Autor |
Wiadomo¶æ |
|
wezuwiusz3
|
Wys³any: 2011-09-28, 18:19 POlerowanie samochodu -jakim sprzêtem.
|
0
|
|
|
|
Wita.Czy mo¿ecie mi poradziæ co kupiæ do wypolerowania samochodu po lakierowaniu past± G3 i bia³± g±bk±??.Kupi³em sobie przed³u¿acz z regulatorem pr±du pod szlifierkê kontow± zwyk³± bez regulacji obrotów 800W http://allegro.pl/regulat...1820197724.html chodzi to ,ale szlifierka siê grzeje,wobec tego trzeba robiæ pauzy .Czy szlifierka kontowa z regulacj± obrotów wytrzyma ci±g³± pracê ,czy te¿ bêdzie siê grzaæ?? |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-28, 19:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
Nie jestem snobem ale muszê chwilê och³on±æ ¿eby cokolwiek wiêcej napisaæ |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-28, 19:39
|
0
|
|
|
|
Do polerowania jest polerka a nie k±tówka.
Nie ma takiej mo¿liwo¶ci aby polakierowaæ cokolwiek g±bk± past± polersk± niezale¿nie czy to G3 G6 czy który¶ 3M lub inne.
Chyba ¿e masz na my¶li polerowanie lakieru past± G3 na bia³ej g±bce
Pasta G3 to ¶rednio ¶cierna w systemie farecli.
Po niej jest G10 i we¼ do tego czarn± g±bkê gofrowan± - ALE NIE GUMÓWK¡ !!!
Po tym mleczko. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-29, 08:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
wezuwiusz3 napisa³/a: | po lakierowaniu past± G3 i bia³± g±bk±?? | jak ty to zrobiles?? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-29, 08:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego najtañsza polerka (taka któr± mo¿na ju¿ co¶ zrobiæ) kosztuje od 120-140z³ + g±bka i pasty ,tak¿e jest sens "kombinowaæ" Pozdrawiam! |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-09-29, 09:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
gugun napisa³/a: |
wezuwiusz3 napisa³/a:
po lakierowaniu past± G3 i bia³± g±bk±??
jak ty to zrobiles?? | Jestem z natury humanist±,wiêc czujê siê wywo³any do tablicy:ch³opak niew³a¶ciwie u³o¿y³ s³owa,ale sens jest czytelny :po lakierowaniu wypolerowaæ past± G3 z bia³± g±bk± .WYPOLEROWAÆ po lakierowniu PAST¡ G3 Z BIA£¡ G¡BK¡.Da siê odczytaæ z sensem. |
|
|
|
|
wezuwiusz3
|
Wys³any: 2011-09-29, 22:07
|
0
|
|
|
|
O w³a¶nie o ten sens mi chodzi³o.No ale dalej jestem zielony w tej sprawie jak lakier na moim samochodzie.Powied¿cie mi jednak o ile znacie odpowied¿,czy szlifierk± kontow± z p³ynn± regulacj± obrotów od 0-11000 da siê pracowaæ w miarê bez awaryjnie i specjalnych postoi dla wystudzenia maszyny,czy lepiej kupiæ tak± kontówkê od 600 do 3000 obrotów??????http://allegro.pl/polerka-samochodowa-2450w-powermat-szlifierka-i1842203283.html |
|
|
|
|
wojtek1
|
Wys³any: 2011-09-29, 22:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 27
|
jacenty 741 napisa³/a: | Jestem z natury humanist±,wiêc czujê siê wywo³any do tablicy | A to Ci umknê³o ? wezuwiusz3 napisa³/a: | szlifierka kontowa |
|
|
|
|
|
wezuwiusz3
|
Wys³any: 2011-09-29, 23:18
|
0
|
|
|
|
Oto ci kolego chodzi³o??
Szlifierki Kontowe | allegro.pl
www.allegro.pl
Szlifierki Kontowe - wiêkszy wybór. Sprawd¼ jak niskie s± ceny. |
|
|
|
|
wezuwiusz3
|
Wys³any: 2011-09-29, 23:21
|
0
|
|
|
|
A po za tym sk±d u Was tyle apodaktuzmu.Czy¿by stres miesi±czkowy przed wyborami ??
W koñcu to dzia³ dla amatorów wiêc nie muszê dok³adnie i stre¶liwie pisaæ.Kto umie czytaæ ze zrozumieniem to zrozumie,a kto nie to je¿eli by nawet mu to przet³umaczy³ ,to i tak nie kumaty bêdzie. |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-30, 05:01
|
0
|
|
|
|
wezuwiusz3 napisa³/a: | W koñcu to dzia³ dla amatorów wiêc nie muszê dok³adnie i stre¶liwie pisaæ.Kto umie czytaæ ze zrozumieniem to zrozumie | Tu mo¿esz siê myliæ. Staraj siê pisaæ najdok³adniej jak potrafisz a nie na odp....l siê bo czasami jeden szczegó³ zmieni znaczenie i co bêdzie jak bêdziesz chcia³ co innego a kto¶ pomy¶li o czym innym i da Ci niew³a¶ciw± podpowied¼ po której wykonaniu co¶ Ci siê posypie? Do kogo bêdziesz mia³ wtedy pretensje?
To tak w naci±ganej wersji a ta delikatniejsza jest taka, ¿e zadaj±c pytanie oczekujesz przecie¿ ¿e ch³opy po¶wiêc± troszkê czasu na odpowied¼ wiêc wypada³oby chyba aby¶ sam wykona³ plan minimum i chocia¿ pouk³ada³ literki i wyrazy przed wklejeniem ka¿dego postu po¶wiêcaj±c na to dodatkowe kilkana¶cie sekund swojego czasu.
To nie boli a fajniej i zarazem czytelniej wygl±da.
Co do k±tówki i polerki to kup polerkê.
Jest tego tañszego od groma. Oczywi¶cie lepsza jest bardziej profesjonalna która jest dro¿sza ale je¶li fundusze nie pozwalaj± albo nie ma sensu bo bêdzie u¿ywana sporadycznie a nie po 10h/dobê to i tania trochê pochodzi {a ile to zale¿y pewnie od tego jak± siê trafi}
Nie mam nic do czynienia z takimi narzêdziami ale na pewno nie raz by³y opisywane na forum. Wiem tylko ¿e niektóre z nich maj± wadê typu brak blokady w³±cznika i na to uwa¿aj aby jednak by³.
A jak± wybraæ to ju¿ niech kto¶ kto z nimi mia³ do czynienia podpowie. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-30, 08:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
senior napisa³/a: | maj± wadê typu brak blokady w³±cznika i na to uwa¿aj aby jednak by³. |
To nie jest wada.
One maj± blokadê przypadkowego za³±czenia. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-30, 19:13
|
0
|
|
|
|
Mo¿e siê nie zrozumieli¶my:
Chodzi o brak blokady w³±cznika po za³±czeniu polerki - aby dzia³a³a: przez ca³y czas trzeba naciskaæ paluchem w³±cznik co jest ma³o komfortowe {szczególnie podczas d³u¿szej pracy} |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-30, 19:20
|
0
|
|
|
|
senior napisa³/a: | aby dzia³a³a: przez ca³y czas trzeba naciskaæ paluchem w³±cznik |
Tak s± zabezpieczone przed przypadkowym w³±czeniem.
Podobnie jak np. kosiarka do trawy - naciskasz guzik i dopiero mo¿esz j± za³±czyæ.
Zrozumielismy sie bardzo dobrze, tylko brak fonii lekko przeszkadza w zrozumieniu sie wzajemnie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-30, 19:43
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Tak s± zabezpieczone przed przypadkowym w³±czeniem.
Podobnie jak np. kosiarka do trawy - naciskasz guzik i dopiero mo¿esz j± za³±czyæ. | Wiem dok³adnie o czym piszesz i nadal siê nie rozumiemy
Mówisz o blokadzie w³±czenia.
A ja o blokadzie w³±cznika ju¿ po w³±czeniu maszyny:
Czyli naciskasz w³±cznik i polerka dzia³a - i dzia³a tak d³ugo jak d³ugo trzymasz ten w³±cznik.
Ale aby nie musieæ go non stop trzymaæ wci¶niêtego paluchem by maszyna chodzi³a to masz oddzielny przycisk który blokuje wci¶niêty w³±cznik aby po jego zablokowaniu mo¿na by³o zdj±æ ju¿ palucha z w³±cznika a maszyna dalej bêdzie pracowa³a - a¿ do odblokowania tego¿ w³±cznika przez obs³uguj±cego narzêdzie.
Czasami s± te¿ i innego typu blokady np. innym typem w³±cznika.
Chodzi o to ¿e widzia³em ju¿ polerkê w której aby dzia³a³a trzeba by³o non stop naciskaæ paluchem na w³±cznik - przecie¿ po pó³ godzinie paluch zdrêtwieje.
Ufff ale wyszed³ wyk³ad |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-09-30, 20:15
|
0
|
|
|
|
senior napisa³/a: | Mówisz o blokadzie w³±czenia. |
senior napisa³/a: | Chodzi o to ¿e widzia³em ju¿ polerkê w której aby dzia³a³a trzeba by³o non stop naciskaæ paluchem na w³±cznik |
No bo w tych w³a¶nie z blokad± w³±czenia trzeba non stop trzymac guzior a¿ palec drêtwieje.
Czasem wychodzi wyk³ad ... hehe. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-10-01, 10:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
a ja mam taka ze sobie przesuwam z 0 na 1 i dopiero uruchamiam regulacja +....dalem 200zl i sluzy juz z 2 lata i srednio robi calaka co 3-4dni |
|
|
|
|
wezuwiusz3
|
Wys³any: 2011-10-01, 19:33
|
0
|
|
|
|
Zakupi³em szlifierkê kontow± z p³ynn± regulacj± obrotów http://allegro.pl/szlifie...1847921813.html dokupi³em do tego dysk z g±bka bia³± (¶rednio tward± 125).Lakiernictwem zajmuje siê hobbistycznie,o wiele bardziej potrzebna mi jest w³a¶nie ma³a szlifierka kontowa,ale zale¿y mi na tym ¿eby te urz±dzenia dawa³y radê.Nie chodzi mi o to ¿eby co dziennie polerowaæ nimi po 10 godzin,ale sparodycznie z t± ró¿nic± ¿eby nie trzeba by³o polerowaæ samochodu 2 tygodnie,bo przy 500 obr/min szlifierka bêdzie siê grza³±.Obecnie mam po wypolerowania samochód (ca³o¶ciówkê) past± G3.Do polerowania politurki mam polerkê orbitaln±.Niestety ma³ej mocy. Skomentujcie czy siê op³aca³o to kupiæ,czy zamówiæ szlifierkê kontow± z p³ynna regulacj± od 600-3000 obr/min. |
|
|
|
|
Radi_ii
|
Wys³any: 2011-10-22, 20:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 27
|
to bedzie szajs na chwile,ale twoja wola do polerowania potzrebujesz malych obrotow bo przepalisz lakier,jak daje rade to wystarczy,ale kiepska polerka tez jest do sporadycznych prac,a jest skonstruowana tek zeby wygodnie pracowac. uniwersalne sa do niczego,albo polerka,albo kontowka,ale zmeczysz. |
_________________ Lubie to co kocham |
|
|
|
|
maik4u
|
Wys³any: 2011-11-01, 21:21
|
0
|
|
|
|
Ja tak kiedy¶ próbowa³em szlifierk± z regulacj± obrotów i ci powiem ¿e kaszana. Szlifierka na wolnych obrotach siê grzeje i jest bardzo s³aba . Nie polecam |
|
|
|
|
bindon
|
Wys³any: 2011-11-04, 21:56
|
0
|
|
|
|
osobiscie wolabym dolozyc do polerki ale szczerze mowiac to kupuj najlepszy sprzet na jaki Cie stac w danym momencie |
|
|
|