|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
essential
|
Wysłany: 2011-09-16, 19:02 lakiery "dla kowalskiego"
|
0
|
|
|
|
Pierwszy post wiec witam wszystkich i nie ukrywam swojego zaskoczenia, ze w tym temacie znalazÂłem takie fajne, prĂŞÂżnie dziaÂłajÂące forum
Mam jakieÂś tam doÂświadczenie przy sprzedawaniu lakierĂłw w aerozolu, przez co wiem, ze jest spora liczba osĂłb, ktĂłra prĂłbuje reperowaĂŚ samochĂłd na wÂłasnÂą rĂŞkĂŞ.
Jedna wiadomo - raz, ze gotowy lakier w aerozolu ciezko jest dopasowac idealnie do koloru samochodu, dwa, ze du¿y zakres kolorów na pó³ce = spora ilosc "zamro¿onych" pieniêdzy.
I tak wpadÂłem na pomysÂł - a gdyby zainwestowaĂŚ w mieszalnie i dla klientĂłw nabijaĂŚ gotowy lakier w 400ml puszki w sprayu? Tak, aby profil dziaÂłalnoÂści skierowany byÂł na klientĂłw "z ulicy" - ktĂłrzy sami w garaÂżu, czy po pracy chcÂą sobie 'podreperowaĂŚ' przyrysowany element.
Czy nakierowanie sie na taki 'target' jeÂśli chodzi o klientĂłw ma wiĂŞkszy sens?
Moje obserwacje
W moim mieÂście jest kilka mieszalni, podejrzewam, ze bez doÂświadczenia niemalÂże niemoÂżliwe byÂłoby siĂŞ "wbic" w dosyĂŚ ciasny rynek dla lakiernikĂłw.
Ale ¿adna mieszalnia jakoœ specjalnie nie otwiera siê na "detalicznego" klienta, aby nabijaÌ lakier w puszki, jednak wiêkszoœÌ sprzedawana jest pod pistolet lakierniczy.
Ewentualnie myœla³em nad wspó³praca z jakaœ z istniej¹cych mieszalni, zainwestowaÌ tylko w maszynkê do nabijania puszek, postawiÌ w sklepie stojak z 200-300 gotowymi pozycjami (myœlê, ¿e zdecydowalbym siê na ofertê motipa), tymi najbardziej chodliwymi kolorami (zak³adam, ¿e 40-70% klientów by coœ z tego wybra³o), a dla pozosta³ych dorabianie farby zleciÌ mieszalni z doœwiadczeniem. Ale z praktycznego punktu widzenia to zdecydowanie wyd³u¿a okres oczekiwania koùcowego klienta..... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-09-16, 20:59
|
0
|
|
|
|
essential napisał/a: | Czy nakierowanie sie na taki 'target' jeÂśli chodzi o klientĂłw ma wiĂŞkszy sens? |
Niestety nie.
DÂługo by tÂłumaczyĂŚ a jeszcze gorzej jest poprawiaĂŚ po spreyowcach. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-09-16, 21:34
|
0
|
|
|
|
Witam. No có¿ nic dodaÌ nic uj¹Ì.
Chcesz to zrobisz lecz na lakiernika jako klienta nie licz wcale bo Âżaden nic takiego nie kupi. Co wiĂŞcej jak tylko usÂłyszy sÂłowo SPRAY to przejdÂą go ciarki po caÂłym ciele.
Nie ura¿aj¹c nikogo ale to oferta dla czêœci taxiarzy, czy dziadków je¿d¿¹cych jeszcze jakimiœ rumplami oraz innych bardzo niewielu ludzi którzy ledwo wykrzesaj¹ jakieœ ostatnie grosiki na ten spray maj¹c w planach zrobiÌ nim cokolwiek aby ich zmêczone autka mniej kola³y w oczy s¹siadów.
Nastawiaj¹c siê tylko czy g³ównie na nabijanie kolorów w spray-e to klêska. NabijaÌ przy okazji maj¹c normaln¹ mieszalniê to z kolei ryzyko durnych reklamacji typu: dobiera³ Pan a kolor jest inny itp.
Jest weekend wiĂŞc proponujĂŞ spokojnie raz jeszcze przeanalizowaĂŚ ten pomysÂł.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
essential
|
Wysłany: 2011-09-17, 09:56
|
0
|
|
|
|
Pracujê w sklepie, który ma okolo 200 róznych kolorów typu kompact z Motip'a (cos takiego: http://www.motipdupli.pl/img/komis/41000-56000.jpg ), kolejne sto kilka kolorów w mniejszych, 200ml puszkach, tak¿e firmy Motip. I choÌ sprzeda¿ mo¿e nie jest mega-wielka, to jednak klientów trochê jest, a niestety czêœÌ z nich trzeba odsy³aÌ "z kwitkiem", bo nie mo¿emy dopasowaÌ koloru pod dany samochód.
W dodatku firma w której pracujê, w oddziale 'hurtowni' sprzedaje "puszki pó³produkt" czyli 400ml puszki w sprayu z gazem pêdnym (do nabicia pod kolor) i ma odbiorców którzy w miesi¹cach "sezonowych" bior¹ du¿e iloœci tych¿e puszek. Co ka¿e mi podejrzewaÌ, ¿e istniej¹ punkty, które jednak spor¹ sprzeda¿ generuj¹ na nabitych pod kolor puszkach.
Swoj¹ drog¹ troszkê poczyta³em forum i zauwa¿y³em t¹ tendencjê, ¿e spraye s¹ bardzo mocno krytykowane (w wiêkszoœci przypadków). Tak sobie myœlê, czy wiêkszoœÌ "spapranej" roboty sprayem nie wynika przypadkiem ze z³ej techniki malowania? Mo¿e klienta idzie dokszta³ciÌ pod tym k¹tem przy sprzeda¿y...
Dziêkujê za sugestie, mój plan wymaga inwestycji sporej (przynajmniej dla mnie ) iloœci gotówki, wiêc zale¿y mi na ka¿dej opinii by ostatecznie podj¹Ì s³uszn¹ decyzjê. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-09-17, 10:06
|
0
|
|
|
|
essential napisał/a: | Tak sobie myÂślĂŞ, czy wiĂŞkszoœÌ "spapranej" roboty sprayem nie wynika przypadkiem ze zÂłej techniki malowania? |
Teraz wiemy komu zawdziĂŞczamy dodatkowÂą robotĂŞ przy zmywaniu tych sprajowanek.
Jest rynek, jest usÂługa skierowana do takich klientĂłw.
Ale te produkty nijak nie pasuja do standardowych technologii lakierniczych.
Bo jak porĂłwnasz dyszĂŞ spreja do jakoÂści natrysku pistoletu za 2000 zÂł.
Wiem ¿e tego nie zrozumiesz, ale do tego do³ó¿ lakier bezbarwny bez utwardzacza i efekt skopany murowany.
Czy Ty bys sprajami umalowaÂł swoje auto?
Np caÂły bok cz chociaÂż jedne drzwi????
Jakiego efektu byÂś sie spodziewaÂł po nabijanym spreyu w odpowiednim odcieniu?
JakiÂś metalik czy perÂła, cokolwiek? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
essential
|
Wysłany: 2011-09-17, 10:38
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | essential napisał/a: | Tak sobie myÂślĂŞ, czy wiĂŞkszoœÌ "spapranej" roboty sprayem nie wynika przypadkiem ze zÂłej techniki malowania? |
Teraz wiemy komu zawdziĂŞczamy dodatkowÂą robotĂŞ przy zmywaniu tych sprajowanek. |
nijak zrozumiaÂłem. PrzecieÂż ta 'dodatkowa' robota to praca, a praca=pieniÂądze
Cytat: |
Bo jak porĂłwnasz dyszĂŞ spreja do jakoÂści natrysku pistoletu za 2000 zÂł.
|
Pewnie masz racjĂŞ, Âże taki pistolet musi byĂŚ lepiej wykonany i mieĂŚ wiĂŞksze moÂżliwoÂści dostosowania go do danej sytuacji. W sprayu takiej moÂżliwoÂści prawie nie ma. (Prawie - bo istniejÂą juÂż dysze, ktĂłre majÂą regulowany strumieĂą)
MoÂże siĂŞ mylĂŞ, ale czy w wiĂŞkszoÂści przypadkĂłw - nie istotne jest, aby lakier nakÂładaĂŚ "rĂłwnÂą mgieÂłkÂą" (przepraszam za brak fachowej terminologii - jeszcze jest mi nieznana ), z rĂłwnej odlegÂłoÂści dopasowanej do ciÂśnienia (w tym przypadku ciÂśnienia puszki)? Bo jeÂżeli tak, to przecieÂż porzÂądny lakier z porzÂądnÂą dyszÂą nie pluje farbÂą, tylko Âładnie i lekko jÂą rozprowadza
Wiem ¿e tego nie zrozumiesz, ale do tego do³ó¿ lakier bezbarwny bez utwardzacza i efekt skopany murowany.
|
Jasne, Âże nie rozumiem tematu od tej strony, bo jak juÂż pisaÂłem, znam go tylko od strony 'sprayowcĂłw' - stÂąd moje pytanie Nie chcĂŞ siĂŞ przemÂądrzaĂŚ i udowadniaĂŚ swoich racji tylko nauczyĂŚ siĂŞ czegoÂś Ale co do argumentu to on nie do koĂąca pasuje, bo przecieÂż w sprayach teÂż sÂą lakiery z utwardzaczem. Utwardzacz masz w osobnej komorze, przed malowaniem "mieszasz" dwie komory, bardzo dobrze mieszasz i voil'a lakier bezbarwny z utwardzaczem jest
ChoÌ z chêci¹ wcisn¹³bym tu pytanie laika - na³o¿enie lakieru akrylowego plus klaru akrylowego bez utwardzacza ... jest z³e, poniewa¿?
(tzn standardowy lakier w sprayu przecieÂż teÂż ma jakieÂś tam stĂŞÂżenie utwardzacza - bo mija godzina czy dwie po naÂłoÂżeniu i juÂż jest suchy - eh tego teÂż do koĂąca jak widaĂŚ nie rozumiem )
Czy Ty bys sprajami umalowaÂł swoje auto?
|
OczywiÂście, Âże nie caÂłe - bo to byÂłaby kompletna gÂłupota. Ale przytarty bÂłotnik - czemuby nie.
ZresztÂą, nie raz widziaÂłem takÂą robotĂŞ i wyglÂądaÂła caÂłkiem spoko.
Np caÂły bok cz chociaÂż jedne drzwi????
|
Mi siê wydaje, ¿e najwiêksze zastosowanie sprayu jest wtedy, gdy nie chcemy malowaÌ od nowa ca³ego elementu, tylko podreperowaÌ uszkodzony fragment, na przyk³ad http://www.youtube.com/watch?v=CqWK05TH8WE (wiem, ¿e to jest motipowski film pokazowy i na nim musi wyjœÌ super-ekstra)
Jakiego efektu byÂś sie spodziewaÂł po nabijanym spreyu w odpowiednim odcieniu?
|
Hm takiego efektu, gdzie usterka bĂŞdzie prawie niewidoczna. To jest wprawione oko zobaczy moÂże, Âże coÂś jest nie tak, miernik lakieru wykryje, Âże jest grubsza warstwa lakieru niÂż gdzieÂś indziej, ale przeciĂŞtny czÂłowiek kompletnie nie zauwaÂży, Âże w tym miejscu jest/byÂła usterka w postaci przetarcia czy zarysowania. MyÂślĂŞ, Âże takie podejÂście zadowala sporÂą liczbĂŞ osĂłb, ktĂłrzy nie majÂą 'najdroÂższych' samochodĂłw
JakiÂś metalik czy perÂła, cokolwiek? |
teraz pewnie mnie wyÂśmiejesz, ale w pracy powiedzieli mi - metalik lub perÂła? To trzeba na koĂącu poÂłoÂżyĂŚ bezbarwny i teÂż bĂŞdzie git
a i tak serio - dziĂŞki za odpowiedÂź, bo przynajmniej widzÂąc mocne sprzeciwy na "spray", teÂż siĂŞ czegoÂś uczĂŞ |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-09-17, 11:08
|
0
|
|
|
|
essential napisał/a: | dziĂŞki za odpowiedÂź |
Spoko.
Nie wysmiewam jak widzisz sprejowania, bo jest rynek- jest usÂługa skierowana do tej grupy zawodoFcĂłw.
Dla Ciebie wypasem jest regulowany strumieĂą i ttu zaczyna sie podziaÂł w widzeniu Âświata kolorowanego przez nas.
essential napisał/a: | PrzecieÂż ta 'dodatkowa' robota to praca, a praca=pieniÂądze |
Tu juz siĂŞ mylisz. Zeby element naprawiĂŚ muszĂŞ najpierw zdzieraĂŚ to co jest NIESTABILNE CHEMICZNIE i po kontakcie z np. podkÂładem wszystko siĂŞ waÂży i odchodzi.
essential napisał/a: | taki pistolet musi byĂŚ lepiej wykonany |
essential napisał/a: | bo istniejÂą juÂż dysze, ktĂłre majÂą regulowany strumieĂą |
Dziurka przez ktĂłrÂą leci farba to nie wszystko.
W sumie wola³bym porozmawiac a nie pisaÌ bo tu informacji ró¿ni¹cych te technologie to streœciÌ forum. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-09-17, 17:04
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor, o czym ty wogole gadasz z kolega...?? napisz ze zly pomysl,nie utrzyma sie na rynku i zakonczy plajta... ja to potwierdze i pare innych osob napewno tez....kolega pracuje w sklepie ze sprejami i cie przekonuje jakie to one swietne bo maja regulowany strumien itp i go nie przekonasz jak jest w rzeczywistosci...jakby spreje byly takie piekne to po co inwestowac w sprzet za pare tysiecy jak mozna isc sobie do mieszalni i bez brudzenia pistoletu malowac auta...malo tego kazdy moze sobie wziasc regulowana dysze do reki i lakierowac.. essential, sory za moja wypowiec ale piszesz takie bzdury ze nie idzie czytac..powaznie...jak mozna porownywac ten szjs w puszkach do pistoletow i innych chociazby z dolnej polki materialow 2k ????oczywiscie pomysl nie najgorszy jesli by to wzbogacic o jakis mieszalnik + maly sklep z materialami lakierniczymi a przy okazji panu kowalskiemu 2 razy w tygodniu nabic do puszki baze i dac bezbarwny 1k bo chce sobie polakierowac swojego starego poloneza... w sumie nie tylko kowalski co ma poloneza bo sledzac forum na biezaco mozna by powiedziec ze bylo tu juz kilku sprejowcow co i lepsze fury chcieli sobie polakierowac,ale na szczescie udawalo im sie to wybic z glowy..ps a z zaprawka sprejem ktora tylko miernik wychwici lub fachowiec to juz przesadziles....chcialbym sprzedawac auta tego typu ludzia co ty bo wiekszosc tak oglada ze ci palcem paproch potrafia pokazac ktorego ty sam nie widziales mimo ze lakierowales element polerowales itp |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-09-17, 18:02
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | o czym ty wogole gadasz z kolega...?? |
CzÂłowiek siĂŞ zawsze czegoÂś ciekawego dowie.
Ja najbardziej polubiÂłem ten fragment... essential napisał/a: | ale w pracy powiedzieli mi - metalik lub perÂła? To trzeba na koĂącu poÂłoÂżyĂŚ bezbarwny i teÂż bĂŞdzie git
|
A najbardziej prawdziwy obraz ktĂłry spotyka sie na co dzieĂą to...
gugun napisał/a: | oczywiscie pomysl nie najgorszy jesli by to wzbogacic o jakis mieszalnik + maly sklep z materialami lakierniczymi a przy okazji panu kowalskiemu 2 razy w tygodniu nabic do puszki baze i dac bezbarwny 1k |
Tylko tyle Âże w mieszalni taka opcja jest dodatkowÂą usÂługÂą i od czasu do czasu zjawi siĂŞ ktoÂś po takie coÂś. |
|
|
|
 |
essential
|
Wysłany: 2011-09-18, 20:50
|
0
|
|
|
|
Panowie nie³adne œwiadectwo o sobie wystawiacie próbuj¹c siê ze mnie nabijaÌ. Nie twierdzê, ¿e wszystko wiem - tylko otwarcie piszê, ¿e nie wiem i proszê o ewentualne wskazanie b³êdów w mojej wiedzy..
Tak jak pisaÂłem od poczÂątku, przedstawiam swĂłj punkt widzenia, Âżeby odpowiednio nakierowany, nauczyĂŚ siĂŞ troszkĂŞ tematu z drugiej strony. A takie nabijanie siĂŞ niestety nie stoi na najwyÂższym poziomie merytorycznym.
Oczywiœcie za te fragmenty wypowiedzi, z których mogê coœ wyci¹gn¹Ì dziêkujê, a za resztê, hm ju¿ niekoniecznie. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-09-19, 08:50
|
0
|
|
|

|
Kolego essential u mnie w ³odzi jest firma która ma na pewno dwa sklepy z sprayami firmy Motip i jakoœ funkcjonuje ju¿ ponad 16 lat jak nie wiêcej Dodatkowo sprzedaj¹ ko³paki na ko³a do samochodów oraz materia³y lakiernicze Novola które s¹ "niezbêdne" przy naprawach z wykorzystaniem sprayu tj. ¿ywice i maty szklane oraz szpachlówki Novola UNI i z w³óknem FIBER W asortymencie s¹ jeszcze pasty polerskie i g¹bki Tak¿e œmia³o mo¿esz otwieraÌ sklep ,tylko nie stawiaj na jeden asortyment Co do nabijania sprayu lakierami z mieszalnika to musisz wiedzieÌ kolego ¿e takie spraye nie s¹ tanie Teraz ju¿ wiêkszoœÌ mieszalni z lakierami samochodowymi ma mo¿liwoœÌ nabijania sprayu "dorobionym kolorem" ale musisz wiedzieÌ ¿e jest to kolor zrobiony tylko na podstawie numeru jaki ma samochód ,jeœli zamówisz ponad 300ml. (samej bazy) wtedy jest mo¿liwoœÌ korygowania koloru W ten sposób zabezpieczaj¹ siê sprzedawcy co do ewentualnych "reklamacji" ¿e kolor w sprayu nie pasuje Dla twojej informacji podam ¿e 300ml. bazy metalik (konwencja) np. w Autocolor Nexa to koszt ponad 90z³ Tak¿e kienci kupuj¹ po 100ml bazy + rozcieùczalnik (nabit¹ w spray) i tak masz ju¿ 0 reklamacji ¿e kolor "nie wychodzi taki jak na aucie" ale jest (by³) zrobiony z numeru lakieru Pozdrawiam!
ps. DuÂże puszki sprayu kupujÂą w duÂżych iloÂściach "lakiernicy Âścian budynkĂłw" i to na nich takÂże opiera siĂŞ sprzedaÂż w tzw. "sezonie" |
|
|
|
 |
essential
|
Wysłany: 2011-09-20, 09:31
|
0
|
|
|
|
dziĂŞki za info, zwÂłaszcza podanie tej ceny za 300ml bazy metalika ..
Bo tak sobie liczê, za³ó¿my, ¿e skupi³bym siê jednak na dorabianiu kolorów na podstawie nr lakieru. Za³ó¿my, ¿e jest to faktycznie metalik, 100 ml to cena oko³o 30 z³, liczê, ¿e poda³eœ cenê brutto. Cena puszki to coœ oko³o 8 z³ brutto.. no 9 licz¹c bezpiecznie, czyli gotowa puszka wychodzi mnie 39 z³, liczmy chocia¿ 20% narzutu, to w detalu takowa puszka mo¿e iœÌ w cenie 45-50 zl. Sporo jednak.
Patrz¹c na fakt, ¿e w detalu lakier 400ml zrobiony ju¿ przez motipa to koszt rzêdu 36-39 z³ dla klienta. I jest dostêpny "od rêki" bo wystarczy go sci¹gn¹Ì z pó³ki.
Ale liczÂąc troszkĂŞ dokÂładniej, Âżeby mieĂŚ porzÂądnÂą szafĂŞ kolorĂłw liczĂŞ coÂś koÂło 600 pozycji, z kaÂżdej po 1 sztuce, nie uwzgledniajac ze tych bardziej chodliwych kolorĂłw oczywiÂście przydaÂłoby siĂŞ po kilka sztuk. To jest wydatek rzĂŞdu 15-20 tyÂś zÂł.
I mam 600 kolorów z dat¹ wa¿noœci 10 lat - podejrzewam, ¿e jest spora szansa, ¿e niektóre lakiery bêd¹ sta³y ca³ymi latami na pó³ce.
A za podobnÂą inwestycjĂŞ (tzn szacuje, Âże przy kwocie 15-20 tyÂś zÂł...) mĂłgÂłbym wyposaÂżyĂŚ siĂŞ w jakiÂś nie najdroÂższy ale i nie najgorszy mieszalnik farb i trzymaĂŚ powiedzmy te 100-200 chodliwych kolorĂłw, a pozostaÂłe ewentualne zamĂłwienia dorabiaĂŚ na mieszalniku.
Hm. MuszĂŞ siĂŞ bardziej zorientowaĂŚ jakie sÂą realne koszty zainstalowania mieszalnika, bo jeÂżeli dobrze szacujĂŞ, Âże kwota inwestycji jest podobna, to chyba zainwestowanie w mieszalnik jest bardziej opÂłacalne niÂż w mniej chodliwy towar, prawda?
Z drugiej strony cena koĂącowa jest jednak wyÂższa, do tego dochodzi ryzyko, Âże kolor zostaÂł Âźle przygotowany... |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2011-09-20, 09:49
|
0
|
|
|
|
Metaik w sprzedaÂży z NOVOLA setka kosztuje 10zÂł z SH 20zÂł, z LECHLERA 18zÂł. Jak byÂś miaÂł swĂłj mieszalnik to cena jest jeszcze mniejsza. MyÂślĂŞ ze koszt jednego spraya byÂł by na poziomie max 25zÂł. JeÂśli sprzedawaÂł byÂś je za 40zÂł i tylko tym siĂŞ zajmowaÂł to bĂŞdziesz musiaÂł przerzuciĂŚ siĂŞ na pasztetkĂŞ , bo na szynkĂŞ zabraknie. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-09-20, 10:41
|
0
|
|
|

|
przelicz sobie kolego jakie sa koszty dojazdu ogrzania i innych poprostu utrzymania sklepu dolicz sobie do tego chociazby 100zl dniowki na czysto to masz ok 200zl wiec musial bys dzienie sprzedac ok 20puszek,myslisz ze jest to realne??wg mnie to i na ta pasztetke zabraknie z czasem...twoi klienci to beda sami desperaci co ich na lakierowanie nie stac i chca jakos podpsikac auto przed przegladem..oczywiscie takich ludzi nie brakuje ale w twoim rejonie wkoncu moze zabraktac...lepszym rozwiazaniem jest uderzyc w stalych klientow czyli lakiernikow,zakupic mieszalnik,wziasc od firm troche materialow lakierniczych tanszych i drozszych,dodatkowo dokupic palete kolorow z motipa i cos tam tym desperata zawsze podpasisz a przy okazji z czasem przy dobrym szczesciu i dobrych cenach zaopatrywac bedzie sie u ciebie kilku lakiernikow z okolic i bedzie git....inaczej bedzie tak ze zainwestujesz w te puszki i po miesiacu zwiniesz sie i zaczniesz je trzymac w pokoju,dasz ogloszenie i bedziesz sprzedawal po 1 w tyghodniu znajomym i na serwisie aukcyjnym...i na tym sie twoja kariera ze sprejami skonczy chyba ze znajdziesz im inne przeznaczenie,pomalujesz sobie dom garaz plot samochod i inne w 100 kolorach.. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-09-20, 14:04
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | inaczej bedzie tak ze zainwestujesz w te puszki i po miesiacu zwiniesz sie |
W centrum miasta byÂł taki punkt.
3 miesiÂące byÂł.
JuÂż go niema.
Z dotacji otwarty, raczej dotacja do zwrotu.
Ale opcja mieszalnika plus to co kolega wyÂżej mĂłwiÂł plus autokosmetyka dla Kowalskiego i dlaczego nie.
TrochĂŞ chemii z www.carvalet.pl plus proszki z karchera i innych firm tego typu (Miki, przypomnij mi co za proszek jest lepciejszy od karchera) i moÂżna startowaĂŚ.
Powiedz jeszcze jak duze miasto ???? |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2011-09-20, 14:42
|
0
|
|
|
|
[quote="Lackdoctor"]Miki, przypomnij mi co za proszek jest lepciejszy od karchera /quote]
RM 760 |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
essential
|
Wysłany: 2011-09-20, 21:16
|
0
|
|
|
|
DziĂŞkujĂŞ za wszystkie rady i analizy.
TroszkĂŞ bojĂŞ siĂŞ opieraĂŚ poczÂątkowe obroty na lakiernikach, poniewaÂż akurat w tym temacie konkurencja juÂż jakaÂś u mnie jest. W dodatku patrzÂąc na moje nikÂłe doÂświadczenie w tej dziedzinie i brak znajomoÂści w branÂży podejrzewam, Âże na starcie wrĂŞcz na pewno nie przekonam do siebie Âżadnego wiĂŞkszego klienta. Dlatego poczÂątkowy biznesplan chciaÂłbym oprzeĂŚ na ludziach z ulicy
Ale jasne, jeÂżeli wyjdzie mi zakup mieszalnika to jak najbardziej bĂŞdĂŞ siĂŞ staraÂł otworzyĂŚ na rynek lakiernikĂłw.
Natomiast, tak jak pisa³em, z doœwiadczenia wiem, ¿e istnieje zapotrzebowanie na lakiery w sprayu, wiêc myœla³em zainwestowaÌ w sklep i jak¹œ lokaln¹ kampaniê radiow¹ na start. Bo mam przeczucie, ¿e skoro trochê osób trafia do sklepu po lakiery, gdzie reklam¹ jest w wiêkszoœci "poczta pantoflowa" to podejrzewam, ¿e popyt jest wiêkszy ni¿ poda¿ na rynku lokalnym.
