Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
LukiSW 
Wys³any: 2011-09-16, 10:12   Wstawki, druciak, papier ¶cierny - walka z Rudzielcem
0
UP DOWN
Zielony w bran¿y

Sk±d: Stalowa Wola
:help: Witam na wstêpie siê przestawiê: imiê £ukasz, pochodzê ze Stalowej Woli, studiuje aktualnie w Krakowie, lat 21.
Teraz przedstawiê mojego pacjenta:
Opel Vectra 97 rocznik hatchback 1.7 td. 215 tysiêcy nabite.

No a teraz przejdê do sedna sprawy. Jak to ka¿dy lakiernik wie ruda kocha ople. W mojej wersji nadwoziowej i modelu, rocznik etc szczególnie upodoba³a sobie nadkola, wnêki oraz progi ale ja mam problemu z nadkolami oraz zamkami.

1.Wiec do sedna zdjêcie zamka tylnego gdzie jest w¿er z trzech stron blach trzyma siê tylko na jednej i tam muszê daæ wstawkê i teraz pytanko. Czy bêdzie to ³atwo zrobiæ bo wiem ¿e tam s± dwie blachy i trzeba na jakim¶ zaj±czku ?

2. Dziury w nadkolach które przebi³em na wylot w jednym i drugim nadkole tylnym w tym samym miejscu to samo, reszta bardzo zdrowa. Tutaj tez wstawka prawka? :)

3. Same ranty nadkoli. Robi³em je rok temu ale robi³em w deszczu przy niskich temperaturach i na szybcika. Pokry³em blach jak±¶ czerwon± farb± chyba z tlenkiem ¿elaza? wiec muszê to oskrobaæ do czyta tak?

4. Spod auta. Pod³oga jest czyta. progi od wewn±trz równie¿ okej. najgorzej prezentuje siê pod³u¿nica oraz wahacze i hak. Spróbuje to czy¶cic na ile siê da a gdzie nie dostane brunoxa epoxy?

5. ostatni punkt to niedawna st³uczka nie z mojej winy. Sa drobne rysu oraz dosyæ g³êbokie(wylaz³ podk³ad). Te g³êbokie chce przetrzeæ papierem wodnym potem pêdzelkiem delikatnie przetrzeæ tylko w rowkach i ca³y bok oddaæ na polerkê. Nie zale¿y mi na super jako¶ci bo wiem ze powinienem pomalowaæ oboje drzwi ale nie mam wystarczaj±cych ¶rodków g³ownie mi zale¿y aby wygl±da³o to jako tako oraz nie rdzewia³o.

I teraz moje pomys³y i pytania:
1. zamki
wstawka z blaszki - jaka ta blaszka powinna byæ?
-Jak bêdê wspawywa³ to migom agiem punktowo a nastêpnie przeszlifowaæ spawy
-podk³ad epoksydowy firmy Novol protect 360 bêdzie w porz±dku? 2 warstwy w odstêpie czasu godzinki
-odt³uszczenie- czym odt³u¶ciæ benzyna ekstrakcyjna czy rozpuszczalnik wystarczy?
-szpachla z w³óknem szklanym czy bez? jakiej firmy jest dobra? ile trzeba czekaæ a¿ szpachla bêdzie gotowa do przytarcia 12h?
-szlifowanie jaka gramatura? Odt³uszczenie
-pok³ad epoksydowy raz jeszcze 2 warstwa przerwa pó³ godzinki (1 warstwa tzn. 2 warstwy w przerwie 10 minutowej potem godzinka stopu i znowu 2 warstwy w przerwie 10 minutowej)
-podk³ad akrylowy 1 warstwa. ile trzeba czekaæ a¿ bêdê móg³ k³a¶æ lakier?
-Szlifowanie jaka gramatura
-lakier ile czekaæ przed po³o¿eniem bezbarwnego
-bezbarwny. po jakim czasie poci±gn±æ wodnym?
-szlifowanie papierem wodnym jaka gramatura
- pasta K2 tempo

Dobrze my¶lê?

Nadkola tak samo jak zamki tylko ze tam bêdê czy¶cic do czystej blachy ale w zerach zostanie wiec mo¿e zapu¶ciæ brunoxa a potem to zeszlifowaæ i reszta jak w zamkach?
Od strony wewnêtrznej wyczy¶ciæ bym ile siê da na rancie potem brunox przeszlifowaæ i baranek? Bedzie okej? :)

Dziury w nadkolach to tak¿e wstawki muszê zrobiæ i na to podk³ad epoksydowy z 2 warstwy , akrylowy 1 warstwa i baranek z 2 warstwy?

Podwozie tak samo jak nadkola tj doczy¶ciæ do go³ej blach 2 warstwy epoksydowego 1 akrylowego i 2x baranek wystarczy? :)

I teraz mnie zjedziecie bo wiem ¿e to co chce zrobiæ wam siê w g³owach nie mie¶ci ale ten samochód ma swoje lata, ma mi s³u¿yæ ma go ruda nie je¶æ a to jak wygl±da to najmniejszy problem bo g³ownie je¿d¿ê nim ja.
Bêdê to k³ad pêdzelkiem bo nie mam pistoletu a szkoda mi kasy na takie drobnostki
akrylowy móg³bym kupiæ w sprayu?
Lakier tak¿e w sprayu?

LukiSW 
Wys³any: 2011-09-16, 10:20   
0
UP DOWN
Zielony w bran¿y

Sk±d: Stalowa Wola
Acha dlatego daje epoksydowy na to szpachla epoksydowy akrylowy i lakier bo sugerowa³em siê s³owami u¿ytkownika PROJEKTER z innych w±tków. Nie poleca dawaæ reaktywnego akrylowego i szpachli poniewa¿ szpachla jest za twarda do akrylu który jest zbyt miêkki. Nie wiem czy to dobrze kminie i o co kaman :)

I co z tym brunoxem na te w¿ery czy w¿ery poprostu zostawiæ bo nie da siê doczy¶ciæ tego a zabezpieczyæ poprostu przed dzia³aniem wilgoci i zwi±zku tlenu które to powoduj± rozkwit rudej :)

Wiadomo i nie oczekuje cudów ze zrobie to teraz i na 100 lat. Tylko tak chcia³bym ¿eby potrzyma³o siê to kupy z 3 lata ;)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: