Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mariann
Wys³any: 2011-09-14, 08:08   Pistolet Sata
0
UP DOWN

Witam kolegów lakierników ,lakierujê ju¿ od d³u¿szego czasu, z pozytywnym skutkiem.
Pracujê 2 pistoletami za kwotê ok 300z³ sztuka. Doszed³em do wniosku ¿e je¿eli ³adnie malujê tanimi pistoletami to np. sat± bedzie mi wychodziæ jeszcze ³adniej, i postanowi³em kupiæ sobie.
Z tym ¿e staæ mnie na razie na jeden. Chcia³ bym zapytaæ fachowców którzy malowali tymi pistoletami który lepiej sobie kupiæ ¿eby by³ w miarê uniwersalny. Ja wiem ¿e najlepiej by by³o mieæ do bazy HVLP a do claru RP wiem o tym ale narazie mnie nie staæ. Który z tych pistoletów bêdzie bardziej uniwersalny ¿eby po³o¿yæ po pewnych zmianach ustawieñ ³adnie bazê i clar. Poradzcie który wybraæ na pocz±tek. dziêki

senior
Wys³any: 2011-09-14, 15:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Tu mo¿e byæ tyle opinii ilu ludzi pos³uguj±cych siê ró¿nymi modelami pistoletów.
Je¶li chodzi o nowe pistolety tych normalnych firm to wbrew pozorom nie jest taka prosta sprawa - jak ju¿ widzê sam zauwa¿y³e¶.
Ka¿da marka ma swoje modele a na dodatek po kilka i jeszcze aby by³o weselej to ka¿dy jest zupe³nie inny od ka¿dego - i modelu i innej marki.

Jesli chodzi o saty to HVLP jest lepszy do baz lecz s³abszy do akryli i na odwrót: RP lepszy do akryli a s³abszy do baz. I tutaj pytanie jaki HVLP i jaki RP?
Bo to by³o proste w satach 3000 a w 4000 ju¿ nie. Bo RP odpowiednim zestawem przerobisz "na bardziej bazowy", i na odwrót HVLP odpowiednim zestawem przerobisz "na bardziej akrylowy". Bêdziesz siê musia³ z lekka nag³owiæ co ostatecznie wybraæ.

Ja osobi¶cie wolê DeVilbissa GTI PRO. Dla mnie - i nie tylko dla mnie bo wielu moich znajomych aby nie powiedzieæ ¿e wiêkszo¶æ na nich pracuje - jest przyjemniejszy od Sat {chocia¿ mam satê 3000 - lecz nie u¿ywam i jest jako ew. awaryjny - wiêc póki co nie u¿ywany}. ¦migaj± po ³adnych kilka lat i ¿aden z nas nigdy nie mia³ z nimi jakiejkolwiek z³ej przygody.
Poza tym takiego DV we¼miesz z dysz± 1,3 i g³owic± T1 plus T2 i bêdziesz mia³ jeden gun i do tego i do tego zmieniaj±c tylko sam motylek powietrzny - a nie tak jak w satach ca³y zestaw razem z iglic± i dysz± materia³ow±.
Tu koñczysz bazê, p³uczesz kubek, odkrêcasz motylek, przykrêcasz drugi, lejesz klar i lakierujesz. Dla kogo¶ kto mo¿e mieæ tylko jeden pistol jest to super sprawa - bazy konwencje oczywi¶cie.
Poza tym jeden taki DV z dwoma g³owicami jak dobrze poszukasz bêdzie Ciê kosztowa³ mo¿e tylko z 200z³ dro¿ej od jednej tylko saty. Wtedy praktycznie w podobnej cenie bêdziesz mia³ ju¿ dwa pistolety - oczywi¶cie je¶li zaraz kto¶ wyskoczy z tekstem ¿e jak wychodzi taniej to syf to od razu z góry dementujê i mówiê ¿e to bzdura.

Ale je¶li wolisz satê to musisz siê dobrze pog³owiæ co wybraæ - przynajmniej jako pierwsze.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-14, 15:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
senior napisa³/a:
oczywi¶cie je¶li zaraz kto¶ wyskoczy z tekstem ¿e jak wychodzi taniej to syf to od razu z góry dementujê i mówiê ¿e to bzdura.

Mam trzy saty, mia³em chyba z 5 sat w ciagu roku.
Chêtnie przetestowa³ bym DV gti pro, ale brak w okolicy mo¿liwo¶ci.
Maj±c saty nie twierdzê ¿e DV to syf ani z³ego s³owa o iwacie nie powiem.
Te¿ bym chetnie potestowa³.
Jedyna marka która mnie z lekka mierzi to air gunsa.
Niewiem dlaczego tak mam, ale maj±c ja w rêku dla potrzeb testów, zrobi³a ma mnie wrazenie nijakie, normalne bez wodotrysków.
A mierzi mnie jajbardziej w niej to ¿e jest na si³ê promowana na forach jako taki prawie profesjonalny pistolet dzieki któremu mozna na salonach sie pokazaæ bez wstydu. :fiu:

Sama w sobie nie jest z³a, ale jakie tam szaleñstwa niby sa to ja niewiem.
Jedno jest pewne.
Gdybym kiedys przez przypadek kupi³ gunse, to bym napewno saty juz szybko nie kupi³ i to by³by STOP w rozwoju.
To jest jej wada.
Na tyle dobra aby na niej pozostac i na tyle nijaka aby sie nia podniecaæ.

senior
Wys³any: 2011-09-14, 16:31   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
air gunsa.
To nie jest tragiczny pistolet. Dla mnie to jest taki numer jeden w pistoletach do 500z³
Jak kto¶ chce chinola i ma tylko tyle pieni±¿ków lub nie ma planów z tego ¿yæ latami to jest to wed³ug mnie jedyny i ¶wietny wybór. Ale je¶li ma siê w planach co¶ wiêcej to jednak jest to za ma³o.
Ale gun ten nie jest "firmowany" pe³n± mark± IWATY i sprzedawany jako AIR GUNSA i jest to jednak plus w porównaniu do gniota DeVilbissa modelu FLG Bo to cudo jest sprzedawane jako DeVilbiss :D
Co do IWATY to mam jeszcze stare LV2 ale to ju¿ leciwy sprzêt. ¦wietnie mi siê nim pracowa³o ale jego czas min±³. Minus IWATY to chyba jeszcze s³absze zaplecze ni¿ DV ale z drugiej strony patrz±c nie by³o nigdy potrzebne - poza brakiem pe³nego asortymentu który jest bez ¿adnego problemu do dostania poza granicami naszego kraju.

Ale to niby temat Saty wiêc nie bêdê za du¿o miesza³ w g³owie - chocia¿ do zwyk³ego lakierowania wolê DeVilbissa GTI PRO - a teraz chcia³bym pomachaæ troszkê nowym GTI PRO LITE
{lecz na ca³e busy póki co moja tajna broñ: Sata 3000 RP 1,4 z podkrêconym ci¶nieniem do 2,75 bara jest niezast±piona :D ;) - jeb jeb i zanim kto¶ skoñczy fajkê skoñczone :D }

gugun 
Wys³any: 2011-09-14, 17:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
senior napisa³/a:
DeVilbissa modelu FLG
wez nic nawet nie wspominaj bo dalem ostatnie 700zl i sie jaralem a przy pierwszym wlaniu farby juz cieklo z pod uszczelki..polakierowalem tym kilka aut i wyjeb****
senior napisa³/a:
eb jeb i zanim kto¶ skoñczy fajkê skoñczone }
tez tak ostatnio mam :D :D :D z tym ze co 10 auto po ogledzinach za 20min znowu jeb jeb bo czesto cos przeocze:P

senior
Wys³any: 2011-09-14, 23:33   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
polakierowalem tym kilka aut i wyjeb****
Stary WIELKI SZACUN :spoko:
Ja wytrzyma³em jeden nos w ¶redniej wielko¶ci osobówce :D
Wtedy kosztowa³ chyba 780z³ i sprzeda³em za 500z³ dla kumpla bo mu jak to on mówi³: wystarcza³ na fuchy.
No niby na pacniêcie dwóch max trzech elementów daje radê ale co z tego jak nawet na jeden mo¿na straciæ 20 minut na przykrêcenie g³owicy powietrznej w odpowiedniej p³aszczy¼nie ^^ ^^
Dobra ale ja milknê bo temat o Sacie a najmniej siê o niej mówi

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-15, 00:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
mariann napisa³/a:
Poradzcie który wybraæ na pocz±tek. dziêki

Mozesz kolego napisaæ jakim dysponujesz komresorem? ;) Jak chyba wiesz to on ma bardzo du¿e znaczenie przy wyborze pistoletu Sata pomiêdzy typem HVLP a RP :tak: (chodzi o tzw. "apetyt na powietrze") HVLP potrzebuje oko³o 420-430 litr powietrza a RP "tylko" oko³o 275-295 :tak: Nastêpne pytanie: to jaka kwote przeznaczasz na zakup tego pistoletu? :tak: Je¶li to napiszesz to wtedy bedzie mo¿na tobie cokolwiek "podpowiedzieæ" ;) Ja mam z pistoletami Sata "do czynienia" praktycznie od samego pocz±tku jak zacz±³em "swoja kariere" ,je¶li mo¿na to tak nazwaæ :rotfl:
Mia³em w "swoich rêkach": Sata jetB ,Sata jetB NR-95 HVLP ,Sata jet90 ,Sata jet90S ,Sata jet90BS ,Sata 2000 HVLP ,Sata jet RP ,Sata jet 3000 HVLP i RP Teraz czekamy w pracy na "nadej¶cie" Sata jet 4000 HVLP i RP. Po pracy na "w³asny u¿ytek" mam dwie Sata jet90 oraz jet RP ,natomiast "z³omki" maluje CHS-12 (baza) i bezbarwny k³ade "china guns" ala-HP :rotfl: Szkoda mi saty marnowaæ na "gów...niane autka" :rotfl: :rotfl: :rotfl:
senior napisa³/a:
Tu mo¿e byæ tyle opinii ilu ludzi pos³uguj±cych siê ró¿nymi modelami pistoletów
I tutaj zgodze sie ca³kowicie :tak: ja znam tylko jedn± osobê która pracuje pistoletem DeVilbissa :tak: Dlatego nic nie napisze o pistoletach (oprócz FLG którego mia³em okazje "testowaæ" :rotfl: ) których nie mia³em nigdy w rêkach :tak: Pozdrawiam! :spoko:

gugun 
Wys³any: 2011-09-15, 06:20   
0
UP DOWN

senior napisa³/a:
Dobra ale ja milknê bo temat o Sacie a najmniej siê o niej mówi
chociaz kolega wie zeby unikac tych podrubeczek kuszacych extra cena.moj lezy z kilkoma juz staruszkami w szafie po tych kilku malowaniach,zeby nie to ze "rozpylacz"przeje** to bym sobie nim czasem cos zapodkladowal.

mariann
Wys³any: 2011-09-15, 10:41   
0
UP DOWN

ch³opaki je¿eli chodzi o powietrze to mam taki kompresor ¿e mogê malowaæ dwoma pistoletami hvlp jednocze¶nie tak ¿e nie ma problemu.
Ale pomy¶la³em tak ¿e jak kupiê satê RP to bêdê mia³ j± zarówno do claru jak i koloru w akrylu a tego te¿ sporo k³adê a do bazy mam narazie jakiego¶ hiñczyka i te¿ pomalujê

senior
Wys³any: 2011-09-15, 12:49   
0
UP DOWN

No je¶li chcesz g³ównie do akryli i klarów i koniecznie satê to na Twoim miejscu wzi±³bym 4000 tylko nie z g³owic± 1,3 a 1,2 {1,2 w 4000 to tak jakby w 3000 1,3, a 1,3 w 4000 to tak jakby 1,4 w 3000}
Oczywi¶cie ja i tak wybra³bym DeVilbissa GTI PRO - albo i GTI PRO LITE - tylko tego akurat jeszcze nie testowa³em ale s±dzê ¿e to taki lift z lekkim polepszeniem jak miêdzy satami 3000 a 4000.
Ale jak Sata to Sata i jak z nich to RP 1,2
Pozdro

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-15, 15:34   
0
UP DOWN

senior napisa³/a:
Ale jak Sata to Sata i jak z nich to RP 1,2

Ja równie¿ polecam Sata jet RP z dysz± 1.2 :tak: Patrz±c na zalecenia producentów materia³ów lakierniczych np. Standox czy Nexa Autocolor (do nich mam dostêp) to w³a¶nie z tak± dysz± masz "uniwersalny" pistolet zarówno do bazy (Standox - Standohyd i Standoblue) jak i do lakierów akrylowych bezbarwnych (Standox ,Autocolor) :tak: Jedno co mnie tylko zaskakuje to fakt ¿e niemcy podaj± jeszcze w swoich zestawieniach na 2011r. model Sata jet RP i Sata jet 3000 RP a na "polski rynek" ten sam producent np. Standox wymienia tylko i wy³±cznie Sata jet 4000 RP (HVLP) oraz dodatkowo Sata jet 3000 RP (HVLP) ;) Nawet jak rozmawia³em z niemieckim technikiem z Standoxa to by³ bardzo tym zaskoczony ;) Niemcy to w porównaniu do nas s± chyba "znacznie biedniejsi" i nie staæ ich na takie wymiany pistoletów skoro tzw. "stare" jeszcze s± jak "nowe" :rotfl: :rotfl: :rotfl: I co najdziwniejsze jeszcze nimi lakieruj± ;) Troche po¿artowa³em :rotfl:
Pozdrawiam! :spoko:
ps. Ach ci oszczêdni i praktyczni "niemiaszkowie" ;) najwidoczniej nie maj± takiej pomocy z UE i dochodów jak my :rotfl:

gugun 
Wys³any: 2011-09-15, 17:39   
0
UP DOWN

poprostu umieja lakierowac i nie potrzebuja zmieniac co roku pistoleta na taki ktorym jest ciut lzej

senior
Wys³any: 2011-09-15, 17:47   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
poprostu umieja lakierowac i nie potrzebuja zmieniac co roku pistoleta na taki ktorym jest ciut lzej
Chyba bardziej dla tego ¿e nie s± takimi bujañcami jak Polacy.
"ZASTAW SIÊ A POSTAW SIÊ" - to Polskie motto

A po kiego helmut ma zmieniaæ co¶ co jest sprawne i poprawne?
A u nas to zaraz po¿yczki, kredyty, zakup, do kompletu smycze, czapeczki, kubki, nalepki, kalendarze, kombinezony, .......... co sie da aby mia³o wielkie widoczne logo :D :D :D :D :D

I do kolegów tekst: "a ja to tylko Sat± czy DeVilbissem i ¿adnych starych modeli" - a pó¼niej zapieprza nocami i dwa miesi±ce wpiernicza placki ziemniaczane albo suchy chleb z cebul± :D :D :D :D :D :D :D

gugun 
Wys³any: 2011-09-15, 18:32   
0
UP DOWN

poprostu maja sentyment,jak ja do mojego experta 5letniego ktory juz raz wyladowal w parku zmarlych ale itak go naprawilem i dalej kladzie baze :D z tym ze juz na dzien dzisiejszy pomalu staje sie wymiana nieunikniona,ale mysle ze gdzies jakas fajna uzywke wkoncu wypatrze typu sata iwata itp bo nowego do bazy troche mi szkoda kupowac,co innego do lakieru bo to najwazniejsze w efekcie koncowym

mariann
Wys³any: 2011-09-15, 20:44   
0
UP DOWN

Hmm patrzy³em na tego DeVilbissa i powiem ze mam teraz mieszane uczucia.
Fajny pistolecik i dobrze pomyslany z tymi wymiennymi koñcówkami tylko czy to rzeczywi¶cie dzia³a tak jak napisali.
Tak jak piszecie czy musi byæ akurat sata, ka¿dy jak s³yszy s³owo sata to od razu ma mokro w spodniach, mo¿e nie warto kupowaæ by chwalic siê przed kolegami ¿e mam satê tylko kupiæ co¶ bardziej praktycznego jak chocia¿ by tego DeVilbissa gti , zastanowiê siê jeszcze raz.
Pozdrowionka.

senior
Wys³any: 2011-09-16, 07:56   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
mysle ze gdzies jakas fajna uzywke wkoncu wypatrze typu sata iwata itp bo nowego do bazy troche mi szkoda kupowac,co innego do lakieru bo to najwazniejsze w efekcie koncowym
No i tu pozwolê sobie siê z tob± nie zgodziæ bo uwa¿am zupe³nie odwrotnie. Najlepiej mieæ i do tego i do tego porz±dny, ale je¶li ju¿ patrz±c na to co napisa³e¶ to mam odmienne zdanie bo dobry lakiernik ³atwiej nadrobi niedoskona³o¶ci sprzêtu na lakierze ni¿ na bazie.
Nic nie da piêkna pow³oka klaru jak pod ni± bêd± chmury, cienie i inne powybijane ziarna itp. Wtedy nawet im ³adniejszy klar tym bardziej bêdzie to widaæ.
A odwrotnie je¶i baza jest ig³a to nawet skopany klar typu niedolane, kasza, czy nawet baty to matowaniem i polerk± naci±gniesz - chocia¿ polerowanie samo w sobie to niszczenie pow³oki.
Ale najlepiej mieæ i do tego i do tego PORZ¡DNEGO DEVILBISSA :D :D :D :D :D
mariann napisa³/a:
Hmm patrzy³em na tego DeVilbissa i powiem ze mam teraz mieszane uczucia.
Fajny pistolecik i dobrze pomyslany z tymi wymiennymi koñcówkami tylko czy to rzeczywi¶cie dzia³a tak jak napisali.
Tak jak piszecie czy musi byæ akurat sata, ka¿dy jak s³yszy s³owo sata to od razu ma mokro w spodniach, mo¿e nie warto kupowaæ by chwalic siê przed kolegami ¿e mam satê tylko kupiæ co¶ bardziej praktycznego jak chocia¿ by tego DeVilbissa gti , zastanowiê siê jeszcze raz.
Wiêc tak:
1- dzia³aj± dysze tak jak jest opisane i tym siê nawet nie przejmój
2- nie musi byæ Sata tylko Sata najbardziej siê reklamuje - a najbardziej na forach
3- mokro w spodniach maj± najczê¶ciej ludzie którzy wziêli j± do rêki jako jedyny markowy gun zaraz po chiñczyku a Ci co ju¿ troszkê pracowali na innych markach maj± ju¿ inne uczucia i to najczê¶ciej zupe³nie odmienne
4- oczywi¶cie ¿e kupuj sobie a nie na pokaz
5- nie GTI a GTI PRO {a teraz nowszy GTI PRO LITE} GTI i GTI PRO to zupe³nie inne dwa guny. GTI to starszy model aczkolwiek ca³kiem przyjemny do akryli - g³owica T110
6- Jak bêdziesz siê zastanawia³ to najlepiej aby¶ sam sobie potestowa³ ka¿dy z nich. One -zreszt± wszystkie marki- nie ró¿ni± siê tylko markami lecz ka¿dy z nich zupe³nie inaczej pracuje. Inaczej pracuje, inaczej le¿y w rêku {tu sata jest akurat na szarym koñcu nawet za chiñczykami}. Nie s³uchaj siê kompletnie nikogo tylko siebie i we¼ to co Ci najbardziej odpowiada.
Pozdrawiam

gugun 
Wys³any: 2011-09-16, 08:25   
0
UP DOWN

senior, nie pisalem tu o konkretnej tandecie do bazy tylko czyms firmowym dobrym ale nie koniecznie az tak idealnym...ja mam dziadka za 500zl do bazy i nie wiem co to chmury itp..a lakierek jak juz wspomniales czym mniej szlifowany tym piekniejszy,i to jest racja,nie ma to jak leciutka polerka i wsio....a nieodpowiednim sprzetem to az sie niechce bo zanim polakierujesz element to juz na sasiedni siada itd...

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-16, 09:30   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
poprostu maja sentyment

Raczej Niemcy s± praktyczni ,racjonalni i strasznie oszczêdni ;) nie tak jak my polacy których na wszystko staæ :rotfl: tak jak napisa³ kolega Senior :
senior napisa³/a:
a pó¼niej zapieprza nocami i dwa miesi±ce wpiernicza placki ziemniaczane albo suchy chleb z cebul±

Pozdrawiam! :spoko:

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-16, 09:52   
0
UP DOWN

senior napisa³/a:
Najlepiej mieæ i do tego i do tego porz±dny, ale je¶li ju¿ patrz±c na to co napisa³e¶ to mam odmienne zdanie bo dobry lakiernik ³atwiej nadrobi niedoskona³o¶ci sprzêtu na lakierze ni¿ na bazie.
Nic nie da piêkna pow³oka klaru jak pod ni± bêd± chmury, cienie i inne powybijane ziarna itp. Wtedy nawet im ³adniejszy klar tym bardziej bêdzie to widaæ.

¦WIÊTE S£OWA kolegi Seniora :tak:

senior
Wys³any: 2011-09-16, 11:50   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
nie pisalem tu o konkretnej tandecie do bazy tylko czyms firmowym dobrym ale nie koniecznie az tak idealnym...ja mam dziadka za 500zl do bazy i nie wiem co to chmury itp.
Ale ja nikogo siê nie czepiam bo sam zaczyna³em takim shitem ¿e teraz 99% ludzi z forum by siê nim pozabija³o - z czego po³owa przy próbie MALOWANIA a druga po³owa ze ¶miechu :D :D :D :D
I nie twierdzê ¿e siê nie da i temu nie napisa³em ¿e "siê nie da" a: "¿e £ATWIEJ"
gugun napisa³/a:
czym mniej szlifowany tym piekniejszy,i to jest racja,nie ma to jak leciutka polerka i wsio
Ka¿de ¶ciêcie politury to ju¿ jej zniszczenie. Tylko nie ka¿dy to wie i nie zawsze to widaæ {od razu}
Prosty test: ka¿dy widzia³ jak sp³ywa woda po elemencie polakierowanym i niczym nie tycanym a po elemencie ciêtym papierem i zapolerowanym.
Ró¿nica jest od razu widoczna i taka jaka ró¿nica taka i trwa³o¶æ tej pow³oki.
Wiêc choæ to komu¶ dziwnie a wrêcz g³upio zabrzmi to czasami lepiej pozostawiæ jakie¶ niedoróbki czy niedoci±gniêcia i syfki ni¿ ¶cin±æ ¶wie¿± pow³okê papierem
gugun napisa³/a:
zanim polakierujesz element to juz na sasiedni siada
I to jest jeden z plusów kabiny.
Ale w warunkach poza kabinowych tzw. gara¿owych mo¿na troszkê pooszukiwaæ: np. lakieruj±c nie na bardzo szybkich utwardzaczach i rozcieñczalnikach a odwrotnie: na wolnych i wtedy zanim pomieszczenie siê przewietrzy z zakurzu to to co bêdzie osiada³o na lakierowane elementy wtopi siê jeszcze w pow³okê a nie osi±dzie na niej jako suchy zakurz który po ca³kowitym wyschniêciu bêdzie trzeba ci±æ papierami.
A Ty te¿ mam du¿± przewagê pod tym wzglêdem nad wiêkszo¶ci± "gara¿owców" bo je¶li dobrze mi siê wydaje to lakierujesz w pomieszczeniu o du¿ej kubaturze i dziêki temu masz mniejszy zakurz ;)

gugun 
Wys³any: 2011-09-16, 12:32   
0
UP DOWN

nie duzy bo 5x7 wysoki 3 ale wentylatorek na sile ostatnio ostro daje czadu:) no i jak napisales,wolny utwardzacz powyzej 2 elementow....
senior napisa³/a:
¿e £ATWIEJ"
jak zaczniemy sobie tak zycie ulatwiac ciagle to nowym i lepszym sprzetem to wkoncu zapomnimy jak sie lakieruje :rotfl:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: