Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
howard_1988 
Wys³any: 2011-09-18, 00:15   Pomoc w sprawie nak³adania bazy i klaru odstêpy czasowe !!!
0
UP DOWN

Witam na co dzieñ pracujê by obróbce metali (kucie) posiadam do¶wiadczenie w malowaniu elementów przez nas wykonanych ale to nie jest a¿ tak precyzyjna praca. Wiec planujê zaczerpn±æ wiedzy na temat lakiernictwa z tego wzglêdu ¿e jeden pojazd stoi bez u¿ytecznie w domu i nikt nim nie je¼dzi ze wzglêdu na jego wygl±d.
Teraz bym prosi³ o jakie¶ dobre firmy podk³adów i Lakierów(blisko mnie jest Lechler warta zachodu??) które równie¿ mogê dostaæ w Rzeszowie, i jakie szpachle. A teraz przejd¼my do sedna sprawy za³ó¿my ju¿ wszystko wyprowadzi³em na zero, i mam nak³adaæ BAZÊ ile to bêdzie warstw bo kolor to czarny metalik kolor to czarny metalik,podk³ad daæ szary 2k uzupe³niaj±cy tak????, i w jakim odstêpie czau jedna od drugiej je¶li w gara¿u utrzymujê 22-24stop. i ile odczekaæ a¿ psiknê klarem i ile daæ warstw i oczywi¶cie jaki czas pomiêdzy nimi.

Jaki pistolet kupiæ do bazy z dyszka 1.3 i do podk³adu jakie radzicie i z jakimi dyszami, chodzi mi o to ¿ebym nie wyda³ fortuny a ¿eby efekt i praca pistoletu by³a nie dobra, i prosi³ bym o radê jaki filtr daæ na kompresor.
Kompresor to jest pojemno¶æ 50L, pisze chyba na nim praca 210-200L/min ale nie jestem pewny. Pozdrawiam i bardzo bêdê wdziêczny je¶li mi pomo¿ecie. Je¶li ju¿ prace zakoñczê to na pewno zamieszczê zdjêcia z jakim to efektem mi siê uda³o

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-19, 07:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Musisz kolego zrobiæ tzw. "rozeznanie" jakie masz mieszalnie z lakierami samochodowymi w swojej okolicy :tak: Lakiery Lechlera s± dobre i w zupe³no¶ci spe³ni± twoje oczekiwania w przypadku lakierowania ca³ego auta gdzie tzw. pasowalno¶æ koloru nie ma ¿adnego znaczenia ;) Pod czarn± bazê proponuje daæ czarny podk³ad :tak: Bedziesz mia³ bardzo dobre krycie i zu¿yjesz mniej bazy ;) Je¶li kupisz baze z Lechlera to proponuje kupiæ tak¿e lakier bezbarwny z tej firmy :tak: Zasad± jest ¿e staramy siê aby wszystkie materia³y by³y od jednego producenta. Co do pistoletu to proponuje aby¶ kupi³ pistolet z dysz± 1.3 Sico Bronz HP za oko³o 100z³ z przesy³k± :tak: Do kupienia na znanym portalu aukcyjnym ;) Ma bardzo pozytywne opinie i bardzo dobrze o nim pisz± osoby które nim lakierowa³y zanim "przesiad³y siê" na markowy sprzêt np. Sata ,DeVilbiss ,Iwata :tak:
Na pocz±tek ,pistolet bardzo dobry a jak spodoba siê zabawa w "malarza" to kupisz sobie lepszy "sprzêt" ;) Pozdrawiam! :spoko:

howard_1988 
Wys³any: 2011-09-21, 00:17   
0
UP DOWN

A jak z pistoletem do podkladu i do klaru musza byc z innymi dyszami jak tak to kupie. A jak z tymi odstepami czasu ile warstw bazy i jakie odstepy i tak samo z klarem czas i warstwy w 22-24st

jay79
Wys³any: 2011-09-21, 06:56   
0
UP DOWN

Do podk³adu pistolet z dysz± 1.5-1.7. Do bazy i klaru dysza 1.3-1.5. Dok³adne zalecane wymiary dysz znajdziesz w kartach technicznych materia³ów, które kupisz/chcesz kupiæ. Równie¿ bêd± tam zawarte informacje na temat ilo¶ci warstw i odstêpu miêdzy nimi.

Standardowo kolejn± warstwê bazy k³adziesz kiedy wcze¶niejsza zmatowieje (podeschnie).
Klar mo¿na nak³adaæ do kilku-kilkunastu godzin po ostatniej warstwie bazy, ale trzeba uwa¿aæ ¿eby bazy nie przesuszyæ. Czêsto stosowana praktyka to odczekaæ a¿ ostatnia warstwa bazy zmatowieje, daæ od siebie 10-15 minut i k³a¶æ klar.

Przede wszystkim poszukaj kart technicznych produktów. Tam jest wszystko co chcesz wiedzieæ.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-21, 09:29   
0
UP DOWN

jay79 napisa³/a:
Do podk³adu pistolet z dysz± 1.5-1.7. Do bazy i klaru dysza 1.3-1.5.

Wygl±da na to ¿e wystarczy tylko zakupiæ pistolet z dysz± 1.5 i masz do podk³adu oraz do baz ,akryli i lakierów bezbarwnych :rotfl: Mo¿esz kolego jay79 napisaæ jaki proponujesz pistolet? ;)
jay79 napisa³/a:
Klar mo¿na nak³adaæ do kilku-kilkunastu godzin po ostatniej warstwie bazy

jay79 napisa³/a:
Czêsto stosowana praktyka to odczekaæ a¿ ostatnia warstwa bazy zmatowieje

Czêsto jest stosowana taka praktyka przez ciebie ;) widze kolego ¿e temat "lakiernictwa" nie jest tobie obcy ;)
Pozdrawiam! :spoko:

Do autora tematu: kolego zasad± jest posiadanie i u¿ywanie min. dwóch pistoletów ,jeden do podk³adu a drugi do lakierów i baz :tak: Do podk³adu proponuje aby¶ zakupi³ jakiego¶ "chinola" z dysz± 1.7-1.8 w wersji ala-HP lub ala-RP ;)
Wielu producentów materia³ów lakierniczych podaje w formie tabeli zalecane typy pistoletów lakierniczych z podanym rozmiarem dysz do nak³adania ich wyrobów np.Sata czy DeVilbiss :tak: I tak np. do nak³adania baz i lakierów bezbarwnych Autocolor Nexa oraz Standox zaleca pistolet Sata jet RP lub jet 3000 RP z dysz± 1.2 itd. :tak: Tobie proponuje kupno pistoletu na znanym portalu aukcyjnym jest to model "renomowanego producenta" firmy Sico ;) model Brons RP z dysz± 1.3 :tak:
Jest to model pistoletu który ma bardzo du¿o pozytywnych opini od osób które go posiada³y i nim lakierowa³y :tak: Rozmiar dyszy podajê za koleg± Lackdoctorem ,który to w³a¶nie pracowa³ na takim "sprzêcie" ;)
Co do materia³ów to tak jak zaznaczy³ kolega jay79 na ka¿dym orginalnym opakowaniu masz podany opis jak dany produkt zastosowaæ :tak: Jak ju¿ kupisz to napisz co zakupi³e¶ :tak: Pozdrawiam! :spoko:

jay79
Wys³any: 2011-09-21, 12:05   
0
UP DOWN

Ok, idê do konta. Wygl±da na to, ¿e jestem jeszcze "za chudy w uszach".

Czy mogê w takim razie prosiæ o wskazanie b³êdów w mojej wypowiedzi? Szczególnie w czê¶ci dotycz±cej odstêpu miêdzy baz± a klarem.

Oba fora czytam od jakiego¶ czasu i powtórzy³em to co wielokrotnie przeczyta³em w wypowiedziach osób niew±tpliwie wiêcej wiedz±cych ni¿ ja. O tym, ¿e trzeba mieæ co najmniej dwa pistolety to mog³em napisaæ, fakt.

Edit:
W przylepionym po¶cie "Poprawki lakiernicze (srebrny metallic) + malowanie maski" jacenty 741 napisa³
"Kolejne warstwy bazy nak³adasz po ca³kowitym zmatowieniu poprzedniej,zazwyczaj 5-10 min,bezbarwny po 20-30,ale nie pó¼niej ni¿ 12 godzinach."

Ró¿ni siê to od mojej wypowiedzi ilo¶ci± czasu miêdzy baz± a bazbarwnym. Jacenty podaje 20-30, ja podajê od czasu zmatowienia bazy+10 do 15. W sumie to wychodzi ¿e w czasie 15 do 25.

Skoro dostajê po uchu - ok, zapewne mi siê nale¿y. Ale nie bardzo wiem za co.

jacenty 741
Wys³any: 2011-09-21, 16:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Nie ma tu wielkich nie¶cis³o¶ci,których mo¿na by siê czepiaæ.Jak nak³adasz bazê konwencjonaln±,i masz warunki prawie kabinowe (przep³yw powietrza,i ogrzewanie),to pomiêdzy warstwami wystarczy 5 min,a przed bezbarwnym 30 to ju¿ wrêcz rozpusta.Ale to warunki idealne.Jak lakierujesz w gara¿u,wentylujesz siê uchylaj±c drzwi lub okno,to nie patrz na zegarek,tylko na pow³okê:ma byæ matowa,jednolita,a przcieranie ¶ciereczkê antystatyczn± jest jednakowo ³atwe na ca³ej powierzchni,bez widocznego rysowania pow³oki i ,,przyhamowywania" podczas przecierania,to jedziesz z nastêpn±.Tak samo przed bezbarwnym,z tym ¿e dobrze jest daæ jeszcze 15-20 minut dla spokojno¶ci.

howard_1988 
Wys³any: 2011-09-21, 21:19   
0
UP DOWN

Jak ju¿ zakupiê konkretna bazê, podk³ad i klar to wtedy odezwe siê o konkretna pomoc ale napewno bedzie Lechler, a te finskie lakiery firmy sikkens co o nich my¶licie.

howard_1988 
Wys³any: 2011-09-21, 21:26   
0
UP DOWN

A jeszcze tak sprawa na dzrzwiach w A3 sa takie listwy aluminiowe cos okolo 30cm pod klamka na ca³ej szeroko¶ci jak je odklejê do malowania to czym j± spowrotem przykleiæ macie mo¿e jaki¶ klej ju¿ wyprubowany do przyklejania takich rzeczy, bo te listwy na dzrwiach znowu u do³u to sa na zatrzaskach i znimi problemu nie bedzie.
A co z tym filterm do kompresora jaki to ma byæ!!!!

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-21, 22:49   
0
UP DOWN

Sikkens ,Lesonal oraz Dynacoat nale¿± do koncernu AkzoNobel :tak: Sikkens w tym koncernie to jest nr.1 w materia³ach do renowacji pow³ok na samochodach :tak: Pó¿niej Lesonal a nastêpnie Dyna.
Do naklejania takich listew s± specjalne ta¶my dwustronne do kupienia w sklepach lakierniczych :tak: Pozdrawiam! :spoko:

howard_1988 
Wys³any: 2011-09-21, 23:02   
0
UP DOWN

Panie Robercie mianowicie jeszcze tak jedna sprawa, ju¿ od czytania troszke w glowie mi sie poprzestawialo i od innych opini. Wiec teraz czekam na Pan rade jak juz stara warstwe lakieru bede mial usuniata i przetre sie do golej blachy nak³adam po pierwsze:
-pod. epoksydowy
-szpachla
-znowu epoksyd
-pod. 2k czy 1k akrylowy(tu nie mam pojecia kiedy jaki stosowaæ???)
a pozniej to ju¿ wiem niech Pan rozwieje moje watpliwosci pozdr i dziekuej za pomoc

jacenty 741
Wys³any: 2011-09-22, 05:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Je¶li tylko masz mo¿liwo¶æ,rezygnuj z 1K,zawsze lepszy efekt daj± produkty 2K.1K to najwy¿ej spray na przeszlifki,pzp,bezbarwny do testkart (chocia¿ to te¿ nienajlepsze rozwi±zanie),a reszta to tylko pó³¶rodki.

howard_1988 
Wys³any: 2011-09-23, 22:27   
0
UP DOWN

Ch³opaki a jakiej firmy kupiæ podk³ad epoksydowy, z jakiej f. szpachle a p³yn odtluszczajacy czy to juz obojêtne, a mam te¿ takie pytanko czy po p³ynie trzeba czym¶ go sp³ukaæ czy on wyschnie i mo¿na malowaæ. pozdr

senior
Wys³any: 2011-09-24, 06:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
howard_1988 napisa³/a:
jakiej firmy kupiæ podk³ad epoksydowy, z jakiej f. szpachle a p³yn odtluszczajacy czy to juz obojêtne, a mam te¿ takie pytanko czy po p³ynie trzeba czym¶ go sp³ukaæ czy on wyschnie i mo¿na malowaæ.
Najlepiej aby materia³y by³y z tzw. jednej linii -jednego producenta- przynajmniej od podk³adów do ostatecznego lakieru, ale wiele osób robi ró¿ne mieszanki - jedni ¶wiadomie i nic siê nie dzieje a inni nie ¶wiadomie i CZÊSTO siê nic nie dzieje {a przynajmniej nie widaæ za szybko nic go³ym okiem} Wiêc kupisz to na co Ciê staæ b±d¼ to do czego masz dostêp. Wiadomo ¿e lepiej i bezpieczniej jest wybraæ wiod±c± markê.
Ten P£YN :D to zmywacz silikonów. Mo¿e byæ innej firmy bo nastêpne czynno¶ci po nim wykonuje siê po jego odparowaniu - gdy ju¿ go nie ma

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: