Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mlodymalarztapeciarz
|
Wys³any: 2011-09-23, 21:00 szybka rada od bardziej doswiadczonych
|
0
|
|
|
|
Element zrobiony pod lakier (metalik) w podkladzie (podklad zmatowany 400 maszynowo i 1000 na mokro). Znajduje maly dolek lipa bo mial isc juz w lakier, dolek malutki ale nie moze byc. Co robicie w takiej sytuacji, gdy juz nie da sie tego podci±c na podkladzie, nie mam juz do dyspozycji zeby na zaszpachlowana ³atke trysn±c podkladem a niechce zeby mi wyszed³ placek na lakierze i zeby wci±gne³o.
Wiadomo jedyny sposob zaszpachlowac ten maly dolek, zaszpachlowac cieniutko w miejscu dolku czy troszke szerzej, chodzi mi o to zeby to dobrze rowno wyci±c i zeby podczas wycinania nie przeci±c sie w innym miejscu bo podkladu jest cieniutko.
Jakim papierem dotrzec t± ³atke, ogolnie poradzcie cos |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-24, 06:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
Kombinujesz jak pies próbuj±cy dobraæ siê do je¿a. Normalnie szpachlujesz, przecierasz, podk³adujesz {jak przetrzesz siê do blachy to zabezpieczasz antykorozyjnie} i lakierujesz.
Technologia naprawy nie bêdzie siê do Ciebie dostosowywa³a bo nie chce Ci siê popodk³adowaæ, czy te¿ nie masz ju¿ czym.
A widoczny placek ze szpachli na ogó³ finalnie jest ze dwa razy taki jaki wydawa³ siê byæ wgniot.
Co tu kombinowaæ.
Chyba ¿e wolisz polakierowaæ tak jak teraz jest a pó¼niej jechaæ do kogo¶ aby go wypchn±³ od wewn±trz - ale to raczej nie wyjdzie tañsze |
|
|
|
|
mlodymalarztapeciarz
|
Wys³any: 2011-09-24, 07:56
|
0
|
|
|
|
Nic nie kombinuje poprostu jak pisalem nie mam juz mozliwosci trysniecia podkladem. Mam do dyspozycji czarny mat w sprayu kiedys na przeszlify i na szpachle dawalem czarny mat i nic sie nie dzialo |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-24, 09:08
|
0
|
|
|
|
mlodymalarztapeciarz napisa³/a: | Mam do dyspozycji czarny mat w sprayu kiedys na przeszlify i na szpachle dawalem czarny mat i nic sie nie dzialo | Ale mówisz o budowlance chyba. Bo to byæ mo¿e jaka¶ technika malowania przed tapetowaniem....
No dobra do¶æ ¿artów. To jest z³e i g³upie a zrobisz jak uwa¿asz.
Zdecydowana wiêkszo¶æ ludzi tych na forum jak i poza nim {zdecydowana to 100% minus jedna osoba} robi to inaczej - prawid³owo. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-24, 09:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
z biedy mozna uzyc podkladu 1k w areozolu przed samym lakierowaniem w miejscu tej szpachlowki...ja tak robie jak cos wyjdzie przed-dobry kit co nie zostawia dziurek na to cienko podklad i malowanie..i nic sie nie dzieje ale czarny mat??jakie on ma wg ciebie wlasciwosci wypelniajace???lepszym wyjsciem byloby na ten kit odrazu zalac baza w ostatecznosci... mlodymalarztapeciarz napisa³/a: | kiedys na przeszlify i na szpachle dawalem czarny mat i nic sie nie dzialo | to masz wiecej szczescia niz rozumu |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-26, 09:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
A dlaczego kolego nie masz mo¿liwo¶ci po³o¿enia jeszcze podk³adu Nie masz na niego funduszy ,masz jakie¶ obawy ,kto¶ poradzi³ zrobienie innaczej "ni¿ wszyscy" , czy co¶ innego stoi na przeszkodzie Pozdrawiam!
ps. Ta opcja z czarnym mattem jest do¶æ interesuj±ca pod warunkiem ¿e bedzie to czarny podk³ad |
|
|
|
|
mlodymalarztapeciarz
|
Wys³any: 2011-09-28, 19:19
|
0
|
|
|
|
Robert a ty co z policji jestes masz jeszcze jakies pytania?
Wiem ze taka robota to partanina ale robie u kogos za kogos fundusze i nie mam juz do dyspozycji podkladu a za swoje nie bede kupowal. Trysne baz± i bedzie gitara z tym matem to poprostu pytam bo mam u niego czarny mat wiem ze sie nie nadaje ale mozna powiedziec ze robie cos z niczego nikomu zycze robienia w takich warunkach |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-28, 19:29
|
0
|
|
|
|
mlodymalarztapeciarz napisa³/a: | Robert a ty co z policji jestes masz jeszcze jakies pytania? | Kolego pyta³e¶ siê jak inni robi± to Ci odpowiedzia³ i nawet podpowiedzia³. mlodymalarztapeciarz napisa³/a: | Trysne baz± i bedzie gitara | To jak masz odpowiedzi w nosie to po co pytasz? Rób jak uwa¿asz. mlodymalarztapeciarz napisa³/a: | robie cos z niczego nikomu zycze robienia w takich warunkach | Sam je wybra³e¶ a raczej siê na takie zgodzi³e¶. Czy jednak zleceniodawca porwa³ Ci kogo¶ z najbli¿szej rodziny i wypu¶ci po skoñczeniu tej "pracy"?
To Ty masz decydowaæ czy robisz, gdzie robisz, jak robisz i czym robisz a nie durny kto¶ i finito |
|
|
|
|
mlodymalarztapeciarz
|
Wys³any: 2011-09-28, 20:35
|
0
|
|
|
|
senior niby tak ale czasem sie tak czlowiek wladuje w takie bagno ale trzeba stad uciekac jak najszybciej:) |
|
|
|
|
Pawel-T
|
Wys³any: 2011-09-29, 07:20
|
0
|
|
|
|
poszpachluj szpachlem jesli masz mozliwosc to tym finiszowym on jest drobniejszy
lekko czarnym matem bedzie git
malujesz w garazu to musisz kombinowac a polak potrafi |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-29, 08:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego Pawe³ek czêsto starasz siê tak pomagaæ Moze napisz nam jak ty starasz siê kombinowaæ "bo¶ polak i potrafisz" Pozdrawiam! |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-29, 08:35
|
0
|
|
|
|
Pawel-T napisa³/a: | oszpachluj szpachlem | przyjdzie kit bedzie git wam sie chyba we lbach poprzewracalo...nie ma podkladu nie robisz i tyle bo ty papraniny nie robisz..jeb*ij tym czyms i tyle...a wtedy bedzie....a bo moglem kupic...moze kupie i poprawisz......itd... |
|
|
|
|
mlodymalarztapeciarz
|
Wys³any: 2011-09-29, 09:40
|
0
|
|
|
|
elementy juz polakierowane, wykonczeniowke naszczescie mialem takze dziurek nie bylo trysnelem baz± na placek szpachli i jest dobrze panowie bez nerwow, czy wy zawsze robicie wzorowo w to nie uwierze:) |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-09-29, 09:43
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
mlodymalarztapeciarz, to uwierz |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-09-29, 09:43
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
I do d..upy.Bazy nie nak³ada siê na os³oniêt± szpachlê,musi byæ odizolowana.
Pokombinowa³e¶? |
|
|
|
|
mlodymalarztapeciarz
|
Wys³any: 2011-09-29, 09:48
|
0
|
|
|
|
jacenty to powiedz to polowie lakiernikow bo nie kazdy komu cos wyskoczy malego na podkladzie leci znowu podladem w sprayu czy pistoletem.
kropen dziecko drogie nie wcinaj sie w rozmowe doroslyc pobaw sie pistoletem |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-09-29, 10:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Ja nie mam zamiaru ani misji uleczania ¶wiata.Ka¿dy robi,jak uwa¿a.Co najwy¿ej poprawia sam,albo kto¶ po nim.Ale skoro pytasz,to s³uchaj rad,albo rad¼ sobie sam. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-29, 10:18
|
0
|
|
|
|
mlodymalarztapeciarz, ja tak robie poniewaz z tego zyje i nie mam czasu na poprawki bo raz sie uda raz nie....nie powiem ze mi sie chce no ale jak sobie pomysle ze mam stracic 2 dni na poprawke bo mi sie 10 minut poswiecic nie chcialo to z musu ale urabiam podklad lub tez sikam 1k ...fajnie ze ci sie udalo ale na przyszlosc unikaj tego typu sytuacji |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-29, 12:09
|
0
|
|
|
|
Pawel-T napisa³/a: | poszpachluj szpachlem jesli masz mozliwosc to tym finiszowym on jest drobniejszy
lekko czarnym matem bedzie git
malujesz w garazu to musisz kombinowac a polak potrafi | To¿ to robi malarz-tapeciarz wiêc mo¿e cekol, opalarka, siatka120, emulsja i wa³ek?
mlodymalarztapeciarz napisa³/a: | to powiedz to polowie lakiernikow bo nie kazdy komu cos wyskoczy malego na podkladzie leci znowu podladem w sprayu czy pistoletem. | Po pierwsze nie po³owa lakierników tylko 2 z tego tematu.
Po drugie ka¿dy poza dwoma powy¿ej szpachlê zawsze odcina podk³adem od pow³ok wierzchnich. I tu gdyby¶ siê nie zapiera³ a zapyta³ to wiedzia³by¶ ¿e jest ku temu nawet kilka przes³anek w ¶ród których s± np. zabezpieczenia antykorozyjne i nazwijmy to zmiana kolorystyki-u³o¿enia ziarna w metaliku, "wsysanie lakieru"....
Ale nikt Ci nie naka¿e marnowania czasu i podk³adów i rób jak uwa¿asz - reszta bêdzie nadal robiæ inaczej.
W tej dziedzinie tacy indywiduali¶ci najczê¶ciej niezbyt dobrze na tym wychodz± |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-29, 13:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
gugun napisa³/a: | podklad lub tez sikam 1k |
Nowa linia novol spectral under 395 - epoksyd na przecierki w spreyu.
Po wyschniêciu pow³oka jest g³adka i bez szlifu mo¿na nak³adaæ pow³oki wierzchnie.
A ¿e dopiero co zamówi³em to w necie, bo na miejscu nawet o tym nie s³yszeli, to po testach sprawdzê jak naprawde z tym jest.
Ale jestem dobrej my¶li.
Oczywi¶cie mozna standardowo kupic taki sprey z oferty duponta,,, tak, takie cos jest w ofercie i s³u¿y w³asnie do miejscowej aplikacji na przecierki itd.
I nie jest to zwyk³y akrylowy, lecz antykorozyjny, czyli dok³adnie taki jakiego potrzeba na takie miejsca. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|