Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2006-09-11, 10:36 Pasta polerska Farecla G3 czy 3M ?
|
0
|
|
|

|
Darek
Do³¹czy³: 06 Lut 2006
WysÂłany: Wto Lut 07, 2006 12:43 pm Temat postu: Pasta polerska G3 czy 3M ?
--------------------------------------------------------------------------------
Witam!!
Jak widaÌ w nicku na imiê mam Darek i witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jestem amatorem samoukiem jeœli chodzi o lakiernictwo. Naukê zacz¹³em jakieœ naœcie lat temu i jak to bywa ca³y czas poznaje coœ nowego nabieram praktyki itd.
To tyle a teraz mam pytanko.
Do polerowania uÂżywaÂłem pasty G3 ale po ostatniej wizycie w mieszalni polecali 3M. Co o tym sÂądzicie zostaĂŚ przy G3. PolerowaÂłem nia stare, nowe lakiery metaliki jak i nie metaliczne i powiem byÂłem zadowolony z efektĂłw, ale moÂże 3M jest lepsza?? W mieszalni twierdzili ze G3 sÂłabo sobie radzi ze starymi akrylami, ciĂŞzko jest jÂą wymyc ( powiedzmy ze mi to nie przeszkadza). Co o tym sÂądzicie z praktyki?
Pozdrawiam.
PowrĂłt do gĂłry
wojtas-k3
Do³¹czy³: 01 Lut 2006
WysÂłany: Wto Lut 07, 2006 8:00 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
3M ma bardzo dobre pasty. jeÂśli juÂż to fast cut na pierwszy raz ,jest najgrubsza. farecla tego nie ma ,ale tÂą pastÂą lakieru nie wykoĂączysz. G3 jest bardziej uniwersalna ,tylko gÂąbki zmieniaj i bĂŞdzie bez smug i ok. moÂżesz przy polerowaniu lakier zmatowaĂŚ ,a nie uzyskaĂŚ lepszy efekt,jeÂśli dobrze tego nie zrobisz-HEJ
PowrĂłt do gĂłry
Darek
Do³¹czy³: 06 Lut 2006
WysÂłany: Sro Lut 08, 2006 12:18 pm Temat postu:
No wÂłaÂśnie chyba jednak pozostane przy G3 Âżeby sobie nie narobic roboty, a kupiĂŚ na sprawdzenie 3M to trochĂŞ drogo. Co do gÂąbek to uÂżywam biaÂłej i czarnej. |
|
|
|
 |
Tomek77
|
Wysłany: 2008-02-15, 22:13
|
0
|
|
|
|
kolego polerowale auta fareclom i 3m ale 3m lepiej sie pracuje szypciej wypolerujesz elementy i jaki polysk niema smug. a tu kiedys pisali ze farecla to pasta oszustka i to prawda .3m zdecydowanie lepszy ale czeba robic biala 3m a na koniec czarna wtedy widac efekt.pozdrawiam narazie |
|
|
|
 |
chudy2323
|
Wysłany: 2010-02-27, 21:45
|
0
|
|
|

|
zdecydowanie polecam szlifowanie za pomocÂą narzĂŞdzi festool,materiaÂły szlifierskie technologii 3M, zajmuje siĂŞ pokazami produktĂłw tych firm w branÂży lakierĂłw do drewna, i zawsze mi wychodzi dobrze |
_________________ dystrybutor:lakiery Vernici Egidio Milesi, festool, protool, schneider, 3M, kovax, farecla, APP, anest iwata, aerometal, norton i wiele innych |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-06-06, 00:03
|
0
|
|
|
|
zdecydowanie 3M..
i nie pasta z bialym czy czarnym korkiem , bo to juz przezytek..
od roku pracujamy na innych kolorach ..a mianowicie po kolei..
1. zielony korek ...
2. zolty korek ...
3. granatowy korek.. |
|
|
|
 |
pepi
|
Wysłany: 2010-06-13, 21:26
|
0
|
|
|
|
a ja dla odmiany powrĂłciÂłem do g3 mi tam siĂŞ tym robi szybciej a poprawiam potem czarnym korkiem 3M i jest miodzio |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2010-06-13, 22:06
|
0
|
|
|

|
Ja teÂż mam takie wraÂżenie, jak mam caÂły element wymatowany 2500 to G3 wystarczy, Âże dotknĂŞ i juÂż jest poÂłysk, a Presta Strata Ultra to trzeba trochĂŞ pojeÂździĂŚ. Dodatkowo gÂąbka siĂŞ szybciej zapycha przy robieniu na sucho, ale chociaÂż mycia tyle nie ma. |
|
|
|
 |
lakar
|
Wysłany: 2010-07-29, 13:43
|
0
|
|
|
|
ja uzywam presty i jestem zadowolony dobra cena dobry efekt.trzeba tylko troche wprawy.3m napewno lepszy pod tym wzgledem ze szybciej sie poleruje,szybko lapie polysk.niestety cena 3m w porownaniu do presty to 3 razy drozej |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-07-29, 21:47
|
0
|
|
|
|
Panowie..opiszcie w skrocie , jakiej techniki polerowania uzywacie..
Tzn...jakimi obrotami sie poslugujecie , na ile przejsc itd...
Aha...moze jeszcze jakich maszynek uzywacie..? |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-07-29, 22:14
|
0
|
|
|
|
Moja maszyna to Sparky.
Ma elektonicznÂą regulacje obrotĂłw, co jest bardzo przydatne {i super cenĂŞ w zakupie}.
Obroty ma bodajÂże od 600 do 2800. A na jakich robiĂŞ to nie mam zielonego pojĂŞcia, bo ustawiam "na ucho", ale nigdy nie uÂżywaÂłem maksymalnych. MateriaÂły to po kolei:
1) Farecla G6 i biaÂła gÂąbka
2) Farecla G3 i biaÂła gÂąbka
3) Farecla G10 i czarna gofrowana gÂąbka
4) PóŸniej ostre mycie Karcherem
5) Mleczko nakÂładane i przecierane rĂŞcznie Sonaxa {dla mnie rewelka}
I gites. Ale za jakiœ czas popróbujê 3M-a i polukam jaka jest ró¿nica. |
|
|
|
 |
Âłukasz 25
|
Wysłany: 2010-10-22, 20:54
|
0
|
|
|
dobrze wiedzieĂŚ
|
mam pytanie chcê przejœÌ z g3 ma system 3M system ten stosuje siê bez udzia³u wody , i czy jest wiêksze prawdopodobieùstwo przetarcia rantów czy te¿ przypalenia chodzi mi o œwie¿y lakier , z góry dziêki |
|
|
|
 |
lak
|
Wysłany: 2010-10-23, 00:52
|
0
|
|
|
|
Niema takiego, poprostu trzeba uwaÂżaĂŚ jak z kaÂżdÂą pastÂą,na te ranty i kanty |
|
|
|
 |
all-mar
|
Wysłany: 2010-11-23, 21:49
|
0
|
|
|
|
Ja bym poleciÂł Do akryli Farecla Profile 200 Bardzo dobra pasta ale ciĂŞÂżko dostĂŞpna i nie trzeba poprawiaĂŚ Âżadnymi mleczkami. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2010-12-05, 18:36
|
0
|
|
|

|
3 m tak nie brudzi...a farecla wiadomo listwy wszystko ciezko do umycia jak troche przyschnie...wg mnie przereklamowana malo wydajna i cenowo droga...mysle ze 3m zrobisz znacznie wiecej mimo ze drozsza...ale moge sie mylic..... |
|
|
|
 |
kamil__b
|
Wysłany: 2011-01-15, 16:42
|
0
|
|
|
|
na stary lakier proste Âże farecla, a potem czarny korek z 3M, a potem w ramach dopieszczenia jakieÂś mleczko:). a na nowy lakier to moÂże byĂŚ i 3M z biaÂłym korkiem + czarny korek 3M |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-01-15, 22:18
|
0
|
|
|
|
kamil__b napisał/a: | na stary lakier proste Âże farecla, a potem czarny korek z 3M, a potem w ramach dopieszczenia jakieÂś mleczko:). |
Proste bo...??
kamil__b napisał/a: | a na nowy lakier to moÂże byĂŚ i 3M z biaÂłym korkiem + czarny korek 3M |
Kolego ..bialy korek to najbardziej agresywna pasta z 3M, a Ty ja proponujesz na nowy lakier..??
Poza tym ...bialy i czarny korek - to pasty ze starej juz linii 3M... |
|
|
|
 |
kamil__b
|
Wysłany: 2011-01-17, 19:54
|
0
|
|
|
|
wiem ze bia³y korek w 3M to najbardziej agresywny.... a co w tym z³ego ¿e na nowy lakier? przecie¿ i tak past¹ ca³ego elementu nie lecisz, tylko tam gdzie papierem syfy ci¹³eœ przynajmniej ja tak robiê, no chyba ze masê syfu rzuci³o to nie ma odwrotu, a poza tym je¿eli ktoœ jest niedoœwiadczony to nie ma bata ¿eby polerka dobrze wysz³a... obcy_69 sam wiesz ¿e aby polerka dobrze wysz³a, trzeba konkretnej temperatury na elemencie... no chyba ¿e tylko siê ksi¹¿ek naczyta³eœ:) i zero doœwiadczenia:D ja juz w tym m³ynie od 4.5 roku siedzê:) |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-01-17, 21:11
|
0
|
|
|
|
kamil__b napisał/a: | ja juz w tym mÂłynie od 4.5 roku siedzĂŞ | Uuuu...No to peÂłen szacun :spoko:PojechaÂłeÂś teraz goÂściowi...Co siedzi w tym 23 lata... |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-01-17, 22:54
|
0
|
|
|
|
Nooom...troche juz tych systemow polerskich przerobilem ( Commander chyba tak sie pisze , STANDOX , RM , Farecla , Abel Auto) ..
Aktualnie pracuje na 3M ..ale korci mnie by sprobowac Meguiars..
kamil__b napisał/a: | przecieÂż i tak pastÂą caÂłego elementu nie lecisz, tylko tam gdzie papierem syfy ci¹³eÂś przynajmniej ja tak robiĂŞ, no chyba ze masĂŞ syfu rzuciÂło to nie ma odwrotu, |
Spoko...ale sa sytuacje gdy musisz skorygowac chocby strukture - lecisz caly element.
Poza tym..wyciety miejscowo syf, jest widoczny jako gladsze miejsce w strukturze lakieru ..lepiej jest lekko rozciagnac to miejsce.
Jezeli chodzi o gradacje scierniwa w tej pascie, to maly przyklad - gdybys chcial jedynie przelakierowac element, ktory ma lakier w dobrym stanie ..to jakiej gradacji papieru bys uzyl..400 - 600 - 800 czy moze wystarczylby odrazu 800..?
Naprawde nie ma potrzeby uzywania tak agresywnej pasty do nowego (jeszcze dobrze nieutwardzonego) lakieru ..sa duzo efektywniejsze , jak i mniej agresywne - chocby zielony korek, ktory to zreszta zastapil bialy korek w nowej linii - na rynku juz prawie dwa lata ..sprobuj .
kamil__b napisał/a: | , a poza tym jeÂżeli ktoÂś jest niedoÂświadczony to nie ma bata Âżeby polerka dobrze wyszÂła... |
Masz racje..
kamil__b napisał/a: | obcy_69 sam wiesz Âże aby polerka dobrze wyszÂła, trzeba konkretnej temperatury na elemencie... no chyba Âże tylko siĂŞ ksi¹¿ek naczytaÂłeÂś:) i zero doÂświadczenia:D |
No tak, czytam troche ksiazek.. i co wyczytam - konfrontuje w stodole.
Co masz na mysli piszac "trzeba konkretnej temperatury"..?? |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-18, 01:25
|
0
|
|
|

|
obcy_69 napisał/a: | ale korci mnie by sprobowac Meguiars.. |
Nie rĂłb gÂłupot, pamiĂŞtaj Âże meguiars w stanach to mniej wiĂŞcej tak jak u nas sonax. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-01-18, 11:10
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Aktualnie pracuje na 3M ..ale korci mnie by sprobowac Meguiars.. |
Marketing jak widze dziaÂła.
Nie rĂłb gÂłupot ,,, jak juz napisaÂł Mart-Dent, |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
kamil__b
|
Wysłany: 2011-01-18, 18:40
|
0
|
|
|
|
obcy_69, bo polerka to nie zdzieranie lakieru, tylko nagrzanie go do odpowiedniej temperatury poprzez tarcie, i zaklejenie powstaÂłych rys poprzez lakier... jak element nie dostanie temperatury w czasie polerowania, to nici z polerowania... bo po 2 umyciach i tak wylezie plama |
|
|
|
 |
Falconx
|
Wysłany: 2011-01-18, 19:22
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-01-18, 21:15
|
0
|
|
|
|
Mart-Dent napisał/a: | Nie rĂłb gÂłupot, pamiĂŞtaj Âże meguiars w stanach to mniej wiĂŞcej tak jak u nas sonax. |
Lackdoctor napisał/a: | Marketing jak widze dziaÂła.
Nie rĂłb gÂłupot ,,, jak juz napisaÂł Mart-Dent, |
Tak samo jak marketing 3M , Farecli czy tez innych producentow..
Osobiscie lubie sam sie o tym przekonac..stad napisalem , ze sprobuje.
Ale skoro uwazacie , ze takie dzialania porownawcze w celach wyodrebnienia lepszego produktu to glupota.. no coz.
Swoja droga...skad wiecie , ze jest gorszy...??
kamil__b napisał/a: | obcy_69, bo polerka to nie zdzieranie lakieru, tylko nagrzanie go do odpowiedniej temperatury poprzez tarcie, i zaklejenie powstaÂłych rys poprzez lakier... jak element nie dostanie temperatury w czasie polerowania, to nici z polerowania... bo po 2 umyciach i tak wylezie plama |
Mierzyles kiedykolwiek grubosc lakieru przed i po polerce..??
Idac tropem Twojej teorii..do czego wiec potrzebna jest Ci pasta..??
Wystarczy , ze przypalisz lakier samym futrem czy gabka - nagrzeje sie do odpowiedniej temperatury poprzez tarcie , czyz nie..?
Ciekawi mnie jeszcze..dlaczego co niektorzy tak sie boja , ze poprzecieraja lakier do podkladu ..skoro jak twierdzisz polerka to nie zdzieranie warstwy lakieru..??
Jak myslisz..dlaczego pasty polerskie sa o roznych gradacjach scierniwa..?? |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-18, 23:00
|
0
|
|
|

|
kamil__b, To po co polerowaĂŚ to lepiej moÂże grzaĂŚ opalarkÂą, a rysy siĂŞ same zalejÂą |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-18, 23:05
|
0
|
|
|

|
obcy_69 Meguiars jest dobry, ale nie w tej cenie w jakiej go sprzedajÂą. WejdÂź na forum detailingu i poczytaj o gÂąbkach Meguiars ktĂłre kosztujÂą po 100zÂł i potrafi siĂŞ po jednym razie oderwaĂŚ od nich rzep. Reklamacji nie uwzglĂŞdniajÂą |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-01-18, 23:57
|
0
|
|
|
|
Skadinad Mart-Dent wiem , ze bawisz sie w detailing. Rozumiem tez, ze chcesz mi zaoszczedzic rozczarowan odradzajac Meguiarsa.
W takim razie napisz..jaki system odpowiada Ci najbradziej. Stosujac przypuscmy kryterium ceny do jakosci. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-19, 01:13
|
0
|
|
|

|
3M. PÂłacĂŞ za stary system po 80zÂł za flaszkĂŞ i przywozi mi to do warsztatu. UÂżywam teÂż past z festoola, dobre ale z cenÂą teÂż trochĂŞ przesadzajÂą. przewaÂżnie to biaÂły-czarny(3M) i na koniec mpa11000(featool) wykoĂączeniowa. Nie posiada wypeÂłniaczy jak wykoĂączeniĂłwki z 3M-a i jestem na 100% pewny Âże po uÂżyciu IPA nie wyjdÂą jakieÂś mikro ryski jak to ma miejsce w pastach 3M(niebieski, a tym bardziej granatowy korek)
Na jasne lakiery uÂżywam tylko mpa5000(wszystko w jednym jak to mĂłwiÂą) i mpa11000(tak dla zasady) |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-01-19, 08:05
|
0
|
|
|
|
Piszesz , ze niebieski czy granatowy korek to pasty typu glaze..?
Pracujesz tylko i wylacznie na starych powiedzmy twardych (choc i w tym przypadku sa znaczace roznice) lakierach, czy tez trafiaja Ci sie swiezo polakierowane auta -miekkie..??
Mniemam , ze probowles tez nowej linii 3M (zielony - zolty korek) mniej agresywnej. Gdyby nie wyzsza cena tych past (nie wiem w sumie dlaczego)..i nie bralbys pod uwage tego aspektu ekonomicznego - pracowalbys tymi pastami..?
I jeszcze jedno pytanie - pracujesz na maszynkach obrotowych od poczatku do konca calego procesu polerowania , czy tez moze wykonczenie robisz na mniej agresywnych orbitalnych..??
Chodzi mi tutaj glownie o pozbycie sie efektu hologramow, szczegolnie przy ciemnych kolorach. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-19, 13:12
|
0
|
|
|

|
Pracujê tymi pastami dlatego ¿e nie widzê sensu przep³acaÌ za nowy system, agresywnoœÌ œcierania mo¿na dostosowaÌ za pomoc¹ odpowiedniej pada.Ta sama pasta na we³niaku drze du¿o mocniej jak np: na ¿ó³tym padzie. Polerujê ró¿ne lakiery i stare i œwie¿e (lakierujê w warunkach gara¿owych wiêc zawsze siê coœ przylepi). Pracujê tylko i wy³¹cznie na rotacjach i jeœli bêdziesz robi ka¿d¹ pastê odpowiednim padem i dba³ o to ¿e by nie by³ za brudny i to nie ma bata ¿eby zosta³y jakiekolwiek hologramy.
Co do niebieskiego i granatowego korka, sprawdŸ to stosuj¹c tylko bia³y korek na twardym padzie i po nim zaraz niebieski lub granatowy na padzie wykoùczeniowym. Rysy poznikaj¹ w momencie :d przetrzyj póŸniej to miejsce œrodkiem kontrolnym i zobaczysz ¿e wszystko z powrotem wyjdzie. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-01-19, 18:59
|
0
|
|
|

|
Kolego "kamil-ku_b" w czym "siedzisz" te jak piszesz 4,5 roku? Z tego co piszesz to raczej jesteÂś w tym "mÂłynie" (tak to nazywasz) chyba tylko obserwatorem Wiesz Âże "gdzieÂś dzwoniÂą tylko nie wiesz gdzie i w ktĂłrym koÂściele" Pozdrawiam! "nagrzewacza lakieru" |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-01-21, 22:56
|
0
|
|
|
|
Doskonale wiem, ze twardosc pada ma kolosalne znaczenie ..i uzywajac jednej pasty na roznych padach jak piszesz - mozna uzyskac rozny efekt. Pady oczywiscie traktuje szczoteczka co chwile.
Mart-Dent napisał/a: | nie ma bata Âżeby zostaÂły jakiekolwiek hologramy. |
Dobrze ...moglbys obrazowo przedstawic caly proces od poczatku do konca.
To znaczy - od jakich obrotow zaczynasz, a na jakich konczysz poszczegolne pasty.
Ile przejsc stosujesz na poszczegolnych obrotach..itd...??
Mart-Dent napisał/a: | Co do niebieskiego i granatowego korka, sprawdÂź to stosujÂąc tylko biaÂły korek na twardym padzie i po nim zaraz niebieski lub granatowy na padzie wykoĂączeniowym. Rysy poznikajÂą w momencie :d przetrzyj póŸniej to miejsce Âśrodkiem kontrolnym i zobaczysz Âże wszystko z powrotem wyjdzie. |
No tak..ale pojechales w tym przypadku po skrajnosciach..
Z paleta past Festoola (niestety nie w akcji) mialem okazje zapoznac sie w nowootwartym centrum szkoleniowym DuPonta..z ktorego wlasnie wrocilem
Robi wrazenie..Szkolenie jednak dotyczylo przygotowania powierzchni i aplikacji w systemie Cromax. Pasty bede musial przetestowac sam.. - co uczynie zreszta z niemniejsza przyjemnoscia. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-22, 19:42
|
0
|
|
|

|
obcy_69 napisał/a: | Dobrze ...moglbys obrazowo przedstawic caly proces od poczatku do konca.
To znaczy - od jakich obrotow zaczynasz, a na jakich konczysz poszczegolne pasty.
Ile przejsc stosujesz na poszczegolnych obrotach..itd...?? |
Przepraszam kolego Âże nie odpowiem na to pytanie. Nie dlatego Âże nie chce, ale dlatego Âże siĂŞ nie da. To tak jak bym Ci miaÂł napisaĂŚ jak szybko prowadziĂŚ pistolet Âżeby Âładnie wylaĂŚ klar.
NapiszĂŞ tak pierwszÂą pastÂą polerujĂŞ do tej pory aÂż pozbĂŞdĂŞ siĂŞ rys. |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-01-23, 12:54
|
0
|
|
|
|
Ok rozumiem..mialem na mysli technike dopracowania pasty. Tak zwana TECHNIKE PUNKTU ZENITU.
Teoretycznie...
- 2 przejscia na 600 obr. aby rozprowadzic paste..
- 2 przejscia na 1200 obr. aby rozpoczac prace scierniwa..
- 4 przejscia na 1500 obr. aby scierniwo pracowalo usuwajac defekt..
- 4 przejscie na 1800 obr. aby kontynuowac prace scierniwa usuwajc defekt..
- 4 przejscia na 1500 obr. aby usunac powstale zarysowania podczas polerowania..
- 2 przejscia na 900 obr. aby uzyskac polysk..
Jak wiadomo, pasty polerskie oparte sa na odpowiedniej gradacji scierniwa, ktore w poczatkowej fazie polerowania, pracuje najintensywniej..pozostawiajac po sobie niemale zarysowania. Stad tez poprzez odpowiednie obroty maszynki nalezy doprowadzic do rozpadu uziarnienia na drobniejsza frakcje, co skutkuje lepszym wykonczeniem powierzchni...tak ??
Oczywiscie zdaje sobie sprawe , ze kazdy oprocz schematow, na podstawie wlasnych spostrzezen, prob i bledow ...wypracowuje sobie indywidualna technike ktorej jestem ciekawy.. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-23, 14:14
|
0
|
|
|

|
Ka¿dy lakier jest inny jak sam wiesz œwie¿y poleruje siê w momencie ale nad starym trzeba siê ju¿ trochê pospuszczaÌ. Tylko raz w ¿yciu spróbowa³em polerowaÌ wed³ug tych banialuk wypisanych na stronie detailer. Jedyne co mogê powiedzieÌ to napisa³ to goœÌ chory na umyœle T¹ technik¹ polerowanie maski to jakieœ 5godz i nie wiadomo czy efekt bêdzie zadowalaj¹cy.
WedÂług mnie pasta FC najlepsze efekty przynosi przy polerowaniu na 1200rpm, czarny korek 1500 i wykoĂączeniowa na 1800 |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-01-23, 21:13
|
0
|
|
|
|
O to wlasnie mi chodzilo. Bylem ciekawy Twojej opinii, bo sledze forum...nie tylko to zreszta i wiem, ze tez lakierujesz. Po przeczytaniu tej techniki i zastosowaniu, mialem mieszane uczucia.
Mart-Dent napisał/a: | WedÂług mnie pasta FC najlepsze efekty przynosi przy polerowaniu na 1200rpm, czarny korek 1500 i wykoĂączeniowa na 1800 |
Mam podobne spostrzezenia..jednak pracuje na zoltym - zielonym korku. Fakt jest drozsza , ale ja nie robie tego duzo, wiec nie zwracam wiekszej uwagi na koszta.
Dzieki za podpowiedz z Festoolem ..nieomieszkam wyprobowac przy najblizszej okazji.
Aha..jakiej firmy padow uzywasz..?? |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-23, 22:48
|
0
|
|
|

|
Najd³u¿ej padów z festoola(pomaraùczowy i czarny), bardzo d³uga ¿ywotnoœÌ w porównaniu z 3m, ale te¿ z app bia³ego pada(dobry bo tani ) i 3m ¿ó³ty |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-01-24, 07:38
|
0
|
|
|
|
Ok...dzieki wielkie.
Mam nadzieje, ze jeszcze ktos skorzysta i nie zapali lakieru na aucie.. |
|
|
|
 |
Scooby
|
Wysłany: 2011-05-22, 09:39
|
0
|
|
|
|
Panowie proszĂŞ o poradĂŞ.
KupiÂłem sobie pastĂŞ G3, G10 i wax top z farecli.
Mam tak¹ polerkê z regulacj¹ obrotów 600-3000 i g¹bkê czarn¹ (bardzo miêkk¹), bia³¹ (tward¹) i pomaraùczow¹ (œrednio tward¹) oraz futro
Mam auto, które jest z 1996 roku i lakier ju¿ jest doœÌ mocno porysowany (mowa o du¿ej iloœci drobnych rys).
Jak powinienem ustawiĂŚ obroty pod danÂą pastĂŞ i jakiej gÂąbki do danej pasty uÂżyĂŚ.
Czy gÂąbki trzeba moczyĂŚ co jakiÂś czas w wodzie?
obcy_69 pisaÂł np. "2 przejÂścia na 600 obr." co to za przejÂścia?
jak bezpiecznie polerowaĂŚ, Âżeby nie zrobiĂŚ autu krzywdy?
Czy przed pastami naleÂży przetrzeĂŚ lakier papierem Âściernym? jeÂśli tak to jakiej granulacji? 1500?2000?2500?
PodrzuĂŚcie jakieÂś praktyczne rady dla nowicjusza.
PS. nie piszcie Âżebym oddaÂł komuÂś auto bo chcĂŞ to sam zrobiĂŚ dla swojej satysfakcji.
jeszcze raz proszĂŞ o informacjĂŞ.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-05-22, 11:06
|
0
|
|
|
|
JeÂśli nie musisz,to nie trzyj papierem.A jak masz rysy,to tylko tam,i raczej 2000-2500.PoczÂątkowo jedziesz bia³¹ gÂąbkÂą na najniÂższych obrotach,doœÌ mocno dociskajÂąc,a nastĂŞpnie zmniejszasz docisk i stopniowo zwiĂŞkszasz obroty.Nie mocz gÂąbki,bo to czĂŞsty b³¹d poczÂątkujÂących,a skutkuje ubabraniem wszystkiego wokoÂło drobnymi,trudnymi do usuniĂŞcia kropkami po paÂście.MoÂżesz co jakiÂś czas zrosiĂŚ gÂąbkĂŞ za pomocÂą zraszacza do kwiatĂłw,ale ZROSIĂ,a nie ZMOCZYĂ.Lakier ma byĂŚ ciepÂły,inaczej nie bĂŞdzie wÂłaÂściwego efektu,ale jednoczeÂśnie kontroluj temperaturĂŞ tak, ÂżebyÂś nie przesadziÂł i nie spaliÂł powÂłoki,zwÂłaszcza na rantach.I uwaÂżaj na plastikach (zderzaki),jak za bardzo dociÂśniesz,moÂżesz zerwaĂŚ lakier.Polerujesz do czasu usuniĂŞcia pasty,nastĂŞpnie G10 i czarna gÂąbka aÂż do usuniĂŞcia (ewentualnych,ale bardzo prawdopodobnych)hologramĂłw. |
|
|
|
 |
Scooby
|
Wysłany: 2011-05-22, 11:20
|
0
|
|
|
|
G3 zaczynaÌ od 600? i zwiêkszaÌ po 1 stopniu obroty ale jaka maksymalna prêdkoœÌ?
G10 jakimi obrotami?
a po G10 mam wosk. Jak i czym (gÂąbkÂą czarnÂą, czy futrem) nakÂładaĂŚ wosk i jakie obroty?
W jaki sposĂłb uwaÂżaĂŚ na ranty? zmniejszaĂŚ docisk? staraĂŚ siĂŞ szybko przelecieĂŚ po rancie? |
|
|
|
 |
Nyguss
|
Wysłany: 2011-05-22, 23:04
|
0
|
|
|

|
To juÂż teÂż zaleÂży od tego jak szybko lecisz maszynÂą, jak siĂŞ dobrze wprawisz i bĂŞdziesz miaÂł pÂłynne ruchy to moÂżesz nawet te 3000obrotĂłw, ale poczÂątkowo nie polecam wiĂŞcej jak 1500, G10 masz bardzo lekko ÂściernÂą, osobiÂście uÂżywam tylko do czarnych. Z rantami delikatnie po prostu, musisz sobie wyczuĂŚ maszynĂŞ, Âżeby nie zatrzymywaĂŚ siĂŞ w miejscu i wszystko robiĂŚ pÂłynnie. Wosk nakÂładam rĂŞcznie, ale moÂżna futrem na minimalnych obrotach. Z resztÂą kolega jacenty 741, dosyĂŚ dokÂładnie i dobrze Ci wszystko opisaÂł. Pozdrawiam i ÂżyczĂŞ powodzenia. |
|
 |
Scooby
|
Wysłany: 2011-06-02, 08:52
|
0
|
|
|
|
mam jeszcze jedno pytanie.
Czy kolor auta ma znaczenie? (np. czy przy czarnych uÂżywaĂŚ g3, czy od razu g10)
Czy wiek lakieru ma znaczenie? (np. czy przy nowych uÂżywaĂŚ g3, czy od razu g10)
czy koniecznie przed polerowaniem naleÂży uÂżyĂŚ glinki? |
|
|
|
 |
caci
|
Wysłany: 2011-06-02, 22:13
|
0
|
|
|

|
Tak samo waÂżna jak pasta jest gÂąbka, co z tego Âże bedziesz miaÂł dobrÂą pastĂŞ jak wezmiesz za ostra gÂąbke i poprzecierasz ranty. |
|
|
|
 |
Scooby
|
Wysłany: 2011-06-03, 08:38
|
0
|
|
|
|
Rany co za czÂłowiek... a kolega przeczytaÂł cztery posty wyÂżej? Jakbym potrzebowaÂł informacji o gÂąbkach to bym zapytaÂł (i zapytaÂłem). JuÂż kolega Jacenty wytÂłumaczyÂł jakie gÂąbki. |
|
|
|
 |
mrowaED9
|
Wysłany: 2011-07-27, 23:39
|
0
|
|
|
MrĂłwa
|
Mam pytanko do pasty 3M biaÂły korek jakÂą najlepiej gÂąbkie?
U¿ywam czarn¹! I pó¿niej poprawiam mleczkiem rêcznie na gotowo.
MyÂślaÂłem o jakimÂś mleczku 3M na gotowo. Ale ktĂłre wybraĂŚ? |
|
|
|
 |
egonbw24
|
Wysłany: 2011-08-01, 08:53
|
0
|
|
|
|
witam serdecznie,
ChciaÂłbym jakierowaĂŚ fronty meblowe na wysoki poÂłysk, i mam malutki problem, chciaÂłbym uzyskaĂŚ waszÂą pomoc.
Z przykroÂściÂą muszĂŞ powiedzieĂŚ Âże kabiny lakierniczej nie mam i z tego powodu bolÂą mnie rÂączki, :D , mianowicie mam bardzo duÂży problem z polerowaiem.
Podczas lakierowania elementu ktĂłty leÂży na pÂłask, wystĂŞpujÂą bardzo duÂże wtrÂącenia. Usuwam je maszynowo z papierem 3 m 1500 i uzyskuje czysty 100 % mat.
zaczynam od papieru œciernego na g¹bce czyli velvet ( coœ w podobie trizact ) 2000 i po¿niej 3000, nastêpnie zielowy korek i ¿ó³ty korek.
poczym stwierdzam Âże pozostaÂły tylko na rantach spiralne ryski
A oto i moje pytanie i proÂźba o pomoĂŚ.
Gdzie pope³ni³em b³¹d, bo na wiêkszoÌi elementu nie ma jakiej kolwiek rysy a na rantach s¹ i nie da siê ich polerowaÌ |
|
|
|
 |
wezuwiusz3
|
Wysłany: 2011-10-03, 21:35
|
0
|
|
|
|
Panowie .Naj¿³a mnie g³upota,,Naj¿³a",¿eby przykryÌ samochód foli¹ malarsk¹,dodatkowo obciagno³em go plandek¹ i pozostawi³em na dworze na 2 tygodnie(w tym czasie zaj¹³em siê samochodem kolegi).Lakier od momentu na³o¿enia klaru do przykrycia sta³ oko³o tygodnia ,mo¿e d³u¿ej i siê sezonowa³.Po zdjêciu folii i plandeki masakra.Na dachu je¿ ,a na bokach miejscami widoczny mat,jak by spod lakieru .Tak jak by poci¹gn¹³ wilgoci pod lakier Polerowanie nic nie da³o.To co da³o siê uratowaÌ ,przetar³em na mokro papierem o gradacji 500.Teraz zamierzam przelecieÌ to papierem 2000....ale ,czy nie da³o by rady tego spolerowaÌ past¹ G3 ,zamiast papieru 2000??? i jak to teraz zrobiÌ.Ewentualnie nachodzi mnie jeszcze raz na malowanie. |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-10-03, 23:54
|
0
|
|
|
|
"Wulkan" czy Ty siĂŞ dobrze czujesz? Czy sobie jaja robisz siadajÂąc wieczorami z kuplami przed komputerem?
Jak nie przedÂłuÂżacz z pokrĂŞteÂłkiem i gumĂłwka to latajÂący baniak po g...nie, jak nie baniak to q....wa durne pytanie o zamianĂŞ papieru 2000 na pastĂŞ G3....................................
PrzecieÂż to i garbatego z rĂłwnowagi wyprowadzi.
CzÂłowieku weÂź poÂświĂŞĂŚ dwa wieczory i poczytaj podstawy bo tu zaraz kogoÂś z chÂłopĂłw szlak trafi.
Jak masz je¿a na dachu to daj mu kawa³ek jab³ka i wypuœÌ do lasu.
Poczytaj o gradacjach papierów pod ró¿ne lakiery oraz pod polerowanie.
{nakrywanie foliÂą po polakierowaniu <zapewne na dodatek budowlanÂą> jest ryzykowne bo moÂże poza matami jeszcze poodbarwiaĂŚ kolory} |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-10-04, 08:29
|
0
|
|
|

|
Kolego wezuwiuszek ÂśmiaÂło mozesz "polerowaĂŚ" to co "przeszlifowaÂłeÂś" na mokro 500
tylko pamietaj o odpowiednio du¿ych obrotach tej szlifierki k¹towej jak¹ posiadasz do "polerowania lakieru na samochodach" Du¿o pasty ,polewasz wod¹ i max. obroty na k¹tówce i "jedziesz do przodu" Powiem ci ¿e chyba moze doœÌ dobry efekt daje jeszcze zastosowanie pasty do matowania najpierw "k¹tówk¹ matujesz" a nastepnie past¹ polersk¹ np. Temo itp. "polerujesz" Powodzenia w "przywracaniu blasku" temu co podobno "uszkodzi³eœ" Pozdrawiam!
ps. pamietaj aby nie przegrzewaĂŚ szlifierki (kÂątĂłwki) szkoda aby sie "zmarnowaÂła" zanim "wynajdziesz dla niej jeszcze inne zastosowania" |
|
|
|
 |
wezuwiusz3
|
Wysłany: 2011-10-04, 15:32
|
0
|
|
|