Do tego dochodzi rynek handlarzy samochodĂłw ktĂłrzy jak najmniejszym kosztem chcÂą doprowadziĂŚ samochĂłd do "najlepszego" stanu (chociaÂż nie pochwalam wiĂŞkszoÂści ich poczynaĂą, bo jak przychodzi mi taki do sklepu i bierze zwykÂły tani syntetyczny lakier na klocki hamulcowe, ktĂłry siĂŞ tam nie utrzyma nawet sezon, tylko po to Âżeby przy sprzedaÂży Âładnie wyglÂądaÂło..) - no ale z ich strony zapotrzebowanie teÂż jest.
NamierzyÂłem przedstawiciela handlowego marki Standox, chyba najmÂądrzejszym krokiem bĂŞdzie umĂłwiĂŚ siĂŞ z nim na spotkanie i porozmawiaĂŚ o ewentualnym wkÂładzie finansowym na start.
Miasto spore, 350 tys |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-09-21, 10:43
|
0
|
|
|

|
Kolego nie zraÂżaj siĂŞ i otwieraj sklep Tylko tak jak tobie napisali koledzyÂże musisz mieĂŚ szeroki asortyment i nie tylko lakiery czy spraje Pozdrawiam!
ps. Postaw teÂż na osoby lubiÂące tzw. "tuning" ,czyli koĂącĂłwki wydechu ,nakÂładki na pedaÂły ,pokrowce na siedzenia ,dywaniki ,kolorowe filtry powietrza itp. badziew |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2011-09-22, 21:14
|
0
|
|
|

|
W tytule jest "lakiery dla Kowalskiego" wiêc odpuœÌ sobie standoxa bo za drogi. Jak chcesz siê wbiÌ w rynek to najpierw policz ile jest mieszalni w mieœcie. Przy 350 tys mieszkaùców jak naliczysz mniej ni¿ 10 to otwieraj œmia³o tylko zrób nam listê tych mieszalników to ci podpowiemy co warto a co nie. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2011-09-22, 21:29
|
0
|
|
|

|
Ja mo¿e te¿ od siebie kolego essential. Widzê, ¿e myœl¹c o dorabianiu aerozoli wi¹¿esz ten biznes tylko z dorabianiem lakierów do samochodów, pomyœl o dorabianiu zaprawek z pêdzelkiem bo to te¿ niez³a kasa i weŸ pod uwagê np. firmy które sprzedaj¹ blachy dachowe, ale nie sprzedaj¹ do nich zaprawek ani aerozoli, a wiadomo przecie¿, ¿e przy pokrywaniu dachu taka blach¹ zawsze jest zarysowana i trzeba to zatuszowaÌ, dlatego te¿ warto by by³o nawi¹zaÌ wspó³pracê z firm¹ b¹dŸ firmami które sprzedaj¹ blachy dachowe a nie maja w swojej ofercie zaprawek b¹dŸ aerozoli. Pracujê w firmie w której dorabiane s¹ aerozole i zaprawki i zapewniam Ciê, ¿e jedna czwarta tego co dorabiamy jest dorabiane na elementy lub przedmioty które, nie s¹ zwi¹zane z motoryzacj¹.
Ludzie aerozolami lakierujÂą wszystko, np buty, pÂłytki Âścienne, rynny, heÂłmy wojenne, dachĂłwki, drzwi, futryny itp.
I jeszcze jedna sprawa je¿eli zdecydujesz siê na system z górnej pó³ki, to mniej zarobisz bo bêdziesz mia³ wysoki koszt zakupu miksów na mieszalnik, warto wiêc zastanowiÌ siê nad czymœ ze œredniej pó³ki jakoœciowej i cenowej. Koszt pó³produktu do nabijania mieœci siê w granicach 6-8 z³ i je¿eli dorwiesz jakiœ system ze œredniej pó³ki to koszt setki lakieru wyniesie Ciê jakieœ 10-12 z³ brutto. W najgorszym wypadku przy tych cenach taki dorobiony aerozol bêdzie Ciê kosztowa³ jakieœ 20 z³, a sprzedaj¹c go za 45 z³ w kieszeni zostaje Ci jakieœ 25 z³. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|