Autor |
Wiadomo¶æ |
|
gandw
|
Wys³any: 2011-08-20, 07:19 Usuwanie rdzy, lakieru, baranka
|
0
|
|
|
|
Witajcie!
Mam do zrobienia nadkola w Lanosie i Seicento. Co do chemii to ju¿ mniej - wiêcej wyczyta³em na forum. Mam tylko w±tpliwo¶ci jakich materia³ów u¿yæ do usuwania korozji, lakieru. Wyczyta³em ¿e "tradycyjny polski" druciak siê do tego nie nadaje. W takim razie czego u¿yæ? A czym usuwaæ w zakamarkach, papierem ¶ciernym?
Druga sprawa to podwozie w Seicento jest jeszcze pokryte oryginalnym barankiem, czy jak±¶ tego typu mas± od wyjazdu z fabryki. Czym to miejscowo usuwaæ?
Pomó¿cie. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-08-20, 11:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
druciakiem to tylko poglaskasz ta rdze...najpierw szlifierka z dobra tarcza i ile idzie,nastepnie ewentualnie mozesz druciaka na szlifierke zeby wybrac z zakamarkow co zostalo...a reszta juz wiadoma.. |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2011-08-20, 11:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 213
|
papier ¶cierny w kr±¿kach na wiertarkê lub tarcza z papierem ¶ciernym do szlifierki. Potem mo¿na odrdzewiaczem w zakamarki , druciakiem i na koniec przemyæ zmywaczem.
Konserwacje w miejscach gdzie bêde spawa³ zdzieram szlifierk± , ¶mierdzi , topi siê ale najprostszy sposób, Je¿eli jest to bitex jaki¶ to mo¿na podgrzaæ palnikiem i skrobaæ lub druciakiem. Ale typowy baranek najlepiej szlifierk± z tarcz± do ciêcia. |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-08-20, 14:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Ja rdzê zdzieram mini szlifierk±. Je¿eli jest jej du¿o to najpierw zdzieram j± "normaln±" szlifierk±, a nastêpnie poprawiam mini szlifierk±. Po czym odrdzewiam Fosolem, i je¿eli zostan± jakie¶ "kropki" czarnej rdzy to ponownie zdzieram je mini szlifierk±. Nastêpnie odrdzewiam, zabezpieczam podk³adem, na to szpachelka, podk³ad, baza i klar. Miejsca niewidoczne zabezpieczy³em Bitexem. Choæ Bitex ponoæ nie jest najlepszy.
W ka¿dym razie zrobi³em w ten sposób zaprawki na tylnych b³otnikach Astry i ju¿ dwa lata nic a nic "nie wy³azi". |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2011-08-20, 20:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
W³osy murzyna sobie kup, wersje twardsz± bardziej agresywn± |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
|
gandw
|
Wys³any: 2011-09-14, 21:07
|
0
|
|
|
|
Dziêki!
Rozumiem ¿e tarcza do szlifowania na szlifierce do usuniêcia wiêkszo¶ci rdzy mo¿e byæ? Czy zbyt agresywna?
Tylko martwi mnie czym doj¶æ do rantu nadkola od strony wewnêtrznej, bo czujê pod palcem ¿e lekko mi tam lakier odchodzi, tak wiêc rdza dzia³a. Szlifierk± tam nie wjadê, wiêc czym? Papier ¶cierny 60 i jazda rêk±? Chyba potrwa to wieki... |
|
|
|