Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
senior
Wys³any: 2011-09-20, 05:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
A Ty dalej swoje :D
No to inaczej:
- masz tam lakier? Nie bo masz go³y podk³ad a lakier to pierwsza linia obrony przed wilgoci±
- masz tam jakiekolwiek zabezpieczenie antykorozyjne czyli podk³ad epoksydowy? Nie bo je¶li dobrze wyczyta³em to mia³e¶ podk³ad w spray-u a o takowych epoksydach nie s³ysza³em - a nawet je¶li s± to z go³ym podk³adem i tak siê nie ¶miga.
Tyle na temat zabezpieczenia antykorozyjnego a w zasadzie jego braku - to by³ sens wstawiania tych reparaturek na dwa trzy lata do wyj¶cia nowej rdzy?
- je¶li to podk³ad akrylowy to jest jak g±bka i pije wodê jak buszmen - brudna czysta aby wilgotna. Tak samo ch³onie i wsi±ka w niego t³uszcz. My¶lisz ¿e jak np. polejesz taki podk³ad np. rop± to go pó¼niej dobrze odt³u¶cisz?
A na dodatek je¶li to podk³ad w banerce z plastikiem to na 99% 1K - w ogóle pora¿ka

Ale to Twoje auto, Twoja praca, Twoje poniesione koszta i zrobisz jak uwa¿asz :)

sarnecky
Wys³any: 2011-09-20, 08:01   
0
UP DOWN

No kurczê, ale nie mam czasu teraz, szko³a, matura, egzamin zawodowy...
A auto jest potrzebne. Bêdzie co bêdzie, niestety...

sarnecky
Wys³any: 2011-09-24, 08:04   
0
UP DOWN

Senior, kupi³em cieniuj±cy, okazuje siê ¿e taki jak poleca³e¶ :)

Teraz jem ¶niadanie i idê sprz±taæ w gara¿u, a potem szykowanko, oklejanko i lakierowanko.
Trzymajcie kciuki za ¿ó³todzioba, ¿eby czasem czego¶ nie popierniczy³ ^^

gall
Wys³any: 2011-09-24, 08:15   
0
UP DOWN

sarnecky napisa³/a:
Senior, kupi³em cieniuj±cy, okazuje siê ¿e taki jak poleca³e¶ :)

Teraz jem ¶niadanie i idê sprz±taæ w gara¿u, a potem szykowanko, oklejanko i lakierowanko.
Trzymajcie kciuki za ¿ó³todzioba, ¿eby czasem czego¶ nie popierniczy³ ^^

Czekam na fotki. :spoko:

gugun 
Wys³any: 2011-09-24, 09:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
sarnecky napisa³/a:
Trzymajcie kciuki za ¿ó³todzioba, ¿eby czasem czego¶ nie popierniczy³
na forum masz taka kopalnie wiedzy na temat nakladania lakierow,cieniowania i innyych z tym zwiazanych spraw ze przy prawidlowym podejsciu do sprawy nie powinno byc problemu

gall
Wys³any: 2011-09-25, 07:54   
0
UP DOWN

Jak posz³o lakierowanko :?:

sarnecky
Wys³any: 2011-09-25, 07:57   
0
UP DOWN

Po uporaniu siê z ma³ymi problemami zupe³nie innej ma¶ci (rodzinne, domowe itp :D )
polakierowa³em b³otnik przedni lewy. Jeszcze go nie ogl±da³em. Jadê teraz na gie³dê. Jak wrócê wrzucê fotki, je¶li chcesz gall ;)

sarnecky
Wys³any: 2011-09-25, 15:15   
0
UP DOWN

Dobra oto obiecane zdjêcia, niestety telefon, bo aku w aparacie wy³adowa³y siê... :/

Druga sprawa, ¿e mi zastawili gara¿ i tylko tyle mog³em wyjechaæ.

I kurcze klar ¼le mi siê po³o¿y³, zamiast jednolitej tafli jest taka falista, chyba przez to, ¿e nie da³em rozpuszczalnika :sciana:

Da siê co¶ z tym zrobiæ, czy ponowne lakierowanie?

gugun 
Wys³any: 2011-09-26, 09:51   
0
UP DOWN

jest ok tylko p2500 i zostanie ladna morka a tak na przyszlosc to zwieksz cisnienie,bedzie lepiej...

sarnecky
Wys³any: 2011-09-26, 11:41   
0
UP DOWN

A rozpuszczalnik muszê dodaæ? Znaczy czy lepiej siê bêdzie rozlewa³ kiedy go dodatkowo rozcieñczê tymi 20% rozpucha dodatkowo?
Aha i jaki ten rozpuch? Zwyk³y do farb i lakierów akrylowych?

gugun 
Wys³any: 2011-09-26, 11:44   
0
UP DOWN

a jaki masz bezbarwny??dedykowany musi byc czyli tej samej firmy co bezbarwny...20% za duzo,najlepiej wcale ale jesli ci sprzet nie daje rady to dolej z 10%

sarnecky
Wys³any: 2011-09-26, 12:58   
0
UP DOWN

Bezbarwny to
NOVOL Novoakryl 570 2+1 MS Acryl Clearcoat

No trochê za gêsty na ten mój pistolet, chyba i wypada³oby dodaæ ciutkê... A na opakowaniu jest napisane, ¿eby dodaæ 20%.
Ale to zaraz zobaczê z wiêkszym ci¶nieniem jak siê rozlewa na starej blacharce (maska od carismy :D - robi za poligon do¶wiadczalny ;P )

gugun 
Wys³any: 2011-09-26, 13:27   
0
UP DOWN

nie 20 tylko do 20

sarnecky
Wys³any: 2011-09-26, 14:04   
0
UP DOWN

Zwiêkszone ci¶nienie i najmniejsza dawka lakieru nic nie da³a. Jest taki sam efekt jak by³.
Czyli muszê kupiæ ten rozpuszczalnik. Wystarczy ¿e podam nazwê lakieru i dostane taki jak trzeba?

gugun 
Wys³any: 2011-09-26, 14:59   
0
UP DOWN

sarnecky napisa³/a:
Zwiêkszone ci¶nienie i najmniejsza dawka lakieru nic nie da³a
a kto mowi o mniejszej dawce lakieru??
sarnecky napisa³/a:
Wystarczy ¿e podam nazwê lakieru i dostane taki jak trzeba?
mysle ze tak

sarnecky
Wys³any: 2011-09-26, 15:12   
0
UP DOWN

Nikt nie mówi, ale stwierdzi³em ¿e analogicznie: je¶li lakier na mój pistolet jest za gêsty to byæ mo¿e zmniejszenie dawki lakieru i zwiêkszenie ci¶nienia wyrówna nak³adanie do prawid³owego stopnia.
Bo samo wiêksze ci¶nienie, chyba nie wiele daje :) tak mi siê zdaje, je¶li jestem w b³êdzie to mnie popraw.

gugun 
Wys³any: 2011-09-26, 17:10   
0
UP DOWN

sarnecky napisa³/a:
e¶li jestem w b³êdzie to mnie popraw.
poprawilem juz wczesniej...zwiekszenie cisnienia powoduje wieksze rozbicie materialu...czyli na chlopski rozum-z wieksza sila bedzie wbijal sie lakier w baze i bedzie ok...zbyt mala ilosc materialu+duze cisnienie=pomaranczka....

sarnecky
Wys³any: 2011-09-27, 15:45   
0
UP DOWN

Wiedzia³em, ¿e co¶ spieprzê.... :sciana:

Po 1. ciutke w 2-3 miejscach za du¿o da³em cieniuj±cego i posz³y zacieki... :sciana:
Co z tym fantem zrobiæ? Po wyschniêciu szlif i klar na nowo?

Po 2. na starym klarze cieniuj±cy jakby zwa¿y³ lakier. Posz³y takie paj±czki, popêka³a baza. (tak wygl±da)

gugun 
Wys³any: 2011-09-27, 17:02   
0
UP DOWN

przymatuj to jutro i przepoleruj najpierw

senior
Wys³any: 2011-09-27, 19:33   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
zbyt mala ilosc materialu+duze cisnienie=pomaranczka....
Bo ja wiem,,,,,,,,,, mi wychodzi inaczej ;)
A zbyt du¿a ilo¶æ materia³u + ma³e ci¶nienie? :)
Ale nie wa¿ne: trening, trening i jeszcze raz trening {i nie szukaæ od razu wad w materia³ach i wszêdzie dooko³a tylko najpierw u samego siebie}
Pozdrawiam i mi³ej pracy z zadowalaj±cymi efektami.

gugun 
Wys³any: 2011-09-28, 11:06   
0
UP DOWN

senior, kurde troche moze zle napisalem mam na mysli taka skurke jak bys polozyl lakier i w niego sikal powietrzem,podobny lakier bo zamiast lakier sie ukladac pod wplywem powietrza to powietrze uklada lakier przy zbyt malej dawce lakieru a zbyt duzym cisnieniu...co jednak nie zmienia faktu ze zarowno cisnienie oraz ilosc materialu trzeba ze soba idealnie zgrac

sarnecky
Wys³any: 2011-09-28, 13:46   
0
UP DOWN

Cytat:
nie szukaæ od razu wad w materia³ach i wszêdzie dooko³a tylko najpierw u samego siebie

Oczywi¶cie! Wszystko co zepsu³em to z w³asnej winy. Nawet sprzêt jako¶ super tragiczny nie jest, jestem pewny, ¿e ka¿dy z Was zrobi³by 100x lepiej ode mnie na tym samym sprzêcie.
Ale jak wiadomo, sucha teoria to nic w porównaniu do wdra¿ania jej w ¿ycie, wiêc w³a¶nie treningiem jeste¶my w stanie siê dokszta³ciæ w pe³ni.

Na Nissanie siê uczê, co z tym zrobiê dalej - nie wiem. Chocia¿ od zawsze mi siê podoba³o lakiernictwo. W tym roku matura i egzamin zawodowy (Technik Informatyk).
My¶lê ci±gle nad dalszym kierunkiem ¿ycia ;P .

Kupi³em dzisiaj papierki i na wszelki wypadek ten rozcieñczalnik, bo jednak ¼le siê k³adzie przy ka¿dej opcji, jak próbowa³em z wiêksz± ilo¶ci± farby i ci¶nieniem to po³o¿y³ siê ³adnie ale zacieki mi polecia³y (oczywi¶cie na elemencie testowym). Nic tylko æwiczyæ, jak to zosta³o wcze¶niej powiedziane...

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-09-28, 14:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Wydaje mi siê ¿e jak na pierwsze malowanie, element który prysn±³e¶ wygl±da ok.
Ciekawi mnie jaki masz pistolet oraz sprê¿arkê :?:

sarnecky
Wys³any: 2011-09-28, 18:14   
0
UP DOWN

Wszystko na 1 stronie w±tku jest. Fotki te¿ :)

Sprê¿arka nie wiem jaka, od kolegi dosta³em kiedy¶. Pistolet z zestawu ALL IN ONE. Za 70pln chyba. By³o tam kilka elementów na start w pneumatycznym ¶wiecie... ^^

senior
Wys³any: 2011-09-28, 19:17   
0
UP DOWN

Spokojnie nie od razu Pary¿ zbudowali.
Na szczê¶cie kiedy wielu zaczyna³o a¿ takie robienie zdjêæ nie by³o w modzie bo jakby to powklejali to dopiero by by³o {ja oczywi¶cie te¿ i to jako jeden z pierwszych zapewne :) }
Teraz jest o wiele ³atwiej szybciej i taniej bo jest forum chocia¿by i mo¿na siê poradziæ ale te¿ uczyæ siê za darmo na b³êdach sponsorowanych przez poprzedników.
I dziêki temu forum mo¿na siê pytaæ o co tylko siê chce i mówiæ co siê my¶li

sarnecky
Wys³any: 2011-09-28, 21:19   
0
UP DOWN

Dok³adnie!
Senior, ten pseudonim wybra³e¶ nie bez kozery ;)

Forum z za³o¿enia jest miejscem dyskusji na ró¿norakie tematy, a ludzie (stare wygi) zmieszanych nowicjuszy odsy³aj± ci±gle do szukajki...
Wiadomo, nie mo¿na powielaæ w kó³ko tego samego :) ale jednak trochê wyrozumia³o¶ci :spoko:

senior
Wys³any: 2011-09-28, 21:41   
0
UP DOWN

sarnecky napisa³/a:
Forum z za³o¿enia jest miejscem dyskusji na ró¿norakie tematy
No w³a¶nie Z ZA£O¯ENIA
Bo nie na ka¿dym forum mo¿na rozmawiaæ na ró¿ne tematy nawet zwi±zane z za³o¿eniem danego forum gdy¿ s± fora na których jest to zabronione i têpione bo liczy siê tam wizja jednej czy te¿ mini garstki osób.
sarnecky napisa³/a:
Forum z za³o¿enia jest miejscem dyskusji na ró¿norakie tematy, a ........... zmieszanych nowicjuszy odsy³aj± ci±gle do szukajki.
Spokojnie to na innym forum non stop a tu rzadziej a wrêcz sporadycznie.
Dla tego na szczê¶cie dla takich ludzi jest i to forum gdzie mo¿na pytaæ o ka¿d± nawet najmniejsz± p....rdó³kê.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-28, 22:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
senior napisa³/a:
na innym forum non stop

A w jakiej tematyce to forum?? :fiu:

jacenty 741
Wys³any: 2011-09-29, 07:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Lackdoctor napisa³/a:
A w jakiej tematyce to forum??
Oj Ty...podpuszczaczu :devil: :D :D :D

senior
Wys³any: 2011-09-29, 11:53   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
A w jakiej tematyce to forum??
W powy¿szej swojej wypowiedzi mia³em na my¶li oczywi¶cie drugie forum zwi±zane z lakiernictwem, gdzie kto¶ pocz±tkuj±cy za wiele siê nie dowie poza tym ¿e w wiêkszo¶ci przypadków jest idiot± b±d¼ ma oddaæ auto do lakiernika.
Tylko Ci co wysy³aj± sami zapominaj± ¿e Ci lakiernicy te¿ kiedy¶ zaczynali od zera tylko ¿e w jeszcze gorszych warunkach, jeszcze gorszymi narzêdziami, jeszcze gorszymi materia³ami i z jeszcze wiêksz± nie¶wiadomo¶ci± oraz niejednokrotnie z zerowym wsparciem techniczno-technologiocznym. {zreszt± tego i tak praktycznie nie by³o}

Ró¿nica pomiêdzy tymi forami jest z grubsza nastêpuj±ca:
NA TYM MO¯NA MÓWIÆ CO SIÊ MY¦LI - A NA TAMTYM TRZEBA MY¦LEÆ CO MO¯NA POWIEDZIEÆ.

Ale jest tam skuteczny patent bo wystarczy co trzeci post wspomnieæ ¿e robi siê na razie tym co siê ma a w planach jest zakup 12 sat i postawienie centrum motoryzacyjnego wielko¶ci stadionu narodowego - i wtedy piszesz co chcesz i gdzie chcesz {oczywi¶cie co który¶ post wklejaj±c powy¿sze plany}

Innym równie aroganckim miejscem a dok³adnie forum jakie znam to forum elekrtyczne-elektroniczne bodaj¿e Elektroda. Jest równie chamskie dla ludzi nie ze ¶cis³ej bran¿y a nawet jak z bran¿y to na ni¿szym poziomie.

Dlatego to forum jest jakie jest. Zgodne z za³o¿eniem definicji forum: Dla ka¿dego

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-09-29, 16:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
senior jak zwykle ma racjê.

sarnecki mam do ciebie takie pytanie. Jaka by³a temperatura w pomieszczeniu w którym malowa³e¶. Oraz + - jak szybko to wszystko sch³o.

senior
Wys³any: 2011-09-29, 18:06   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
senior jak zwykle ma racjê
Nie zawsze, nie zawsze.
ALE KONIA Z RZÊDEM TEMU KTO WMÓWI TO DLA MOJEJ ¯ONKI ^^ ^^ ^^ ^^
{i zapewne wielu by na taki sam uk³ad posz³o bez mrugniêcia okiem}

sarnecky
Wys³any: 2011-10-01, 10:42   
0
UP DOWN

Temperatury Ci nie powiem, bo nie patrzy³em, ale lakierowa³em b³otnik do¶æ pó¼nawo, jak koñczy³em to ju¿ by³o ciemno, a nadkole od rana szykowa³em, ok 14-15 zacz±³em. A sch³o w obu przypadkach "regulaminowo" 10-15 minut ka¿da warstwa i baza by³a sucha, matowa, a klar lepi±cy jak ¿ywica. :) A dlaczego pytasz? Je¶li wolno spytaæ ;P

Dobra Panowie, biorê siê za resztê, te zacieki zjechaæ p1500? czy p2500? A do polerki moge u¿yæ Tempo? Pytam bo mam wszystko, poniewa¿ niedawno reanimowa³em halogeny :D

senior
Wys³any: 2011-10-01, 17:30   
0
UP DOWN

Na pastach Tempo siê nie znam bo nie u¿ywa³em.
Zacieku 2500 nie zetniesz. Zetnij go 1500 a pó¼niej popraw 2000 i 2500 {jak masz maszynkê o ma³ym skoku i trizaca to trizacem 3000}

sarnecky
Wys³any: 2011-10-01, 18:47   
0
UP DOWN

Nie mam. Mam tylko szlifierkê oscylacyjn± jak±¶...

Szlifn±³em co nieco 2500, bo nikt nie odpisywa³, a wyda³o mi siê to najbezpieczniejszym wyj¶ciem. I trochê mniej ju¿ widaæ. W takim razie w pn rypnê 1500 a potem 2000 i 2500. Tylko muszê kupiæ 2000 ;P

Polakierowa³em dzisiaj klapê. Ostro¿nie dawkowa³em cieniuj±cy i wydaje mi siê, ¿e jest to najlepsze jak do tej pory moje lakierowanie. :rotfl:
Ale czy tak jest rzeczywi¶cie oka¿e siê dopiero jutro jak zdejmê maskowania i wyjadê na pe³ne s³oñce :) Niestety ci±gle wychodzi mi pomarañczka na klarze :/ I bêdê musia³ ca³o¶æ szlifowaæ jak mówi³ Gugun. Dodam ¿e dola³em 10% rozpucha. Wiêc naprawdê ju¿ nie wiem gdzie le¿y przyczyna. Czy to za ma³a dysza, czy za s³aba sprê¿arka... No ale najwa¿niejsze ¿e wygl±da to do¶æ przyzwoicie :)

EDIT

Jutro powstawiam fotki, bo ju¿ na³adowa³em aparat :D

sarnecky
Wys³any: 2011-10-05, 13:35   
0
UP DOWN

Dobra, s³uchajcie, mia³em ostatnio trochê czasu, to my¼n±³em ten jeden bok 1500, 2000 i 2500 zaciek, a potem 2500 klar w miejscach pomarañczki. Po szlifowaniu da³em na to TEMPO i wypolerowa³em, by³o git. Robi³em to chyba w niedziele, tak po troszku. Teraz patrzê i co prawda powierzchnia jest ¶liska jak to po polerce, czy woskowaniu, ale nie ma po³ysku, jest tylko mat i widoczny zmatowiony klar. S±dzê ¿e potrzebujê pasty polerskiej z prawdziwego zdarzenia, tylko pytanie jak±? Na allegro jest pe³no ró¿nych produktów. Dla laika jak ja ciê¿ko siê w tym po³apaæ. Wiem tylko tyle, ¿e polecacie firmê 3M i na tym siê koñczy moja wiedza na temat polerek :D

Prosi³bym o jakie¶ wskazówki. Najlepiej jakby to by³ produkt tani, dobrze dzia³aj±cy i ¿ebym móg³ sobie np. rypn±æ nim inne auta w celu od¶wie¿enia lakieru. Chyba ¿e w przypadku mojego lakierowania potrzebuje pasty o wiêkszej grubo¶ci ni¿ do nadania po³ysku starej pow³oce...

EDIT

Chyba znalaz³em co¶ odpowiedniego dla mnie, tylko cena zastanawia:

Czarny korek
~106z³

Czarny korek
~60z³

gugun 
Wys³any: 2011-10-05, 13:50   
0
UP DOWN

z tanszych polecam app za dobre 100zl kupisz p1 p3 p6 w ok 500g opakowaniu..bardzo fajnie sie na nich robi...jesli maszynowo lakier jasny to p6 mozesz sobie odpuscic...

kalbi 
Wys³any: 2011-10-05, 13:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
sarnecky napisa³/a:
Dobra, s³uchajcie, mia³em ostatnio trochê czasu, to my¼n±³em ten jeden bok 1500, 2000 i 2500 zaciek, a potem 2500 klar w miejscach pomarañczki. Po szlifowaniu da³em na to TEMPO i wypolerowa³em, by³o git. Robi³em to chyba w niedziele, tak po troszku. Teraz patrzê i co prawda powierzchnia jest ¶liska jak to po polerce, czy woskowaniu, ale nie ma po³ysku, jest tylko mat i widoczny zmatowiony klar. S±dzê ¿e potrzebujê pasty polerskiej z prawdziwego zdarzenia, tylko pytanie jak±? Na allegro jest pe³no ró¿nych produktów. Dla laika jak ja ciê¿ko siê w tym po³apaæ. Wiem tylko tyle, ¿e polecacie firmê 3M i na tym siê koñczy moja wiedza na temat polerek :D

Prosi³bym o jakie¶ wskazówki. Najlepiej jakby to by³ produkt tani, dobrze dzia³aj±cy i ¿ebym móg³ sobie np. rypn±æ nim inne auta w celu od¶wie¿enia lakieru. Chyba ¿e w przypadku mojego lakierowania potrzebuje pasty o wiêkszej grubo¶ci ni¿ do nadania po³ysku starej pow³oce...

EDIT

Chyba znalaz³em co¶ odpowiedniego dla mnie, tylko cena zastanawia:

Czarny korek
~106z³

Czarny korek
~60z³

te pasty z linku siê nie nadaj± bo s± za s³abe do polerki lakieru po matowaniu, jak chcesz tanio to we¼ g3 - tylko to jest na mokro i pe³no syfu, albo 3m z bia³ym lub zielonym korkiem i na to wykoñczenie

sarnecky
Wys³any: 2011-10-05, 13:54   
0
UP DOWN

A do wykoñczenia jakie preparaty siê stosuje?

gugun 
Wys³any: 2011-10-05, 14:00   
0
UP DOWN

wosk mleczko itp

sarnecky
Wys³any: 2011-10-05, 14:13   
0
UP DOWN

Aaaa, no to wosk i tak mam w planie kupiæ. I prawdopodobnie jaki¶ bezbarwny Sonaxa czy TurtleWax. Bo ¿aden z nich nie ma w ofercie koloryzuj±cego fioletowego.

A powiedzcie mi, te pasty polerskie s± do maszynowego nak³adania? Czyli muszê ojca przyszpiliæ i niech kupuje szybciej polerkê. Chcia³ kupiæ t± z silnikiem u góry, nie pamiêtam jak siê ona nazywa, ale lepsza jest ta a'la k±tówka, prawda?

I jeszcze jedna sprawa, czy ten zielony korek lub bia³y mogê stosowaæ pó¼niej do od¶wie¿ania po³ysku w innych autkach? Czy bêd± za mocne?

gugun 
Wys³any: 2011-10-05, 15:49   
0
UP DOWN

wszystkie z wyzej wymienionych past i innych mozesz stosowac zarowno po papierku jak i w celu odswierzenia auta...ta ala katowka mi lepiej pasuje bynajmniej....koloryzujace sa z regoly co niektore mleczka...a pasty glownie do polerki maszynowej...

sarnecky
Wys³any: 2011-10-05, 16:21   
0
UP DOWN

A jedno takie pytanie do Was, jak d³ug± datê przydatno¶ci maj± pasty 3M?
Bo opakowanie 1kg to jakby nie patrzeæ za du¿o dla mnie. Oprócz swoich aut nic innego polerowaæ nie bêdê, wiêc nie potrzeba a¿ tyle tego. Poza tym polerki nie robi siê co miesi±c :D

I po przemy¶leniach to jednak pomêczê siê z G3. Ma³e opakowania, tanie wiêc dla mnie w sam raz. Tylko ciekawi mnie jak mocno tego syfu siê robi po tym. Czy ciê¿ko to wszystko pó¼niej umyæ?

gugun 
Wys³any: 2011-10-05, 18:29   
0
UP DOWN

sarnecky napisa³/a:
po przemy¶leniach to jednak pomêczê siê z G3. Ma³e opakowania, tanie wiêc dla mnie w sam raz. Tylko ciekawi mnie jak mocno tego syfu siê robi po tym. Czy ciê¿ko to wszystko pó¼niej umyæ?
bierz g3 i kup sobie 2 gabki twarda biala i miekka czarna np. wypoleruj biala,umyj woda,i objedz czarna do suchego i bedzie ok...syfu jak po wiekszosci past bedziesz mial z tym ze jak umyjesz auto odrazu po polerce i w trakcie bedziesz moczyl to bedzie :spoko: masz moje slowo,poprostu inne mniej brudza bo robi sie nimi bardziej na sucho no i tez na nastepny dzien latwiej to umyc...g3 uzywa wiele warsztatow ktore znam od lat i auta od nich wychodza jak najbardziej czyste...

sarnecky
Wys³any: 2011-10-06, 07:21   
0
UP DOWN

W takim razie zamawiam G3. ;)

Powiedz mi Gugun jeszcze czy dobrze rozumiem kolejno¶æ prac:

Polerka mechaniczna (a'la k±tówka), bia³a twarda g±bka i jadê polerkê (mogê nawet ca³o¶ciówkê polecieæ). Potem op³ukujê ca³o¶æ wod±, ¿eby zmyæ ewentualny syf i zak³adam czarn± miêkk± g±bkê w celu "wytarcia" wody z karoserii. A na koniec wosk bezbarwny jaki¶ syntetyczny czy co¶, na czarnej g±bce w celu wykoñczenia ca³ego procesu. Czy tak? :D

gugun 
Wys³any: 2011-10-06, 09:37   
0
UP DOWN

dokladnie tak z tym ze ja bym poczatkowo zaczal od mycia benzynka np smoly i innych,nastepnie biala,1element,zmyc woda,jeszcze raz biala poprawic juz bez nakladania pasty,nastepnie nastepny element,czy tez bokami a na koniec umyc calego sama woda i czarna gabusia do suchego zeby zebrac reszte pasty i otrzymac wysoki polysk.na koniec myjesz i dalej robisz co chcesz...mozesz nakladac na czarnej wosk mleczko ale nie kazde sie do tego nadaje,a jak juz chcesz to mimo ze pisze na nim ze na suche auto to daj na lekko wilgotne na malych obrotach do suchego.

sarnecky
Wys³any: 2011-10-06, 12:02   
0
UP DOWN

Oczywi¶cie g±bki mo¿na op³ukaæ? I s± wielokrotnego u¿ytku? :P

sarnecky
Wys³any: 2011-10-06, 15:50   
0
UP DOWN

A jaki wosk czy mleczko musi byæ ¿eby pasowa³o?
Taki np?

Turtle Wax

gugun 
Wys³any: 2011-10-06, 17:21   
0
UP DOWN

gabki sa wielokrotne a wosk i mleczko jakie uwazasz,nawet wcale nie musi byc

sarnecky
Wys³any: 2011-10-28, 18:31   
0
UP DOWN

Wróci³em po d³ugiej nieobecno¶ci. A spowodowana by³a ró¿nymi rzeczami. Teraz mam g±bki, mam farecle i polerkê.
Jutro zabieram siê do roboty, ale chcia³em zapytaæ jeszcze o 2 rzeczy.

1. Jak wygl±da polerowanie zderzaków lakierowanych w kolorze? Mo¿na je polerowaæ, czy na tych elementach pow³oka lakiernicza jest zbyt s³aba?

2. Czy past± G3 da radê wypolerowaæ szyby? Je¶li tak to czy wygl±da to tak samo jak polerowanie lakieru?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: