Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
okoñ
Wys³any: 2011-10-02, 22:08   Czy warto kupiæ sprê¿arkê GPV DP500...
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Witam
Jak w temacie czy warto kupowaæ tak± sprê¿arkê. Chodzi mi czy jest ona ¿ywotna i jak z czê¶ciami np. po gwarancji. Mai³ kto¶ z tak± do czynienia? Silnik 2,2 KW (2800 obr.)nie bêdzie za s³aby? Czy mo¿e wydaæ pieni±dze na co¶ lepszego?

GPV DP500
Dane techniczne:
-zalecany silnik: 3kW
-cylindry: 3x65mm
-obroty: 1100 obr/min
-wydajno¶æ: 526 l/min
-ci¶nienie: 8 bar
-waga: 32 kg
-wymiary: 48/34/38 cm

A tutaj link do aukcji:
http://moto.allegro.pl/sp...1833743773.html

P.S. To mój pierwszy post wiêc nie bijcie mnie na wstêpie.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-02, 22:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
okoñ napisa³/a:
czy warto kupowaæ tak± sprê¿arkê.

Omijaj szerokim ³ukiem.

okoñ
Wys³any: 2011-10-03, 18:50   
0
UP DOWN

Jakie¶ uzasadnienie dlaczego omijaæ szerokim ³ukiem? A¿ takie g... ? Ogólnie konstrukcja (na oko, wygl±d) wydawa³a mi siê fajna a szczególnie to ¿e ka¿dy t³ok osobno bo lepsze ch³odzenie wydajno¶æ te¿ mi odpowiada do mojego baniaka 100l wystarczaj±ca i do okazyjnego piaskowania czy malowania. A dlaczego omijaæ? Psuj± siê? A mo¿e co¶ innego polecicie w rozs±dnych pieni±dzach o podobnej wydajno¶ci?

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-03, 18:55   
0
UP DOWN

okoñ napisa³/a:
Ogólnie konstrukcja (na oko, wygl±d) wydawa³a mi siê fajna a szczególnie to ¿e ka¿dy t³ok osobno bo lepsze ch³odzenie wydajno¶æ te¿ mi odpowiada do mojego baniaka 100l wystarczaj±ca i do okazyjnego piaskowania czy malowania

No to kup, lub najpierw poczytaj o expo 110, tu na forum opinie.
Np moj± na poczatek a potem innych.
Masz 50% szans ¿e kupisz dobry kompresor i drugie tyle ¿e padaczka.

okoñ
Wys³any: 2011-10-03, 19:33   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
No to kup

Chodzi o to ¿e nie chce kupiæ a potem ¿a³owaæ dlatego pytam siê bardziej do¶wiadczonych u¿ytkowników sprzêtu co mili do czynienia z ro¿nymi wynalazkami i chêtnie pomog± w wybraniu czego¶ rozs±dnego. Ju¿ biorê siê za czytanie o Expo 110 mo¿e bêdzie to sprzêt równie¿ i dla mnie ;)

[ Dodano: 2011-10-03, 21:03 ]
Czyli GPV wybity z g³owy :) A mo¿e co¶ takiego ?

Pompa sprê¿arkowa NEWCO NG 4

Dane techniczne:
* jednocylindrowa,dwut³okowa, jednostopniowa
* cylinder ¿eliwny
* sugerowana pojemno¶æ zbiornika 150 l lub 200 l
* moc silnika do pompy:3,0 kW
* obroty/minutê: 1400
* ci¶nienie maksymalne: 10 bar
* wydajno¶æ teoretyczna: 541l/min

http://moto.allegro.pl/sp...1846276380.html

Czy mo¿e polecicie co¶ innego podobnej wydajno¶ci? Chodzi mi o sam± pompê (sprê¿arkê) bo resztê ju¿ mam a nie chce kupowaæ nastêpnego badziewia (teraz mam sprê¿arkê HS-19 wiêcej chyba nie muszê pisaæ) bo szkoda nerwów na t³uste plamy a mam do malowania mój wóz i nie chce go <cenzura>
Pozdrawiam wszystkich ;)

gall
Wys³any: 2011-10-04, 16:43   
0
UP DOWN

Ta powinna byæ ok.

Tylko ciekawe jak± bêdzie mia³a wydajno¶æ efektywn± :?:

gugun 
Wys³any: 2011-10-04, 17:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
okoñ, rozmawialem z tym gosciem z krakowa i mnie przekonal,jakbys nie zauwazyl ma w ofercie wiecej tego o roznych wydajnosciach....zadzwon do niego powiec jaki masz zbiornik silnik i po co ci ten kompresor...napewno ci zaproponuje cos odpowiedniego...ja z nim gadalem i mimo ze bardziej zgrzalem sie na podobny agregat za ok1500 to polecil mi o polowe tanszy bo wpip tego sprzedal w setkach i zadnych problemow i dal gwarancje ze mi wystarczy ten za 700 w zupelnosci i bedzie mi bezawaryjnie slzyl,wiec zrob to samo

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-04, 18:49   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
bo wpip tego sprzedal w setkach i zadnych problemow

Dobry marketing to podstawa.
Sam taki bajer ³ykn±³em i odbija mi siê czkawka do dzis.

gugun 
Wys³any: 2011-10-04, 19:17   
+1
UP DOWN

z tym ze ja chcialem duzo drozsza wiec wychodzi na to ze gosciu wmiare uczciwy skoro proponowal tansza..??no a 2 to wejdz w komentarze,na przeszlo 1700 sprzedanych 0 negatywow wiec jakiegos konkretnego go*na moze nie sprzedaje...a 3 to ja mam zamiar zakupic tez wlasnie cos na podobe od niego bo mam caly osprzet lezec oprocz agregatu wiec przetestuje niedlugo i sie wyjasni,no chyba ze ty juz swojej lali nie potrzebujesz??:)

okoñ
Wys³any: 2011-10-04, 20:00   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
no chyba ze ty juz swojej lali nie potrzebujesz??:)

Taki szybki nie jestem ;) Narazie siê oriêtujê tylko bo i tak nie mam czasu na z³o¿enie tego wszystkiego do kupy (praca w delegacji).gugun, Nie mogê siê doczekaæ Twoich testów tej sprê¿areczki ;) W sumie to ja mocniejszej na pewno nie kupiê a lekko s³absza to dla mnie na pewno za s³aba :/ . Co do tej to mam ma³e obawy, ¿e mój silnik mo¿e jej nie uci±gn±æ bo mam silniczek tylko 2,2 KW ale to najwy¿ej nieco mniejsze obroty siê da a na pewno nie bêdê pompowaæ do 10 atm bo mi styknie jak utrzyma 6-7 atm przy piaskowaniu ;) a do malowania to ju¿ sami lepiej ode mnie wiecie ;)

gugun 
Wys³any: 2011-10-04, 20:08   
0
UP DOWN

okoñ napisa³/a:
Taki szybki nie jestem
z ta lala to nie do ciebie kolega lacdoctor wie o co chodzi...okoñ, no zanim ja potestuje to troche potrwa bo najpierw musze sie obrobic z tego co mam i potem chce wziasc z tydzien gospodarczego zeby sobie poskladac kompresor ewentualnie,podremontowac garaz itp.ja mam 3kw silnik...w poprzedniej tez mialem 2,2kw i dawala ladnie rade ciagnac 2tloczki

okoñ
Wys³any: 2011-10-04, 21:08   
0
UP DOWN

W³a¶nie co do silnika 2,2 KW to te¿ gdzie¶ tak na jakim¶ forum wyczyta³em ¿e da rade z takimi sprê¿arkami :) Co do testów takiej sprê¿areczki to i tak czekam bo ja na pewno prêdzej nie kupiê ni¿ przed zim± ;) . A mo¿e inni maj± jakie¶ modele do polecenia sprawdzone ?

gall
Wys³any: 2011-10-04, 21:25   
0
UP DOWN

To czyta³e¶ ??

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5224

okoñ
Wys³any: 2011-10-04, 21:45   
0
UP DOWN

Czyta³em tylko cena puki co zaporowa :/ Czy to s± pompy te co by³y montowane w kompresorach Kupczyka ? Czy siê mylê ? Wujek ma kompresor Kupczyka i póki co nie narzeka :]

gall
Wys³any: 2011-10-05, 06:51   
0
UP DOWN

okoñ napisa³/a:
Czyta³em tylko cena puki co zaporowa :/ Czy to s± pompy te co by³y montowane w kompresorach Kupczyka ? Czy siê mylê ? Wujek ma kompresor Kupczyka i póki co nie narzeka :]

Cena zaporowa, :nie: kolega da³ dwa litry... :rotfl:

Wygl±da na Kupczyka, a na tej aukcji to go¶æ nawet siê Kupczyk nazywa... :spoko:

Kliknij na "Dane firmy". "Cudze chwalicie a swego nie znacie." ;)

raf379 
Wys³any: 2011-10-05, 09:46   
0
UP DOWN

Sk±d: Radzyñ Podl.
odno¶nie pomp z tego co siê dowiedzia³em to producentem jest w³oski ABAC, on sprzedaje te pompy do KUPCZYKA, METABO i wielu innych, ogólnie metabo wed³ug katalogu ma najtaniej czê¶ci do nich (zaskoczy³ mnie pozytywnie serwis, po zamówieniu telefonicznym czê¶ci ju¿ by³y na nastêpny dzieñ :spoko: )

okoñ
Wys³any: 2011-10-05, 20:01   
0
UP DOWN

Z tego co ja siê zorientowa³em to s± to pompy firmy OWA i s± montowane miêdzy innymi w kompresorach "Kupczyka" oraz w kompresorach ABAC. Tak¿e te pompy powinny byæ dobre skoro s± montowane w sporej ilo¶ci markowych kompresorach :] Ale 1000z³ to póki co dla mnie za du¿o jak na moje okazjonalne u¿ywanie ;) Jeszcze zobaczymy co czas poka¿e mo¿e dorosnê i do tej decyzji ;)
gall napisa³/a:
Cena zaporowa, kolega da³ dwa litry...

Jak kto¶ ma farta to tylko tyle p³aci ;) a jak kto¶ ma pecha jak ja to kupuje po 5 razy :/

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-05, 20:10   
0
UP DOWN

okoñ napisa³/a:
s± to pompy firmy OWA

Chyba OMA.

okoñ
Wys³any: 2011-10-05, 21:20   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Chyba OMA.

Oczywi¶cie ¿e OMA. My¶la³em o jednym a napisa³em drugie :/

[ Dodano: 2011-10-18, 10:30 ]
gugun napisa³/a:
z tym ze ja chcialem duzo drozsza wiec wychodzi na to ze gosciu wmiare uczciwy skoro proponowal tansza..??no a 2 to wejdz w komentarze,na przeszlo 1700 sprzedanych 0 negatywow wiec jakiegos konkretnego go*na moze nie sprzedaje...a 3 to ja mam zamiar zakupic tez wlasnie cos na podobe od niego bo mam caly osprzet lezec oprocz agregatu wiec przetestuje niedlugo i sie wyjasni,no chyba ze ty juz swojej lali nie potrzebujesz??:)

Zakupi³e¶ ju¿ i potestowa³ê¶ ?? ;)

[ Dodano: 2011-10-28, 19:32 ]
No to NEWCO NG4 zakupiona i wypróbowana ;) Dzisiaj wszystko posk³ada³em na zbiorniczku 100l. Pompa ju¿ wiadomo jaka (poni¿ej link) silnik 2,2KW 2850 obr daje ³adnie rade i nie potrzebny wiêkszy :) . Ko³o na sprê¿arce jest ¶rednicy 37cm a kolo na silniku 18cm czyli na sprê¿arce obroty ~1386. Zbiornik pompuje w 2:03 min do 8 atm, ale nie wiem jak z tych danych obliczyæ wydajno¶æ efektywn± :/ . Pó¼niej dodam jeszcze zdjêcia.
P.S. Póki co jestem zadowolony :)

[ Dodano: 2011-10-29, 09:27 ]
A oto obiecane zdjêcia (nie biæ za s³ab± jako¶æ):

jozin 
Wys³any: 2013-02-21, 13:32   
0
UP DOWN

Kolego Okoñ mam pro¶bê tez przymierzam sie do zbudowania kompresora na tej pompie lub ABAC 3800b/OMA, i tez mam silnik 2,2 kw ,mam dylemat czy on wystarczy do takiej :blee: pompy bo w opisach pisz± ze musi byæ 3kw
MO¯NA O JAK¡¦ PORADÊ OD KOLEGÓW :blee:
a porad¼cie czy zawór zwrotny 1/2 cala wystarczy do tej pompy przy 1400 obr/min na pompie ? czy lepszy wiêkszy ??

okoñ
Wys³any: 2013-02-21, 19:44   
0
UP DOWN

Do ABAC zalecaj± 2,2 KW http://www.abac.co.uk/pumps/BELT/B3800.htm. Ogólnie zasada jest taka jak ma³o u¿ywasz raz kiedy¶ to silniczek powinien wytrzymaæ (u mnie chodzi w³a¶nie 2,2 KW) ale jednak je¶li ten kompresor ma chodziæ ca³ymi dniami to te¿ bym wola³ te 3KW mieæ ;) tylko dlatego ¿e mniejszy silnik ma ciê¿ej i wtedy siê bardzo grzeje przy ci±g³ej pracy co za tym idzie mo¿e pa¶æ ale zadaniu podo³a (sprawdzone). Zawór zwrotny daj lepiej 3/4 cala im wiêkszy tym lepszy ;)

juny 
Wys³any: 2013-02-21, 19:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Masz oko³o 390l/ min wydajno¶ci :)
P.S. co za³o¿y³e¶ pomiêdzy pomp± a zaworem zwrotnym???
Czy to rurka pcv???

okoñ
Wys³any: 2013-02-21, 19:57   
0
UP DOWN

PE/Al/PE tzn te rury co s± do ogrzewania pod³ogowego czy centralnego na skrêtki. Za³o¿y³em to tak ¿eby zobaczyæ czy to wytrzyma bo na ru¿e napisane 10 atm przy 60 stopniach i nie mia³em nadzieji ¿e to d³u¿ej pos³u¿y ale jednak daje rade póki co ;)

juny 
Wys³any: 2013-02-21, 20:00   
+1
UP DOWN

Co¶ ty to nie wytzyma jak nagrzewa siê spokojnie ponad 100 stopni.
Zastosuj rurkê miedzian± i mufki te spêczaj±ce - ja mam te i polecam :)

http://allegro.pl/mufa-za...2991422180.html

Masz te¿ ró¿nie gwinty dobierzesz bez problemu
Z tym ci siê nic nie stanie :)

Pozdro :)

P.S.
Jak pomog³em to... :spoko:

:D

okoñ
Wys³any: 2013-02-21, 20:03   
0
UP DOWN

Wiem ale tak na szybko zrobi³em prowizorkê i tak zosta³o ;) przy 95 stopniach podobno 8 bar a tyle w³a¶nie pompuje do baniaczka ;) Jak gdzie¶ pu¶ci (najprêdzej na z³±czce) to wymienie na mied¼ ;) póki co trzyma a ¿e ma³o u¿ywam to pewno pos³u¿y jeszcze ;p NIKOGO nie namawiam do takiego po³±czenia !!!
Pozdro ;)

jozin 
Wys³any: 2013-02-23, 20:19   
0
UP DOWN

Kolego juny te mufki co radzisz nadaj± sie do rurki miedzianej prostej czy tej co mo¿na gi±æ np; do ogrzewania pod³ogowego ,a powiedz trzeba to lutowaæ czy wystarczy skrêciæ tylko ??
mam taki wylacznik;
Wy³±cznik ci¶nieniowy presostat NEMA 400V

- przystosowany do napiêcia 400 V
- max. ci¶nienie 12 bar
- ci¶nienie za³±czeniowe 8 bar
-ci¶nienie wy³±czeniowe 10 bar
- mo¿liwo¶æ regulacji ci¶nienia
- ¶rednica przy³±cza g³ównego 1/4"
- wyposa¿ony w trzy otwory boczne o ¶rednicy 1/4"
a nizej zawur zwrotny 1/2 cala na 1/2 cala

zawor_zwrotny_minijpg.jpg
Plik ¶ci±gniêto 7357 raz(y) 17.61 KB

wylacznik nema.jpg
Plik ¶ci±gniêto 231 raz(y) 79.4 KB

juny 
Wys³any: 2013-02-23, 20:21   
0
UP DOWN

Tylko przykrêciæ.
Mo¿na odkrêcaæ kilka razy i przykrêcaæ nic siê nie dzieje ;)
Sprawdza³em osobi¶cie :)

Mo¿e kto¶ mi pomo¿e??
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=7156

okoñ
Wys³any: 2013-02-23, 20:24   
0
UP DOWN

Do rur plastikowych s± inne !!! te s± tylko i wy³±cznie do miedzi. Z tego co siê oriêtujê jest te¿ giêtka mied¼ o przekroju 15mm tak¿e te¿ bêd± pasowaæ te z³±czki a rurê mo¿na wyginaæ jak siê chce.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: