Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
hematol 
Wys³any: 2011-09-25, 18:14   pytanie o "rozklejanie" auta po lakierowaniu
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
chcia³bym sie dowiedzieæ czy po skoñczeniu lakierowania auta (bêdzie lakierowany dooko³a dó³ auta,odciêcie lakieru w za³amaniu blachy) trzeba lub powinno sie od razu rozkleiæ auto czy pozostawiæ do ca³kowitego wyschniêcia lakieru?Pytam dlatego bo ta¶ma papierowa bêdzie czê¶ciowo polakierowana jak i element w³a¶ciwy sklejaj±c sie razem.... :>

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-25, 18:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
No to zale¿y :D czy powierzchnia by³a dobrze zmatowana jak tak to strachu nie ma . W ¶rodku za³amania czyli zag³êbieniu to raczej(w 99%) nie robi siê odciêcia .

hematol 
Wys³any: 2011-09-25, 18:31   
0
UP DOWN

tak,jest wszystko oczywi¶cie dobrze wymatowione,to stary bus vw T4,by³ czêsciowo skorodowany w sumie sam dó³ doodko³a jak pisa³em wcze¶niej.Lakier to ¿ó³ty akryl.
Bêdzie lakierowny pod kantê,która leci dooko³a.Mo¿e lepiej zawin±æ ta¶mê? :blee:
Kiedy lepiej jest rozkleiæ a kiedy zostawiæ do wyschniêcia,zak³adaj±c,¿e jest dobrze zmatiowione?Czy s± jakie¶ regu³y na to?

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-25, 18:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Na rancie najlepiej wywin±æ ta¶mê nie bêdzie progu i na 100% ta¶ma siê nie przyklei . Praktycznie jak akryl przy³apie to ta¶mê wywiniêt± mo¿na zerwaæ zaraz po lakierowaniu . W 99% te¿ zrywam zaraz jak przy³apie to chyba jakie¶ zboczenie ;P . Ale zawsze trzeba wywijaæ ta¶mê lub dawaæ piankê do wnêk a nie lakierowaæ do ta¶my .

hematol 
Wys³any: 2011-09-25, 18:58   
0
UP DOWN

no w³a¶nie,jako¶ te¿ wolê zerwaæ od razu i mieæ pewnosæ choæ przypuszczam,ze nic by sie nie sta³o.Wywine napewno ta¶mê,jakby¶ jeszcze o¶wieci³ mnie co do tej pianki,na czym to polega itd?Za wszystkie odpowiedzi dziêkuje. :spoko:

gugun 
Wys³any: 2011-09-26, 09:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
hematol napisa³/a:
w³a¶nie,jako¶ te¿ wolê zerwaæ od razu i mieæ pewnosæ choæ przypuszczam,ze nic by sie nie sta³o.Wywine napewno ta¶mê,jakby¶ jeszcze o¶wieci³ mnie co do tej pianki,na czym to polega itd?Za wszystkie odpowiedzi dziêkuje.
pianka to do wnek...ja tam odcinam na ostro,nie wywijam tasmy tylko na ostrym kancie przyklejam,jade do niej i na nastepny dzien papierem przycieram i nie ma zadnej roznicy materialu kreski i innych...a to czy ty rozkleisz odrazu czy nie to nie robi roznicy,wrecz mozna sobie zaszkodzic jak przy rozklejaniu zachaczysz o lakier...

hematol 
Wys³any: 2011-09-26, 20:49   
0
UP DOWN

zrobi³em tak jak Homer S. radzi³ i wysz³o super!Jestem zadowolony dzi¶ z mojej roboty,nie ma¿adnego przej¶cia na ta¶mie!Ta¶me rozklei³em po pó³ godzinie po lakierowniu,teraz wiem,¿e faktycznie nie gra roli (by najmniej w tym przypadku) kiedy rozklejac.Faktycznie mo¿na sobie "nasypaæ " badziewia (albo jak papier spadnie) jak sie rozkleja ¶wie¿e,trzeba bardzo uwa¿aæ.
Co do odcinania na ostro to na pocz±tku o tym my¶la³em,ale nie mia³em pewno¶ci,dlatego zapyta³em na forum,czyli oba przypadki zdaj± egzamin.Gugun,masz racjê,z akrylem mo¿na robiæ wszystko praktycznie,wyjdzie zaciek czy kanta to mo¿na zeszlifowac 2000 i wypolerowaæ i nie bedzie ¶ladu. :spoko:
Dziêki ch³opaki za rady.POzdrawiam. :cool:

senior
Wys³any: 2011-09-27, 07:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
hematol napisa³/a:
z akrylem mo¿na robiæ wszystko praktycznie,wyjdzie zaciek czy kanta to mo¿na zeszlifowac 2000 i wypolerowaæ i nie bedzie ¶ladu
Chyba ¿e przy zacieku porobi± siê smugi z pigmentów - lecz to bardzo sporadyczne przypadki ;)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: