja " mam zrobic skoro kredyt musze splacac a kasy zbraklo na dokonczenie,w golych murach na niego zarobic??wydaje mi sie ze przy tego typu kosztorysach powinno byc na tyle zawyzone zeby nie zbraklo i wyjsc z twarza??czy tez jak piszesz ze budowa moze sie przeciagnac???co jest totalnie smieszne,jesli firma sie podejmuje to podaje taki termin zeby sie w nim wyrobic i tpo oni powinni sie o to martwic....czytajac te posty,jesli kiedykolwiek jakims cudem bede mial mozliwosc cos takiego zrobic to widze ze konieczna jest dobra pisemna umowa??znam przypadek jak gosciu z firma x taka spisal a oni sie nie wyrobili w terminie i pow. ze im grosza nie zaplaci i poszzli,po roku itak musieli mu to za free dokonczyc bo sobie liczyl za kazdy dzien straty 10tysiecy bo miala byc to dosc duza firma i firma ktora to budowala mogla go cmoknac bo dosc ze robili za darmo to cale zycie musza goscia splacac...wiec rozwiazanie prawidlowe bo jak ja komus mowie 1k za naprawe to nawet jak mam robic po kosztach bo cos nie wyjdzie to jestem chonorowy bo jak mozna komus pow. ze jednak wyszlo 1,5k????moze zle zrozumialem wiec mnie popraw.. |
Popatrz na tych co buduj¹ autostrady czy stadiony, czy oni wykonuj¹ je na czas tak jak to jest okreœlone w umowie? A przeciez s¹ to potêrzne firmy z najlepszymi kosztorysantami, i nawet oni nie potrafi¹ przewidziec rzeczywistego terminu skoùczenia budowy i maj¹ kilkumiesiêczne opuznienia. Co do podpisywania umów, to ró¿nie z tym bywa. Znajomy ma spor¹ firme, podpisa³ umowe na wykonanie hali. Kupi³ stali za 3,5mln a inwestor siê wycofa³ i nie chce zap³acic. I co mu po umowie i prawnikach bior¹cych dziesi¹tki tysiêcy pensji skoro sprawa ci¹gnie siê ju¿ od d³u¿szego czasu a on ma na minusie 3,5mln które teraz bardzo by siê przyda³y. Pewnie, ¿e kiedyœ odbierze te pieni¹dze ale to bêdzie kiedyœ a one s¹ ju¿ potrzebne. Tak¿e z tym cmokaniem w dupe i umowami to nie jest takie hop siup. Przy kosztach 1k to masz gdzieœ odchy³ki ale jak jesteœ na kredycie 500tys za które chcesz otowrzyc dzi³alnoœc która ma sp³aca ten kredyt a pod koniec wykonawca Ci mówi, ¿e wysz³y nieprzewidziane koszty i trza bêdzie jeszcze 100tys to ka¿esz mu siê cmoknac w ty³ek? On sobie pujdzie i bêdzie nad nim wisia³a twoja kara umowna a Tobie w³aœnie przysz³a rata kredytu 15 tys której nie masz z czego sp³acic bo warsztat jeszcze nie funkcjonuje i co wtedy? Kilku znajomych którzy budowali domy, ¿e do kosztorysu ktróy sie zrobi najbardziej dok³adnie na koniec wychodzi œrednio 25% wiêcej. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-09-14, 19:59
|
0
|
|
|

|
Ta caÂła dyskusja jest bez sensu ! .... Po pierwsze - JuÂż tu wszystko napisaÂłem. Kto kiedykolwiek coÂś zbudowaÂł zrobiÂł projekt i zaÂłatwiÂł formalnoÂści doskonale wie jak to dziaÂła.
Po drugie - Takie historie o tym jak to inwestor wykiwaÂł wykonawce to sÂą z minionej dekady. Teraz Âżaden wykonawca przy zdrowych zmysÂłach nie posunie siĂŞ z zaangaÂżowaniem wÂłasnych ÂśrodkĂłw w realizowanÂą budowĂŞ dalej niÂż na 25 % jednego z etapĂłw ( przy maÂłym warsztacie to ok 30 000 zÂł ) Zaczyna siĂŞ od duÂżej zaliczki i rozlicza kaÂżdy zakoĂączony etap z harmonogramu rzeczowo inwestycyjnego. Ci co dali siĂŞ wykiwaĂŚ dziÂś pracujÂą jako pracownicy budowlani . Ci co zostali, wiedzÂą juÂż Âże nie ma litoÂści. JeÂżeli czego nie byÂło w projekcie, lub w kosztorysie to Âżadna umowa nie pomoÂże. W projekcie budowlanym i w kosztorysach nie ma przynajmniej 30 % prac, bo Âżeby byÂły to trzeba zleciĂŚ wykonanie projektu wykonawczego, a nie budowlanego i taka dokumentacja kosztuje 90 tyÂś, a nie 40 ... i pewnie nikt z was jej nie zleci ...
... i tu wreszcie kwintesencja tego tematu ... Skoro nie ma szczegó³owych wytycznych ile kabla ile gniazdek ile lamp jakie bramy jakie drzwi i od którego dostawcy ... a do tego w trakcie budowy decyzje o sposobie realizacji np ...o zbrojeniu posadzki ... podejmuje kierownik budowy to chyba jasne jest, ¿e koszty p³ywaj¹ ... i nie zdarza siê ¿eby by³y ni¿sze ni¿ planowane.
JA planujĂŞ 500 tyÂś ... a Wy siĂŞ ciskacie i stukacie po gÂłowie ... wybudujcie sobie wiĂŞc legalny warsztat z lakierniÂą ... pogadamy o rzeczywistych kosztach takiej inwestycji ... a teraz to taka wymian uwag jest absolutnie ... bez sensu.
Niby co Ja mam z tego mieĂŚ, Âże ktoÂś kto to przeczyta nagle ten temat zostanie oÂświecony ?
Od 14 lat prowadzê firmê i ten rok jest trzecim takim w dziejach biura PROJEKTER w którym nie mogê siê wyrobiÌ z robot¹ i nie dotrzymujê terminów. Wbrew pozorom tak jest w ca³ej bran¿y projektowej, a nie tylko w samochodówce. WiêkszoœÌ tego co robiê to lakiernie przemys³owe. Oczywiœcie siê cieszê ... ale tak¿e nie mam czasu na prostowanie spaczonych pogl¹dów i t³umaczenie ludziom rzeczy oczywistych.
PodsumujĂŞ ten wÂątek tak : Kto mÂądry bystry i twardo stÂąpa po ziemi ... przeczyta i zrozumie szybko jak dziaÂła mechanizm takiej skomplikowanej inwestycji jak profesjonalny warsztat z lakierniÂą ... Kto uwaÂża siĂŞ za cwaniaka, a do tego jest marzycielem bez zaplecza finansowego ... niech pisze sobie na publicznym forum co tam chce.
PROJEKTER to nie nick tylko biuro projektĂłw i Ja niestety muszĂŞ zawsze pisaĂŚ o faktach na forum i w prasie i w ofertach, bo inaczej siĂŞ zblamujĂŞ w realu, a ÂżyjĂŞ z tego projektowania i z tego Âże w wiĂŞkszoÂści przypadkĂłw rutuynowa mam racjĂŞ . ... Wy Panowie moÂżecie sobie wypisywaĂŚ co tam chcecie i tworzyĂŚ najbardziej zwariowane teorie o inwestycjach tego typu.
Na ten wÂątek ....
gugun napisał/a: | PROJEKTER, wytlumaczyles tu wszystko ale moze zle doczytalem albo coÂś ale nie obraz sie ale malo konkretny z ciebie gosc??jesli ja biore 400k kredytu bo tyle obliczyles to jak moze wyjsc 500k??co dalej "ja " mam zrobic skoro kredyt musze splacac a kasy zbraklo na dokonczenie,w golych murach na niego zarobic??wydaje mi sie ze przy tego typu kosztorysach powinno byc na tyle zawyzone zeby nie zbraklo i wyjsc z twarza??czy tez jak piszesz ze budowa moze sie przeciagnac???co jest totalnie smieszne,jesli firma sie podejmuje to podaje taki termin zeby sie w nim wyrobic i tpo oni powinni sie o to martwic.... |
odpowiem TAK : @gugun dlatego Âże jest tak jak to opisaÂłem i to co Ty uwaÂżasz za Âśmieszne, a to niestety fakty w procesie inwestycyjnym ktĂłre juÂż nie jednego doprowadziÂły do wrzodĂłw ÂżoÂładka i siwych wÂłosĂłw ... zrobiÂłem To :
http://www.modularny-warsztat.pl/
Wydawa³o mi siê, dwa lata temu, ¿e wreszcie mam wszystkie szczegó³y do kompletnej i wi¹¿¹cej wyceny ... Niestety. Ka¿da projektowana inwestycja Modularnego Warsztatu jest skrajnie inna. zaczyna siê od drobnych zmian potem ju¿ koniecznych ¿eby zmieœciÌ planowany obiekt na dzia³ce ( a chyba mam pecha non stop bo jak na razie ka¿da wskazywana lokalizacja jest bardzo trudna i porypana formalnie ) Finalnie koùczy siê tym ¿e co drugi niby Modularny Warsztat zmienia kszta³t i formê tak bardzo, ¿e nawet go ju¿ nie przypomina. Nie dziwiê siê nikomu bo jak siê wydaje 500 tyœ na warsztat to ka¿dy chce mieÌ to tak zrobione jak sobie wymarzy³, a nie tak jak powinno byÌ w wersji idealnej. Ja dostosowujê takie obiekty do stawianych mi zadaù. Fina³ jest jednak taki, ¿e kosztorys takiego gotowca znów nie ma nic wspólnego z koùcow¹ wartoœci¹ inwestycji ... ale niech ktoœ z was powie ¿e chce zbudowaÌ Modular tak jak jest w katalogu, a podpisze z nim umowê w chwili uzyskania pozwolenia na budowê i wartoœÌ koùcowa inwestycji nie zmieni siê o z³otówkê w stosunku do tego co w umowie. W ka¿dym innym przypadku ... czytaj posty powy¿ej ! |
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-09-14, 19:59
|
0
|
|
|

|
ZIEMBA, tak tylko skad wtedy wziasc te dodatkowe 100k??? lepiej jest chyba zawyzyc odrazu i klient sie cieszy jak zostanie z 50k niz zabraknie ... o to mi tylko chodzi bez zadnych zlosci,no a autostrady i stadiony to akurat juz milionowe inwestycje wiec tu chyba nie ma o czym mowic...ja osobiscie bym sie zalamal jakby mi doszlo ze 100k bo odrazu dostac kredyt na te 100 wiecej sie dostanie a pozniej dobrac to juz problem... |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-09-14, 20:09
|
0
|
|
|

|
gugun napisał/a: | ZIEMBA, tak tylko skad wtedy wziasc te dodatkowe 100k??? lepiej jest chyba zawyzyc odrazu i klient sie cieszy jak zostanie z 50k niz zabraknie ... o to mi tylko chodzi bez zadnych zlosci,no a autostrady i stadiony to akurat juz milionowe inwestycje wiec tu chyba nie ma o czym mowic...ja osobiscie bym sie zalamal jakby mi doszlo ze 100k bo odrazu dostac kredyt na te 100 wiecej sie dostanie a pozniej dobrac to juz problem... |
Nie taki znowu du¿y ! .... gdy roœnie wartoœÌ inwestycji to roœnie tak¿e wartoœÌ zabezpieczenia hipotecznego, ale generalnie to akurat brak kasy u inwestora to nie jest problem wykonawcy budowy. Po prostu musisz mieÌ i tyle. Jak czytasz te posty ze zrozumieniem tego mechanizmu to ju¿ wiesz, ¿e jak dostaniesz projekt i go skosztorysujesz to musisz sobie jeszcze zapewniÌ zapas kasy tak o 30 - 40 %. Oczywiœcie gdy zaczynasz dogadywaÌ szczegó³y z wykonawcami, ogl¹daÌ inne obiekty tego typu zanim zaczniesz swój ,oraz zlecisz komuœ nadzór nad tym co robi kierownik budowy to jest spora szansa, ¿e zmieœcisz siê w kosztach kilkanaœcie razy modyfikowanego kosztorysu ... a jak zostaniesz przy sposobie pojmowania tego zagadnienia jak sugerowane w tych postach na które odpowiadam to oczywiœcie postawisz mury i ... nie skoùczysz swojego warsztatu, a kredyt bêdziesz musia³ sp³acaÌ. |
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-09-15, 07:42
|
0
|
|
|

|
przeczytalem temat odp poczatku...a glownie polukalem fotki jakie baty jaki syf na lakierze i te gazety+folia ktora ma zastosowanie w bdownictwie |
|
|
|
 |
norbi
|
Wysłany: 2011-09-15, 11:13
|
0
|
|
|
|
gugun co ty ? nie ma sie co lamac - ja musze dostosowac swoja stodole do akcji lakierujemy bok auta jak bym mial na koncie odlozone te 10 baniek o ktorych pisalem to bym sobie postawil na tylach dzialki taki fajny warsztacik oczywiscie bez zbednych wodotryskow, jakis podnosnik kilka pomieszczen. bo ja taki hobbysta jestem - auto lubie sobie sam naprawic i takie tam. Tylko czasem duza przeszkoda jest brak odpowiednich narzedzi i sie rypac trzeba ostro. Pracownicy sie ze mnie smieja ze nie daje mechanikom zarobic bo wiekszosc rzeczy jak mam czas sam naprawiam.
Takie straszne OT sie robi. A swoja drogÂą pytanie do Pana Projektera w kwestii ochrony srodowiska. Bo chcialbym zrobic systemik ktory bedzie mi wymienial powietrze w mojej stodole tak zeby mi sie ciemno przed oczami nie robilo z odkurzu i teraz pytanie - oczywiscie w granicach rozsadku jest cos na rynku co mozna zastosowac jako filtr tego powietrza ktore bedzie wydostawac sie z pomieszczenia ? Oczywiscie nie pytam tu o jakies systemy za kikadziesiat kpln tylko raczej o jakies wlklady etc stosowane nawet do czegos innego a mogace spelnic chociaz polowicznie swoje zadanie. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-09-15, 20:42
|
0
|
|
|
|
norbi napisał/a: | A swoja drogÂą pytanie do Pana Projektera w kwestii ochrony srodowiska. Bo chcialbym zrobic systemik ktory bedzie mi wymienial powietrze w mojej stodole tak zeby mi sie ciemno przed oczami nie robilo z odkurzu i teraz pytanie - oczywiscie w granicach rozsadku jest cos na rynku co mozna zastosowac jako filtr tego powietrza ktore bedzie wydostawac sie z pomieszczenia ? |
To sÂą filtry PAINT STOP. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-09-18, 09:25
|
0
|
|
|

|
Tak precyzyjniej to :
Filtry Paint Stop zatrzymujÂą do 98 % pyÂłu z mgÂły lakierniczej czyli te nielotne czĂŞÂści mieszaniny. JeÂżeli twoje pytanie dotyczy tego ÂżebyÂś coÂś widziaÂł w swojej stodole w trakcie lakierowania to wystarczy wyssaĂŚ to powietrze z pomieszczenia czyli wyciÂąg ... a poniewaÂż nie moÂże on samodzielnie pracowaĂŚ ... to takÂże nadmuch ... a poniewaÂż to Polska, a nie Afryka rĂłwnikowa to jeszcze wymiennik ciepÂła i ÂźrĂłdÂło ciepÂła !
G³ównym zadaniem Filtrów Paint Stop jest ochrona ³opatek wentylatora i wnêtrza kana³u wentylacyjnego. W praktyce ta skutecznoœÌ filtracyjna nie przekracza 60 % wiêc dobrze jest mieÌ przed kosztownym wentylatorem jeszcze filtry kieszeniowe. Poniewa¿ taka iloœÌ mat filtracyjnych stawia jednak straszne opory to wentylator i silnik musi mieÌ niez³y "sprê¿" ( si³ê do zassania tego powietrza ) i spory silnik tzn. w ka¿dym przypadku w lakierni od 2,2 kW w górê ... tak do 9,5 KW na ka¿d¹ jednostkê wyci¹gow¹, oraz p³ynn¹ regulacjê klap¹ na zassysie, albo przetwornic¹ czêstotliwoœci
Je¿eli jednak twoje pytanie @norbi dotyczy aspektów ochrony œrodowiska ... to niestety w tej kwestii ¿adne filtry nie pomagaj¹. S¹ systemy neutralizacji LZO. Wêgiel aktywowany, Gelactive i Bakterie ¿ywi¹ce siê LZO ... oraz stosowanie odpowiednich materia³ów lakierniczych z obni¿on¹ zawartoœci¹ LZO ... Lakiery HS i VHS, oraz bazy wodorozcieùczalne.
.... jednak zanim zaczniesz pytaĂŚ dalej ... przenieÂś siĂŞ do innego tematu Âżeby nie robiĂŚ baÂłaganu wÂątkĂłw w tematach na forum |
 |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|